Prospect Atacand – Hipertensiune Arteriala + Insuficienta Cardiaca

Prospect:  Acest medicament este utilizat pentru:

 • Tratatarea tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială) la pacienţii adulţi.

 • Tratarea pacienţilor adulţi cu insuficienţă cardiacă cu funcţie musculară cardiacă redusă, împreună cu inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) sau când nu se pot utiliza inhibitorii ECA (inhibitorii ECA reprezintă un grup de medicamente utilizaţi pentru tratamentul insuficienţei cardiace).

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

ATACAND 8 mg comprimate

ATACAND 16 mg comprimate

ATACAND 32 mg comprimate

candesartan cilexetil

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Atacand şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Atacand

  3. Cum să utilizaţi Atacand

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Atacand

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE ATACAND ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Numele medicamentului dumneavoastră este Atacand.

  2. Substanţa activă este cilexetilul de candesartan. Acesta face parte din grupul de medicamente denumit antagonişti ai receptorului angiotensinei II.

  3. Acţionează prin relaxarea şi lărgirea vaselor dumneavoastră de sânge. Acest lucru ajută la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, face mai uşoară sarcina inimii dumneavoastră de a pompa sângele către toate părţile corpului dumneavoastră.

  4. ÎNAINTE SĂ LUAŢI ATACAND Nu utilizaţi Atacand:

   • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la candersatan cilexetil sau la oricare dintre componentele Atacand (vezi pct. 6: Informaţii suplimentare)

   • Dacă sunteţi gravidă, credeţi că puteţi fi gravidă, intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi (vezi şi punctul “Sarcina şi Alăptarea” de mai jos)

   • Dacă aveţi o boală hepatică severă sau o obstrucţie biliară (o problemă cu drenarea bilei din vezica biliară).

    Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte să luaţi Atacand dacă nu sunteţi sigur că cele de mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră.

    Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Atacand:

    Înainte de a lua Atacand sau în timpul administrării Atacand, discutaţi cu medicul dumneavoastră:

    • Dacă aveţi afecţiuni cardiace, hepatice, renale sau faceţi dializă.

    • Dacă vi s-a efectuat recent un transplant renal.

    • Dacă vărsaţi, aţi vărsat mult recent sau aveţi diaree

    • Dacă aveţi o afecţiune a glandei suprarenale, numită sindrom Conn (denumită şi hiperaldosteronism primar).

    • Dacă aveţi tensiune arterială mică.

    • Dacă aţi avut vreodată un accident vascular cerebral

    Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau puteţi rămâne gravidă). Atacand nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de 3 luni de sarcină, deoarece poate afecta grav copilul dacă este utilizat în această etapă (vezi punctul sarcina).

    Este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vă consulte mai frecvent sau să vă facă mai multe analize, dacă aveţi oricare din afecţiunile descrise mai sus.

    Dacă urmează să vi se efectueze o operaţie, spuneţi medicului sau stomatologului dumneavoastră că luaţi Atacand. Acesta deoarece Atacand, când este în asociere cu unele anestezice, poate determina o scădere a tensiunii arteriale.

    Utilizarea la copii şi adolescenţi

    Nu există nicio experienţă privind utilizarea Atacand la copii şi adolescenţi (cu vârsta mai mică de 18 ani).Ca urmare, Atacand nu trebuie administrat la copii şi adolescenţi.

    Utilizarea altor medicamente

    Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv cele eliberate fără prescripţie medicală.

    Atacand poate influenţa modul în care acţionează alte medicamente şi unele medicamente pot influenţa Atacand. Dacă utilizaţi anumite medicamente, medicul dumneavoastră poate avea nevoie să vă facă analize de sânge din când în când.

    Spuneţi medicului dumneavoastră, în special, dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente: Alte medicamente care ajută la scăderea tensiunii arteriale, inclusiv beta-blocante, diazoxid, inhibitori ai enzimei de conversie, cum sunt enalapril, captopril, lisinopril sau ramipril.

    Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum sunt ibuprofen, naproxen sau diclofenac celecoxib sau etoricoxib (medicamente pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei).

    Acid acetilsalicilic (dacă luaţi mai mult de 3 g în fiecare zi) (medicament pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei).

    suplimente care conţin potasiu sau substituenţi de sare care conţin potasiu.

    Suplimente care conţin potasiu sau substituenţi de sare care conţin potasiu (medicamente care determină creşterea cantităţii de potasiu din sângele dumneavoastră).

    Heparina (un medicament utilizat pentru subţierea sângelui). Medicamente utilizate pentru a elimina apa (diuretice).

    Litiu (un medicament pentru afecţiunile psihice).

    Utilizarea Atacand cu alimente şi băuturi

    • Puteţi lua Atacand cu sau fără alimente.

    • Când vi se prescrie Atacand, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte să beţi alcool etilic. Alcoolul etilic vă poate face să vă simţiţi slăbit sau ameţit.

     Sarcina şi alăptarea

     Sarcina

     Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi (sau puteţi rămâne) gravidă. În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai luaţi Atacand înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Atacand. Atacand nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de 3 luni, deoarece poate afecta grav copilul dacă este utilizat după cea de-a treia lună de sarcină.

     Alăptarea

     Spuneţi medicului dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Atacand nu este recomandat mamelor care alăptează şi medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, în special dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.

     Conducerea vehiculelor şi utilizarea utilajelor

     Unele persoane se pot simţi obosite sau ameţite când utilizează Atacand. Dacă vi se întâmplă şi dumneavoastră, nu conduceţi vehicule şi nu utilizaţi unelte sau utilaje.

     Informaţii importante privind unele componente ale Atacand

     Atacand conţine lactoză, care este un tip de zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

  5. CUM SĂ LUAŢI ATACAND

   Luaţi întotdeauna Atacand exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Este important să luaţi Atacand zilnic. Puteţi să luaţi Atacand cu sau fără alimente.

   Înghiţiţi comprimatul cu un pahar cu apă.

   Încercaţi să luaţi comprimatul la aceeaşi oră, în fiecare zi. Acest lucru vă va ajuta să ţineţi minte să îl luaţi.

   Hipertensiune arterială

   • Doza uzuală de Atacand este de 8 mg, o dată pe zi. Medicul dumneavoastră poate creşte la la 16 mg, o dată pe zi şi apoi până la 32 mg, o dată pe zi, în funcţie de răspunsul tensiunii arteriale.

   • La unii pacienţi, cum sunt cei cu probleme la nivelul ficatului, probleme la nivelul rinichilor sau cei care au pierdut recent lichide din organism, de exemplu prin vărsături sau diaree sau prin utilizarea de comprimate administrate pentru eliminarea apei, medicul poate prescrie o doză iniţială mai mică.

   • Unii pacienţi de rasă neagră pot prezenta un răspuns redus la acest tip de medicamente, când se administrează singur şi aceşti pacienţi pot necesita o doză mai mare.

    Insuficienţă cardiacă

    Doza iniţială uzuală de Atacand este de 4 mg, o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza prin dublarea dozei la intervale de cel puţin 2 săptămâni, până la 32 mg, o dată pe zi. Atacand poate fi luat împreună cu alte medicamente pentru insuficienţă cardiacă şi medicul dumneavoastră va decide ce tratament este potrivit pentru dumneavoastră.

    Dacă luaţi mai mult Atacand decât trebuie

    Dacă aţi luat mai mult Atacand decât v-a prescris medicul dumneavoastră, adresaţi-vă imediat unui medic sau unui farmacist pentru recomandări.

    Dacă uitaţi să luaţi Atacand

    Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat. Luaţi pur şi simplu următoarea doză, ca în mod normal.

    Dacă încetaţi să luaţi Atacand

    Dacă întrerupeţi administrarea de Atacand, tensiunea dumneavoastră arterială poate să crească din nou. Ca urmare, nu întrerupeţi administrarea de Atacand fără să discutaţi mai întâi cu medicul dumnevoastră.

    Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  6. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, Atacand poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Este important să ştiţi care pot fi aceste reacţii adverse.

   Întrerupeţi administrarea de Atacand şi solicitaţi ajutor medial imediat dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii alergice:

   • dificultăţi în respiraţie, cu sau fără umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului

   • umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care pot provoca dificultăţi la înghiţire

   • mâncărime severă a pielii (cu băşici).

    :

    Atacand poate determina o reducere a numărului de globule albe din sânge. Rezistenţa dumneavoastră la infecţii poate fi redusă şi puteţi remarca oboseală, infecţie sau febră. . Dacă se întâmplă acest lucru, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Ocazional, medicul dumneavoastră vă poate face analize pentru a verifica dacă Atacand a avut vreun efect asupra sângelui dumneavoastră (agranulocitoză).

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila