Prospect Aulin 100 mg – Osteoartrite Entorse Luxatii

Sharing

Aulin este recomandat pentru tratamentul durerii si inflamatiei asociate osteoartritelor, entorselor si luxatiilor (afectiuni dureroase care afecteaza articulatiile si muschii), durerilor acute si dismenoreei (durerilor menstruale).

AULIN 100 mg

Comprimate, 100 mg

AULIN

Granule pentru suspensie orală, 100 mg/plic

Va rugam sa cititi cu atentie, in intregime acest prospect inainte de a utiliza Aulin !

Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra personal. Nu il dati si altor persoane. El poate sa nu fie potrivit pentru alte persoane, chiar daca acestea prezinta aceleasi simptome ca si dumneavoastra.

Denumirea medicamentului dumneavoastra este Aulin.

Aulin apartine unui grup de medicamente denumite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) care sunt in mod obisnuit prescrise pentru calmarea durerii, diminuarea rigiditatii si a inflamatiei.

Aulin este disponibil in doua forme farmaceutice, comprimate si granule pentru suspensie orala.

Fiecare comprimat si plic cu granule pentru suspensie orala contin cate 100 mg substanta activa, nimesulida si urmatorii excipienti:

 • Aulin 100, comprimate: docusat de sodiu, hidroxipropilceluloza, lactoza monohidrat, amidonglicolat de sodiu, celuloza microcristalina, ulei vegetal hidrogenat, stearat de magneziu.

 • Aulin, granule pentru suspensie orala: cetomacrogol 1000, zahar, acid citric monohidrat, zahar compresibil, aroma de portocale.

PENTRU CE ESTE UTILIZAT MEDICAMENTUL DUMNEAVOASTRA

 

INAINTE DE A UTILIZA MEDICAMENTUL DUMNEAVOASTRA

Contraindicatii

Contraindicatiile constituie acele boli sau imprejurari, in care nu aveti voie sa luati acest medicament. Pentru ca medicul dumneavoastra sa poata verifica, trebuie sa discutati cu el despre bolile actuale din trecut precum si despre conditiile de viata speciale si obiceiurile dumneavoastra.

Aulin nu trebuie utilizat in urmatoarele situatii:

 • daca sunteti alergic la nimesulida (substanta activa din Aulin) sau la oricare dintre excipientii produsului;

 • daca ati avut vreodata o reactie alergica, eruptii pe piele, rinita, sau respiratie suieratoare dupa ce ati luat acid acetilsalicilic sau alte medicamente antiinflamatoare;

 • daca aveti ulcer gastric sau duodenal activ, antecedente de ulceratii recurente sau hemoragii gastro-intestinale, hemoragii cerebrovasculare sau alte tipuri de hemoragii sau sangerari active;

 • daca suferiti de tulburari severe de coagulare;

 • daca suferiti de o boala de rinichi severa;

 • daca suferiti de afectiuni ale ficatului;

 • daca suferiti de insuficienta cardiaca severa;

 • daca sunteti insarcinata sau alaptati,

 • la copii sub 15 ani.

  Ce trebuie luat in considerare in mod special pentru Aulin?

  Se recomanda prudenta la:

 • pacienti cu modificari prezente sau in trecut ale hemogramei:

 • pacienti cu tulburari ale coagularii sangelui, ca si la pacienti aflati sub terapie cu medicamente anticoagulante.

La diabetici trebuie avut in vedere continutul de zahar din Aulin, granule pentru suspensie orala (aproximativ 1,8 g/plic).

Daca in timpul tratamentului cu Aulin apar reactii adverse gastro-intestinale ca: greata, varsaturi, dureri in partea superioara a abdomenului si scaune de culoare inchisa, crize astmatice, eruptii cutanate, umflarea fetei, picioarelor sau ale picioarelor, va rugam sa va adresati imediatmedicului dumneavoastra.

Va rugam sa respectati examenele de control clinic si de laborator recomandate de medicul dumneavoastra.

Este necesara o supraveghere medicala la:

 • pacientii cu afectiuni gastro-intestinale, inclusiv antecedente de ulcer peptic, hemoragii gastro-intestinale, colita ulcerativa sau boala Crohn

 • pacientii cu functie cardiaca sau renala afectata;

 • pacientii varstnici;

In cazurile mentionate trebuie urmate cu strictete indicatiile medicului dumneavoastra ca si eventualele controale periodice.

Hemoragiile gastro-intestinale sau perforatiile gastro-duodenale/perforatiile intestinului au de obicei urmari foarte grave. Ele pot aparea oricand in timpul tratamentului cu Aulin, fara simptome de avertizare si fara indicatii din anamneza. Daca apare un ulcer gastro-intestinal sau o hemoragie in tractul digestiv in timpul tratamentului, trebuie intrerupta administrarea medicamentului.

La fel ca si in cazul altor antiinflamatoare nesteroidiene, pot apare si in timpul tratamentului cu Aulin o crestere a valorii uneia sau mai multor enzime hepatice si semne ale unei disfunctii a ficatului. Va rugam sa faceti examenele de control recomandate de medic. Simptome, ca lipsa de apetit, greata, varsaturile, durerile abdominale, oboseala, urina de culoare inchisa sau icterul sunt primele semne ale unei posibile afectari a functionarii ficatului. Va rugam sa-l informati imediat pe medicul dumneavoastra, daca in timpul tratamentului cu Aulin aveti astfel de simptome. In acest caz trebuie intrerupt tratamentului cu Aulin.

La fel ca si la alte antiinflamatoare nesteroidiene, pot apare reactii alergice (inclusiv grave), chiar daca medicamentul nu a mai fost folosit in trecut.

Interactiuni

Poate fi administrat Aulin in acelasi timp cu alte medicamente?

Daca luati doua sau mai multe medicamente, este posibil, ca substantele active ale acestor medicamente sa se influenteze reciproc. Se poate intampla ca actiunea fiecaruia dintre aceste medicamente este astfel intensificata sau eventual atenuata, chiar daca aceste medicamente sunt luate la ore diferite.

Spuneti medicului dumneavoastra daca luati orice alte medicamente (chiar dintre cele fara prescriptie medicala) si in special: antiinflamatoare, medicamente pentru fluidizarea sangelui (anticoagulante orale sau heparine, acid acetilsalicilic sau alti salicilati), anumite tipuri de medicamente pentru controlul tensiunii arteriale (diuretice), medicamente utilizate in tratamentul diabetului (tolbutamida) sau litiu pentru tratamentul depresiei, etc.

Puteti utiliza Aulin cu alimente sau bauturi alcoolice?

Trebuie evitate administrarea concomitenta de alcool etilic in perioada tratamentului cu

Aulin, deoarece poate creste riscul reactiilor adverse hepatice.

Puteti utiliza Aulin in timpul sarcinii si alaptarii?

Aulin este contraindicat in trimestrul III de sarcina si in perioada de alaptare.

Adresati-va medicului dumneavoastra in cazul aparitiei unei sarcini sau daca exista suspiciunea aparitiei unei sarcini in timpul tratamentului cuAulin.

Intotdeauna intrebati medicul dumneavoastra inainte de a utiliza orice medicament in timpul sarcinii si alaptarii.

Puteti conduce vehicule sau folosi utilaje in timpul tratamentului cu Aulin?

Aulin poate influenta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje prin reactiile adverse pe care le produce. Daca ati prezentat ameteli, vertij sau somnolenta dupa ce ati utilizat Aulin nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje. Aceste reactii adverse pot fi amplificate de consumul concomitent de alcool etilic.

CUM TREBUIE UTILIZAT AULIN?

Urmati intotdeauna sfatul medicului dumneavoastra despre cum trebuie utilizat Aulin si pentru ce perioada de timp. Cititi cu atentie prospectul medicamentului.

Aulin trebuie utilizat pentru cea mai scurta durata de timp posibila.

Aulin 100 mg, comprimate: comprimatele de se inghit intregi, cu lichid, dupa mese.

Aulin, granule pentru suspensie orala: se goleste continutul unui plic in 80 ml apa (aproximativ 1/3 pahar) si se bea imediat.

Doza recomandata este de un comprimat Aulin 100 mg sau un plic cu granule pentru suspensie orala Aulin, de doua ori pe zi, de obicei dimineata si seara. Medicul dumneavoastra sau farmacistul va pot sfatui daca aveti nelamuriri sau intrebari suplimentare.

In cazul pacientilor cu insuficienta renala, cu un clearance al creatininei intre 30 si 80 ml/min nu este necesara reducerea dozei. La insuficienta renala severa, cu un clearance al creatininei sub 30 ml/min este contraindicata administrarea Aulin.

Studiile la pacienti mai in varsta au aratat, ca nu este necesara scaderea dozelor.

Daca aveti impresia ca Aulin are un efect prea slab sau prea puternic, nu modificati doza, ci vorbiti cu medicul dumneavoastra.

O crestere a dozei de Aulin nu duce neaparat la intensificarea eficacitatii, dar creste in schimb riscul aparitiei reactiilor adverse.

Daca luati in mod accidental prea multe comprimate sau plicuri cu granule pentru suspensie orala Aulin, spuneti imediat medicului dumneavoastra sau prezentati-va la cea mai apropiata unitate medicala.

Daca ati uitat sa luati o doza, renuntati complet la ea si luati doza urmatoare, la ora obisnuita, stabilita pentru aceasta din urma.

REACTII ADVERSE

Ca si alte medicamente Aulin poate avea reactii adverse.

Hematologice (ale sangelui)

Rare: anemie, eozinofilie

Foarte rare: scaderea numarului total de celule din sange, (pancitopenie), trombocitopenie, purpura)

Ale sistemului imunitar Rare: hipersensibilitate Foarte rare: anafilaxie Metabolice

Rare: hipokaliemie

Psihiatrice

Rare: anxietate, nervozitate, cosmar

Neurologice

Putin frecvente: ameteli

Foarte rare: cefalee, somnolenta, encefalopatie (Sindrom Reye)

Oftalmologice

Rare: vedere incetosata Foarte rare: tulburari vizuale

Afectiuni ale urechii si labirintului

Foarte rare: vertij

Cardiace

Rare: tahicardie

Vasculare

Putin frecvente: hipertensiune arteriala

Rare: hemoragii, oscilatii ale tensiunii arteriale, bufeuri

Respiratorii

Putin frecvente: ingreunarea sau scurtarea respiratiei Foarte rare: astm, bronhospasm

Gastro-intestinale

Frecvente: diaree, greata, varsaturi

Putin frecvente: constipatie, flatulenta, gastrita

Foarte rare: durere abdominala, dispepsie, stomatita, melena (scaune negre), sangerari gastro-intestinale, ulcer duodenal si perforatie, ulcer gastric si perforatie

Hepato-biliare (la nivelul ficatului si veziculei biliare)

Foarte rare: icter, staza biliara, hepatita, hepatita fulminanta (inclusiv cazuri care s-au finalizat cu deces)

Cutanate si subcutanate

Putin frecvente: eruptii si inrosirea pielii, mancarime. Rare: eritem, dermatita

Foarte rare: urticarie, edem al fetei, edem angioneurotic, eritem multiform, sindrom Stevens Johnson, necroliza epidermica toxica (anumite boli foarte severe ale pielii)

Renale

Rare: disurie, hematurie, retentie urinara

Foarte rare: insuficienta renala, oligurie, nefrita interstitiala

Nespecifice

Putin frecvente: edeme care afecteaza intregul corp sau in primul rand bratele si picioarele (mai ales umflarea gleznelor), stare de rau general, astenie, hipotermie

Teste de laborator

Frecvente: cresterea nivelului enzimelor hepatice

Daca prezentati oricare dintre reactiile adverse mentionate OPRITI administrarea medicamentului si adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil.

De asemenea, daca prezentati orice alta reactie adversa nementionata in acest prospect, spuneti medicului dumneavoastra.

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Aulin 100 mg

Cutii cu 1 blister Al/PVC a 3 comprimate Cutii cu 1 blister Al/PVC a 10 comprimate

Cutii cu 2 blistere Al/PVC a cate 10 comprimate Cutii cu 3 blistere Al/PVC a cate 10 comprimate Aulin

Cutii cu 3 plicuri din folie de hartie/Al/HDPE/folie Surlyn a cate 20 g granule pentru suspensie orala.

Cutii cu 6 plicuri din folie de hartie/Al/HDPE/folie Surlyn a cate 20 g granule pentru suspensie orala.

Cutii cu 10 plicuri din folie de hartie/Al/HDPE/folie Surlyn a cate 20 g granule pentru suspensie orala.

Cutii cu 15 plicuri din folie de hartie/Al/HDPE/folie Surlyn a cate 20 g granule pentru suspensie orala.

Cutii cu 30 plicuri din folie de hartie/Al/HDPE/folie Surlyn a cate 20 g granule pentru suspensie orala.

Producator

Helsinn Birex Pharmaceuticals Limited Damastown, Mulhuddart, Dublin 15, Irlanda

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata

CSC Pharmaceuticals Handels GmbH Heiligenstadter Strasse 395 b,1190 Viena, Austria

Data ultimei verificari a prospectului

Octombrie, 2004

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului.
Toate medicamentele, si chiar suplimentele alimentare care combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient, el trebuie coroborat cu date reale. Unele medicamente pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. Prospecte.Net nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor. Prospecte.Net este un site de consultare si nicidecum unul de tratament.

Acum esti aici: Home » Prospect Aulin 100 mg – Osteoartrite Entorse Luxatii