Etacrinat

Sharing

 

Etacrinat
Actiune terapeutica: Diuretic de ansa
Categorie de risc pentru sarcina: B


 
 

MOD DE ACTIUNE

Inhiba reabsorbtia sodiului si clorului la nivelul ansei Henle; reduce reabsorbtia sodiului si clorului si creste excretia potasiului la nivelul tubului distal. Actiune directa pe tubul proximal, astfel crescând excretia de electroliti. În timpul diurezei, se excreta cantitati mari de sodiu si clor si cantitati mici de potasiu si bicarbonat. Debut: PO, 30 min; IV, în 5 min. Concentratie maxima: PO, 2 h; IV, 15-30 min. Durata: PO, 6-8 h; IV, 2 h. t1/2, dupa PO : 60 min. Metabolitii sunt excretati în urina. Diureza si pierderea de electroliti este mai pronuntata la acidul etacrinic decât la diureticile tiazidice.


 
 

INDICATII

ICC, edem pulmonar acut, edeme asociate sindromului nefrotic, ascita indusa de edeme idiopatice, limfedem, malignitati. Tratamentul pe termen scurt al ascitei de cauza tumorala, al limfedemului sau edemelor idiopatice. Utilizare pe termen scurt la copiii (exceptie copii mici) cu boala cardiaca congenitala.


 
 

CONTRAINDICATII

Sarcina (frecvent), lactatia, utilizarea la nou-nascuti. Anuria si leziunile renale severe.


 
 

PRECAUTII

Diuretic potent; dozele excesive pot determina diureza marcata, cu depletie importanta de electroliti si apa. Este necesara supraveghere de specialitate; doze individualizate. Vârstnicii pot fi mai sensibili la dozele uzuale pentru adulti. Utilizati cu precautie la diabetici si la cei cu ciroza hepatica (sunt mai susceptibili la dezechilibru electrolitic). Monitorizati atent pacientii cu guta. Siguranta si eficacitatea administrarii orale si IV la copii nu au fost stabilite.


 
 

EFECTE ADVERSE

Dezechilibru electrolitic: hipokalemie / natremie, alcaloza hipocloremica, hipomagnezemie / calcemie. GI: anorexie, G&V, diaree (poate apare brusc si poate fi apoasa, profuza), pancreatita acuta, icter, hemoragie GI , disfagie. Hematologic: neutropenie severa, trombocitopenie, agranulocitoza, rar purpura Henoch-Schonlein la pacientii cu boala cardiaca reumatica. SNC: anxietate, confuzie, vertij, cefalee. Manifestari generale: febra, frisoane, stare generala proasta. Otic: tinitus, pierderea ireversibila a auzului. Diverse: hematurie, atac de guta, tulburari de vedere, rash, durere si iritatie locala dupa administrarea parenterala, hiperuricemie/glicemie.
Acidul etacrinic poate conduce la deces pacientii grav bolnavi, refractari la alte diuretice.


 
 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

IV
Adulti: 50 mg (sau 0,5-1 mg/kg); se poate repeta dupa 2-4 h, desi frecvent este necesara doar o singura doza. Se poate utiliza si o doza de 100 mg IV.
TABLETE
Adulti, initial: 50-200 mg/zi în una sau mai multe doze divizate pentru a determina scadere ponderala de 2,2-4,4 kg/zi. La nevoie, doza poate fi crescuta cu 25-50 mg/zi. Întretinere: Frecvent se administreaza 50-200 mg (maxim 400 mg) în edemele severe, refractare. Daca este utilizat în combinatie cu alte diuretice, doza initiala este de 25 mg si se poate creste apoi treptat, cu câte 25 mg. La copii, initial: 25 mg/zi; la nevoie se poate creste doza cu 25 mg/zi; Întretinere: ajustati doza în functie de necesitati. Dozajul la copii mici nu a fost stabilit.


 
   
 
 

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Lasă un comentariu

Urmatorul regulament trebuie acceptat pentru a publica comentariul:

In conformitate cu GDPR va anunt ca emailul si comentariul d-voastra va fi stocat .  Pentru mai multe detalii vizitati Politica cookie. Sau scrieti-ne pe pagina de Contact.

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.