Dofetilid

Sharing

 

Dofetilid
Actiune terapeutica: Antiaritmic
Categorie de risc pentru sarcina: C
Denumire comerciala:


 

MOD DE ACTIUNE

Actioneaza prin blocarea canalelor ionice cardiace responsabile de ransportul potasiului. Nu are efect asupra canalelor de sodiu sau receptorilor adrenergici. Creste durata potentialului de actiune monofazic prin întârzierea repolarizarii. Nivele plasmatice maxime: 2-3 h, fara alimentatie. Nivele constante plasmatic se ating în 2-3 zile. Metabolizat în ficat si excretat în urina. T ½, terminal: aprox. 10 h. Femeile au clearance mai scazut la administrarea orala decât barbatii.


 

INDICATII

Conversia fibrilatiei sau flutter-ului atrial la ritm sinusal normal. Mentinerea ritmului sinusal normal la pacientii cu fibrilatii/flutter atrial ce dureaza de mai mult de 1 saptamâna, si a fost convertit la ritm normal.


 

CONTRAINDICATII

Sindrom de QT lung congenital / dobândit, la cei cu interval QT mai mare de 440 msec (500 msec la pacientii cu anormalitati de conducere ventriculare), insuficienta renala severa (C CR mai mic de 20 mL/min). Folosirea concomitenta a verapamilului, cimetidinei, trimetoprimului (singur sau cu sulfametoxazol), ketoconazol, proclorperazina, megestrol. Lactatia.


 

PRECAUTII

Pentru minimizarea riscului de inducere a aritmiilor, tratamentul cu dofetilida se administreaza în spital cu posibilitatea monitorizarii permanente a clearance-ului creatininei si ECG, si existenta mijloacelor de resuscitare cardiaca, timp de minim 3 zile. Se administreaza cu prudenta în insuficienta hepatica. Folosirea cu medicamente ce prelungesc QT nu a fost studiata. Nu se administreaza în acelasi timp cu bepridil, unele antibiotice macrolide, fenotiazine, antidepresive triciclice. Siguranta si eficacitatea tratamentului nu au fost stabilite la copii sub 18 ani. Trat trebuie initiat sau reluat intr-o institutie cu monitorizare permanenta EKG, si personal specializat în trat aritmiilor ventriculare severe, minim 3 zile; 
Se întrerupe administrarea altor antiaritmice înainte de administrarea dofetilidei. Nu se începe tratamentul cu dofetilida dupa amiodarona, decât când nivelele plasmatice ale amiodaronei ajung la 0,3 µg/mL sau dupa întreruperea acestuia cu 3 luni înainte. Înainte de conversie, pacientilor li se administreaza tratament anticoagulant ce se continua si dupa conversie. Înainte de tratamentul cu dofetilid se corecteaza hipokalemia. Functia hepatica se reevalueaza la 3 luni, sau la nevoie. Daca functia renala scade, modificati doza conform schemei de mai sus. Doza maxima de 500 µg de 2 ori /zi este cea mai eficienta însa riscul apritiei torsadei vârfurilor este crescut. La orice crestere a dozei se recomada spitalizarea pacientului cel putin 3 zile. Suportarea dozelor mari anterior si lipsa efectelor adverse nu exclud necesitatea internarii. Nu se considera conversie daca pacientul nu a raspuns la tratament dupa 24 h de la prima doza de difetilida.


 

EFECTE ADVERSE

CV: aritmii ventriculare, torsada vârfurilor, angina pectorala, fibrilatie atriala / ventriculara, hipertensiune, palpitatii, tahicardie ventriculara / supraventriculara, bradicardie, ischiemie cerebrala, AVC, IM, stop cardiac SNC: cefalee, ameteli, insomnie, anxietate, parestezii. GI: G&V, diaree. Respirator: infectii de tract respirator, dispnee, tuse. Altele: dureri toracice, rash, artralgii, astenie, edeme periferice, infectii urinare, angioedeme, afectare hepatica, moarte subita , sincopa.


 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Capsule 
Conversia fibrilatiei / flutter-ului atrial, mentinerea ritmului sinusal normal 
Dozarea dofetilidei trebuie facuta tinând cont de urmatoarele etape: 
•  înainte de administrarea primei doze, determinati QT. Daca QT este > 440 msec (500 msec la cei cu afectarea conducerii ventriculare) dofetilida este contraindicata. Nu se administreaza nici daca AV < 60 bpm. 
•  înainte de administrarea primei doze se calculeaza clearanceul creatininei, dupa urmatoarea formula: barbati: [greutate(kg) x (140-varsta)] / [72 x creatinina serica(mg/dL)] ; femei: 0,84 x valoarea barbatilor; 
•  doza de pornire se calculeaza astfel: C CR > 60 mL/min: 500 µg de 2 ori/zi; C CR 40-60 mL/min: 250 µg de 2 ori/zi; C CR : 20-40 mL/min: 125 µg de 2 ori/zi; C CR < 20 mL/min: nu se utilizeaza; Doza maxima este de 500 µg de 2 ori/zi. 
•  Se adminstreaza doza ajustata pe baza C CR si se monitorizeaza ECG permanent. 
•  La 2-3 h de la prima doza se masoara QT. Daca a crescut cu > 15% fata de traseul de baza, sau daca este de 500 msec (550 msec la cei cu tulburari de conducere ventriculara) se modifica dozele dupa cum urmeaza: daca doza de start, în functie de C CR , este de 500 µg de 2ori/zi, doza modificata pentru QT prelungit va fi de 250 µg de 2 ori/zi. Daca doza de start este de 250 µg de 2 ori/zi, doza modificata pentru QT prelungit va fi de 125 µg de 2 ori/zi. Daca doza de start este de 125 µg de 2 ori/zi, doza modificata va fi 125 µg o data/zi. 
•  La 2-3 ore dupa fiecare doza, se determina QT. Se întrerupe tratamentul daca oricând dupa a doua doza QT este > 500 msec (550 msec la cei cu tulburari de conducere ventriculara). 
Monitorizati continuu ECG, minim 3 zile, sau cel putin 12 h dupa conversia farmacologica sau electrica.


    

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Administrati conform prescriptiei; evitati adminstrarea cu suc de grapefruit. Daca se omite o doza, urmatoarea nu se dubleaza; se administreaza la intervalul de timp specificat. Anuntati administrarea altor medicamente si aparitia efectelor adverse.


 

Sharing

Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Încarc...

 

Comentarii Pareri
 

Lasă un comentariu

Solve : *
22 + 5 =


Urmatorul regulament trebuie acceptat pentru a publica comentariul:

In conformitate cu GDPR va anunt ca emailul si comentariul d-voastra va fi stocat .  Pentru mai multe detalii vizitati Politica cookie. Sau scrieti-ne pe pagina de Contact.

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acum esti aici: Home » Dofetilid