Flufenazin – Schizofrenie Cronica

Sharing

Flufenazin
Actiune terapeutica: Antipsihotic
Categorie de risc pentru sarcina: N/A
Denumire comerciala:

MOD DE ACTIUNE

Incidenta crescuta a simptomelor extrapiramidale, incidenta scazuta a sedarii, efectelor anticolinergice, antiemetice si a hipotensiunii ortostatice. Decanoatul creste marcat durata de actiune. Decanoat: instalarea efectului:24-72 h; Concentratie plasmatica maxima: 24-48 h. T ½: aproximativ 14 zile. Durata efectului: 4 sau mai multe saptamâni. Flufenazin hidroclorit trebuie administrat cu grija la pacieti cu hipersensibilitate cunoscuta la ale fenotiazine.

INDICATII

Tulburari psihotice. Decanoatul se foloseste în terapia neuroleptica parenterala, prelungita (de ex. schizofrenie cronica).

PRECAUTII

La cei cu hipersensibilitate la fenotiazine sau cu tulburari ce pot da reactii nedorite, se initiaza terapia cu grija folosind hidrocloritul. Se poate continua apoi cu decanoat. La pacientii cu risc crescut (sensibilitate la fenotiazina sau tulburari ce predispun la reactii neasteptate) se începe cu precautie terapia PO sau parenterala. Feriti medicamentul de lumina. Se depoziteaza la temperatura camerei si nu se îngheata. Culoarea substantei poate fi variata, de la lipsa ei pâna la culoarea chihlimbarului. Nu se foloseste daca are o culoare mai închisa. La începutul tratamentului se administreaza formele cu timp scurt de actiune. Se administreaza decanoat, dupa ce apare raspunsul la tratament. Doza echivalenta cu 20 mg hidroclorit este de 25 mg decanoat.

 

EFECTE ADVERSE

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Tablete
Tulburari psihice

Adulti, initial: 2.5-10 mg/zi în doze divizate la 6-8 h; apoi se reduc treptat dozele pâna la o doza de întretinere de 1 sau 5 mg/zi (de obicei se da o doza unica ce nu depaseste 20 mg/zi). Pacientii în vârsta, emaciati, tarati, initial: 1-2.5 mg/zi; apoi doza se ajusteaza în functie de raspuns.
IM, SC
Tulburari psihice

Adulti, initial 12.5-25 mg; apoi doza poate fi marita sau repetata în interval de 1-3 saptamâni. Doza de întretinere obisniuita este de 50 mg/1-4 saptamâni. Doza maxima: 100 mg/doza.

 


 

 

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

 

Determinati daca pacientul este apt de auto-administrare a terapiei. Majoritatea pacientilor cu tratament de lunga durata opteaza pentru injectie lunara. Evitati activitatile ce necesita atentie sporita pâna la epuizarea efectului. Anuntati aparitia efectelor adverse. Evitati dusul cu apa fierbinte, si baile fierbinti pentru ca poate apare hipotensiune arteriala. Evitati activitatile stresante. Nu se întrerupe brusc. Schimbati-va lent pozitia corpului pentru a evita apartia hipotensiunii ortostatice. Anuntati aparitia sângerarilor, oboselii neobisnuite sau a febrei. Utilizati creme pentru protectie solara; cresteti aportul de lichide pentru prevenirea constipatiei si uscaciunii gurii. Evitati alcoolul, deprimante ale SNC sau medicamente FR.

 


 

 

 

 

Tratamente Naturiste

1 2 3 4

Diete pentru Adulti si Copii

1 2 3 4

 

Lupta-cu-Cancerul

 

Dieta de detoxifiere

 

Celulita

 

8 cure detoxifiere

 

detox-plan

 

retete cu vlastari

 

germeni

 

Sa radem un pic !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.