Prospect Ketotifen

 Prospect Ketotifen LPH 1mg, comprimate

Hidrogenofumarat de ketotifen

COMPOZIŢIE

Un comprimat conţine ketotifen 1 mg sub formă de hidrogenofumarat de ketotifen 1,38 mg şi excipienţi: lactoză monohidrat (Zeparox), celuloză microcristalină PH 101, amidon de porumb, stearat de magneziu.

GRUPAFARMACOTERAPEUTICĂ

Antihistaminice pentru uz sistemic.

INDICAŢII TERAPEUTICE

Tratamentul profilactic al astmului bronşic alergic sau a componentei alergice a astmului bronşic infecţios-alergic.

Tratamentul altor afecţiuni alergicerconjunctiviteTrinite, dermatite şî febra fânului.

CONTRAINDICAŢII

Hipersensibilitate la ketotifen sau la oricare dintre excipienţi produsului.

PRECAUŢII  Ketotifen

în momentul instituirii unui tratament de lungă durată cu ketotifen, medicaţia antiastmatică în curs, mai ales corticoterapia şi cea cu ACTH, nu va fi întreruptă brusc, deoarece există pericolul instalării unei insuficienţe corticosuprarenale, în special la pacienţii corticodependenţi.

în cazul apariţiei unei infecţii intercurente, tratamentul cu ketotifen va fi completat cu o medicaţie antiinfecţioasă specifică.

ketotifen prospect
ketotifen prospect

INTERACŢIUNI  Ketotifen

Alcoolul etilic şi ketotifenul administrate concomitent îşi potenţează efectele sedative; se recomandă evitarea consumului de băuturi alcoolice şi a medicamentelor ce conţin alcool etilic în timpul tratamentului.

Atropină şi ale medicamente cu proprietăţi parasimpatolitice (antidepresive triciclice, antiparkinsoniene anticolinergice centrale, disopiramidă şi neuroleptice fenotiazinice): risc de adiţie a reacţiilor adverse de tip atropinic.

Asocierea cu alte deprimante ale sistemului nervos central (antidepresive sedative, hipnotice,

La administrarea concomitentă de ketotifen şi antidiabetice orale s-a raportat rareori trombocitopenie reversibilă. Până la clarificarea acestor observaţii, trebuie evitată asocierea Ketotifen LPH 1 mg cu aceste produse medicamentoase.

ATENŢIONĂRI SPECIALE  Ketotifen

Nu acţionează asupra crizei de astm bronşic. Sarcina şi alăptarea

Ketotifenul nu a prezentat efecte embriotoxice şi teratogene la animalele de laborator. în absenţa studiilor controlate la om, nu se recomandă administrarea KetotifenZPH® 1 mg în timpul sarcinii şi alăptării.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Ketotifenul poate produce reacţii adverse nervos centrale, mai ales în condiţiile consumului concomitent de alcool etilic, de aceea capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi influenţată negativ.

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE  Ketotifen

Adulţi, tineri şi copii peste 5 ani

în primele 3-4 zile de tratament se recomandă doze de 1 mg ketotifen (un comprimat Ketotifen LPH1 mg) administrate oral, seara; în continuare se administrează câte 1 mg ketotifen de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara.

Dacă este necesar, la adulţi şi copii peste 10 ani doza poate fi mărită la maximum 4 mg ketotifen (4 comprimate Ketotifen LPH 1 mg) pe zi, administrate oral, fracţionat în 2 prize, dimineaţa şi seara. — Copii sub 5 ani

Se recomandă o formă farmaceutică adecvată vârstei.

 Durata tratamentului

 Deoarece acţiunea profilactică a ketotifenului se instalează progresiv, în 4-8 săptămâni, durata ~~ tratamentului trebuie să fie suficient de lungă. Efectul maxim se obţine după câteva luni de tratament.

REACŢII ADVERSE  Ketotifen

în primele zile ale administrării medicamentului pot apare sedare şi, în cazuri rare, hiposalivaţie, greaţă, ameţeli uşoare.

Aceste efecte dispar în general spontan în cursul tratamentului, adesea numai în câteva zile. S-a observat, ocazional, creşterea în greutate, mai evidentă la unii copii.

 

SUPRADOZAJ a  Ketotifen

Simptome

în caz de supradozaj accidental (până la 120 mg ketotifen) pot să apară: oboseală, somnolenţă, confuzie, dezorientare, bradi- sau tahicardie, hipotensiune arterială, tahi- sau bradipnee, dispnee, cianoză, hiperreactivitate şi convulsii (în special la copii), comă. La aceste doze nu s-au observat însă efecte letale. Tratament

Eliminarea substanţei neabsorbite dintractul gastrointestinal prin: spălaturi gastrice, administrarea de cărbune activat sau de laxative saline; tratament simptomatic şi de susţinere. Ketotifenul nu este dializabil.

PĂSTRARE  Ketotifen

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

AMBALAJ

Cutie cu 2 blistere a câte 10 comprimate. Cutie cu 100 blistere a câte 10 comprimate.

PRODUCĂTOR  Ketotifen

S.C. LaborMed Pharma S.A.

Bd. Theodor Pallady nr. 44 B, Sector 3, Bucureşti, România

DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ  Ketotifen

S.C. LaborMed Pharma S.A., Splaiul Independenţei nr. 319E, sector 6, Bucureşti, România.

DATA ULTIMEI VERIFICĂRI A PROSPECTULUI

Iulie, 2007