Ibutilid – Post-chirurgie Cardio-vasculara

Sharing

Ibutilid
Actiune terapeutica: Antiaritmic
Categorie de risc pentru sarcina: C

MOD DE ACTIUNE

Agent antiaritmic de clasa III. Creste durata potentialului de actiune atrial si ventricular si a perioadei refractare. Determina si o prelungire a intervalului QT, efect ce tine de doza administrata. Legare de proteinele plasmatice: 40%. T ½: 6 h. Mai mult de 80% se excreta urinar si aprox. 20% prin fecale.

INDICATII

Conversie rapida a fibrilatiei atriale sau a flutterului atrial cu debut recent la ritm sinusal. Trebuie stabilit daca beneficiile terapiei cu ibutilid fumarat depasesc riscurile administrarii acestuia. Se foloseste la pacienti post-chirurgie cardio-vasculara.

CONTRAINDICATII

Folosirea anumitor antiaritmice din clasa I a (disopiramida, chinidina, procainamida) si a unor antiaritmice din clasa III (amiodarona si sotalol) concomitent cu ibutilidul sau pâna la 4 h post-administrare.

 

PRECAUTII

 

Poate da aritmii fatale, în special tahicardii ventriculare polimorfe sustinute, de obicei în asociere cu prelungirea intervalului QT (torsada vârfurilor). Aritmiile pot fi oprite daca sunt tratate la timp. Este esentiala administrarea în timpul monitorizarii ECG continue si de catre personal medical cu experienta în indentificarea si tratarea aritmiilor ventriculare acute, în special a tahicardiilor ventriculare polimorfe. Pacientii cu fibrilatie atriala cu durata de 2-3 zile trebuie sa primeasca tratament anticoagulant adecvat, de obicei pentru 2 saptamâni. Pacientii cu fibrilatie ariala cronica au tendinta de a reveni dupa conversia la ritm sinusal; tratamentul de mentinere a ritmului sinusal implica riscuri. Eficacitatea nu a fost demonstrata la pacienti care au aritmii cu o durata mai mare de 90 zile. Lactatia poate fi continuata în timpul tratamentului. Eficacitatea si siguranta administrarii nu au fost determinate la copii sub 18 ani.

 


 

 

EFECTE ADVERSE

 

CV: aritmii cu risc vital, tahicardii ventriculare sustinute sau nesustinute. Inducerea sau agravarea aritmiilor ventriculare. Extrasistole ventriculare monomorfe nesustinute, tahicardii sinusale, hipo/hipertensiune, hipotensiune posturala, bloc de ramura, bloc AV, bradicardie, prelungirea segmentului QT, palpitatii, extrasistole supraventiculare, aritmie nodala, ICC, ritm idioventricular, tahicardii venticulare monomorfe sustinute. Diverse: cefalee, greata, sincopa, insuficienta renala .

 


 

 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

 

IV
Fibrilatie sau flutter atrial cu debut recent

Pacientii peste 60 kg, initial: 1 mg injectat în 10 min. Pacienti sub 60 kg, initial: 0,01 mg/kg injectat în 10 min. Daca aritmia nu dispare în 10 min de la administrarea dozei initiale (indiferent de greutate), o a doua doza egala cu prima poate fi administrata la 10 min dupa terminarea primei injectari.

 


 

 

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

 

Se explica motivele dozarii si de ce trebuie oprita fibrilatia atriala cu debut recent. Revedeti beneficiile si reactiile adverse posibile. Medicamentul poate fi administrat doar IV; pot apare cefalee, palpitatii sau alte aritmii. Se anunta aparitia de dureri toracice, dispnee, furnicaturi ale extremitatilor. Atrageti atentia asupra examenului medical periodic, pentru a determina stabilitatea ritmului.

 


 

 

 

 

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului.
Toate medicamentele, si chiar suplimentele alimentare care combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient, el trebuie coroborat cu date reale. Unele medicamente pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. Prospecte.Net nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor. Prospecte.Net este un site de consultare si nicidecum unul de tratament.

Acum esti aici: Home » Ibutilid – Post-chirurgie Cardio-vasculara