Prospect Carteol

Sharing

 Prospect : Informatii pentru utilizator

Carteol Prospect  2%

Picaturi oftalmice, solutie, 2%

Compozitie

100 ml picaturi oftalmice, solutie contin clorhidrat de carteolol 2 g si excipienţi: hidrogenofosfat de disodiu 12H2O, dihidrogenofosfat de sodiu H20, clorura de sodiu, apa purificata.

Grupa farmacoterapeutică: antiglaucomatoase, blocante beta-adrenergice.

Indicatii terapeutice

Hipertensiune intraoculara; glaucom cronic cu unghi deschis.

carteol prospect
carteol prospect

Contraindicatii

Carteol este contraindicat in caz de hipersensibilitate la carteolol sau la oricare dintre componentele produsului, la pacientii cu risc de astm bronsic si bronhospasm; la pacienti cu insuficienta cardiaca. Desi efectele sistemice ale beta-blocantelor topice se manifesta rareori, folosirea solutiei oftalmice de Carteol este contraindicata in toate situatiile clinice in care blocarea beta-adrenergica poate fi daunatoare:

  • astm bronsic si bronhopneumopatii bronsice obstructive;
  • insuficienta cardiaca decompensata;
  • soc cardiogen;
  • bloc atrio-ventricular de grad II sau III (fara pacemaker);
  • angina pectorala vasospastica;
  • boala sinusala;
  • bradicardie marcata (frecventa < 50/min.);
  • afectiuni vasospastice periferice;
  • feocromocitom netratat;
  • hipotensiune arteriala.

Precautii

In timpul tratamentului cu Carteol nu se recomanda utilizarea lentilelor de contact, datorita riscului de intoleranta determinat de scaderea secretiei lacrimale.

Carteololul ca si alte beta-blocante este inclus in lista medicamentelor dopante la sportivi.

Interactiuni

Poate sa apara hipotensiune sau/si bradicardie in cazul administrarii de Carteol concomitent cu blocante de calciu, cu produse care reduc catecolaminele, si blocante (3 adrenergice sistemice. Efectul deprimant cardiac al anestezicelor generale si al antiaritmicelor poate fi marit. Efectul medicamentelor antihipertensive si efectul bradicardizant al antihipertensivelor centrale (clonidina, metildopa, rezerpina) poate fi crescut. Hipoglicemia provocata de antidiabetice poate fi accentuata si prelungita (prin inhibarea mecanismelor de contrareglare si prin mascarea simptomelor vegetative).

Atentionari speciale

Medicamentul trebuie utilizat cu prudenta la pacientii tratati cu blocante beta-adrenergice sistemice, precum si la cei cu diabet zaharat tratati cu insulina si antidiabetice orale, datorita posibilitatii mascarii simptomelor hipoglicemiei. De asemenea, se administreaza cu prudenta la hipertiroidieni. La pacientii cu glaucom cu unghi inchis, Carteol trebuie administrat in asociere cu miotice. In timpul tratamentului cu Carteol nu se recomanda utilizarea lentilelor de contact, datorita riscului de intoleranta determinat de scaderea secretiei lacrimale. In cazul tratamentului de lunga durata eficacitatea carteololului poate scadea progresiv. Carteololul ca si alte beta-blocante este inclus in lista medicamentelor considerate dopante pentru sportivi.

Copii

Deoarece administrarea medicamentului nu a fost studiata la copii, nu se recomanda utilizarea la aceasta grupa de varsta.

Vârstnici

Folosirea la varstnici impune prudenta.

Sarcina si alaptarea

Studiile experimentale efectuate la animale nu au evidentiat efecte teratogene. Totusi, Carteol trebuie administrat in timpul sarcinii sub supraveghere medicala si numai daca beneficiul justifica riscul potential. Blocantele beta-adrenergice se excreta in laptele matern. Se impune prudenta in cazul administrarii de carteolol femeilor care alapteaza.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectata temporar ca urmare a tulburarilor de vedere (rareori).

Doze si mod de administrare

Se recomanda inceperea tratamentului cu o picatura de Carteol picaturi oftalmice, soluţie 1% de 2 ori pe zi. Daca nu se obţine efectul terapeutic dorit, se trece la Carteol 2%, cate o picatura de 2 ori pe zi.

Daca este necesar, Carteol se poate asocia cu alte medicamente utilizate in tratamentul glaucomului, cum sunt parasimpatomimetice, adrenalina sau inhibitori ai anhidrazei carbonice (topic sau sistemic).

In cazul inlocuirii altui blocant beta-adrenergic topic se recomanda doza echivalenta de Carteol.

In situaţia in care urmeaza sa inlocuiasca un alt medicament antiglaucomatos, Carteol se administreaza impreuna cu acesta, timp de o zi, dupa care celalalt medicament se intrerupe. Daca Carteol inlocuieste un tratament anterior cu mai multe antiglaucomatoase asociate, intreruperea administrarii acestora se face pe rand.

Deoarece normalizarea tensiunii intraoculare se realizeaza uneori dupa cateva saptamani, evaluarea eficacitaţii tratamentului cu Carteol trebuie sa includa masurarea tensiunii intraoculare dupa 4 saptamani de la inceperea administrarii.

Flaconul trebuie sa fie intact inainte de utilizare. Acesta se deschide prin rasucirea si tragerea parţii superioare. Se utilizeaza din conţinutul flaconului imediat dupa deschiderea acestuia. Soluţia neutilizata se arunca.

Trebuie evitata atingerea varfului flaconului cu ochii sau orice suprafaţa.

Reacţii adverse

Ca si alte beta-blocante topice Carteol poate produce la unii pacienţi: diminuarea secreţiei lacrimale cu senzaţie de uscaciune la nivelul ochiului; iritaţie oculara cu senzaţie de arsura si inţepaturi la inceputul tratamentului, eventual fenomene de conjunctivita, blefarita si cheratita; tulburari de vedere cu vedere inceţosata si reducerea acuitaţii vizuale nictemerale, diplopie, fotofobie, ptoza palpebrala, afectare a corneei foarte rar cu opacifierea acesteia. La pacienţii cu afakie (lipsa cristalinului) tratamentul de lunga durata cu Carteol provoaca rareori edem macular.

Efectele nedorite sistemice ca urmare a blocarii beta-adrenergice sunt foarte rare in condiţiile folosirii topice. Ocazional se pot produce bradicardie, dispnee, cefalee, senzaţie de oboseala, ameţeala, greaţa, insomnie, modificarea gustului, scaderea libidoului. Rareori au fost semnalate erupţii cutanate.

Supradozaj

Nu au fost semnalate cazuri de supradozaj. Riscurile sistemice ale beta-blocantelor trebuie avute in vedere si in condiţiile administrarii topice, desi substanţa activa se absoarbe in cantitaţi mici.

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se utiliza coţinutul flaconului imediat dupa deschiderea acestuia, se inlatura restul de soluţie neutilizata. A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 30 flacoane unidoza din LPDE a 0,3 ml picaturi oftalmice, soluţie.

Cutia conţine 6 pungi din poliester/aluminium/polietilena cu 5 flacoane unidoza termorezistente.

Producator

5.1.           F.I.             S.p.A., Italia

Deţinatorul Autorizaţiei de punere pe piaţa

5.1.           F.I.             S.p.A.

Via Ercole Patti, 36 – Lavinaio – Aci S. Antonio 95020 Catania, Italia

Data ultimei verificari a prospectului

Decembrie 2004

Tratamente Naturiste

1 2 3 4

Diete pentru Adulti si Copii

1 2 3 4

 

Lupta-cu-Cancerul

 

Dieta de detoxifiere

 

Celulita

 

8 cure detoxifiere

 

detox-plan

 

retete cu vlastari

 

germeni

 

Sa radem un pic !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.