Cefdinir

Cefdinir

Actiune terapeutica: Cefalosporina de generatia a treia 

Categorie de risc pentru sarcina: C

Denumire comerciala: Omnicef


MOD DE ACTIUNE

Nivel seric maxim: 2-4 ore. T ½, eliminare: 1,7 ore. Se excreta prin urina.


INDICATII

Adulti: pneumonie comunitara sau exacerbari acute ale bronsitei cronice datorita Haemophilus influenzae (inclusiv tulpinile producatoare de ß -lactamaza), Haemophilus parainfluenzae (inclusiv tulpinile producatoare de ß -lactamaza), Streptococcus pneumoniae (doar tulpinile susceptibile la penicilina) si Moraxella catarrhalis (inclusiv tulpinile producatoare de ß -lactamaza). Sinuzita acuta a sinusului maxilar datorata Haemophilus influenzae (inclusiv tulpinile producatoare de ß -lactamaza), Streptococcus pneumoniae (doar tulpinile susceptibile la penicilina) si Moraxella catarrhalis (inclusiv tulpinile producatoare de ß -lactamaza). Infectii cutanate si ale structurilor pielii, necomplicate, datorate Staphilococcus aureus (inclusiv tulpinile producatoare de ß -lactamaza) si Streptococcus pyogenes. 

Copii (6 luni pâna la 12 ani): Otita medie acuta bacteriana datorata H. influenzae (inclusiv tulpinile producatoare de ß -lactamaza), S. pneumoniae (doar tulpinile susceptibile la penicilina) si M. catarrhalis (inclusiv tulpinile producatoare de ß -lactamaza). Faringita / amigdalita datorata S. pyogenes. Sinuzita maxilara acuta. Infectii cutanate si ale structurilor pielii, necomplicate, datorate Staphilococcus aureus (inclusiv tulpinile producatoare de ß -lactamaza) si Streptococcus pyogenes.


CONTRAINDICATII

Alergie la cefalosporine.


PRECAUTII

Se recomanda reducerea dozei la pacientii cu functie renala compromisa. Nu au fost determinate siguranta si eficacitatea la copii cu vârsta mai mica de 6 luni.


EFECTE ADVERSE

Cele comune pentru cefalosporine.


DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

CAPSULE 

Pneumonie dobandita în comunitate, infectii necomplicate ale pielii si ale structurilor pielii 

Adulti si adolescenti de peste 13 ani: 300 mg la fiecare 12 h timp de 10 zile. 

Exacerbari acute ale bronsitei cronice, sinuzita maxilara acuta sau faringita / amigdalita 

Adulti si adolescenti de peste 13 ani: 300 mg la fiecare 12 h sau 600 mg la fiecare 24 h timp de 10 zile (5-10 zile pentru faringita / amigdalita). Alternativ, 300 mg 2/zi timp de 5 zile pentru exacerbarile acute ale bronsitei cronice. 

SUSPENSIE ORALA 

Otita medie acuta bacteriana, sinuzita maxilara acuta, amigdalita, faringita 

Copii 6 luni-12 ani: 7 mg/kg la fiecare 12 h sau 14 mg/kg la fiecare 24 h timp de 10 zile (5 zile pentru otita medie acuta si 5-10 zile pentru faringita / amigdalita). 

Infectii necomplicate ale pielii si ale structurilor pielii 

Copii 6 luni-12 ani: 7 mg/kg la fiecare 12 h timp de 10 zile


    

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Se poate administra fara a tine cont de alimentatie. Suplimentele de fier, multivitaminele cu fier si antiacidele cu magneziu si aluminiu interfera cu absorbtia medicamentului; daca este necesara administrarea lor, aceasta trebuie facuta cu 2 ore înainte sau dupa administrarea cefdinirului. Suspensia orala contine 2,86 g de zaharoza / lingurita; în cazul pacientilor cu diabet se recomanda utilizarea capsulelor. Suspensia orala se poate administra la copii la care s-a facut echilibrarea ferica, fara pierderea potentei. Anuntati persistenta diareei sau aceasta depaseste 4 episoade/zi.


Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila