Prospect Calcivid – Osteoporoza Sistem Osos

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect CalciviD

CALCIVID COMPRIMATE FILMATE

1. CE ESTE CALCIVID COMPRIMATE FILMATE Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

CalciviD este un produs recomandat pentru

  • prevenirea şi tratamentul complementar al osteoporozei.
  • n perioada sarcinii şi a lactaţiei,în timpul şi după menopauză,pentru vârstnici şi la persoanele care nu stau la soare suficient (de ex. bolnavii incapabili să iasă din locuinţe),

Conţine calciu, indispensabil dezvoltării normale a oaselor şi vitamina D3, care ajută la absorbţia calciului în organism. Produsul ajută la dezvoltarea completă a masei osoase şi la menţinerea ei.

CalciviD comprimate filmate face parte din grupa: calciu, calciu în combinaţie cu alte medicamente.

Este recomandat pentru suplimentarea calciului şi vitaminei D, – indispensabile pentru metabolismul normal al ţesutului osos – favorizarea dezvoltării complete şi prevenirea reducerii masei osoase.

Prevenirea apariţiei tulburărilor de formare a oaselor (osteoporoză, osteomalacie) şi ca tratament complementar.

Existenţa unei cantităţi corespunzătoare de calciu şi vitamina D3 în organism este importantă si în următoarele cazuri:

– la vârsta pubertăţii şi la adulţii tineri pentru formarea corespunzătoare a oaselor (în special la fete şi femei),

– la cei care sunt sub regim vegetarian,

– la cei care consumă cantităţi insuficiente de produse  lactate.

 

 Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect, deoarece el conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

Acest medicament este disponibil fără prescripţie medicală. Cu toate acestea, este necesar să utilizaţi CalciviD comprimate filmate cu atenţie, pentru a obţine cele mai bune rezultate.

– Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-i recitiţi.

– întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau sfaturi.

-Trebuie să vă prezentaţi la medic dacă simptomele dumneavoastră se înrăutăţesc sau nu se îmbunătăţesc după 3 zile.

– Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

 

calcivid prospect



calcivid prospect

 

 2.ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI CALCIVID COMPRIMATE FILMATE



Nu utilizaţi CalciviD comprimate filmate în următoarele cazuri:

Hipersensibilitate cunoscută la una din componente, la uleiul de arahide, insuficienţă renală, hipercalciurie, litiază renală, administrarea de derivaţi activi de vitamina D, hiperparatiroidism, hipervitaminoză D sau hipercalcemie de orice cauză.

Imobilizare prelungită asociată cu hipercalcemie şi/sau hipercalciurie.

Tulburări de depozitare a fierului (talasemie, hemocromatoză, anemie sideroblastică) (datorită prezenţei vitaminei C).

Copii sub 6 ani.

 Aveţi grijă deosebită când utilizaţi CalciviD comprimate filmate

în cazul în care cineva suferă de afecţiuni renale sau tulburări renale, premergător administrării produsului, se cere sfatul medicului care conduce tratamentul, pentru că în aceste cazuri decizia oportunităţii administrării de calciu şi/sau vitamina D3 este luată de medicul specialist!

-în timpul tratamentului pe termen lung cu CalciviD, trebuie urmărită concentraţia plasmatică şi urinară de calciu, iar funcţia renală trebuie monitorizată prin determinarea nivelului creatininei.

– Monitorizarea este importantă in special la vârstnici şi la pacienţii care sunt trataţi concomitent cu glicoztde tonicardiace, diuretice tiazidice. în caz de hipercalcemie sau funcţie renală afectată, se reduce doza sau se întrerupe tratamentul. Se recomandă reducerea dozei sau întreruperea temporară a tratamentului în cazul în care concentraţia calciului urinar depăşeşte 7,5 mmoli/24 ore (300 mg/24 ore).

-Trebuie luat în considerare conţinutul de vitamina D (400 U.l.) al unui comprimat CalciviD, atunci când se prescriu alte medicamente ce conţin vitamina D. Administrarea suplimentară de vitamina D şi calciu necesită supraveghere medicală. în aceste condiţii, se recomandă monitorizarea săptămânală a calciului seric şi urinar.

– Se recomandă administrarea cu precauţie a CalciviD în cazul pacienţilor cu sarcoidoză, datorită riscului de creştere a metabolismului vitaminei D în metaboliţii activi corespunzători. Şi în acest caz trebuie monitorizată concentraţia plasmatică şi urinară a calciului.

– Pacienţii cu insuficienţă renală prezintă afectarea metabolismului vitaminei D, iar în cazul în care primesc colecalciferol trebuie monitorizat bilanţul fosfocalcic;

Tratamentul combinat cu calciu şi vitamina D la pacienţii cu imobilizare prelungită nu trebuie utilizat decât în cazul remobilizării acestora.

 

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Se evită administrarea concomitentă de alte produse cu conţinut de calciu şi vitamina D3, pentru a împiedica aportul excesiv şi pentru a preveni posibilitatea apariţiei unui nivel seric al calciului peste cel fiziologic!

– Fenitoină şi barbituricele pot reduce efectul vitaminei D deoarece metabolismul acesteia este intensificat.

– Fluorura sodică sau bifosfonatul trebuie administrat cu cel puţin 2 ore înainte sau după CalciviD, altfel absorbţia acestora va fi redusă.

– Administrarea orală a tetraciclinelor sau a antiacidelor, se va face cu cel puţin 3 ore înainte sau după CalciviD.

– Diureticele tiazidice pot determina apariţia hipercalcemie’! ca urmare a excreţiei renale scăzute de calciu. Concentraţia plasmatică a calciului trebuie monitorizată în cazul tratamentului de lungă durată, sub supravegherea medicului.

– Administrarea de glucocorticoizi poate diminua efectul vitaminei D3.

– Toxicitatea glicozidelor tonicardiace poate creşte în timpul tratamentului cu calciu şi vitamina D (risc de aritmie). Se recomandă monitorizarea ECG şi a calciului seric

– Pot apare interacţiuni cu anumite alimente (de exemplu cele ce conţin acid oxalic, fosfaţi sau acid fitic sau care au un conţinut crescut de fibre).

– Absorbţia levotiroxinei poate fi afectată şi, de aceea, aceasta va fi administrată cu minimum 4 ore înainte de CalciviD.

– De asemenea, poate fi afectată absorbţia antibioticelor chinolone (ciprofloxacina, levofloxacina, acid nalidixic, norfloxacina, ofloxacina), fapt pentru care aceste medicamente se vor administra cu cel puţin 4 ore înainte sau după CalciviD.

– Calciul poate diminua absorbţia digestiva a sărurilor de fier; astfel, aceste săruri trebuie administrate la distanţă de Ingestia de alimente şi în absenţa calciului.

Utilizarea CalciviD comprimate filmate cu alimente şi băuturi



Se recomandă o pauză de 2 ore între administrarea comprimatelor filmate CalciviD şi ingerarea de aimente  cu conţinut ridicat de fibre vegetale. Acestea din urmă diminuă considerabil absorbţia calciului.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Acest medicament se poate administra în timpul sarcinii si al alăptării, dar nu trebuie depăşită doza zilnică de 1500 mg calciu şi 600 U.l. vitamina D3.





Supradozajul colecalciferolului trebuie evitat în timpul sarcinii:

– la animale, supradozajul de vitamina D in timpul gestaţiei s-a dovedit a avea efect teratogenic.

– supradozajul de vitamina D trebuie evitat la femeile gravide deoarece la acestea, hipercalcemia prelungită poate avea următoarele efecte asupra copilului: retard fizic şi mental, stenoză aortică supravalvulară sau retinopatie.

Deoarece vitamina D şi metaboliţii săi se excretă în laptele matern, acest aspect trebuie luat în considerare când se administrează vitamina D suplimentar sugarului.

Tratamentul în timpul sarcinii sau alăptării trebuie recomandat de către medic.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Acest medicament este considerat sigur în doza şi frecvenţa de administrare recomandate.

Informaţii importante privind unele componente ale CalciviD comprimate filmate

Un comprimat conţine 599,64 mg zahăr. Medicamentul conţine ulei de soia. Dacă aveţi alergie la arahide sau soia nu utilizaţi acest medicament. Deoarece medicamentul conţine zahăr, administrarea nu este recomandată la pacienţii cu intoleranţă ereditară la galactoză, sindrom de malabsorbţie a glucozei, galactozei, fructozei sau deficit de lactază, sucrază – isomaltază.

3. CUM SĂ UTILIZAŢI CALCIVID COMPRIMATE FILMATE

Doza uzuală pentru adulţi pentru prevenirea osteoporozei şi promovarea dezvoltării masei osoase maxime este de 1 comprimat filmat pe zi. în situaţii justificate – de exemplu tratament adjuvant al osteoporozei şi osteomalaciei, aport de calciu şi vitamina D3 la vârstnici, etc. – această doză poate fi crescută la două comprimate filmate pe zi, la recomandarea medicului.

Pe durata sarcinii şi alăptării doza zilnică este de un comprimat filmat.

La copii în vârstă de peste 10 ani, doza uzuală este de un comprimat filmat pe zi. Sub vârsta de 10 ani, doza este determinată de medic, în mod individualizat pentru fiecare copil.

Comprimatul filmat va fi luat la 1-1,5 ore după mese, cu o cană de apă sau suc de fructe. Dacă este necesar comprimatul poate fi divizat.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din CalciviD comprimate filmate



în cazul administrării unor doze mari (intoxicaţie acută) apare hipercalciurie şi hipercalcemie manifestate prin: greaţă, vomă, polidipsie, poliurie, constipaţie. Solicitaţi imediat ajutorul medicului.

Supradozajul cronic cu vitamina D3 poate conduce la dezvoltarea calcificărilor vasculare şi tisulare datorită hipercalcemiei.

Tratament:

în cazul supradozajului, pacientul trebuie internat într-un serviciu de nefrologie, pentru că ar putea apărea necesitatea unui tratament de specialitate. Se întrerupe tratamentul cu calciu şi vitamina D şi se rehidratează pacientul.                          

Dacă uitaţi să utilizaţi CalciviD comprimate filmate

Nu administraţi doză dublă pentru că astfel în loc să recuperaţi doza pierdută vă expuneţi la riscul supradozajului. Continuaţi tratamentul în modul în care este prescris.

Pentru informaţii suplimentare privind modul de administrare şi pentru stabilirea duratei tratamentului se recomandă ca pacientul să se adreseze medicului.

 

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, CalciviD comprimate filmate poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

în cazul combinaţiilor de calciu şi vitamina D, au fost raportate reacţii adverse de tipul:

– hipercalciurie şi, în mod excepţional, hipercalcemie în cazul tratamentului prelungit cu doze mari;

– tulburări gastrointestinale: constipaţie, flatulenţă, greaţă, durere epigastrică, diaree;

– prurit, erupţii cutanate, urticarie.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ CALCIVID COMPRIMATE FILMATE

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi CalciviD comprimate filmate după data de expirare înscrisă pe ambalaj după exp.. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE



 Ce conţine CalciviD comprimate filmate

– Substanţele active sunt colecalciferol 400 UI sub formă de colecalciferol pulbere (100000 Ul/g) 4 mg şi calciu 600 mg sub formă de carbonat de calciu 95% 1578 mg.

– Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, copovidonă, crospovidonă, stearat de magneziu, sepifilm 4202-yellow [hipromeloză, polietilen glicol 400, talc, dioxid de titan (El 71), oxid galben de fer (El 72)], ulei de soia parţial hidrogenat, gelatină bovină hidrolizată, zahăr, amidon de porumb, dl-a-tocopherol, maltodextrină, polisorbat.

Cum arată CalciviD comprimate filmate şi conţinutul ambalajului

CalciviD comprimate filmate se prezintă sub formă de comprimate filmate de formă alungită, de culoare galben

deschis, prevăzute cu o linie mediană pe una din feţe.

Cutie cu 3 blistere din folie PVC / Al a câte 10 comprimate filmate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Beres Pharmaceuticals Co. Ltd.,

Mikoviny ut 2-4., H-1037 Budapesta, Ungaria

Producător

Beres Pharmaceuticals Co. Ltd.,

Nagysândor ut 39, H-5005 Szolnok, Ungaria

Acest prospect a fost aprobat în

Februarie, 2008

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close