Toti cautam raspunsuri pe internet. Voteaza cum ti-a folosit sa stie si cel care vine dupa tine si cauta, astfel il ajuti si se va bucura asa cum te bucuri si tu ca ai gasit ceea ce cautai! Lasa si un comentariu daca vrei, precis ii va fi de folos.

Abia ca mi-a folositMi-a folosit putinMi-a folosit indeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...

Nefazodona – Antidepresiv Anxietate Depresie

Sharing

Nefazodona
Actiune terapeutica: Antidepresiv
Categorie de risc pentru sarcina: C

MOD DE ACTIUNE

Mecanismul antidepresiv exact nu este cunoscut. Produce efecte infime pana la slabe anticolonergice, sedare modereata, si usoara hipotensiune posturala. Se absoarbe complet si rapid. Nivele plasmatice maxime: 1 h. T ½: 2-4 h. Timpul pâna atinge concentratia de platou: 4-5 zile. Este metabolizat intens în ficat cu mai putin de 1% excretat nemodificat în urina. Alimentele încetinesc absorbtia nefazodonei si scad biodisponibilitatea cu aprox 20%.

INDICATII

Tratamentul depresiei.

CONTRAINDICATII

Utilizarea în asociatie cu pimozida, carbamazepina sau trizolam. În combinatie cu un inhibitor de MAO sau în decurs de 14 zile de la întreruperea terapiei cu un IMAO. Folosirea în cazul bolilor hepatice active sau nivele crescute ale transaminazelor serice. Pacientii cu hipersensibilitate la nefazodona sau la alte antidepresive fenilpiperazinice.

 

PRECAUTII

 

A aparut în unele cazuri insuficienta hepatica cu risc vital. În mod obisnuit, nu începeti terapia la cei cu boala hepatica activa sau cu nivele ale transaminazelor serice crescute. Avertizati paceintii sa acorde atentie S&S disfunctiei hepatice (de ex. icter, anorexie, tulburari GI, stare de rau general) si sa anunte medicul în cazul aparitiei acestora. Întrerupeti tratamentul daca S&S clinice indica insuficienta hepatica. La acei pacienti ce dezvolta semne de leziuni hepatocelulare, cum ar fi cresteri ale nivelurilor serice de AST si ALT mai mari de 2 ori decât normal, trebuie încetata terapia. Acesti pacienti trebuie considerati a avea un risc crescut de disfunctie hepatica daca se reintroduce nefazodona. Nu luati acesti pacienti în consideratie pentru terapie. Folositi cu precautie la pacientii cu boala cunoscuta CV sau cerebrovasculara (de ex. istoric de IM, angina, accident vascular ischemic), boli ce predispun la hipotensiune (de ex. deshidratare, hipovolemie, medicatie antihipertensiva), sau istoric de episoade maniacale. Folositi cu precautie în timpul lactatiei. Siguranta si eficacitatea administrarii la pacienti cu vârsta mai mica de 18 ani nu a fost determinata. Exista posibilitatea tentativelor de suicid în cazul depresiilor, ce pot persista pâna la aparitia remisiunii. Poate trece o perioada de 2 saptamâni pâna la 6 luni pâna când leziunile hepatice sa evolueze la insuficienta hepatica ce necesita transplant sau duce la deces.

Pot trece câteva saptamâni pâna la aparitia efectelor benefice depline. Desi utilizarea pe termen lung nu a fost studiata, se recomanda de obicei ca medicamentul sa se administreze pe o perioada de 6 luni sau mai mult. Cel putin 14 zile trebuie sa treaca de la încetarea administrarii inhibitorului de MAO si pâna la începerea terapiei cu nefaodona; De asemenea, cel putin 7 zile trebuie sa treaca dupa încetarea nefazodonei si pâna la începerea terapiei cu un IMAO.

 


 

 

EFECTE ADVERSE

 

SNC: ameteli, insomnie, agitatie, somnolenta, declansarea starilor maniacale / hipomaniacale, confuzie, tulburari de memorie, parestezii, scaderea concentratiei, ataxie, lipsa de coordonare, retard psihomotor, tremor, hipertonie, cresterea / scaderea libidoului, depersonalizare, halucinatii, tentative / ideatie de suicid , apatie, euforie, nevralgie, reactii paranoice, mioclonii, sindrom neuroleptic malign (rar). CV: hipotensiune posturala, hipo / hipertensiune, bradicardie sinusala, tahicardie, sincopa, extrasistole ventriculare, angina pectorala, bloc AV, ICC, hemoragii, AVC (rar). GI: G&V, xerostomie, constipatie, dispepsie, diaree, abcese periodontale, gingivite, colite, gastrite, ulceratii bucale, stomatite, esofagite, glosite, hepatite, disfagie, hemoragie GI, moniliaza orala, colita ulcerativa, ulcer peptic, hemoragie rectala, insuficienta hepatica . Dermatologice: prurit, acnee, alopecie, urticarie, rash maculopapular / veziculobulos. Musculoscheletice: artralgii, artrite, tenosinovite, bursite, contracturi tendinoase. Respiratorii: faringite, dispnee, bronsite, astm, pneumonie, laringita, voce alterata, epistaxis, hiperventilatie. Hematologice: echimoze, anemie, leucopenie, limfadenopatie. Oftalmice: scotoame, tulburari ale vederii / acomodarii, defecte ale câmpului vizual, xeroftalmie, diplopie, conjunctivite, midriaza, keratoconjunctivite, fotofobie, pierderea vederii nocturne, glaucom. Manifestari generale: astenie, infectii, febra, rigiditate a cefei, reactii alergice, fotosensibilitate, edem facial, marire de volum abdominala, hernie, durere pelvina, halena, celulita, scadere ponderala, guta, deshidratare. GU: incontinenta / retentie / frecventa crescuta / nevoie imperioasa urinara, infecii de tract urinar, vaginite, dureri de sân, cistita, metroragie, amenoree, hematurie, nicturie, calculi renali, fibroza uterina crescuta, oligurie, priapism (rar). Diverse: edeme periferice, sete, dureri otice, hiperacuzie, surditate, pierderea gustului.

 


 

 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

 

COMPRIMATE
Depresie

Adulti, initial: 200 mg/zi administrate în doua doze distincte. Cresteti doza cu câte 100-200 mg/zi la intervale nu mai mici de 1 saptamâna. Continuati tratamentul pe o durata de 6 sau mai multe luni. Limitele dozelor efective sunt cuprinse între 300-600 mg/zi. Doza initiala pentru vârstnici sau pacientii disabilitati este de 100 mg/zi administrata în doua doze.

 


 

 

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

 

Luati înainte de mese; alimentele pot inhiba absorbtia. Nu efectuati activitati ce necesita atentie crescuta sau buna coordonare pâna când nu au trecut efectele medicamentului; poate cauza ameteli, letargie, confuzie, lipsa coordonarii, concentrare / timp de raspuns scazute. Evitati administrarea de medicamente ce nu v-au fost prescrise, alcool, si alti deprimanti SNC. Folositi metode contraceptive eficiente. Evitati expunerea prelungita sau excesiva la lumina solara naturala sau artificiala. Pot trece câteva saptamâni (2-4) pâna când se observa un efect; nu va descurajati. Anuntati orice senzatie neobisnuita si orice efect advers, cresterea depresiei sau comportament / gânduri de suicid.

 


 

 

 

 

Tratamente Naturiste

1 2 3 4

Diete pentru Adulti si Copii

1 2 3 4

 

Lupta-cu-Cancerul

 

Dieta de detoxifiere

 

Celulita

 

8 cure detoxifiere

 

detox-plan

 

retete cu vlastari

 

germeni

 

Sa radem un pic !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.