Fosfenitoin – Convulsii Epileptice

Fosfenitoin

Actiune terapeutica: Anticonvulsivant

Categorie de risc pentru sarcina: D

MOD DE ACTIUNE

Fosfenitoina este un precursor al fenitoinei; deci efectele lui anticonvulsivante se datoreaza fenitoinei. Pentru fiecare mmol de fosfenitoina administrata se produce un mmol de fenitoina. T ½ al fosfenitoinei: 15 min dupa injectare iv . Nivelul maxim plasmatic dupa im : 30 min. Se leaga în proporti de 95-99% de proteinele plasmatice.

Fosfenitoina actioneaza competitiv pe receptorii fenitoinei de pe proteinele plasmatice. Fosfenitoina este mai bine tolerata la locul de injectare decât fenitoina (durerea si usturimea se diminueaza). Administrarea iv a fosfenitoinei este de 3 ori mai rapida decât a fenitoinei iv . Utilizarea im a fosfenitoinei este la fel de eficace ca ediminstrarea po a fenitoinei, deci se pot schimba între ele. Fenitoina provine din fosfenitoina si este metabilizata în ficat si eliminata urinar.

INDICATII

Administrare parenterala pentru controlul convulsiilor generalizate din status epilepticus si profilaxia convulsiilor aparute în timpul neurochirurgiei. Poate fi înlocuita pentru scurt timp cu administrarea de fenitoina PO, atunci când nu este indicata administrarea IV de fosfenitoina.

Afla mai multe acum ...
CONTRAINDICATII

Hipersensibilitate la fosfenitoina, fentoina sau hidantoide. Nu se administreaza la pacientii cu bradicardie sinusala, bloc sinusal, bloc A-V grad II sau III, sau sindrom Adam-Stokes. Nu se administreaza pe perioada lactatiei, sau pentru tratamentul absentelor convulsive.

PRECAUTII

si siguranta administrarii pentru mai mult de 5 zile nu a fost stabilita. Nu a fost determinata siguranta administrarii la copii. La pacientii cu insuficienta renala sau hepatica, cu hipoalbuminemie, metabolizarea fosfenitoinei la fenitoina poate fi crescuta, în timp ce clearence-ul fenitoinei nu creste în aceeasi proportie, de aceea pot aparea efecte adverse.

Nivelele de fenitoina plasmatice pot creste moderat la schimbarea tratamentului de la fosfenitoina la administrarea PO de fenitoina. În status epilepticus nu se administreaza fosfenitoina IM pentru ca nivele plasmatice nu se obtin într-un timp util. Nu se folosesc flacoanele ce au format precipitat.


EFECTE ADVERSE

Vezi fenitoina. Cele mai frecvente reactii adverse includ: ataxie, ameteala, cefalee, nistagmus, parestezie, prurit, sau somnolenta.

Afla mai multe acum ...


DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

IV

Status epilepticus

Doza de încarcare: 15-20 mg PE/kg administrat la o rata de 100-150 mg PE/min. Doza de încarcare este urmata de doza de întretinere de fosfenitoina sau de fenitoina, oral sau parenteral.

IM, IV

Doze de încarcare si mentinere în lipsa urgentelor

Doza de încarcare: 10-20 mg PE/kg la o rata de 100-150 mg PE/min. Întretinere: 4-6 mg PE/kg/zi.

Substitutia temporara cu fenitoina PO

Se administreaza aceeasi doza de fenitoina în miligrame, fara a depasi 150 mg PE/min.


OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Anuntati aparitia febrei, durerilor de gât, leziunilor sau sângerarilor neobisnuite, rashului, icterului, tulburarilor de vorbire, durerilor articulare, G&V, cefaleei severe, maririi de volum a ganglionilor limfatici. Aveti grija la activitatile ce necesita atentie sporita; pot aparea ameteli, prurit, spasm ale fetei. Aparitia tulburarilor de vorbire poate indica toxicitate. Daca apare rash se întrerupe terapia si se continua dupa disparitia acesuia; în caz de reaparitie nu se mai foloseste aceasta clasa de medicamente. Folositi metode contraceptive eficiente. Respectati controalele de laborator.

Afla mai multe acum ...
Prospect Fiobilin - Digestie buna


 

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila
Diete Sanatoase pentru orice zi
Cateva Tratamente Naturiste utile