Prospect Circlet – Contraceptiv vaginal

Sharing

Prospect:

 1. Cuprins

  CE ESTE CIRCLET ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Circlet este un inel contraceptiv vaginal utilizat pentru a preveni sarcina. Fiecare inel conţine o mică cantitate din 2 hormoni sexuali feminini – etonogestrel şi etinilestradiol. Inelul eliberează lent aceşti hormoni în circulaţia sanguină. Datorită cantităţii mici de hormoni eliberaţi,

 2. Circlet este considerat un contraceptiv hormonal cu doză mică. Deoarece Circlet eliberează 2 tipuri diferite de hormoni este, de asemenea, numit contraceptiv hormonal combinat.

  Circlet acţionează ca un contraceptiv oral combinat dar în loc de a lua un comprimat zilnic, inelul este folosit continuu timp de 3 săptămâni. Circlet eliberează 2 hormoni sexuali feminini care previn eliberarea ovulului din ovare. Dacă niciun ovul nu este eliberat nu puteţi rămâne gravidă.

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Circlet 0,120 mg/0,015 mg per 24 ore sistem cu cedare vaginală

Etonogestrel/Etinilestradiol

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi Circlet.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Citiţi de asemenea periodic prospectul, dacă deja utilizaţi Circlet. Acest lucru este important deoarece informaţia din prospect poate să se modifice în timp.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Circlet şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să utilizaţi Circlet

  1. Când nu trebuie să utilizaţi Circlet

  2. Când să aveţi grijă deosebită cu Circlet

   Cheaguri de sânge (tromboză) Cancer

   Utilizarea altor medicamente Analize de laborator

   Sarcina Alăptarea

   Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

 3. Cum să utilizaţi Circlet

  1. Cum se introduce şi cum se îndepărtează Circlet

  2. Trei săptămâni în interior, o săptămână afară

  3. Când să începeţi să utilizaţi primul inel

  4. Cum trebuie să procedaţi dacă

   Inelul dumneavoastră este eliminat accidental din vagin Inelul dumneavoastră a fost temporar în afara vaginului Inelul dumneavoastră se rupe

   Aţi introdus mai mult de un inel

   Aţi uitat să introduceţi un nou inel după intervalul fără inel Aţi uitat să scoateţi inelul

   Nu aţi avut o menstruaţie Aveţi o sângerare neaşteptată

   Doriţi să schimbaţi prima zi a sângerării menstruale Doriţi să amânaţi sângerarea menstruală

  5. Dacă doriţi să opriţi utilizarea Circlet

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Circlet

 6. Informaţii suplimentare

Ce conţine Circlet

Cum arată Circlet şi conţinutul ambalajului

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul Ultima revizuire a acestui prospect

 

 1. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI CIRCLET Informaţii generale

  În acest prospect sunt descrise mai multe situaţii în care trebuie să opriţi utilizarea Circlet, sau când Circlet poate fi mai puţin eficace. În aceste situaţii trebuie să nu aveţi contact sexual sau trebuie să utilizaţi metode contraceptive suplimentare nehormonale –cum sunt utilizarea unui prezervativ sau altă metodă de tip barieră. Nu utilizaţi metoda calendarului sau măsurarea temperaturii bazale. Aceste metode pot fi neeficace deoarece Circlet influenţează modificările lunare ale temperaturii corpului şi ale mucusului de la nivelul colului uterin.

  Similar altor contraceptive hormonale, Circlet nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau oricărei alte boli cu transmitere pe cale sexuală.

  1. Când nu trebuie să utilizaţi Circlet

   În anumite situaţii nu trebuie să utilizaţi un contraceptiv hormonal combinat. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare din afecţiunile următoare. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda o metodă contraceptivă diferită (nehormonală).

   • Aveţi (sau aţi avut vreodată) un cheag într-un vas de sânge (tromboză venoasă) la nivelul picioarelor, plămânilor (embol) sau altor organe. Vezi pct. 2.2 “Cheaguri de sânge (tromboză)” pentru posibile semne ale unui cheag de sânge.

   • Aţi avut vreodată un infarct miocardic sau accident vascular cerebral; sau dacă aveţi (sau aţi avut vreodată) o manifestare care poate fi un prim semn de infarct miocardic (precum angină pectorală sau durere în piept severă) sau de accident vascular cerebral (precum un atac ischemic tranzitoriu (AIT – un accident vascular cerebral trecător, uşor)).

   • Aveţi un factor de risc grav sau mai mulţi factori de risc pentru apariţia unui cheag de sânge – vezi şi punctul 2.2 “Cheaguri de sânge (tromboză)”.

   • Aveţi o tulburare care vă afectează coagularea sângelui – de exemplu deficit de proteină C.

   • Aveţi (aţi avut) un tip de migrenă numit „migrenă cu aură”.

   • Aveţi diabet zaharat cu lezarea vaselor sanguine.

   • Aveţi (aţi avut) inflamaţie a pancreasului (pancreatită) asociată cu valori mari ale concentraţiei de lipide în sânge.

   • Aveţi (aţi avut) o afecţiune severă a ficatului şi ficatul dumneavoastră încă nu lucrează normal.

   • Aveţi (aţi avut) o tumoră benignă sau malignă la nivelul ficatului.

   • Aveţi (aţi avut) sau este posibil să aveţi cancer de sân sau al organelor genitale.

   • Aveţi orice sângerare vaginală neexplicată.

   • Sunteţi alergică la etinilestradiol sau etonogestrel sau la oricare din celelalte componente ale Circlet.

    Dacă oricare din aceste afecţiuni apare pentru prima dată în timpul utilizării Circlet, îndepărtaţi inelul imediat şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Între timp, folosiţi măsuri contraceptive nehormonale.

  2. Când să aveţi grijă deosebită cu Circlet

   În anumite situaţii trebuie să aveţi grijă deosebită în timpul utilizării unui contraceptiv hormonal combinat.

   Spuneţi medicului dumneavoastră dacă oricare dintre situaţiile următoare sunt valabile în cazul dumneavoastră. De asemenea dacă oricare afecţiune apare sau se înrăutăţeşte în timpul utilizării Circlet trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

   • O rudă apropiată are sau a avut cancer de sân.

   • Aveţi epilepsie (vezi punctul 2.2.”Utilizarea altor medicamente”).

   • Aveţi o afecţiune a ficatului (de exemplu icter) sau a vezicii biliare (de exemplu calculi biliari).

   • Aveţi boală Crohn sau colită ulceroasă (boală inflamatorie cronică a intestinului).

   • Aveţi LES (lupus eritematos sistemic; o boală care afectează sistemul dumneavoastră natural de apărare).

   • Aveţi SHU (sindrom hemolitic uremic; o tulburare a coagulării sângelui care cauzează insuficienţă renală).

   • Aveţi o afecţiune care a apărut prima dată sau s-a înrăutăţit în timpul sarcinii sau utilizării anterioare de hormoni sexuali (de exemplu surditate, porfirie (o boală a sângelui), herpes gestaţional (erupţie pe piele care apare în timpul sarcinii, manifestată cu apariţia de vezicule), coree Sydenham (o afecţiune a nervilor în care apar mişcări bruşte ale corpului) angioedem ereditar (trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi simptome de angioedem cum sunt umflarea feţei, limbii şi/sau gâtului şi/sau dificultate la înghiţire sau urticarie, însoţită de dificultăţi la respiraţie).

   • Aveţi (sau aţi avut vreodată) cloasmă (pete pigmentate maro-gălbui, aşa numite „pete de sarcină”, în special pe faţă). Dacă da, evitaţi expunerea excesivă la soare sau raze ultraviolete.

   • Aveţi o afecţiune medicală care face dificilă utilizarea Circlet – de exemplu dacă sunteţi constipată, aveţi prolaps de col uterin sau aveţi dureri în timpul contactului sexual.

   • Sunteţi operată sau sunteţi imobilizată pentru o perioadă lungă de timp (vezi punctul 2.2 “Cheaguri de sânge (tromboză)”).

    Cheaguri de sânge (tromboză)

    Cheaguri de sânge într-o ve nă

    Un cheag de sânge într-o venă (cunoscut ca “tromboză venoasă”) poate bloca vena. Aceasta se poate întâmpla la venele de la nivelul piciorului, plămânului (embol pulmonar) sau altor organe.

    Utilizarea oricărui contraceptiv hormonal combinat, inclusiv Circlet, creşte riscul de apariţie a acestor cheaguri comparativ cu riscul pe care îl au femeile care nu iau niciun contraceptiv hormonal combinat. Acest risc nu este la fel de mare ca riscul de apariţie a unui cheag în timpul sarcinii. Până în prezent nu se cunoaşte cum influenţează Circlet riscul de apariţie a unui cheag de sânge în comparaţie cu utilizarea contraceptivelor orale.

    Dacă utilizaţi un contraceptiv hormonal combinat riscul de apariţie a unui cheag de sânge într-o venă creşte mai mult:

   • cu cât sunteţi mai în vârstă;

   • dacă o rudă apropiată a avut un cheag la nivelul piciorului, plămânului sau altui organ la o vârstă tânără;

   • dacă sunteţi supraponderală;

   • dacă trebuie să fiţi operată sau dacă sunteţi imobilizată pentru o perioadă lungă de timp ca urmare a unui traumatism sau boli, sau dacă aveţi piciorul în ghips.

    Dacă acestea sunt valabile în cazul dumneavoastră, este important să-i spuneţi medicului că utilizaţi Circlet, deoarece este posibil să fie nevoie ca tratamentul să fie oprit. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă spună să opriţi utilizarea contracepţiei hormonale cu mai multe săptămâni înainte de intervenţia chirurgicală sau pe durata imobilizării. De asemenea, medicul dumneavoastră vă va spune când puteţi reîncepe să utilizaţi Circlet după ce v-aţi recuperat mobilitatea.

    Cheaguri de sânge într-o arteră

    Un cheag de sânge într-o arteră poate provoca probleme grave. De exemplu, un cheag într-o arteră a inimii determină infarct miocardic, sau un cheag într-o arteră a creierului determină accident vascular cerebral.

    Utilizarea contraceptivelor hormonale combinate a fost asociată cu un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge în artere. Acest risc creşte mai mult:

   • cu cât sunteţi mai în vârstă;

   • dacă fumaţi. În timpul utilizării de contraceptive hormonale precum Circlet se recomandă insistent să opriţi fumatul, în special dacă aveţi peste 35 de ani;

   • dacă sunteţi supraponderală;

   • dacă aveţi tensiune arterială crescută. Dacă apare hipertensiune arterială în timpul utilizării Circlet, este posibil să vi se spună să opriţi utilizarea lui;

   • dacă o rudă apropiată a avut un infarct sau accident vascular cerebral la o vârstă tânără;

   • dacă aveţi o concentraţie crescută de grăsimi în sânge (colesterol sau trigliceride);

   • dacă aveţi diabet zaharat;

   • dacă aveţi migrene;

   • dacă aveţi o afecţiune a inimii (boli ale valvelor inimii, tulburări ale ritmului inimii).

    Pentru simptomele determinate de prezenţa unui cheag de sânge într-o venă sau arteră vezi chenarul albastru de la pagina următoare

    Simptome determinate de prezenţa unui cheag de sânge

    Îndepărtaţi Circlet şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră imediat dacă observaţi posibile semne de cheaguri, cum sunt:

   • durere neobişnuită şi/sau umflare la nivelul unuia dintre picioare;

   • durere în piept severă care se poate întinde până la braţul stâng;

   • lipsă de aer apărută brusc;

   • tuse apărută brusc fără o cauză aparentă;

   • orice durere de cap neobişnuită, de lungă durată sau severă sau înrăutăţirea migrenei;

   • orbire parţială sau totală sau vedere dublă;

   • dificultate la vorbire sau imposibilitate de vorbire;

   • ameţeli sau leşin;

   • slăbiciune, senzaţie neobişnuită sau amorţeală în oricare parte a corpului.

    Recuperarea după apariţia un cheag de sânge nu este întotdeauna completă. Foarte rar pot să apară dizabilităţi permanente grave sau prezenţa cheagului poate cauza deces.

    Cancer

    Informaţiile prezentate mai jos au fost obţinute în studii cu contraceptive orale combinate şi pot fi valabile şi pentru Circlet. Informaţii despre administrarea vaginală a hormonilor contraceptivi (ca în Circlet) nu sunt disponibile.

    Cancerul de sân a fost observat puţin mai des la femeile care utilizează contraceptive orale combinate, dar nu se cunoaşte dacă acesta este cauzat de tratament. De exemplu, este posibil ca aceste tumori să

    fie observate cu frecvenţă mai mare la femei care utilizează contraceptive orale combinate deoarece ele sunt examinate mai des de către medic. Incidenţa crescută a cancerului de sân scade treptat după oprirea utilizării de contraceptive orale combinate.

    Este important să vă examinaţi periodic sânii şi trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă simţiţi orice nodul. De asemenea, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă o rudă apropiată are sau a avut cancer de sân (vezi punctul 2.2 “Când să aveţi grijă deosebită cu Circlet”).

    În cazuri rare, au fost raportate tumori hepatice benigne şi în şi mai puţine cazuri tumori hepatice maligne la utilizatoarele de contraceptive orale. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă aveţi dureri severe neobişnuite la nivelul abdomenului.

    La utilizatoarele de contraceptive orale combinate s-a raportat o frecvenţă de apariţie mai mică a cancerului de endometru (mucoasa uterului) şi cancerului de ovar. Acestea pot fi valabile şi în cazul Circlet, dar acest lucru nu a fost confirmat.

    Utilizarea altor medicamente

    Întotdeauna spuneţi medicului care vă prescrie Circlet ce medicamente sau preparate pe bază de plante folosiţi deja. De asemenea, spuneţi oricărui alt medic sau dentistului care vă prescrie alt medicament (sau farmacistului care eliberează reţeta) că utilizaţi Circlet. Ei vă pot spune dacă este necesar să adoptaţi măsuri contraceptive suplimentare şi, dacă da, pentru cât timp.

    Anumite medicamente pot provoca probleme specifice atunci când utilizaţi contraceptive hormonale precum Circlet.

   • Există medicamente care pot scădea eficacitatea Circlet în prevenirea sarcinii sau pot determina apariţia unei sângerări neaşteptate. Acestea includ medicamente folosite pentru tratamentul:

    • epilepsiei (de exemplu primidonă, fenitoină, barbiturice, carbamazepină, oxcarbazepină, topiramat, felbamat);

    • tuberculozei (de exemplu rifampicină);

    • infecţiei cu HIV (de exemplu ritonavir);

    • altor boli infecţioase (antibiotice, cu excepţia amoxilinei şi doxiciclinei despre care s-a arătat că nu influenţează eliberarea hormonilor din Circlet).

   • Preparatele pe bază de plante care conţin sunătoare pot, de asemenea, să împiedice Circlet să acţioneze corespunzător. Dacă doriţi să folosiţi preparate pe bază de plante care conţin sunătoare în timp ce deja utilizaţi Circlet, trebuie să discutaţi întâi cu medicul dumneavoastră.

   • De asemenea, Circlet poate să interfereze cu acţiunea altor medicamente –cum sunt ciclosporina şi antiepilepticul lamotrigină.

    Puteţi folosi tampoane interne în timpul utilizării Circlet. Introduceţi Circlet înainte de a introduce un tampon. Trebuie să fiţi atentă la scoaterea tamponului ca să fiţi sigură că inelul nu este tras afară din greşeală. Dacă inelul iese afară, doar clătiţi inelul cu apă rece sau călduţă şi reintroduceţi-l imediat.

    Utilizarea de spermicide sau preparate antimicotice vaginale nu va reduce eficacitatea contraceptivă a Circlet.

    Analize de laborator

    Dacă urmează să efectuaţi o analiză a sângelui sau urinii, spuneţi personalului medical că folosiţi Circlet, deoarece acesta poate influenţa rezultatul unor analize.

    Sarcina

    Circlet nu trebuie utilizat de gravide sau femeile care cred că pot fi gravide. Dacă rămâneţi gravidă în timpul utilizării Circlet trebuie să scoateţi inelul şi să vă adresaţi medicului.

    Dacă doriţi să opriţi utilizarea Circlet deoarece doriţi să rămâneţi gravidă, vezi punctul 3.5 “Dacă doriţi să opriţi utilizarea Circlet”.

    Alăptarea

    De regulă, nu se recomandă utilizarea Circlet în timpul alăptării. Dacă doriţi să utilizaţi Circlet în timp ce alăptaţi, vă rugăm să cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

    Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

    Este puţin probabil ca Circlet să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

 2. CUM SĂ UTILIZAŢI CIRCLET

  Puteţi introduce şi scoate Circlet singură. Medicul dumneavoastră vă va spune când să începeţi utilizarea Circlet pentru prima dată. Inelul vaginal trebuie introdus în ziua corespunzătoare a ciclului lunar (vezi punctul 3.3 „Când să începeţi cu primul inel”) şi lăsat în poziţie continuu pentru 3 săptămâni. Este bine să verificaţi periodic dacă inelul este încă în vagin. După a 3-a săptămână trebuie să scoateţi Circlet şi să aveţi o săptămână pauză. În timpul acestui interval fără inel veţi avea, de regulă, sângerarea lunară.

  1. Cum se introduce şi cum se îndepărtează Circlet

   1. Înainte de a introduce inelul asiguraţi-vă că este în termenul de valabilitate (vezi punctul 5 „Cum se păstrează Circlet”).

   2. Spălaţi-vă pe mâini înainte de a introduce sau scoate inelul.

   3. Alegeţi o poziţie care este cea mai confortabilă pentru dumneavoastră, de exemplu stând în picioare cu un picior mai sus, ghemuit, sau întinsă pe spate.

   4. Scoateţi Circlet din plicul său.

   5. Ţineţi inelul între degetul mare şi arătător, apăsaţi părţile opuse împreună şi introduceţi inelul în vagin (vezi imaginile 1-4). Când Circlet este poziţionat corect nu ar trebui să simţiţi nimic. Dacă vă simţiţi inconfortabil, împingeţi uşor Circlet puţin mai adânc în vagin. Poziţia exactă a inelului în vagin nu este importantă.

   6. După 3 săptămâni scoateţi Circlet din vagin. Puteţi face acest lucru prin agăţare cu degetul arătător pe sub inel sau prinzându-l şi trăgându-l afară (vezi imaginea 5). Dacă inelul este introdus în vagin şi nu puteţi să îl mai scoateţi, trebuie să vă adresaţi unui medic.

   7. Aruncaţi inelul utilizat împreună cu reziduurile menajere, preferabil în plicul resigilabil. Nu aruncaţi Circlet la toaletă.

   Imaginea 1

   Scoate-ţi Circlet din plic

   Imaginea 2 Comprimaţi inelul

   Imaginea 3

   Alegeţi o poziţie confortabilă pentru introducerea inelului

   Imaginea 4A Imaginea 4B Imaginea 4C Introduceţi inelul în vagin cu o mână (imaginea 4A), dacă este necesar labiile pot fi îndepărtate cu cealaltă mână. Împingeţi inelul în vagin până când inelul este simţit confortabil (imaginea 4B). Lăsaţi inelul în poziţie pentru 3 săptămâni (imaginea 4C).

   Imaginea 5

   Circlet poate fi îndepărtat prin agăţare cu degetul arătător pe sub inel sau prinzându-l între arătător şi degetul mijlociu şi trăgându-l afară.

  2. Trei săptămâni înăuntru, o săptămână afară

   1. Începând cu ziua introducerii, inelul vaginal trebuie lăsat în vagin fără întrerupere pentru 3 săptămâni.

   2. După 3 săptămâni scoateţi inelul în aceeaşi zi a săptămânii şi aproximativ la aceeaşi oră la care a fost introdus. De exemplu dacă aţi introdus Circlet miercuri în jur de ora 22.00 trebuie să scoateţi inelul 3 săptămâni mai târziu, miercuri în jur de ora 22.00.

   3. După ce aţi scos inelul, nu trebuie să utilizaţi niciun inel timp de o săptămână. În timpul acestei săptămâni trebuie să apară o sângerare vaginală. De obicei aceasta începe la 2-3 zile după ce aţi scos Circlet.

   4. Introduceţi un inel nou exact după un interval de o săptămână (din nou în aceeaşi zi a săptămânii şi aproximativ la aceeaşi oră), chiar dacă sângerarea nu s-a oprit.

   Dacă noul inel este introdus cu mai mult de 3 ore întârziere, protecţia împotriva sarcinii poate fi redusă. Urmaţi instrucţiunile de la punctul 3.4 „Cum trebuie să procedaţi dacă Aţi uitat să introduceţi un nou inel după intervalul fără inel”.

   Dacă utilizaţi Circlet aşa cum este descris mai sus, sângerarea vaginală va apărea în fiecare lună aproximativ în aceleaşi zile.

  3. Când să începeţi prima utilizare a inelului

   • Nu aţi utilizat un contraceptiv hormonal în timpul ultimei luni

    Introduceţi primul Circlet în prima zi a menstruaţiei naturale (adică prima zi a perioadei menstruale). Circlet începe să acţioneze imediat. Nu trebuie să utilizaţi metode contraceptive suplimentare.

    Puteţi, de asemenea, să începeţi Circlet între zilele 2 şi 5 ale sângerării menstruale, dar dacă aveţi contact sexual în timpul primelor 7 zile de utilizare a Circlet, aveţi grijă să folosiţi şi o metodă contraceptivă suplimentară (cum este prezervativul). Trebuie să urmaţi această recomandare numai când utilizaţi Circlet pentru prima dată.

   • Aţi utilizat un contraceptiv oral combinat în timpul ultimei luni

    Începeţi utilizarea Circlet cel mai târziu în ziua următoare a perioadei libere a contraceptivului oral curent. Dacă ambalajul contraceptivului oral conţine şi comprimate inactive, începeţi Circlet cel mai târziu în ziua următoare după ultimul comprimat inactiv. Dacă nu sunteţi sigură care comprimat este acesta, întrebaţi medicul sau farmacistul. Nu prelungiţi niciodată intervalul fără hormoni al contraceptivului oral curent peste durata recomandată.

    Dacă aţi utilizat contraceptivul oral constant şi corect şi dacă sunteţi sigură că nu sunteţi gravidă, puteţi, de asemenea, să opriţi oricând administrarea contraceptivului oral curent şi să începeţi imediat utilizarea Circlet.

   • Aţi utilizat un plasture transdermic în timpul ultimei luni

    Începeţi utilizarea Circlet cel mai târziu în ziua următoare a pauzei obişnuite fără plasture. Nu prelungiţi niciodată pauza fără plasture peste durata ei recomandată.

    Dacă aţi utilizat plasturele constant şi corect şi dacă sunteţi sigură că nu sunteţi gravidă, puteţi de asemenea să opriţi oricând utilizarea plasturelui şi să începeţi imediat utilizarea Circlet.

   • Aţi utilizat un comprimat contraceptiv (care conţine numai progestogen) în timpul ultimei luni Puteţi să opriţi oricând administrarea comprimatului cu progestogen şi să începeţi utilizarea Circlet în ziua următoare, la aceeaşi oră când ar fi trebuit să luaţi în mod normal comprimatul. Aveţi grijă însă să folosiţi şi o metodă contraceptivă suplimentară (cum este prezervativul) în timpul primelor 7 zile de utilizare a inelului.

   • Aţi utilizat un contraceptiv injectabil sau implant sau un dispozitiv intrauterin(DIU) cu eliberare de progestogen în timpul ultimei luni

    Începeţi utilizarea Circlet când era programată următoarea injecţie sau în ziua îndepărtării implantului sau a dispozitivului intrauterin cu eliberare de progestogen. Aveţi grijă însă să

    folosiţi şi o metodă contraceptivă suplimentară (precum un prezervativ) în timpul primelor 7 zile de utilizare a inelului.

   • După o naştere

    Dacă aţi născut recent, medicul vă poate spune să aşteptaţi până după prima menstruaţie înainte de a începe utilizarea Circlet. Uneori este posibil să începeţi mai repede. Medicul dumneavoastră vă va sfătui. Dacă alăptaţi şi vreţi să utilizaţi Circlet, trebuie să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră.

   • După pierderea sarcinii sau avort

    Medicul dumneavoastră va face recomandările necesare.

  4. Cum trebuie să procedaţi dacă …

   …Inelul dumneavoastră este eliminat accidental din vagin

   Circlet poate fi eliminat accidental din vagin – de exemplu, dacă inelul nu a fost introdus corect, la îndepărtarea unui tampon intern, în timpul contactului sexual, în timpul unei constipaţii, sau dacă aveţi prolaps uterin. De aceea trebuie să verificaţi periodic dacă inelul este încă în vagin.

   Dacă inelul este afară pentru mai puţin de 3 ore, încă vă va proteja de sarcină. Puteţi să clătiţi inelul cu apă rece sau călduţă (nu fierbinte) şi să-l reintroduceţi. Dacă inelul este afară pentru mai mult de 3 ore, poate să nu vă protejeze de sarcină, vezi recomandările de la punctul 3.4 „Cum trebuie să procedaţi dacă … Inelul dumneavoastră a fost temporar în afara vaginului”.

   …Inelul dumneavoastră a fost temporar în afara vaginului

   Când este în vagin, Circlet eliberează lent în corp hormoni pentru a preveni sarcina. Dacă inelul a fost în afara vaginului pentru mai mult de 3 ore, este posibil să nu vă protejeze de sarcină. De aceea, inelul nu trebuie să fie în afara vaginului pentru mai mult de 3 ore la fiecare 24 de ore.

   • Dacă inelul a fost în afara vaginului pentru mai puţin de 3 ore, încă vă va proteja împotriva sarcinii. Trebuie să reintroduceţi inelul imediat ce este posibil dar cel târziu în 3 ore.

   • Dacă inelul a fost în afara vaginului sau credeţi că inelul a fost în afara vaginului pentru mai mult de 3 ore în prima şi a doua săptămână, este posibil să nu vă protejeze împotriva sarcinii. Introduceţi inelul în vagin imediat ce vă amintiţi şi lăsaţi inelul în poziţie fără întrerupere pentru cel puţin 7 zile. Utilizaţi un prezervativ dacă aveţi contact sexual în timpul acestor 7 zile. Dacă sunteţi în prima săptămână şi aţi avut contact sexual în timpul ultimelor 7 zile, există posibilitatea să fiţi gravidă. În acest caz adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

   • Dacă inelul a fost în afara vaginului sau credeţi că a fost în afara vaginului pentru mai mult de 3 ore în timpul celei de-a treia săptămâni, este posibil să nu vă protejeze împotriva sarcinii. Trebuie să aruncaţi acel inel şi trebuie aleasă una din cele 2 opţiuni:

    1.- Introduceţi imediat un inel nou

    Astfel se începe următoarea perioadă de 3 săptămâni de utilizare. Este posibil să nu aveţi sângerare menstruală, dar pot să apară pătări şi sângerări de întrerupere.

    2. – Nu reintroduceţi inelul. Aveţi mai întâi sângerarea menstruală şi introduceţi apoi un inel nou nu mai târziu de 7 zile din momentul când inelul anterior a fost scos sau a ieşit.

    Trebuie să alegeţi această opţiune doar dacă inelul a fost utilizat continuu în cele 7 zile precedente.

    …Inelul dumneavoastră s-a rupt

    Foarte rar Circlet poate să se rupă. Dacă observaţi că Circlet s-a rupt, aruncaţi-l şi începeţi cu un inel nou imediat ce este posibil. Folosiţi o metodă contraceptivă suplimentară (de exemplu un prezervativ) în următoarele 7 zile. Dacă aţi avut contact sexual înainte de a observa ruperea, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

    …Aţi introdus mai mult de un inel

    Nu există raportări despre efecte dăunătoare grave apărute ca urmare a unui supradozaj al hormonilor din Circlet. Dacă aţi introdus din greşeală mai mult de un inel, este posibil să vă simţiţi rău (greaţă) sau să aveţi vărsături sau sângerări vaginale.

    Îndepărtaţi inelele suplimentare şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă aceste simptomele persistă.

    …Aţi uitat să introduceţi un nou inel după intervalul fără inel

    Dacă intervalul fără inel a fost mai lung de 7 zile, introduceţi un inel nou imediat ce vă amintiţi. Folosiţi metode contraceptive suplimentare (de exemplu un prezervativ) dacă aveţi contact sexual în timpul următoarelor 7 zile. Dacă aţi avut contact sexual în intervalul fără inel, există posibilitatea să fiţi gravidă. În acest caz adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Cu cât este mai mare intervalul fără inel, cu atât este mai mare riscul să rămâneţi gravidă.

    …Aţi uitat să scoateţi inelul

   • Dacă inelul a fost lăsat în poziţie între 3 şi 4 săptămâni, încă vă protejează de sarcină. Aveţi intervalul obişnuit de o săptămână fără inel şi ulterior introduceţi un inel nou.

   • Dacă inelul a fost lăsat în poziţie pentru mai mult de 4 săptămâni există posibilitatea să

    rămâneţi gravidă. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a introduce un nou inel.

    …Nu aţi avut o menstruaţie

   • Aţi urmat instrucţiunile pentru Circlet

    Dacă nu aţi avut o menstruaţie dar aţi urmat instrucţiunile pentru Circlet şi nu aţi folosit alte medicamente, este foarte puţin probabil să fiţi gravidă. Continuaţi să utilizaţi Circlet ca de obicei. Dacă nu aţi avut menstruaţie de două ori la rând, totuşi, este posibil să fiţi gravidă. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Nu începeţi următorul Circlet până când medicul nu verifică dacă nu sunteţi gravidă.

   • Dacă nu aţi urmat instrucţiunile pentru Circlet

    Dacă nu aţi avut o menstruaţie şi nu aţi urmat instrucţiunile, şi nu aţi avut sângerarea menstruală aşteptată în primul interval normal fără inel, puteţi fi gravidă. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a începe un nou Circlet.

    …Aveţi o sângerare neaşteptată

    În timpul utilizării Circlet unele femei au sângerări vaginale neaşteptate între perioadele menstruale. Este posibil să fiţi nevoită să utilizaţi un absorbant. În orice caz, lăsaţi inelul în vagin şi continuaţi să utilizaţi inelul normal. Dacă sângerările neregulate continuă, devin mai abundente sau reîncep, spuneţi medicului dumneavoastră.

    …Doriţi să schimbaţi prima zi a menstruaţiei

    Dacă urmaţi instrucţiunile pentru Circlet, perioada menstruală (sângerarea de întrerupere) va începe în intervalul fără inel. Dacă doriţi să schimbaţi ziua în care începe, puteţi scurta ca durată intervalul fără inel (niciodată nu prelungiţi intervalul fără inel!).

    De exemplu, dacă sângerarea menstruală începe de obicei vineri, îl puteţi schimba pentru marţi (3 zile mai devreme) pentru luna viitoare. Trebuie doar să introduceţi următorul inel 3 zile mai devreme decât de obicei.

    Dacă scurtaţi foarte mult durata intervalului fără inel (de exemplu 3 zile sau mai puţin), este posibil să nu aveţi sângerarea obişnuită. Puteţi avea pătări (picături sau pete de sânge) sau sângerare de întrerupere în timpul utilizării următorului inel.

    Dacă nu sunteţi sigură cum să procedaţi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări.

    …Doriţi să întârziaţi sângerarea menstruală

    Deşi acesta nu este regimul recomandat, întârzierea sângerării menstruale (sângerarea de întrerupere) este posibilă prin introducerea unui inel nou imediat după scoaterea inelului curent, fără păstrarea

    intervalului fără inel între utilizarea inelelor. Puteţi lăsa noul inel introdus până la maximum 3 săptămâni. Puteţi avea pătări (picături sau pete de sânge) sau sângerare de întrerupere în timpul utilizării acestui nou inel. Când doriţi să înceapă menstruaţia, doar scoateţi inelul. Păstraţi intervalul normal fără inel de o săptămână şi după aceea introduceţi un nou inel.

    Puteţi să cereţi sfatul medicului înainte de a decide întârzierea sângerării menstruale.

  5. Dacă doriţi să opriţi utilizarea Circlet

   Puteţi opri utilizarea Circlet oricând vreţi.

   Dacă nu doriţi să rămâneţi gravidă, întrebaţi-vă medicul despre alte metode contraceptive.

   Dacă opriţi utilizarea Circlet deoarece doriţi să rămâneţi gravidă trebuie să aşteptaţi să fi avut o menstruaţie naturală înainte de a încerca să concepeţi. Aceasta vă va ajuta să calculaţi când va fi data naşterii.

 3. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, Circlet poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

  Reacţiile adverse grave observate la utilizarea Circlet, împreună cu simptomele asociate, sunt descrise la punctul 2.2 „Cheaguri de sânge (tromboză)” (simptomele principale ale apariţiei unui cheag de sânge includ: durere neobişnuită sau umflare la nivelul unui picior, durere în piept sau dificultăţi la respiraţie. Dacă credeţi că aveţi semne ale prezenţei unui cheag de sânge, îndepărtaţi Circlet şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră) şi „Cancer”.

  Dacă sunteţi alergică la una dintre componentele Circlet (hipersensibilitate) este posibil să prezentaţi următoarele simptome: angioedem [(umflarea feţei, limbii şi/sau gâtului şi/sau dificultate la înghiţire) sau urticarie, împreună cu dificultăţi la respiraţie. Dacă se întâmplă acest lucru, îndepărtaţi Circlet şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

  Utilizatoarele de Circlet au raportat următoarele reacţii adverse.

  Reacţii adverse frecvente (care afectează mai mult de 1 din 100, dar mai puţin de 1 din 10 femei)

  • durere abdominală, senzaţie de rău (greaţă)

  • infecţie micotică a vaginului (de exemplu candidoză); disconfort vaginal datorat inelului; mâncărime la nivelul zonei genitale; secreţie vaginală

  • durere de cap sau migrenă; stări depresive; scăderea libidoului

  • durere la nivelul sânilor; menstruaţie dureroasă

  • acnee

  • creştere în greutate

  • eliminarea inelului

   Reacţii adverse mai puţin frecvente (care afectează mai mult de 1 din 1000, dar mai puţin de 1 din 100 femei)

  • tulburări de vedere; ameţeli

  • umflarea abdomenului; vărsături, diaree sau constipaţie

  • oboseală, stare de rău sau iritabilitate; modificări ale dispoziţiei, schimbări ale dispoziţiei.

  • acumulare de lichid în corp (edeme)

  • infecţie a tractului urinar sau vezicii urinare

  • dificultate sau durere la urinare; micţiune imperioasă, urinare mai frecventă

  • tulburări în timpul contactului sexual, incluzând durere, sângerare sau simţirea inelului de către partener

  • creşterea tensiunii arteriale

  • creşterea poftei de mâncare

  • durere de spate; spasme musculare; durere la nivelul mâinilor sau picioarelor

  • scăderea sensbilităţii pielii

  • sâni dureroşi sau măriţi; boală fibrochistică a sânului (noduli la sâni care se pot mări sau pot deveni dureroşi)

  • inflamaţie a colului uterin; polipi cervicali (formaţiuni la nivelul colului uterin); rularea spre exterior a mucoasei colului uterin (ectropion)

  • modificări ale sângerărilor menstruale (de exemplu menstruaţia poate fi mai abundentă, pe perioadă mai lungă, neregulată sau să lipsească); discomfort pelvin; sindrom premenstrual; spasme ale uterului

  • infecţie vaginală (micotică şi bacteriană); senzaţie de arsură, miros, durere, discomfort sau uscăciune a vaginului sau vulvei

  • căderea părului, eczemă, mâncărime, erupţie trecătoare pe piele sau bufeuri

  • ruperea inelului

   Următoarele reacţii adverse rare au fost raportate după punerea pe piaţa a Circlet: urticare, disconfort penian al partenerului (de exemplu iritaţii, erupţii, mâncărime).

   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 4. CUM SE PĂSTREAZĂ CIRCLET

  A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!

  Dacă un copil a fost expus hormonilor din Circlet, cereţi sfatul medicului dumneavoastră. A se păstra la temperaturi sub 30C în ambalajul original.

  Nu trebuie să utilizaţi Circlet dacă v-a fost eliberat de mai mult de 4 luni sau dacă data expirării a

  trecut. Data eliberării şi data expirării sunt menţionate pe cutie şi plic.

  Nu utilizaţi Circlet dacă observaţi o schimbare a culorii inelului sau orice semn vizibil de deteriorare.

 5. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Circlet

 • Substanţele active sunt: etonogestrel (11,7 mg) şi etinilestradiol (2,7 mg)

 • Celelalte componente sunt: poli (etilenă-acetat de vinil) -un tip de plastic care nu se va dizolva în corp şi stearat de magneziu.

Etonogestrelul şi etinilestradiolul sunt eliberate din inel în doză de 0,120 mg/zi şi 0,015 mg/zi, fiecare pe o durată de 3 săptămâni.

Cum arată Circlet şi conţinutul ambalajului

Circlet este un inel flexibil, transparent, incolor până la aproape incolor, cu diametrul exterior de 54 mm.

Fiecare inel este ambalat într-un plic resigilabil. Plicul este ambalat în cutie împreună cu acest prospect. Fiecare cutie conţine 1 sau 3 inele.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

N.V. Organon

Kloosterstraat 6, 5349 AB Oss Olanda

Fabricanţi

N.V. Organon

Kloosterstraat 6, 5349 AB Oss Olanda

Organon Ireland Ltd.

Drynam Road, Swords Co. Dublin Irlanda

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2011.

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului.
Toate medicamentele, si chiar suplimentele alimentare care combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient, el trebuie coroborat cu date reale. Unele medicamente pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. Prospecte.Net nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor. Prospecte.Net este un site de consultare si nicidecum unul de tratament.

Acum esti aici: Home » Prospect Circlet – Contraceptiv vaginal