Prospect Azatril

 Prospect : Informatii pentru utilizator

Azatril Prospect

Azitromicină, 250 mg Capsule

Compoziţie

O capsulă conţine azitromicină 250 mg sub formă de azitromicină dihidrat 262,05 mg şi excipienţi: conţinutul capsulei: lactoză anhidră, amidon de grâu, stearat de magneziu, laurilsulfat de sodiu; capsula: azorubină (E 122), dioxid de titan (E 171), gelatină.

Grupa farmacoterapeutică: antibiotice, macrolide

indicaţii terapeutice ale Azatril

Azatril 250 mg este indicat în tratamentul infecţiilor determinate de microorganisme sensibile la azitromicină:

–    Infecţii ale căilor respiratorii superioare – ca alternativă la terapia cu penicilină în amigdalita acută, faringita acută, sinuzită şi în otita urechii medii.

–    Infecţii ale căilor respiratorii inferioare – bronşita şi pneumonia bacteriană (forme uşoare şi moderate), pneumonia atipică, boala pulmonară obstructivă cronică severă.

–    Infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi – erizipel, impetigo şi piodermită secundară, eritem cronic migrator.

–    Boli cu transmitere sexuală – uretrită şi cervicită necomplicate cauzate de Chlamydia trachomatis, uretrita şi cervicita gonococică.

–    Infecţii gastrice şi duodenale determinate de Helicobacterpylori.

Contraindicaţii ale Azatril

Hipersensibilitate la azitromicină, la alte macrolide sau la oricare dintre excipienţii medicamentului.

Informaţi medicul dumneavoastră dacă aţi prezentat alergii în antecedente.

Precauţii ale Azatril

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră în cazul apariţiei mâncărimilor (pruritului), a înroşirii feţei sau a erupţiilor cutanate şi a dificultăţilor de respiraţie. în acest caz întrerupeţi tratamentul, deoarece pot fi semne de hipersensibilitate (alergie). Medicul vă va prescrie tratamentul necesar.

Foarte rar, în urma tratamentului cu azitromicină pot să apară reacţii alergice severe cum sunt edemul angioneurotic, anafilaxia, sindromul Stevens-Johnson, necroliza epidermică toxică.

în cazul apariţiei reacţiilor alergice, se va întrerupe tratamentul cu azitromicină şi se va institui tratament simptomatic. După întreruperea tratamentului antialergic se poate observa persistenţa simptomelor alergice, datorită timpului de înjumătăţire plasmatică lung al azitromicinei.

Azatril Prospect
Azatril Prospect

Ca şi în cazul altor medicamente antibacteriene, în timpul tratamentului cu azitromicină poate să apară colita pseudomembranoasă (mai mult sau mai puţin severă). De obicei, formele clinice uşoare dispar după întreruperea administrării azitromicinei; în cazul formelor moderate şi severe, se recomandă instituirea unui tratament pe bază de soluţii de electroliţi, aminoacizi pentru hrănirea parenterală şi un chimioterapie activ pe Clostridium difficile.

Datorită conţinutului în amidon de grâu, medicamentul este contraindicat la pacienţii cu alergie la grâu (afecţiune diferită de boala celiacă). Poate fi administrat pacienţilor cu boală celiacă.

Capsula de Azatril’250 mg conţine colorantul E 122, care poate provoca reacţii de tip alergic.

Datorită conţinutului în lactoză, medicamentul este contraindicat la pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, sindrom de malabsorbţie a glucozei şi galactozei

Interacţiuni ale Azatrilui

Informaţi medicul dumneavoastră în cazul în care utilizaţi – sau doriţi să utilizaţi – şi alte medicamente în acelaşi timp cu Azatrif250 mg.

Administrarea concomitentă a azitromicinei cu antiacide pe bază de aluminiu sau magneziu determină scăderea vitezei de absorbţie a azitromicinei.

Cimetidina, administrată în doză de 800 mg, cu 2 ore înainte de administrarea azitromicinei, nu modifică absorbţia antibioticului.

Administrarea concomitentă a antibioticelor macrolide cu teofilina duce la creşterea concentraţiei plasmatice a teofilinei. De aceea, această asociere poate fi utilizată numai în condiţiile monitorizării concentraţiilor plasmatice ale teofilinei.

Azitromicină nu trebuie administrată concomitent cu derivaţii de ergotamină datorită riscului de ergotîsm.

Administrarea concomitentă de macrolide (eritromicină, claritromicină) şi cisapridă prezintă riscul apariţiei unor tulburări de ritm cardiac (tahicardie ventriculară, în special torsada vârfurilor). Acest risc nu poate fi eliminat complet nici în cazul asocierii cu azitromicina.

Asocierea azitromicinei cu bromocriptină şi ciclosporină poate duce la creşterea concentraţiilor plasmatice a acestora.

Azitromicina nu are efect asupra citocromului P450. De aceea, spre deosebire de alte macrolide, ea nu modifică metabolizarea şi concentraţia plasmatică ale carbamazepinei şi fenitoinei.

Atenţionări speciale ale Azatrilui

Insuficienţă hepatică, insuficienţă renală

Azitromicina trebuie administrată cu prudenţă la pacienţii cu afecţiuni hepatice şi cu colestază, deoarece ficatul este principala cale de excreţie a azitromicinei.

Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară (clearance-ul creatininei > 40 ml/min). Pentru pacienţii cu insuficienţă renală severă (clearance-ul creatininei < 40 ml/min) nu sunt disponibile date cu privire la utilizarea azitromicinei, de aceea, se recomandă prudenţă la administrarea azitromicinei la aceşti pacienţi.

Copii

Datorită formei farmaceutice, capsulele de AzatriC250 mg nu trebuie utilizate la copiii cu vârsta sub 6 ani.

 

Sarcina şi alăptarea

Deoarece nu sunt disponibile date suficiente privind siguranţa asupra fătului, azitromicina se administrează în timpul sarcinii numai dacă beneficiul terapeutic matern depăşeşte riscul potenţiel fetal.

Azitromicina se excretă în laptele matern. De aceea, în cazul în care tratamentul cu azitromicină este absolut necesar, se recomandă întreruperea alăptării.

Informaţi medicul dumneavoastră dacă sunteţi însărcinată sau dacă alăptaţi.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Azatril 250 mg prezintă ca reacţii adverse cefaleea şi vertijul, reacţii care pot influenţa capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Acum se mai citeste