Diflunisal – Analgezic Artrita Spondilita Osteoartrita

Diflunisal
Actiune terapeutica: Antiinflamator nesteroidian
Categorie de risc pentru sarcina: C
Denumire comerciala:

Dolobid

MOD DE ACTIUNE

Mecanism de actiune necunoscut, poate fi inhibitor de prostaglandin sintetaza. Debut: 20 min (analgezic, antipiretic) Concentratii plasmatice maxime: 2-3 h. Efect maxim: 2-3 h. Durata: 4-6 h. T ½: 8-12 h. Se leaga de proteinele plasmatice 99%. Metaboliti excretati în urina.

INDICATII

Analgezic. Artrita reumatoida, osteoartrita, spondilita anchilozanta, artrita psoriazica, dureri osteomusculare. Profilaxia si tratamentul cefaleei de origine vasculara.

 

CONTRAINDICATII

Hipersensibilitate la diflunisal, aspirina, alte antiinflamatorii. Atacuri de astm, urticarie, rinite agravate de aspirina. Nu se foloseste în lactatie sau la copii sub 12 ani.

PRECAUTII

Utilizati cu precautie la pacientii cu ulcere, hipertensiune, boli cardiace, retentie de lichide. Se foloseste cu prudenta în primele 2 trimestre de sarcina. La pacientii vârstnici creste riscul de toxicitate GI. În tratamentul artritelor, efectul se instaleaza în 2-3 saptamâni. Medicamentul nu se metabolizeaza la acid salicilic, de aceea nu se folosesc ca indicatori de dozare / toxicitate nivelele plasmatice ale acidului salicilic.

EFECTE ADVERSE

 

GI: G&V, dispepsie, durere GI, hemoragii, diaree, ulcer peptic, anorexie. SNC: cefalee, somnolenta, insmnie, vertij, depresii, parestezii. Dermatologic: rash, prurit, sindrom Stevens-Johnson, eritem multiform. CV: palpitatii, edeme, sincope. Altele: tinnitus, astenie, hipersenzibilitate, anafilaxie, dispnee, disurie.

 


 

 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

 

Comprimate
Durere usoara sau moderata

Adulti, initial: 1000 mg; apoi 250-500 mg la 8-12 h.
Artrita reumatoida, osteoartrita

Adulti: 250-500 mg de 2 ori/zi. Nu se recomanda doze peste 1500 mg/zi. La unii pacienti pot fi eficiente o doza initiala de 500 mg, apoi 250 mg la 8-12 h. În caz de insuficienta renala se reduce doza.

 


 

 

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

 

Se poate administra cu apa, lapte sau în timpul meselor pentru reducerea iritatiei gastrice. Nu mestecati si nu zdrobiti comprimatele. Anuntati aparitia efectelor adverse, sângerarilor, lipsa raspuns la tratament. Nu se administreaza în asociatie cu aspirina sau acetaminofen. Poate cauza ameteli, confuzie. Evitati activitatile ce necesita atentie sporita. Anuntati modificarile de aspect ale scaunului sau aparitia diareei; pot apare dezechilibre hidroelectrolitice sau hemoragii GI.

 


 

 

 

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila