Etodolac – Osteoartrita Artrita Reumatoida

Sharing

Etodolac
Actiune terapeutica: Antiinflamator nesteroidian
Categorie de risc pentru sarcina: C

MOD DE ACTIUNE

Etodolac este un AINS din clasa acidului piranocarboxilic. Timpul pâna la atingerea concentratiei maxima: 1-2 h. Debutul efectului analgezic: 30 min; durata 4-12 h. T ½: 7,3 h. Se leaga de proteine în proportie mai mare de 99%. Este metabolizat la nivel hepatic, iar metabolitii sunt excretati la nivel renal.

INDICATII

Tratamentul acut si cronic al osteoartritei si a artritei reumatoide. Durerea usoara / moderata.

 

CONTRAINDICATII

Pacientilor la care aspirina sau alte AINS au determinat astm, rinita, urticarie, sau alte reacii alergice. Utilizarea în timpul lactatiei, în timpul travaliului si la copii.

 


 

 

PRECAUTII

 

Utilizati cu precautie la cei cu insuficienta renala sau hepatica, insuficienta cardiaca, în tratament cu diuretice si la vârstnici. Siguranta si eficacitatea nu au fost determinate la copii. Protejati capsulele de umiditate.

 


 

 

EFECTE ADVERSE

 

GI: diaree, gastrita, sete, stomatita ulcerativa, anorexie. SNC: nervozitate, depresie. CV : sincopa. Respirator: astm. Dermatologic: angioedem, rash veziculobulos, vasculita cutanata cu purpura, hiperpigmentare. Diverse: icter, hepatita.

 


 

 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

 

CAPSULE, TABLETE, TABLETE CU ELIBERARE EXTENSIVA
Osteoartrita, artrita reumatoida

Adulti, initial: 300 mg de 2 ori/zi sau de 3 ori/zi sau 400 mg sau 500 mg de 2 ori/zi atunci când se administreaza tablete / capsule. În utilizarea de lunga durata, dozele pot fi ajustate în functie de raspunsul clinic. Tablete cu eliberare extensiva: 400-1000 mg/zi administrate o data pe zi. Dozele mai mari de 1000 mg/zi nu au fost adecvat evaluate.
Durere acuta

Adulti: 200-400 mg la fiecare 6-8 h, fara a depasi 1200 mg/zi. Utilizati capsule sau tablete.

Nu depasiti doza de 20 mg/kg la pacientii care au greutatea mai mica de 60 kg.

 


 

 

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

 

Luati medicamentul în timpul mesei pentru a diminua acuzele GI. Poate determina ameteli si somnolenta, de aceea evitati activitatile ce solicita atentie sporita pâna la epuizarea efectului. Anuntati orice leziune sau sângerare, rash, tegumente galbene sau lipsa raspunsului. Întrerupeti medicatia si anuntati în caz de crestere ponderala, lipsa de control a TA, tumefiere a extremitatilor, prezenta sângelui în scaune sau urina. Evitati consumul de alcool, aspirina si alte AINS.

 


 

 

 

Tratamente Naturiste

1 2 3 4

Diete pentru Adulti si Copii

1 2 3 4

 

Lupta-cu-Cancerul

 

Dieta de detoxifiere

 

Celulita

 

8 cure detoxifiere

 

detox-plan

 

retete cu vlastari

 

germeni

 

Sa radem un pic !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.