Hidroxiuree – Leucemie Anemie Falciforma

Sharing

Hidroxiuree
Actiune terapeutica: Antineoplazic
Categorie de risc pentru sarcina: D

MOD DE ACTIUNE

Inhiba sinteza ADN, dar nu si cea ARN sau proteica. Se absoarbe rapid din tractul GI. Concentratie serica maxima atinsa în 1-2 h. T ½: 3-4 h. Strabate bariera hematoencefalica. Metabolizat în ficat; 80% excretat în urina, nemodificat în procent de 50%; se excreta si respirator, ca CO².

INDICATII

Leucemie mielocitara cronica. Cancer ovarian (recurent, inoperabil sau metastatic). Melanom. In iradierea carcinomului cu celule scuamoase de la nivelul capului si gatului (nu si al buzei).

Droxia: reduce frecventa crizelor dureroase si reduce nevoia de transfuzii de sânge la adultii cu anemie falciforma.

 

CONTRAINDICATII

O valoare a leucocitelor mai mica de 2500/mm³ sau a trombocitelor mai mica de 100000/mm³. Anemie severa.

 

PRECAUTII

 

Folosirea capsulelor de hidroxiuree poate da reactii adverse grave. Se administreaza sub atenta supraveghere a unui medic experimentat în folosirea acestui medicament pentru tratarea anemiei falciforme. Hidroxiureea este mutagena si poate determina transformare celulara la un fenotip tumorigen. La pacienti care au primit un tratament de lunga durata pentru afectiuni mielosupresive, cum ar fi policitemia vera, a fost descrisa aparitia de leucemii secundare. Nu se stie daca acest efect este secundar tratamentului sau este asociat cu afectiunea de baza a pacientului. Atat medicul cât si pacientul ar trebui sa puna în balanta beneficiile si riscurile dezvoltarii de malignitati secundare. Se foloseste în timpul sarcinii doar daca este absolut necesar. Se administreaza cu grija în disfunctii renale severe. Vârstnicii pot fi mai sensibili la efectele medicamentului, necesitand o doza scazuta. La pacientii care au fost supusi radioterapiei se poate agrava eritemul post-iradiere. Se calculeaza doza în functie de greutatea actuala sau cea ideala (se alege valoarea mai mica). Se incepe tratamentul cu hidroxiuree cu cel putin 7 zile inaintea initierii radioterapiei; se continua si în timpul radioterapiei si dupa oprirea acesteia, pe un timp nedefinit, daca pacientul poate tolera doza. A nu se pastra la cald.

 


 

 

EFECTE ADVERSE

 

Anomalii eritrocitare incluzand eritropoieza megaloblastica. Constipatie, eritem facial, rash maculo-papular. Toxicitate / afectare renala.

 


 

 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

 

Capsule, tablete
Tumori solide, terapie intermitenta sau în asociere cu iradiere.
Doza individualizata. De obicei 80 mg/ kg în doza unica, o data la trei zile. Administrarea intermitenta ofera avantajul reducerii toxicitatii. Daca este eficient, nu se intrerupe tratamentul decât daca apar reactii toxice.
Tumori solide, terapie continua
20- 30 mg/ kg/ zi ca doza unica.
Leucemie mielocitica cronica rezistenta.

20- 30 mg/kg/zi ca doza unica sau în 2 prize.
Terapie asociata cu iradierea pentru carcinom al capului si gatului.
80 mg/ kg ca unica doza, o data la trei zile.
Numar scazut de trombocite si pentru prevenirea trombozei în trombocitopenia esentiala.
15 mg/ kg/ zi.
Psoriazis refractar.
0,5-1,5 g/zi.
Anemie falciforma (Droxia)

Daza se calculeaza în functie de greutatea corporala. Initial 15 mg/ kg/ zi ca doza unica. Daca este bine tolerata se poate creste cu 5 mg/kg/zi la fiecare 12 saptamâni pâna la o doza maxima tolerata (doza maxima ce nu produce reactii toxice de-a lungul a 24 saptamâni consecutive) sau pâna la atingerea dozei de 35 mg/kg/zi.

 


 

 

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

 

Se respecta indicatiile de prescriere; se ia timp de cel putin 6 saptamâni inainte de a se evalua eficacitatea. Daca pacientul nu poate inghiti capsula, se varsa continutul acesteia intr-un pahar de apa si se bea imediat. Se consuma multe lichide (8-10 pahare/ zi). Se anunta aparitia oricaror semne/ simptome ale infectiei: febra, frisoane, dureri în gat, simtome pseudo- gripale, greata, varsaturi, anorexie, sângerari, vanatai sau dureri la nivelul cavitatii bucale. Se folosesc metode contraceptive eficiente.

 


 

 

 

 

Sharing

Acum esti aici: Home » Hidroxiuree – Leucemie Anemie Falciforma