Esmolol

 

Esmolol

Actiune terapeutica: Agent blocant beta-adrenergic

Categorie de risc pentru sarcina: C


 
 
MOD DE ACTIUNE

Inhiba preferential beta-1-receptorii. Debut rapid (< 5 min) si durata scurta de actiune. Nu are activitate simpatomimetica intrinseca sau stabilizatoare de membrana. Solubilitate lipidica scazuta. T ½: 9 min. Este metabolizat rapid de catre esterazele de la nivelul eritrocitelor.


 
 
INDICATII

Tahicardia supraventriculara la cei cu fibrilatie atriala sau flutter atrial pre- sau postoperator sau în orice alta situatie în care este nevoie de un control pe termen scurt. Tahicardia sinusala necompensata, atunci când alura ventriculara rapida necesita interventie. Tahicardia si hipertensiunea aparute în timpul intubarii traheale, interventiilor chirurgicale, anesteziei si postoperator.


 
 
PRECAUTII

Doza la copii nu a fost stabilita. Perfuziile pot fi necesare timp de 24-48 h. Nu administrati direct IV. Nu diluati concentratul cu bicarbonat de sodiu. Pentru a reduce iritarea si tromboflebita, nu perfuzati concentratii mai mari de 10 mg/mL.


 
 
EFECTE ADVERSE

Dermatologic: inflamatie la locul injectarii, paloare, induratie, eritem, edeme, modificarea culorii tegumentelor. Altele: retentie urinara, durere interscapulara, astenie.


 
 
DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

PERFUZIE IV

Tahivardie supraventriculara

Initial: 500 µg/kg/min timp de 1 min; apoi 50 µg/kg/min timp de 4 min. Daca dupa 5 min nu se obtine raspunsul corespunzator, repetati doza de încarcare, urmata apoi de perfuzie de întretinere de 100 µg/kg/min timp de 4 min. Acest procedeu se poate repeta, crescând în trepte de 50 µg/kg/min perfuzia de întretinere (pentru 4 min) pâna la atingerea AV dorite si scaderea TA. Apoi, omiteti perfuzia de încarcare si scadeti rata de crestere a perfuziei de la 50 la 25 µg/kg/min sau chiar mai putin. Intervalele dintre titrari pot fi crescute de la 5 la 10 min.

Dupa ce AV poate fi controlata, pacientului i se poate administra un alt agent antiaritmic. Dupa 30 min de la prima doza de agent antiaritmic, reduceti rata de perfuzie de esmolol cu 50%. Daca se obtine un control satisfacator, perfuzia de esmolol poate fi oprita la 1 h dupa a doua doza de agent antiaritmic.

Tahicardie si hipertensiune intra- si postoperator

Control imediat: bolus de 80 mg (aproximativ 1 mg/kg) administrat în cel putin 30 sec, urmat de 150 µg/kg/min timp de 1 min, apoi perfuzie de întretinere de 50 µg/kg/min timp de 4 min. daca nu se obtine un raspuns satisfacator în 5 min, repetati aceeasi doza de încarcare, urmata de perfuzie de întretinere de 100 µg/kg/min. Control progresiv: Schema de dozare este similara ca cea pentru tahicardia supraventriculara.


 
  
 
 
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila