Fenoldopam – Hipertensiune HTA

Sharing

Fenoldopam
Actiune terapeutica: Tratamentul urgentelor hipertensive
Categorie de risc pentru sarcina: B

MOD DE ACTIUNE

Vasodilatator cu actiune rapida; este agonist al receptorilor dopaminergici D 1 -like si al a 2 -adrenergici. Determina vasodilatatie la nivelul arterelor periferice, arterelor coronare, renale, mezenterice; paturile vasculare nu raspund uniform. T ½, eliminare: Aproximativ 5 min la cei cu hipertensiune usoara / moderata. Concentratie plasmatica stabila: circa 20 min. Este metabolizat la nivel hepatic si este excretat în mare parte în urina.

INDICATII

Urgente hipertensive

CONTRAINDICATII

Utilizarea împreuna cu beta-blocanti. Sensibilitate la sulfat.

 

PRECAUTII

 

Utilizati cu precautie în timpul lactatiei si la cei cu glaucom sau hipertensiune intraoculara. Siguranta si eficacitatea nu au fost determinate la copii. Nu administrati în bolus. Majoritatea efectelor determinate de perfuzie se obtin în 15 min. Doza initiala este ajustata la intervale de timp mai mari de 15 min (chiar mai mari atunci când este atinsa TA dorita). Pentru ajustare, se recomanda cresteri de 0,05-0,1 µg/kg/min. În comparatie cu dozele mari (> 0,3 µg/kg/min), dozele initiale de 0,03-0,1 µg/kg/min se asociaza cu tahicardie reflexa mai puti importanta. Perfuzia poate fi întrerupta brusc sau treptat. Tranzitia la terapia PO se poate face în orice moment dupa ce TA a fost stabilizata prin perfuzie cu fenoldopam.

 


 

 

EFECTE ADVERSE

 

CV: tahicardie, hipotensiune, modificari ST-T, hipotensiune ortostatica, extrasistole, palpitati, bradicardie, insuficienta cardiaca, boala cardiaca ischemica, IM , angina pectorala. Manifestari generale: cefalee, transpiratii, dureri toracice nespecifice, febra, crampe la nivelul membrelor. SNC: nervozitate, anxietate, insomnie, ameteli. GI: G&V, dureri abdominale sau distensie abdominala, diare. Respirator: dispnee, afectiuni ale tractului respirator superior. Hematologic: leucocitoza, sângerari. Diverse: reactii la locul injectarii, infectii de tract urinar, oligurie.

 


 

 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

 

PERFUZIE IV
Urgente hipertensive

Rata de perfuzie este individualizata, în functie de greutate corporala, de viteza si amploarea efectelor dorite. Dozele variaza de la 0,025 – 0,3 µg/kg/min pentru greutatea de 40 kg la 0,094 – 1,13 µg/kg/min pentru greutatea de 150 kg.

 


 

 

 

 

Sharing

Acum esti aici: Home » Fenoldopam – Hipertensiune HTA