Prospect Circlet – Contraceptiv vaginal

Prospect:

 1. CE ESTE CIRCLET ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Circlet este un inel contraceptiv vaginal utilizat pentru a preveni sarcina. Fiecare inel conţine o mică cantitate din 2 hormoni sexuali feminini – etonogestrel şi etinilestradiol. Inelul eliberează lent aceşti hormoni în circulaţia sanguină. Datorită cantităţii mici de hormoni eliberaţi,

 2. Circlet este considerat un contraceptiv hormonal cu doză mică. Deoarece Circlet eliberează 2 tipuri diferite de hormoni este, de asemenea, numit contraceptiv hormonal combinat.

  Circlet acţionează ca un contraceptiv oral combinat dar în loc de a lua un comprimat zilnic, inelul este folosit continuu timp de 3 săptămâni. Circlet eliberează 2 hormoni sexuali feminini care previn eliberarea ovulului din ovare. Dacă niciun ovul nu este eliberat nu puteţi rămâne gravidă.

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Circlet 0,120 mg/0,015 mg per 24 ore sistem cu cedare vaginală

Etonogestrel/Etinilestradiol

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi Circlet.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Citiţi de asemenea periodic prospectul, dacă deja utilizaţi Circlet. Acest lucru este important deoarece informaţia din prospect poate să se modifice în timp.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Circlet şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să utilizaţi Circlet

  1. Când nu trebuie să utilizaţi Circlet

  2. Când să aveţi grijă deosebită cu Circlet

   Cheaguri de sânge (tromboză) Cancer

   Utilizarea altor medicamente Analize de laborator

   Sarcina Alăptarea

   Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

 3. Cum să utilizaţi Circlet

  1. Cum se introduce şi cum se îndepărtează Circlet

  2. Trei săptămâni în interior, o săptămână afară

  3. Când să începeţi să utilizaţi primul inel

  4. Cum trebuie să procedaţi dacă

   Inelul dumneavoastră este eliminat accidental din vagin Inelul dumneavoastră a fost temporar în afara vaginului Inelul dumneavoastră se rupe

   Aţi introdus mai mult de un inel

   Aţi uitat să introduceţi un nou inel după intervalul fără inel Aţi uitat să scoateţi inelul

   Nu aţi avut o menstruaţie Aveţi o sângerare neaşteptată

   Doriţi să schimbaţi prima zi a sângerării menstruale Doriţi să amânaţi sângerarea menstruală

  5. Dacă doriţi să opriţi utilizarea Circlet

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Circlet

 6. Informaţii suplimentare

Ce conţine Circlet

Cum arată Circlet şi conţinutul ambalajului

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul Ultima revizuire a acestui prospect

 1. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI CIRCLET Informaţii generale

  În acest prospect sunt descrise mai multe situaţii în care trebuie să opriţi utilizarea Circlet, sau când Circlet poate fi mai puţin eficace. În aceste situaţii trebuie să nu aveţi contact sexual sau trebuie să utilizaţi metode contraceptive suplimentare nehormonale –cum sunt utilizarea unui prezervativ sau altă metodă de tip barieră. Nu utilizaţi metoda calendarului sau măsurarea temperaturii bazale. Aceste metode pot fi neeficace deoarece Circlet influenţează modificările lunare ale temperaturii corpului şi ale mucusului de la nivelul colului uterin.

  Similar altor contraceptive hormonale, Circlet nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau oricărei alte boli cu transmitere pe cale sexuală.

  1. Când nu trebuie să utilizaţi Circlet

   În anumite situaţii nu trebuie să utilizaţi un contraceptiv hormonal combinat. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare din afecţiunile următoare. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda o metodă contraceptivă diferită (nehormonală).

   • Aveţi (sau aţi avut vreodată) un cheag într-un vas de sânge (tromboză venoasă) la nivelul picioarelor, plămânilor (embol) sau altor organe. Vezi pct. 2.2 “Cheaguri de sânge (tromboză)” pentru posibile semne ale unui cheag de sânge.

   • Aţi avut vreodată un infarct miocardic sau accident vascular cerebral; sau dacă aveţi (sau aţi avut vreodată) o manifestare care poate fi un prim semn de infarct miocardic (precum angină pectorală sau durere în piept severă) sau de accident vascular cerebral (precum un atac ischemic tranzitoriu (AIT – un accident vascular cerebral trecător, uşor)).

   • Aveţi un factor de risc grav sau mai mulţi factori de risc pentru apariţia unui cheag de sânge – vezi şi punctul 2.2 “Cheaguri de sânge (tromboză)”.

   • Aveţi o tulburare care vă afectează coagularea sângelui – de exemplu deficit de proteină C.

   • Aveţi (aţi avut) un tip de migrenă numit „migrenă cu aură”.

   • Aveţi diabet zaharat cu lezarea vaselor sanguine.

   • Aveţi (aţi avut) inflamaţie a pancreasului (pancreatită) asociată cu valori mari ale concentraţiei de lipide în sânge.

   • Aveţi (aţi avut) o afecţiune severă a ficatului şi ficatul dumneavoastră încă nu lucrează normal.

   • Aveţi (aţi avut) o tumoră benignă sau malignă la nivelul ficatului.

   • Aveţi (aţi avut) sau este posibil să aveţi cancer de sân sau al organelor genitale.

   • Aveţi orice sângerare vaginală neexplicată.

   • Sunteţi alergică la etinilestradiol sau etonogestrel sau la oricare din celelalte componente ale Circlet.

    Dacă oricare din aceste afecţiuni apare pentru prima dată în timpul utilizării Circlet, îndepărtaţi inelul imediat şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Între timp, folosiţi măsuri contraceptive nehormonale.

  2. Când să aveţi grijă deosebită cu Circlet

   În anumite situaţii trebuie să aveţi grijă deosebită în timpul utilizării unui contraceptiv hormonal combinat.

   Spuneţi medicului dumneavoastră dacă oricare dintre situaţiile următoare sunt valabile în cazul dumneavoastră. De asemenea dacă oricare afecţiune apare sau se înrăutăţeşte în timpul utilizării Circlet trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

   • O rudă apropiată are sau a avut cancer de sân.

   • Aveţi epilepsie (vezi punctul 2.2.”Utilizarea altor medicamente”).

   • Aveţi o afecţiune a ficatului (de exemplu icter) sau a vezicii biliare (de exemplu calculi biliari).

   • Aveţi boală Crohn sau colită ulceroasă (boală inflamatorie cronică a intestinului).

   • Aveţi LES (lupus eritematos sistemic; o boală care afectează sistemul dumneavoastră natural de apărare).

   • Aveţi SHU (sindrom hemolitic uremic; o tulburare a coagulării sângelui care cauzează insuficienţă renală).

   • Aveţi o afecţiune care a apărut prima dată sau s-a înrăutăţit în timpul sarcinii sau utilizării anterioare de hormoni sexuali (de exemplu surditate, porfirie (o boală a sângelui), herpes gestaţional (erupţie pe piele care apare în timpul sarcinii, manifestată cu apariţia de vezicule), coree Sydenham (o afecţiune a nervilor în care apar mişcări bruşte ale corpului) angioedem ereditar (trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi simptome de angioedem cum sunt umflarea feţei, limbii şi/sau gâtului şi/sau dificultate la înghiţire sau urticarie, însoţită de dificultăţi la respiraţie).

   • Aveţi (sau aţi avut vreodată) cloasmă (pete pigmentate maro-gălbui, aşa numite „pete de sarcină”, în special pe faţă). Dacă da, evitaţi expunerea excesivă la soare sau raze ultraviolete.

   • Aveţi o afecţiune medicală care face dificilă utilizarea Circlet – de exemplu dacă sunteţi constipată, aveţi prolaps de col uterin sau aveţi dureri în timpul contactului sexual.

   • Sunteţi operată sau sunteţi imobilizată pentru o perioadă lungă de timp (vezi punctul 2.2 “Cheaguri de sânge (tromboză)”).

    Cheaguri de sânge (tromboză)

    Cheaguri de sânge într-o ve nă

    Un cheag de sânge într-o venă (cunoscut ca “tromboză venoasă”) poate bloca vena. Aceasta se poate întâmpla la venele de la nivelul piciorului, plămânului (embol pulmonar) sau altor organe.

    Utilizarea oricărui contraceptiv hormonal combinat, inclusiv Circlet, creşte riscul de apariţie a acestor cheaguri comparativ cu riscul pe care îl au femeile care nu iau niciun contraceptiv hormonal combinat. Acest risc nu este la fel de mare ca riscul de apariţie a unui cheag în timpul sarcinii. Până în prezent nu se cunoaşte cum influenţează Circlet riscul de apariţie a unui cheag de sânge în comparaţie cu utilizarea contraceptivelor orale.

    Dacă utilizaţi un contraceptiv hormonal combinat riscul de apariţie a unui cheag de sânge într-o venă creşte mai mult:

   • cu cât sunteţi mai în vârstă;

   • dacă o rudă apropiată a avut un cheag la nivelul piciorului, plămânului sau altui organ la o vârstă tânără;

   • dacă sunteţi supraponderală;

   • dacă trebuie să fiţi operată sau dacă sunteţi imobilizată pentru o perioadă lungă de timp ca urmare a unui traumatism sau boli, sau dacă aveţi piciorul în ghips.

    Dacă acestea sunt valabile în cazul dumneavoastră, este important să-i spuneţi medicului că utilizaţi Circlet, deoarece este posibil să fie nevoie ca tratamentul să fie oprit. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă spună să opriţi utilizarea contracepţiei hormonale cu mai multe săptămâni înainte de intervenţia chirurgicală sau pe durata imobilizării. De asemenea, medicul dumneavoastră vă va spune când puteţi reîncepe să utilizaţi Circlet după ce v-aţi recuperat mobilitatea.

    Cheaguri de sânge într-o arteră

    Un cheag de sânge într-o arteră poate provoca probleme grave. De exemplu, un cheag într-o arteră a inimii determină infarct miocardic, sau un cheag într-o arteră a creierului determină accident vascular cerebral.

    Utilizarea contraceptivelor hormonale combinate a fost asociată cu un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge în artere. Acest risc creşte mai mult:

   • cu cât sunteţi mai în vârstă;

   • dacă fumaţi. În timpul utilizării de contraceptive hormonale precum Circlet se recomandă insistent să opriţi fumatul, în special dacă aveţi peste 35 de ani;

   • dacă sunteţi supraponderală;

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila