Bretylium

Bretylium

Actiune terapeutica: Antiaritmic, clasa III

Categorie de risc pentru sarcina: C

Denumire comerciala: Bretylium tosylate, Bretylol


MOD DE ACTIUNE

Inhiba eliberarea de catecolamine la nivelul terminatiilor nervoase. Initial exista o eliberare de norepinefrina care poate cauza tahicardie si o crestere a TA; este urmata de blocarea eliberarii catecolaminelor. De asemenea creste durata potentialului de actiune si perioada refractara efectiva. Concentratia plasmatica si efectul maxim: 1 h dupa IM. Efectul antiaritmic apare în câteva minute dupa administrarea IV. Supresia tahicardiei ventriculare si a aritmiei ventriculare: 20-120 min. Supresia ESV: 6-9 h. Nivele serice terapeutice: 0,5-1,5 µg/mL.


INDICATII

Aritmii ventriculare cu risc vital ce nu au raspuns la alte antiaritmice. Profilaxia si tratamentul fibrilatiei ventriculare. Doar terapie de scurta durata.


CONTRAINDICATII

Stenoza aortica severa, hipertensiune pulmonara accentuata.


PRECAUTII

În disfunctiile renale este necesara ajustarea dozelor. La adminsitrarea IM se foloseste medicamentul nediluat. Alternati locul injectarii astfel încât sâ nu administrati mai mult de 5 mL într-un singur loc pentru a preveni atrofia, necroza, fibroza si inflamatia. Mentineti pacientul în clinostatism pe durata terapiei, observând hipotensiunea posturala. Bretilium poate cauza deseori scaderea TA ortostatice la mai putin de 1 h de la administrarea IV.


EFECTE ADVERSE

CV: hipotensiune, hipertensiune tranzitorie, cresterea frecventei ESV, bradicardie, atacuri anginoase, aritmii, senzatie de presiune substernala. GI: G&V (în special dupa administrare IV), diaree, durere abdominala. SNC: vertij, slabiciune, sincopa, anxietate, confuzii. Manifestari generale: disfunctii renale, hipertemie, dispnee, diaforeza, conjunctivita, eritem macular, letargie, slabiciune generalizata.


DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Perfuzie IV 

Fibrilatie ventriculara, tahicardie ventriculara 

Adulti: 5 mg/kg solutie nediluata ce se administreaza rapid. Se poate creste la 10 mg/kg daca fibrilatia ventriculara persista; repetati la nevoie. Întretinere: 1-2 mg/min, sau 5-10 mg/kg la fiecare 6 h perfuzat timp de 8 min. Copii: 5 mg/kg/doza IV urmat de 10 mg/kg la 15-30 min, rezultând o doza totala de 30 mg/kg; întretinere: 5-10 mg/kg la 6 h. 

Alte aritmii ventriculare 

5-10 mg/kg solutie diluata, timp de 8 min. Întretinere: 5-10 mg/kg la 6 h timp de 8 sau mai multe minute, sau 1-2 mg/min perfuzie continua IV. Copii: 5-10 mg/kg/doza la 6 h. 

IM 

Alte aritmii ventriculare 

Adulti: 5-10 mg/kg solutie nediluata, urmata la nevoie de aceeasi doza la interval de 1-2 h; apoi, se administreaza aceeasi doza la 6-8 h.


Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila