Flunisolid – Astm Bronsic Rinite

Sharing

Flunisolid
Actiune terapeutica: Glucocorticoid
Categorie de risc pentru sarcina: C

MOD DE ACTIUNE

Efecte sistemice minime în utilizarea intranazala. Dupa primul pasaj este rapid metabolizat hepatic. Sunt necesare câteva zile pentru atingerea efectului maxim. T ½: 1,8 h. Metabolizarea este hepatica si este excretat prin fecale (40%) si urina (50%).

INDICATII

Inhalator. Adjuvant în profilaxia astmului bronsic. La pacientii cu astm care necesita steroizi sistemici, administrarea inhalatorilor scade sau elimina nevoia de steroizi sistemici. Intranazal. Rinite sezoniere în special când alte tratamente au esuat.

CONTRAINDICATII

TBC activ sau inactiv în special cel al tractului respirator. Infectii fungice, bacteriene, virale sistemice netratate. Herpes simplex ocular. Utilizarea pâna la vindecarea ulceratiilor nazale recente, ale septului nazal sau chirurgiei nazale. Lactatia.

 

PRECAUTII

Se foloseste cu precautie în cazul trecerii de la steroizi sistemici la flunisolid deoarece poate apare decesul ca urmare a insuficientei adrenale. Sunt necesare câteva luni pentru reinstaurarea functiilor hipotalamica, pituitara si adrenergica. În aceasta perioada pacientii pot prezenta semne de insuficienta adrenergica la expunerea la traume, interventii chirurgicale sau infectii (în special digestive). Desi flunisolidul inhalat poate controla simptomele asmatice, nu acopera nevoia sistemica de steroizi necesara în crize. În cazul unor crize asmatice severe aparute la pacientii care au mai folosit steroizi sistemici, acestia se administreaza din nou imediat (în doze mari). Pentu a evalua riscurile insuficientei adrenergice se testeaza periodic functia adrenergica, inclusiv masurarea nivelului cortizolului dimineata. Nu a fost determinata siguranta utilizarii la copii sub 6 ani. Când se initiaza administrarea inhalatorului la pacientii care primesc corticosteroizi sistemici, se folosesc aerosolii concomitent cu terapia sistemica pentru o saptamâna. Apoi, se retrag treptat corticosteroizii sistemici de-a lungul a mai multor saptamâni. Daca exista congestie nazala se foloseste un decongestionant înaintea administrarii pentru a va asigura ca medicamentul ajunge la locul de actiune. Daca ameliorarea nu apare în 3 saptamâni se opreste terapia. Îmbunatatirea starii pacientului este de obicei evidenta în câteva zile.

 


 

 

EFECTE ADVERSE

 

Respirator: tuse, infectii cu Candida albicans ale laringelui si nazo-faringelui. Dupa uz intranazal: iritatie nazo-faringeana, întepaturi, arsuri, senzatie de uscaciune, cefalee. GI: uscaciunea gurii. Efecte ale corticosteroizilor sistemici, în special daca doza recomandata a fost depasita.

 


 

 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

 

Inhalator
Astm bronsic

Adulti: 2 inhalatii (un total de 500 µg) administrate dimineata si dupa-amiaza pâna la o doza zilnica de 1000 µg, fara a se depasi 4 inhalatii de 2 ori pe zi. Copii între 6-15 ani: 2 inhalatii (250 µg/inhalatie) dimineata si seara, cu o doza totala zilnica ce nu depaseste 1000 µg.
Intranazal

Rinite

Adulti: 50 µg (2 spray-uri) în fiecare nara de doua ori pe zi, poate fi crescut pâna la 2 spray-uri de trei ori pe zi pâna la o doza maxima de 400 µg (8 spray-uri în fiecare nara). Copii între 6-14 ani: 25 µg(1 spray) în fiecare nara de doua ori pe zi pâna la o doza maxima de 200 µg (4 spray-uri în fiecare nara). Doza de întretinere: adulti, copii: cea mai mica doza necesara pentru controlul simptomelor.

 


 

 

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

 

Se informeaza pacientul si familia asupra modului de administrare al inhalatorului si al spray-ului nazal. Daca pacientul ia un bronhodilatator, se sfatuieste ca acesta sa se ia primul pentru ca steroidul sa penetreze mai bine mucoasa. Se face gargara si se clateste gura cu apa dupa inhalare pentru a preveni alterarea gustului si pentru a mentine o igiena orala adecvata. Anuntati orice simptom de iritatie sau infectie fungica. Pot aparea sângerari nazale blânde, care sunt de obicei trecatoare. Anuntati lipsa raspunsului sau agaravarea starii.

 


 

 

 

 

Sharing

Acum esti aici: Home » Flunisolid – Astm Bronsic Rinite