Lamivudina / Zidovudina – HIV Antiviral

Lamivudina / Zidovudina

Actiune terapeutica: Antiviral

Categorie de risc pentru sarcina: C

MOD DE ACTIUNE

Ambele medicamente sunt inhibitori ai revers transcriptazei cu activitate împotriva virusului HIV. Combinarea lor are ca rezultat sinergismul efectelor antivirale. Fiecare medicament este rapid absorbit. T ½, lamivudina: 5-7 h; zidovudina: 0,5- 3 h.


INDICATII

Tratamentul infectiei HIV în combinatie cu alte antiretrovirale.

CONTRAINDICATII

Administrarea la pacienti la care este necesara o reducere a dozei de lamivudina / zidovudina, copii mai mici de 12 ani, C CR < 50 mL/min, greutate sub 50 kg si la cei la care apar efecte adverse dependente de doza.


PRECAUTII

La administrarea de analogi nucleozidici singuri sau în combinatie, au aparut acidoza lactica si hepatomegalie severa cu steatoza. Zidovudina poate cauza toxicitate hematologica (de ex. neutropenie, anemie severa) în special la pacientii cu infectie HIV în stadii avansate. Utilizarea prelungita a fost asociata cu miopatie simptomatica. Folositi cu precautie la pacientii cu disfunctii de maduva osoasa evidentiate de numarul granulocitelor mai mic de 1000 celule/mm 3 sau hemoglobina mai mica de 9,5 g/dL.


EFECTE ADVERSE

Posibilitatea aparitiei toxicitatii hematologice, acidozei lactice si hepatomegaliei severe cu steatoza.


DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Comprimate

Infectie HIV

Adulti si copii peste 12 ani: 1 cp (150 mg lamivudina – 300 mg zidovudina) de 2 ori/zi.


OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Administrati cu sau fara alimente de 2 ori/zi. Anuntati orice efecte adverse inclusiv oboseala severa, dificultatea la respiratie, ameteala, durerea musculara; medicamentul poate provoca neutropenie si anemie. Medicamentul nu vindeca boala; pot apare infectii oportuniste. Utilizati metode contraceptive de bariera; medicamentul nu previne transmiterea bolii.


 

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 4.00 out of 5)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila