Bumetanida

Bumetanida

Actiune terapeutica: Diuretic de ansa 

Categorie de risc pentru sarcina: C

Denumire comerciala: Bumex, Bumetanide


MOD DE ACTIUNE

Inhiba reabsorbtia atât a sodiului cât si a clorului în tubul proximal si ramura ascendenta a ansei Henle. Rol posibil la nivelul tubului proximal de promovare a excretiei de fosfati. Debut, PO: 30-60 min. Efect maxim, PO: 1-2 ore. Durata efectului, PO: 4-6 ore.


INDICATII

Edem asociat cu ICC, sindrom nefrotic, boala hepatica. Tratament adjuvant pentru edemul pulmonar acut. Foarte util în cazul persoanelor refractare la alte diuretice.


CONTRAINDICATII

Anurie. Coma hepatica sau depletia electrolitica severa, pâna la corectarea / îmbunatatirea starii bolnavului. Hipersensibilitatea la medicament. Lactatia.


PRECAUTII

Pacientii în vârsta pot fi mai sensibili la efectele hipotensive si electrolitice si prezinta un risc mai crescut de afectiuni tromboembolice si colaps circulator. Poate activa sau agrava LES. Diuretic potent; în cantitati excesive poate cauza diureza profunda cu depletie hidroelectrolitica. Persoanele alergice la sulfonamide pot prezenta reactivitate încrucisata la bumetanida. Modificarile bruste ale echilibrului electrolitic pot cauza encefalopatie hepatica si coma la pacientii cu ciroza hepatica si ascita.


EFECTE ADVERSE

Modificari în echilibrul hidroelectrolitic: pierdere excesiva de apa, deshidratare , deplttie electroliica, inclusv hipokalemie, hipocloremie, hiponatremie, hipovolemie, tromboembolism, colaps circulator. Otice : afectari reversibile / ireversibile ale functiei auditive, vertij (cu senzatie de plenitudine în urechi). CV: r educerea volumului sanguin poate cauza colaps circulator, tromboza si embolism, în special la pacientii în vârsta. Hipotensiune, modificari ECG. SNC: encefalopatie cu boala hepatica preexistenta, vertij, cefalee, ameteli. GI: senzatie de greata si voma, diaree, dureri gastrointestinale. GU: ejaculare precoce, dificultati în mentinerea erectiei, blocaj renal. Musculoscheletale: dureri artritice, astenie, crampe musculare, fatigabilitate. Hematologice: Agranulocitoza, trombocitopenie. Diverse: hiperventilatie, rash, fotosensibilitate.


DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

COMPRIMATE 

Adulti: 0,5-2 mg 1/zi; daca raspunsul este inadecvat, pot fi administrate o a doua si chiar o a treia doza la interval de 4-5 ore, pâna la un maxim de 10 mg pe zi. 

IV, IM 

Adulti : 0,5-1 mg; daca raspunsul este inadecvat, pot fi administrate o a doua si chiar o a treia doza la intervale de 2-3 ore pâna la un maxim de 10 mg pe zi. A se initia dozarea PO cât mai repede posibil.


    

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Administrati devreme în cursul zilei pentru a preveni nicturia. Nu efectuati activitati ce necesita atentie sporita pâna la trecerea efectului medicamentului. Anuntati orice reactie adversa neobisnuita. Înregistrati greutatea; anuntati orice crestere brusca în greutate sau edemele membrelor superioare / inferioare. Revedeti necesitatile dietei, precum sodiul redus sau potasiul crescut.


Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila