Isradipina – Hipertensiune Esentiala HTA

Sharing

Isradipina
Actiune terapeutica: Antihipertensiv
Categorie de risc pentru sarcina: C
MOD DE ACTIUNE

Reduce rezistenta periferica ducând la o scadere a TA si o crestere minora a AV de repaus. La pacientii cu functie cardiaca normala, medicamentul reduce postsarcina ducând la o crestere a DC. Provoaca o usoara alungire a intervalului QT, o usoara crestere a DC si o usoara scadere a contractibilitatii miocardice.

Se absoarbe bine din tractul GI si sufera o metabolizarea importanta la primul pasaj hepatic. Nivele plasmatice maxime: 1 ng/mL dupa 1,5 h. Se leaga în proporie de 95% de proteine plasmatice.

Debut: 2-3 h. Alimentele cresc timpul pâna la atingerea efectului maxim cu aproximativ 1 h, desi nu modifica biodisponibilitatea. Pentru capsule, efectul antihipertensiv apare de obicei la 2-3 h cu un raspuns maxim la 2-4 saptamâni. Pentru capsulele cu eliberare tardiva, efectul antihipertensiv apare la 2 h, cu un raspuns maxim la 8-10 h si o scadere a TA ce se mentine timp de 24 h. T ½, initial: 1,5-2 h; terminal, 8 h. Se metabolizeaza complet în ficat cu 60-65% excretat prin rinichi si 25-30% prin fecale. Efectul maxim poate apare dupa 2-4 saptamâni.

INDICATII

Hipertensiune esentiala, singur sau în combinatie cu diuretice tiazidice.

 

CONTRAINDICATII

Lactatia.

 

PRECAUTII

Siguranta si eficacitatea administrarii la copii nu a fost determinata. Folositi cu precautie la pacientii cu ICC, în special la cei ce primesc blocanti beta-adrenergici. Biodisponibilitatea creste la cei peste 65 de ani, în disfunctiile hepatice si în disfunctiile renale usoare.

Pastrati medicamentul într-un recipient bine închis, ferit de lumina.

 

EFECTE ADVERSE

CV: palpitatii, edeme, tahicardie, dispnee, hipotensiune, AIT, AVC, fibrilatie atriala, fibrilatie ventriculara, IM, ICC, angina. SNC: cefalee, ameteli, insomnie, letargie, nervozitate, depresie, sincopa, amnezie, halucinatii, parestezii. GI: G&V, diaree, constipatie, xerostomie. Respirator: tuse. Dermatologic: prurit, urticarie. Diverse: rash, polakiurie, hiperhidroza, tulburari de vedere, leucopenie, tulburari sexuale.

 


 

 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

 

Capsule
Hipertensiune

Adulti, initial: 2,5 mg de 2 ori/zi, singur sau în combinatie cu un diuretic tiazidic. Daca TA nu revine la valorile dorite dupa 2-4 saptamâni, doza poate fi crescuta cu 5 mg/zi la intervale de 2-4 saptamâni pâna la maxim 20 mg/zi.
Comprimate, eliberare tardiva
Hipertensiune

Adulti: 5 mg o data pe zi, singur sau în asociatie cu un diuretic tiazidic. La nevoie, doza poate fi crescuta cu câte 5 mg la 2-4 saptamâni, pâna la maxim 20 mg/zi.

 


 

 

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

 

Utilizati cu precautie, poate provoca ameteli si confuzie; evaluati efectele medicamentului. Anuntati aparitia dispneei, tumefactiei extremitatilor, batailor neregulate ale inimii sau ameteala prelungita. Schimbati-va lent pozitia pentru a preveni scaderea rapida a TA.

 


 

 

 

Tratamente Naturiste

1 2 3 4

Diete pentru Adulti si Copii

1 2 3 4

 

Lupta-cu-Cancerul

 

Dieta de detoxifiere

 

Celulita

 

8 cure detoxifiere

 

detox-plan

 

retete cu vlastari

 

germeni

 

Sa radem un pic !

Voteaza cum ti-a folosit !
Abia ca mi-a folositMi-a folosit putinMi-a folosit indeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Se încarcă...