Etidronat – Boala Paget (osteita deformanta)

Sharing

Etidronat
Actiune terapeutica: Reglator al cresterii osoase, bisfosfonat
Categorie de risc pentru sarcina: B

MOD DE ACTIUNE

Încetineste metabolismul osos; astfel se reduc resorbtia osoasa, turnover-ul osos si formarea de os nou; scade, de asemenea, si vascularizatia osului. Reabsorbtia calciului la nivelul tubului renal nu este afectata. Absorbtie: doza-dependenta; dupa 24 h, jumatate din medicamentul absorbit este excretat nemodificat.

Absorbtia este afectata de mese si alimente care contin ioni bivalenti. Debut: 1 luna în boala Paget; în 24 h în hipercalcemie. Medicamentul ce ramâne în organism, este adsorbit de os, astfel efectele terapeutice în boala Paget persistând 3-12 luni dupa întreruperea medicatiei. T ½, plasmatic: 6 h; osos: peste 90 zile. Aproximativ 50% se excreta nemodificat în urina; medicamentul neabsorbit este excretat în fecale.

INDICATII

PO. Boala Paget (osteita deformanta), în special tipul poliostotic, asociat cu durere si nivele urinare crescute ale hidroxiprolinei si ale fosfatazei alcaline serice.

Osificare heterotopica determinata de leziuni ale maduvei osoase sau înlocuire totala de sold.

Parenteral . Hipercalcemia asociata malignitatilor, inadecvat controlata de modificarile din dieta sau ale hidratarii orale; hipercalcemia care persista dupa hidratare adecvata.

CONTRAINDICATII

Enterocolita, fracturi ale oaselor lungi, hipercalcemia din hiperparatiroidism, nivele serice ale creatininei mai mari de 5 mg/dL.

PRECAUTII

Utilizati cu precautie în prezenta insuficientei renale, tulburarilor de tract GI superior active si în timpul lactatiei. Siguranta si eficacitatea nu au fost determinate la copii.

Administrati PO ca doza unica, împreuna cu suc sau apa cu 2 h înaintea meselor (Daca apar acuze GI, divizati doza). Nu exista informatii carora etidronatul sa afecteze maturarea osului heterotopic.

 


 

 

EFECTE ADVERSE

 

GI: greata, diaree, constipatie, stomatita ulcerativa. Osos: incidenta crescuta a fracturilor osoase si durere osoasa importanta sau recurenta. Alergie: angioedem, rash, prurit, urticarie. Electroliti: hipofosfatemie, hipomagnezemie. Diverse: gust metalic, dureri toracice, functii hepatice modificate, febra, edeme, dispnee, convulsii. La copii ce au primit zilnic 10 mg/kg sau mai mult, timp îndelungat (mai mult de 1 an) pentru a trata osificarile heterotopice sau clcificarile de tesut moale, s-au descris simptome ale sindromului rahitic.

 


 

 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

 

TABLETE
Boala Paget

Adulti, initial: 5-10 mg/kg/zi timp de 6 luni sau mai putin; sau 11-20 mg/kg timp de maxim 3 luni. Rezervati dozele mai mari de 10 mg/kg celor la care dozele mai mici sunt ineficiente, cazurilor în care este necesara supresia unui turnover osos crescut sau cazurilor în care este necesara o scadere prompta a postsarcinii cardiace. Nu depasiti doza de 20 mg/kg/zi. Daca exista semne ale prezentei unui proces activ, se poate institui un alt curs de terapie dupa o pauza de 3 luni. Monitorizati la fiecare 3-6 luni.
Osificare heterotopica determinata de leziunile de maduva osoasa

Adulti: 20 mg/kg/zi timp de 2 saptamâni; apoi 10 mg/kg/zi timp de 10 saptamâni. Tratamentul ar trebui initiat cât mai curând posibil dupa lezare, preferabil înaintea aparitiei osificarii heterotopice.
Protezarea totala de sold

Initial: 20 mg/kg/zi timp de 1 luna preoperator; apoi, 20 mg/kg/zi timp de 3 luni postoperator; durata totala a tratamentului – 4 luni.
Protezare totala de sold complicata cu osificare heterotopica

Adulti: 20 mg/kg/zi timp de 30 zile preoperator; apoi, 20 mg/kg/zi timp de 90 zile postoperator.
PERFUZIE IV
Hipercalcemia din malignitati

7,5 mg/kg/zi 3 zile consecutiv. Daca este necesar o a doua cura terapeutica, aceasta va fi instituita dupa o pauza de 7 zile. Siguranta si eficacitatea pentru mai mult de doua cure terapeutice nu au fost determinate. Reduceti dozele la cei cu insuficienta renala. Tabletele de etidronat se administreaza în ziua urmatoare ultimei perfuzii la doza de 20 mg/kg/zi timp de 30 zile (tratamentul se poate prelungi la 90 zile daca nivelele serice ale calciului se mentin normale). Nu este recomandata administrarea mai mult de 90 zile.

 


 

 

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

 

Tineti o dieta echilibrata, cu un aport adecvat de calciu si vitamina D. Nu mâncati timp de 2 h dupa administrarea medicamentului. Alimentele bogate în calciu (ex. lapte, derivate lactate) si vitamine, suplimentele de minerale (ex. aluminiu, calciu, fier, magneziu) pot reduce absorbtia. Daca apar acuze GI dupa doza unica, puteti diviza doza. Anuntati daca apare durere neobisnuita, motilitate restrictionata sau caldura localizata deasupra osului afectat, S&S de hipercalcemie (ex. letargie, G&V, anorexie, tremor, durere). In hipercalcemie, nivelele serice ale calciului arata raspunsul la medicament si necesitatea de a continua terapia. Reducerea hipercalcemiei din metastaze apare, de obicei, dupa 2-8 zile. Terapia poate fi repetata dupa o pauza de 7 zile; cel mai mare risc de hipocalcemie exista în primele 3 zile dupa terapia IV.

 


 

 

 

 

Sharing

Acum esti aici: Home » Etidronat – Boala Paget (osteita deformanta)