Carmustina

Carmustina

Actiune terapeutica: Antineoplazic

Categorie de risc pentru sarcina: D

Denumire comerciala: Gliadel, BiCNU


MOD DE ACTIUNE

Nu are specificitate în functie de ciclul celular. Nu prezinta rezistenta încrucisata fata de alti agenti alchilanti. Este rapid îndepartat din plasma si metabolizat. Strabate bariera hematoencefalica (concentratia în LCR cu cel putin 50% mai mare decat cea plasmatica).


INDICATII

Injectii: În monoterapie sau în combinatie cu alti agenti antineoplazici ca tratament paleativ al tumorilor primare (ex. gliom al trunchiului cerebral si al diencefalului, astrocitom, glioblastom, ependinom, meduloblastom) sau metastatice ale creierului. Mielom multiplu (în combinatie cu prednisonul). Boala Hodgkin avansata sau limfoame non-hodgkiniene (nu reprezinta medicamentul de electie) la pacientii cu recaderi sau care nu rapsund la terapia primara.


CONTRAINDICATII

Lactatia.


PRECAUTII

Cea mai frecventa reactie adversa este depresia maduvei hematogene. Monitorizati saptamânal HLG timp de cel putin 6 saptamâni dupa administrarea unei doze. Nu administrati doze repetate mai frecvent de o data la 6 saptamâni. Toxicitatea asupra maduvei hematogene este cumulativa; ajustati doza în functie de rezultatele analizei hematologice în urma administrarii dozei precedente. Trombocitopenia si leucopenia pot contribui la aparitia sângerarilor si a infectiilor grave la pacientii compromisi. Toxicitatea pulmonara (poate fi letala) este proportionala cu doza. Pacientii care primesc o doza > 1400 mg/m² prezinta un risc mai crescut. Alti factori de risc includ bolile pulmonare din istoricul pacientului si durata tratamentului. Fibroza pulmonara cu debut întârziat poate apare la multi ani dupa tratament (si poate duce la deces), în particular la pacientii tratati în timpul copilariei.


EFECTE ADVERSE

GI: G&V în decurs de 2 ore de la administrare, cu durata de 4-6 ore; hepatotoxicitate. SNC: convulsii, edem cerebral, infectii intracraniene, hidrocefalie obstructiva. GU: insuficienta renala, azotemie. Hepatice: cresteri reversibile ale fosfatazei alcaline, bilirubinei si ale transaminazelor. Altele: administrarea rapida IV poate produce înrosire tranzitorie a tegumentelor si a conjunctivei. Fibroza pulmonara , toxicitate oculara, inclusiv hemoragii retiniene. Wafer-ul poate cauza anomalii de vindecare, inclusiv dehiscenta plagii, scurgeri ale LCR si efuzii subdurale, sau în plaga.


DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

IV 

La pacienti netratati în prealabil 

150-200 mg/m² la fiecare 6 saptamâni, în doza unica. Se recomanda aletrnarea programului de dozare: 75-100 mg/m² în 2 zile succesive la fiecare 6 saptamâni. Se recomanda reducerea dozelor consecutive daca numarul plachetelor este sub 100000/mm³ si daca nivelul leucocitelor este sub 4000/mm³. 

IMPLANT WAFER 

Glioblastom recurent multiform 

Se plaseaza opt wafere în cavitatea ramasa în urma rezectiei daca dimensiunile permit. Daca nu este posibil, se recomanda utilizarea unui numar de wafere potrivit dimensiunilor cavitatii.


    

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Evitati vaccinarea în timpul terapiei. Evitati fumatul deoarece creste toxicitatea pulmonara. La 2-4 ore dupa administrarea IV a dozei poate apare o înrosire pronuntata; la 2 ore dupa perfuzie pot apare G&V.


Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila