Cidofovir | Prospecte.Net

Cidofovir

Sharing

 

Cidofovir
Actiune terapeutica: Antiviral
Categorie de risc pentru sarcina: C
Denumire comerciala: Vistide


 

MOD DE ACTIUNE

Este un analog nucleotidic ce suprima replicarea CMV prin inhibarea selectiva a sintezei ADN-ului viral. Medicamentul inhiba ADN polimeraza CMV. Trebuie administrat cu probenecid.


 

INDICATII

Retinita cu CMV la pacientii cu boala SIDA.


 

CONTRAINDICATII

Antecedente de hipersensibilitate la pobenecid sau alte sulfonamide. Utilizarea prin injectare directa intraoculara. La pacientii cu nivele serice ale creatininei > 1,5 mg/dL, C CR < 55 mL/min, sau proteinurie > 100 mg/dL. Utilizarea cu alte medicamente nefrotoxice. Lactatia.


 

PRECAUTII

Poate apare insuficienta renala acuta cu risc vital chiar si dupa 1-2 doze. Pentru a diminua nefrotoxicitatea, se administreaza si probenecid IV în solutie normotona înaintea fiecarei perfuzii cu cidofovir. Nu utilizati împreuna cu alte medicamente nefrotoxice. Utilizati cu precautie la pacientii cu factori de risc pentru nefrotoxicitate. 
Este indicat doar pentru tratamentul retinitei CMV la pacientii cu SIDA. Exista un risc crescut de hipotonie oculara la pacientii cu diabet preexistent. Siguranta si eficacitatea administrarii nu au fost determinate la copii sau în tratamentul altor infectii cu CMV, inclusiv pneumonii, gastroenterite, boala CMV congenitala sau neonatala, sau infectii cu CMV la pacientii neinfectati HIV. La pacientii cu raspuns slab la tratament si retinite progresive recurente, luati în considerare rezistenta virala.


 

EFECTE ADVERSE

GU: nefrotoxicitate, sindrom Fanconi hematurie, incontinenta urinara, IU, insuficienta renala acuta , disurie, glucozurie, calculi renali, mastite, metroragii, nicturie, poliurie, nefropatie toxica, uretrite, retentie urinara. GI: G&V, diaree, anorexie, dureri abdominale, colite, constipatie, disfagie, gastrita, hepatomegalie, modificarea testelor functionale hepatice, melena, candidoza orala, stomatite, ulceratii bucale, esofagita, incontinenta fecala, hemoragii GI , hepatita, icter, necroza hepatica, pancreatita. SNC: cefalee, astenie, amnezie, convulsii , depresii, ameteli, halucinatii, tulburari de mers, insomnie, neuropatie, parestezie, ataxie, tulburari cerebrovasculare, dependenta, encefalopatie, paralizie faciala, hemiplegie, hiperestezie, hipertonie, hipotonie, libido crescut, tulburari de personalitate. CV: hipotensiune, vasodilatatie, paloare, sincopa, tahicardie, cardiomiopatie, soc, hipertensiune, tulburari vasculare periferice, flebita, edem. Hematologic: neutropenie, trombocitopenie, anemie, leucocitoza, leucopenie, limfadenopatii, pancitopenie, splenomegalie, purpura trombocitopenica. Respirator: astm, bronsita, tuse, dispnee, faringita, pneumonie, rinita, sinuzita, epistaxis, hemoptizie, hipoxie, edem laringeal, pneumotorax. Dermatologic: alopecie, acnee, rash, herpes simplex, prurit, transpiratie, urticarie, angioedem, eczeme, dermatite exfoliative, furunculoza, seboree. Musculoscheletal: artralgie, miastenie, mialgie, artroza, necroza osoasa, dureri osoase, crampe, fracturi patologice. Metabolic: edem, deshidratare, scadere în greutate, reactii hipoglicemice, sete. Oftalmic: hipotonie oculara, ambliopie, conjunctivita, decolare de retina, irita, uveita, orbire, cataracta, leziuni corneene, diplopie, cheratita, mioza, tulburari de refractie, defecte ale câmpului vizual. Otic: otalgii, pierderea auzului, hiperacuzie, otita externa, otita medie, tinitus. Altele: reactii alergice, edem facial, sarcom, sepsis febra, frisoane, insuficienta corticosuprarenala, SIDA, celulita, criptococoza, chisturi, deces, fotosensibilitate.

Afla mai multe despre...
Prospect Bifido Baby - Constipatie Diaree

 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Perfuzie IV 
Retinita CMV 
Inducere: 5 mg/kg o data pe saptamâna, 2 saptamâni consecutiv, pe parcursul unei ore. Întretinere: 5 mg/kg o data la 2 saptamâni, pe parcursul unei ore. La fiecare doza de cidofovir trebuie administrate 2 g probenecid oral cu 3 ore înainte de doza de cidofovir si 1 g oral administrat la 2 si 8 ore dupa doza de cidofovir. De asemenea, pacientul trebuie sa primeasca cu fiecare doza de cidofovir un total de 1 L solutie normotona IV timp de 1-2 ore, chiar înaintea infuziei cu cidofovir. Daca pacientul tolereaza, se mai administreaza 1 L solutie normotona la începutul perfuziei de Cidofovir sau imediat dupa, pe parcursul a 1-3 ore. Daca creatinina din ser creste cu 0,3-0,4 mg/dL, se reduce doza de cidofovir de la 5 la 3 mg/kg. Se întrerupe tratamentul daca creatinina creste cu 0,5 mg/dL sau mai mult, sau daca proteinuria este de 3+ sau mai mult.

Afla mai multe despre...
Prospect Ciprofloxacina 250mg - Infectii

    

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Nu vindeca însa controleaza simptomele; retinita poate progresa ca si alte simptome ale infectiei cu CMV. Sunt necesare examene medicale / oftalmice, periodice. Întrerupeti sau scadeti doza de zidovudina cu 50% în zilele în care se administreaza cidofovir; probenecidul inhiba clearance-ul zidovudinei. Utilizati probenecidul dupa masa sau cu un antiemetic pentru a diminua greata. Anuntati orice modificare sau scadere a eliminarilor urinare. Folositi metode contraceptive eficiente în timpul si timp de o luna dupa terapie. Barbatii trebuie sa foloseasca metode contraceptive de bariera în timpul si 3 luni dupa terapie. Poate apare infertilitate ca efect al tratamentului.


 

Sharing

Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Încarc...

Lasă un comentariu

Solve : *
16 + 5 =


Urmatorul regulament trebuie acceptat pentru a publica comentariul:

In conformitate cu GDPR va anunt ca emailul si comentariul d-voastra va fi stocat .  Pentru mai multe detalii vizitati Politica cookie. Sau scrieti-ne pe pagina de Contact.

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acum esti aici: Home » Cidofovir