Flufenazin – Schizofrenie Cronica

Flufenazin

Actiune terapeutica: Antipsihotic

Categorie de risc pentru sarcina: N/A

Denumire comerciala:

MOD DE ACTIUNE

Incidenta crescuta a simptomelor extrapiramidale, incidenta scazuta a sedarii, efectelor anticolinergice, antiemetice si a hipotensiunii ortostatice. Decanoatul creste marcat durata de actiune. Decanoat: instalarea efectului:24-72 h; Concentratie plasmatica maxima: 24-48 h. T ½: aproximativ 14 zile. Durata efectului: 4 sau mai multe saptamâni. Flufenazin hidroclorit trebuie administrat cu grija la pacieti cu hipersensibilitate cunoscuta la ale fenotiazine.

INDICATII

Tulburari psihotice. Decanoatul se foloseste în terapia neuroleptica parenterala, prelungita (de ex. schizofrenie cronica).

PRECAUTII

La cei cu hipersensibilitate la fenotiazine sau cu tulburari ce pot da reactii nedorite, se initiaza terapia cu grija folosind hidrocloritul. Se poate continua apoi cu decanoat. La pacientii cu risc crescut (sensibilitate la fenotiazina sau tulburari ce predispun la reactii neasteptate) se începe cu precautie terapia PO sau parenterala. Feriti medicamentul de lumina. Se depoziteaza la temperatura camerei si nu se îngheata. Culoarea substantei poate fi variata, de la lipsa ei pâna la culoarea chihlimbarului. Nu se foloseste daca are o culoare mai închisa. La începutul tratamentului se administreaza formele cu timp scurt de actiune. Se administreaza decanoat, dupa ce apare raspunsul la tratament. Doza echivalenta cu 20 mg hidroclorit este de 25 mg decanoat.

Afla mai multe acum ...
Prospect Fraxiparine

EFECTE ADVERSE

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Tablete

Tulburari psihice

Adulti, initial: 2.5-10 mg/zi în doze divizate la 6-8 h; apoi se reduc treptat dozele pâna la o doza de întretinere de 1 sau 5 mg/zi (de obicei se da o doza unica ce nu depaseste 20 mg/zi). Pacientii în vârsta, emaciati, tarati, initial: 1-2.5 mg/zi; apoi doza se ajusteaza în functie de raspuns.

IM, SC

Tulburari psihice

Adulti, initial 12.5-25 mg; apoi doza poate fi marita sau repetata în interval de 1-3 saptamâni. Doza de întretinere obisniuita este de 50 mg/1-4 saptamâni. Doza maxima: 100 mg/doza.


OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Determinati daca pacientul este apt de auto-administrare a terapiei. Majoritatea pacientilor cu tratament de lunga durata opteaza pentru injectie lunara. Evitati activitatile ce necesita atentie sporita pâna la epuizarea efectului. Anuntati aparitia efectelor adverse. Evitati dusul cu apa fierbinte, si baile fierbinti pentru ca poate apare hipotensiune arteriala. Evitati activitatile stresante. Nu se întrerupe brusc. Schimbati-va lent pozitia corpului pentru a evita apartia hipotensiunii ortostatice. Anuntati aparitia sângerarilor, oboselii neobisnuite sau a febrei. Utilizati creme pentru protectie solara; cresteti aportul de lichide pentru prevenirea constipatiei si uscaciunii gurii. Evitati alcoolul, deprimante ale SNC sau medicamente FR.

Afla mai multe acum ...


 

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila
Diete Sanatoase pentru orice zi
Cateva Tratamente Naturiste utile