Iritumomab – Limfom non Hodgkin

Sharing

Iritumomab
Actiune terapeutica: Antineoplazic
Categorie de risc pentru sarcina: D

MOD DE ACTIUNE

T ½ al Y-90: 30 h. Administrarea ibritumomabului este urmata de o depletie sustinuta de limfocite B. Nivelele serice medii ale IgG si IgA raman în limite normale pe toata perioada depletiei de limfocite B. Insa nivelul mediu al IgM scade sub limite normale dupa terminarea tratamentului, revenind la normal în 6 luni.

INDICATII

Limfom non Hodgkin refractar la rituximab. Ibritumomab reprezinta o parte dintr-o terapie ce include mai intai administrarea de rituximab in perfuzie, urmata de ibritumomab injectabil. Acest tratament se repeta la 7-9 zile dupa incheierea primului ciclu.

CONTRAINDICATII

Hipersensibilitate de tip I sau reactii anafilactice la proteine murinice sau la orice alta parte a produsului, inclusiv la rituximab, clorura de ytriu sau indiu. Alaptare. Afectare a maduvei osoase.

PRECAUTII

Au aparut decese în 24 de ore de la administrarea de rituximab în perfuzie. Moartea a fost asociata cu o reactie la medicamentul administrat în perfuzie, incluzand simptome de hipoxie, infiltrate pulmonare, SDRA, IM, fibrilatie ventriculara sau soc cardiogen. Aproximativ 80% din cazuri au fost asociate cu prima infuzie. Se intrerupe administrarea de rituximab, In-111 ibritumomab si Y-90 ibritumomab la pacientii care au prezentat reactii adverse severe la perfuzia acestora ; se administreaza tratament.

Administrarea de Y-90 ibritumomab da citopenie severa la majoritatea pacientilor ; nu se administreaza tratamentul la pacienti cu afectare în procent de 25% sau mai mult a maduvei limfocitare sau cu afectare a maduvei osoase. Doza prescrisa si administrata de Y-90 ibritumomab nu ar trebui sa depaseasca o valoare maxima admisa de 32 mCi (118 MBq). Se folosesc cu grija medicamentele care altereaza functia plachetara sau coagularea dupa o terapie cu ibritumomab; se umareste cu atentie evolutia pacientilor ce primesc acest tratament. Siguranta si eficienta administrarii nu au fost demonstrate la copii.

 


 

 

EFECTE ADVERSE

 

La perfuzie: hipotensiune, angioedem, hipoxie, bronhospasm, infiltrat pulmonar, SDRA, infarct miocardic, fibrilatie ventriculara, soc cardiogenic, moarte. Hematologic: citopenii severe, prelungite, inclusive trombocitopenie si neutropenie; anemie, echimoze, pancitopenie. CV: hemoragie, inclusiv hemoragie cerebrala severa, infectii severe, hipotensiune, tahicardie. GI: G&V, diaree, constipatie, melena, hemoragii digestive, hematemeza. SNC: ameteala, anorexie, anxietate, cefalee, insomnii, encefalopatie, hematom subdural. Respirator: tuse accentuata, dispnee, rinita, bronhospasm, epistaxis, apnee, edem pulmonar, embolie pulmonara. Musculoscheletic: artralgii, mialgii, artrita. Dermatologic: urticarie, transpiratii, petesii, prurit. Infectioase: infectii ale tractului urinar, neutropenie febrila, sepsis, pneumonie, celulita, colita, diaree, osteomielita. Infectii grave, incluzand sepsis, empiem, pneumonie, neutropenie febrile. Altele: reactii alergice (bronhospasm, angioedem), edeme periferice, astenie, infectii, frisoane, febra, durere, lombalgii, hemoragie vaginala.

 


 

 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

 

IV
Limfom non-Hodgkin

Pasul 1: se administreaza rituximab, 250 mg/m² IV la un debit initial de 50 mg/h. Nu se amesteca sau dilueaza rituximabul cu alte medicamente. Daca nu apar hipersensibilitate sau reactiile post-infuzionale, se creste debitul administrarii cu 50 mg/h la fiecare 30 min, pâna la un maxim de 400 mg/h. daca apar reactii de hipersensibilitate sau post-infuzionale se intrerupe temporar administrarea. Apoi, intr-un interval de 4 h de la administrarea dozei de rituximab, se injecteaza 5 mCi (1.6 mg anticorp-doza totala) de In-111 ibritumomab pe o perioada de timp de 10 min. Pasul 2: se initiaza pasul 2 la 7-9 zile dupa primul pas. Se administreaza rituximab, 250 mg/m² IV la un debit initial de 100 mg/h. Se creste cu 100 mg/h la intervale de 30 min, pâna la un maxim de 400 mg/h. Apoi, intr-un interval de 4 h de la terminarea administrarii dozei de rituximab, se injecteaza IV Y-90 ibritumomab, pe o perioada de 10 min, 0.4 mCi/kg pentru pacientii cu o valoare a trombocitelor mai mare de 150000/mm³ si 0.3 mCi/kg pentru pacienti cu o valoare trombocitara între 100000 si 149000/mm³. Doza administrata de Y-90 ibritumomab nu trebuie sa depaseasca o valoare maxima de 32 mCi (1,184 MBq), indiferent de greutatea pacientului.

 


 

 

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

 

Aceasta terapie se administreaza în limfomul non-Hodgkin refractar sau recidivant. Consta în administrarea a doua doze într-un interval de o saptamâna. Vârstnicii sunt mai sensibili la tratament. Se folosesc contraceptive în timpul tratamentului si pentru 12 luni dupa terminarea acestuia. Pacienul trebuie sa fie constient de riscurile pe care le implica administrarea tratamentului.

 


 

 

 

 

Sharing

Acum esti aici: Home » Iritumomab – Limfom non Hodgkin