Miglitol -Diabet Non-Insulodependent

Sharing

Miglitol
Actiune terapeutica: Antidiabetic oral
Categorie de risc pentru sarcina: B

MOD DE ACTIUNE

Reduce nivelele de hemoglobina glicozilata în diabetul de tip II. Nu stimuleaza scretia de insulina si nu creste sensibilitatea la insulina. Nu determina hipoglicemie atunci când este administrat pe stomacul gol. Absorbtia este saturabila la doze mari (de ex. doar 50-70% se absoarbe dintr-o doza de 100 mg, pe când dintr-o doza de 25 mg se absoarbe 100%). Nivel maxim: 2-3 ore. Medicamentul nu este metabolizat si se elimina sub aceeasi forma în urina. Reduceti doza în cazul afectarii functiei renale.

 

INDICATII

Singur ca adjuvant al dietei pentru tratamentul diabetului non-insulino dependent atunci când hipoglicemia nu poate fi controlata doar prin dieta. Cu o sulfoniluree atunci când dieta plus fie miglitol, fie doar sulfonilureea nu reusesc sa contorleze suficient diabetul (efectele sulfonilureei si miglitolului sunt aditive).

 

CONTRAINDICATII

Lactatia, cetoacidoza diabetica, boala inflamatorie intestinala, ulceratiile colonice, obstructia intestinala partiala, pacientii predispusi obstructiilor intestinale, afectiuni intestinale cronice asociate cu disfunctii semnificative ale digestiei sau absorbtiei, afectiuni ce se pot agrava datorita cresterii cantitatii de gaz în intestin, hipersensibilitate la medicament.

 


 

 

PRECAUTII

 

Atunci când este administrat cu sulfoniluree sau insulina, miglitol are ca efect o scadere în plus a glucozei sangvine si un risc crescut de hipoglicemie. Siguranta administrarii si eficacitatea nu au fost determinate la copii.

 


 

 

EFECTE ADVERSE

 

GI: diaree, dureri abdominale, scaune moi, discomfort abdominal. Dermatologice: eruptie cutanata (tranzitorie).

 


 

 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

 

Tablete
Diabet tip II

Individualizarea dozajului. Initial: 25 mg de 3 ori/zi odata cu începerea fiecarei mese principale (unii pacienti ar putea începe cu 25 mg o data pe zi, zilnic pentru a minimiza efectele adverse GI). Dupa 4-8 saptamâni, se creste doza la 50 mg de 3 ori/zi pentru o perioada de trei luni. Se masoara hemoglobina glicozolata; daca nu este satisfacatoare se creste doza la 100 mg de 3 ori/zi. Doze de întretinere: 50 mg de 3 ori/zi, pâna la 100 mg de 3 ori/zi (maxim).

 


 

 

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

 

Se ia la începutul fiecarei mese, de 3 ori/zi. Urmati programul de educatie pentru diabetici pentru a va usura întlegerea bolii, controlul dietei, scaderea ponderala, ocrotirea picioarelor, ocrotirea ochilor, exercitiile, toate fiind legate de starea generala de sanatate. Pot apare dureri abdominale si diaree care diminueaza cu progresia tratamentului. Orice stress, febra, traumatisme, infectii sau interventii chirurgicale pot altera controlul glucozei; se monitorizeaza nivelul glucozei regulat. Medicamentul inhiba distrugerea particulelor de zahar granulat; a se tine la îndemâna glucoza pentru cazurile de hipoglicemie marcata. Continuati dieta prescrisa si exercitiile regulate. Prezentati-va pentru investigatii în mod regulat.

 


 

 

 

 

Sharing

Acum esti aici: Home » Miglitol -Diabet Non-Insulodependent