Cum ne comportam cu bebelusii de 6 si 7 luni?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Copilul de 6 luni sau Jumate de anisor!

In aceasta luna proaspetele mamici  sarbatoriti impreuna cu copilul dumneavoastra implinirea a sase luni care s-au dovedit a fi foarte interesante. Peste alte sase luni o sa fie un anisor! Petreceti putin timp gindindu-va cit de multe ati invatat despre cu

Miscarea

Este foarte usor sa observati miscarile pe care le face copilul dumneavoastra cind sta in fundulet, se rostogoleste sau cind isi intinde mina pentru a apuca ceva. In afara de acestea mai sint si alte miscari mai mici dar la fel de importante pe care le putei observa.m sa ingrijesti un copil si cit de multe a invatat copilul dumneavoastra.

Copilul invata cum sa foloseasca degetele, unul cite unul sau impreuna. A invatat deja ca pot fi folosite pentru a lovi unele lucruri, pentru a prinde si scutura diferite obiecte, cit si pentru as aduce jucariile la gurita. De asemenea a invatat ca pot fi folosite si pentru a prinde obiecte mai mici.

Vederea copilului a devenit foarte precisa si el poate vedea si cele mai mici obiecte. S-ar putea sa-l vezi cum prinde in minutele sale obiectele mici.

Vederea copilului a devenit foarte precisa si el poate vedea si cele mai mici obiecte. S-ar putea sa-l vedeti cum prinde in minutele sale obiecte mici si incearca sa le prinda folosindu-si doar primele trei degete. Multi copii nu pot sa faca asta decit peste citeva luni, dar ar fi bine sa va ginditi deja la masurile de siguranta. Trebuie sa fiti foarte precaut cu obiectele mici care sint accesibile copilului.

Dupa ce copii au invatat cum sa prinda obiectele, ei invata si cum sa le dea drumul. Poate l-ati vazut pe copilul dumneavoastra cum prinde un obiect si apoi il transfera dintr-o mina in alta. Manipularea obiectelor cu ajutorul degetelor este o deprindere pe care copiii o invata in lunile urmatoare, pornind de la jocuri cu tatal lor in special.

Interesul individual

Unii copii sint mai interesati sa-si dezvolte miscarile mai ample ale corpului decit miscarile mai mici, doar pe portiuni. Este foarte important sa intelegeti ca fiecare copil este unic si are preferintele lui.



Acum este perioada in care devine foarte dificil sa compari ce fac copiii de aceasi virsta. Unii copii umbla inca tiris, la altii le place sa stea si sa priveasca ce se intimpla in jurul lor. Insa toti copiii la aceasta virsta invata repede cum pot sa-si foloseasca corpul, indiferent daca fac o miscare mai ampla sau una mai mica.

Vorbirea

In jurul acestei virste multi copiii incep sa repete (bolboroseasca) sunete. S-ar putea chiar sa-l auziti rostind mult doritul “mamama” ori “tatata”. Cel mai multi copii spun ⬠Ü[1]tata’ prima data, dar aceasta nu are nici o legatura cu preferintele lui. Copii vor incerca in aceasta perioda sa pronunte o varietate de sunete. Vor incerca mai intii un set de sunete, dupa care vor descoperi si alte sunete pe care sa le exerseze.

Multi parinti se intreaba daca copilul doar scoate sunete la intimplare sau incearca sa-i cheme pe ei. Dar este foarte probabil ca copilul nu face legatura dintre sunete si persoane inca, doar repeta sunetele. Nu trebuie insa sa va faceti probleme pentru aceasta deoarece in scurt timp copilul dumneavoastra va va striga (speram ca nu in mijlocul noptii).

Pofta buna!

Daca copilul sta in scaunelele inalte, atunci este timpul sa-l invitati la masa in oras. Dar este foarte important sa va pregatiti inainte de a merge la restaurant. Va oferim in continuare citeva sfaturi:

  • Alegeti un restaurant unde va puteti aseza imediat sau faceti o rezervare;
  • Asigurati-va ca restaurantul are in dotare scaune inalte pentru copii;
  • Luati cina devreme deoarece cele tirzii nu sint potrivite pentru copilul dumneavoastra;
  • Luati in considerare un loc la geam sau unul pe terasa;
  • Trecatorii si masinile de pe strada reprezinta un punct de interes pentru copii. Ideal ar fi o sa aveti o fintina arteziana prin apropiere;
  • Daca copilul maninca mincare solida ideal ar fi sa-i pregatiti una de indata ce va asezati, deoarece nu va avea rabdare sa astepte pina ce va fi gata mincarea. Mincatul cu degetele il va tine ocupat pentru o perioda;
  • Amintiti-va ca copiilor le place sa prinda in mina obiecte interesante, asa ca fiti atenti la farfuriile, sarea, piperul si alte obiecte de pe masa;
  • Daca copilul a facut mare mizerie prin jurul lui, curatati cit puteti sau lasati un bacsis mai mare.

Semnalele alergiei la mincare

In aceasta luna s-ar putea sa-i oferiti deja copilului dumneavoastra diferite feluri de mincare solida sau doar sa incepeti sa-i introduceti in alimentatie mincarea solida. Multi copii nu sint pregatiti pentru mincarea solida pina in aceasta luna.

Atentie, daca aveti in familie cazuri de alergii sau daca observati semnale ale alergiei, ar fi bine sa aduceti aceste lucruri in atentia doctorul. Simptomele alergiei includ: congestionare, diaree, stranut, ochii rosii, etc. In aceste cazuri ati putea sa mai asteptati pentru o perioada cu introducerea mincarii solide.

De asemenea puteti sa-i oferiti copilului mincaruri care sint cunoscute ca fiind nealergice precum: cartofi, orez , cereale, etc. Evitati produsele din lapte, ciocolata, sucurile de citrice, albusul de ou, nucile, soia, capsunile, murele, afinele, etc.

Pentru parintii cu alergii, cea mai buna metoda este sa-si foloseasca cunostiintele acumulate despre alergii pentru a preveni apariaritia acestora si la copiii lor.  

Luna 7

A sta in poponet se pare ca este ocupatia favorita a bebelusului tau la 7 luni. Cei mai multi copii pot sta acum nesustinuti – cu toate acestea tine cateva perne in jurul lui, in cazul in care se rastoarna.

Atunci cand copilul tau este interesat de un obiect la care nu poate ajunge, ar putea sa incerce sa-l obtina. Incercarea de a se rostogoli singur de pe spate pe burta si invers este o miscare foarte importanta (o piatra de hotar ). In timp, continuand sa se rostogoleasca, se va roti pe proprii genunchi.

Va invata ca se va putea sprijini pe proprii genunchi si pe maini, va ajunge sa stea “pe branci”. De asemenea ar putea sa se intoarca exersand astfel pentru o noua miscare: mersul de-a busilea.De fapt, mersul de-a busilea nu este una din pietrele de hotar. A vedea un obiect la distanta, gasirea unei solutii in a-l obtine, sunt lucruri foarte importante. Unii bebelusi se tarasc pe burta, altii merg de-a busilea, altii se tarasc pe fund. Alti bebelusi sar de aceasta perioada si trec direct la pozitia verticala si la mersul in picioare. Dar bebelusul tau probabil ca, chiar acum este foarte multumit sa stea si sa observe toate lucrurile interesante din jurul lui. Bucura-te de aceste momente pentru ca s-ar putea sa fie ultimele inainte de a se afla intr-o continua miscare.





Siguranta

Este momentul cel mai potrivit sa te gandesti la siguranta copilului tau. Uita-te prin casa cu mare grija. Incepi si acopera prizele electrice, ascunde cablurile dupa draperii, muta obiectele care se sparg sau care sunt taioase din locurile in care poate ajunge copilul tau. Ai in vedere locurile din casa unde va trebui sa pui “bariere” ⬠ in mod sigur la capetele scarilor.Este foarte important ca bebelusul sa aiba un spatiu asigurat pe care sa-l exploreze, deoarece pentru viitoarele luni acesta va fi “job-ul” lui ⬠ sa caute, sa cerceteze fiecare coltisor, fiecare crapatura din casa. In aceasta etapa de dezvoltare, bebelusii sunt foarte curiosi si iscoditori. Daca ai un copil foarte activ care se taraste la varsta de sapte luni, poti chema eventual un expert la tine acasa, care sa puncteze unde ar fi eventualele pericole. Daca bebelusul tau sta cuminte deocamdata si nu este interesat inca sa invete cum sa se tarasca, mai ai ceva timp la dispozitie.

Siguranta in cada

Bebelusul tau este de-acum probabil prea mare pentru a mai incapea in cadita. Pielea uda fiind alunecoasa, asezarea copilului direct in cada mare poate fi inspaimantatoare pentru parinti. Poti utiliza un scaunel special pentru baita, mai ales acum cand bebelusului ii place sa stea in poponet. Scaunelul are niste “ventuze” cu care se prinde de partea de jos a cazii. Adesea aceste scaunele se rotesc sau pot avea cureluse de sustinere sau jucarii montate pe ele. Ele iti ofera siguranta atunci cand ii faci baita copilului in cada.

Un alt mod nostim de a va bucura de baita este sa faceti baie impreuna. Se va simti in siguranta,va veti relaxa impreuna si va veti bucura de apa si jucarii.

Atata timp cat copilul este in cadita lui sau sta pe scaun in cada, nu-l lasa niciodata singur ⬠ nici macar o secunda! Este nevoie de foarte putin timp si de foarte putina apa pentru un dezastru. Cred ca am spus destul!



Baita este momentul cel mai bun sa comunici cu copilul tau dupa o zi lunga. Incearca temperatura apei cu cotul tau (este foarte sensibil la temperatura comparativ cu palmele). Trebuie sa ai la indemana tot ceea ce-ti trebuie: prosop, burete, sapun, sampon. Scoate copilul din apa cu multa grija, acopera-l repede cu prosopul si sterge-l bine. Adesea, nu apa ii sperie pe copii si ii determina sa nu le placa baita, ci faptul ca dupa aceea sunt uzi si le este frig.

Sunt de asemenea jucarii foarte frumoase pentru baita: de genul celor care pulverizeaza apa sau animale micute din burete sau plastic. Si nici o baita nu este “completa” fara o ratusca de cauciuc.

Frica de straini

Undeva intre 6 si 12 luni, bebelusul tau poate da primele semne ca incepe sa fie precaut fata de straini. Poate manifesta respingere fata de persoane cunoscute sau necunoscute. Este o faza normala a existentei lor, copiii fiind afectati in proportii diferite.

Rolul tau este foarte important in a-l ajuta pe copil sa accepte strainii. In primul rand, nu trebuie sa te scuzi pentru reactiile bebelusului. Reactia sa nu este un indicator al lipsei de securitate sau al inabilitatii tale ca parinte in a-l ingriji.

In schimb, vorbeste-i bebelusului despre persoana straina. “Acesta este unchiul tau Petre. A auzit multe despre tine. Pare foarte fericit sa te cunoasca”. Bebelusul va accepte mult mai repede persoana in cauza daca va simti ca tu o accepti. Daca tie iti place persoana, atunci poate ca va fi in regula.

Fiind in siguranta in bratele tale, bebelusul va privi fata misterioasei persoane si va asculta tonul conversatiei dintre voi. Pastreaza o distanta fata de persoana respectiva pentru ca el sa se simta confortabil. Pe acei copii care sunt foarte sensibili la persoanele straine, nu este o idee buna sa-i obligi sa se duca in bratele acestora. In timp, copilul va gasi o cale de a inviora atmosfera in stilul sau propriu.

Teama de despartire



De asemenea, in jurul acestei varste, bebelusii pot accepta foarte greu despartirea de tine. Teama de despartire poate sa apara oricand dupa 6 luni, dar de obicei are un maxim in jurul varstei de 12 luni.

Despartirea este si pentru parinti o uriasa piatra de hotar. Daca bebelusul este suparat sau se agata de tine, asta va face sa ti se rupa inima. Parintii incep sa-si puna problema: “Se simte copilul in primejdie?”, “Este prea dependent de noi?”, “De ce nu poate avea incredere in altii?”, “Sunt un parinte rau daca plec?”. Poate ca este greu, dar incearca sa nu iti faci griji. Este o etapa normala in dezvoltarea sa. Iata cateva strategii pe care le poti adopta pentru a te ajuta sa faci despartirea mai usoara:

·         Lasa-l cu o persoana in care si tu si el aveti incredere. Strainii si teama de despartire merg adeseori mana in mana. Stati un timp impreuna cu persoana care il va ingriji, astfel ca va simti ca tu insati ai incredere in aceasta persoana.

·         Comunica-i persoanei in cauza modurile particulare in care trebuie ingrijit copilul. Are el o paturica preferata? Foloseste suzeta? Care este programul lui de somn? Cum ii place sa fie tinut in brate? Exista anumite cuvinte in vocabularul lui care definesc anumite obiecte?

·         Daca despartirea are loc regulat, incearca sa stabilesti niste reguli. Daca stiu ce va urma, copiii se simt mult mai in siguranta.

·         Intotdeauna – chiar daca copilul tau se joaca linistit si fericit – spune “la revedere”. Spune-i ca te vei intoarce si ca-i doresti sa se distreze in compania ……(numele persoanei care-l ingrijeste). Un “la revedere” prelungit este neplacut pentru oricine. Fii scurta, decisa. Copilului ii va fi mai usor daca va sti ca nu-ti faci griji daca-l lasi cu persoana care-l ingrijeste.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close