Prospect Ceclodyne 500mg

 Prospect- informatii pentru utilizator

Ceclodyne Prospect

Forte 500 mg capsule

Cefaclor ASANDOZ

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe sa luaţi acest medicament.

– Păstraţi acest prospect. S-ar putea sa fie necesar să-l recitiţi.

– Dacă aveţi întrebări suplimentare, va rugam sa vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

– Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră şi nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră

în acest prospect găsiţi:

1. Ce este Ceclodyne Forte 500 mg şi pentru ce se utilizează

2. înainte sa luaţi Ceclodyne Forte 500 mg

3. Cum sa luaţi Ceclodyne Forte 500 mg

4. Reacţii adverse posibile

5. Păstrarea Ceclodyne Forte 500 mg

Ceclodyne prospect
Ceclodyne prospect

 

Ceclodyne

CECLODYNE Forte 500 mg capsule

– Substanţa activă este cefaclor.

– Celelalte componente sunt: stearat de magneziu, dimeticonă 350 CST, croscarmeloză sodică, dioxid de titan (E 171), oxid roşu de fer (E 172), gelatină.

Capsulele sunt gelatinoase, tari, cu capac şi corp de culoare roşu-brun (cărămiziu) şi conţin o pulbere albă până la gălbuie.

[expand title="Click aici pentru a citi mai multe"]

Capsulele sunt disponibile în cutii cu 1 sau 2 blistere a câte 10 capsule.

 

1. CE ESTE CECLODYNE FORTE 500 MG Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Ceclodyne este un antibiotic semisintetic din clasa cefalosporinelor, pentru administrare orala. Acţionează prin distrugerea bacteriilor care pot cauza infecţii la nivelul corpului uman.

Ceclodyne este indicat pentru tratamentul infecţiilor acute şi cronice de severitate diferită determinate de agenţi sensibili la cefaclor şi care pot fi tratate cu terapie orală:

– Infecţii ale tractului respirator superior şi inferior;

– Infecţii din sfera ORL: otite medii, faringite, amigdalite şi sinuzite;

– Infecţii ale rinichilor şi tractului urinar inferior;

– Infecţii ale pielii şi ale ţesuturilor moi;

– Gonoree.

2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI CECLODYNE FORTE 500 mg

Nu luaţi Ceclodyne Forte 500 mg daca:

– Sunteţi alergic la cefaclor, la oricare dintre ingredientele produsului medicamentos sau la alte antibiotice cefalosporinice.

Spuneţi-i medicului dumneavoastră înainte de a începe tratamentul cu Ceclodyne Forte 500 mg

– Aveţi un istoric medical de manifestări alergice sau astm.

– Sunteţi alergic la peniciline sau la orice alt medicament. In acest caz sunteţi mai predispus la reacţii de hipersensibilitate la Ceclodyne Forte 500 mg.

– Aveţi mâncărimi sau observaţi roşeli ale pielii sau dificultăţi bruşte în respiraţie. Adresaţi-vă medicului în legătură cu acestea.

– Poate apare diaree în timpul tratamentului cu antibiotice din clasa cefalosporinelor. Dacă diareea este severă şi persistentă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Ceclodyne poate produce reacţii fals pozitive în cazul unor teste sanguine sau urinare.

Folosirea Ceclodyne Forte 500 mg cu alimente şi băuturi:

Ceclodyne poate fi administrat în timpul meselor sau înainte A* mn*n deoarece alimentele nu influenţează efectul

Sarcina

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Experienţa privind administrarea la oameni, nu a evidenţiat nici un efect dăunător asupra copiilor în timpul sarcinii. Studiile efectuate la animale nu au evidenţiat efecte embriotoxice.

Administrarea cefaclor în timpul sarcinii, în special în primul trimestru, se va face doar daca este absolut necesar.

Alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Administrarea cefaclor în perioada de alăptare, se va face doar dacă este absolut necesar, deoarece cantităţi mici pot trece în laptele matern. Copiii alăptaţi pot prezenta sensibilizare şi alterarea florei intestinale, inclusiv diaree şi colonizarea cu ciuperci patogene/blastomicete.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Pe baza experienţei anterioare, se ştie că cefaclor în general nu influenţează abilităţile de concentrare şi de reacţie. Cu toate acestea, în cazuri rare, pot apărea reacţii adverse ca scăderea tensiunii arteriale sau vertij care pot afecta performanţa activităţilor menţionate.

Folosirea altor medicamente:

Vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat alte produse medicamentoase, chiar şi cele fară prescripţie medicală.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi luat:

– Cefaclor împreună alte antibiotice (de exemplu cloramfenicol, eritromicină, sulfonamide sau tetracicline), deoarece acestea pot reduce eficienţa Ceclodyne

500 mg.

– Cefaclor împreună cu probenecid deoarece probenecidul poate inhiba excreţia renală a cefaclorului şi produce niveluri crescute şi susţinute de cefaclor în sânge.

– Cefaclor şi medicamente anticoagulante deoarece administrarea concomitenta poate produce sângerări.

3. CUM SĂ LUAŢI CECLODYNE 500 mg

Este important să luaţi Ceclodyne Forte 500 mg exact cum v-a prescris medicul dumneavoastră. Nu schimbaţi doza zilnica sau întrerupeţi tratamentul fară a vă adresa medicului.

Adulţii şi copiii cu vârsta peste 10 ani

în cazul infecţiilor uşoare (de exemplu în infecţii necomplicate ale tractului urinar inferior), se recomanda o doză de 250 mg cefaclor, administrată de 3 ori pe zi (echivalent cu 1 capsulă de Ceclodyne 250 mg de 3 ori pe zi). In cazul infecţiilor severe (de exemplu în pneumonii) sau al infecţiilor cu microorganisme mai puţin sensibile, doza poate fi crescută de 2 ori.

In cazuri singulare, adulţii au primit doze de peste 4 g cefaclor care au fost bine tolerate, fară reacţii adverse. Această doză nu trebuie depăşită.

Pentru tratamentul uretritei gonococice acute la bărbaţi şi femei, se administrează 3 g cefaclor (echivalent cu 6 capsule Ceclodyne Forte 500 mg) posibil împreuna cu probenecid 1 g-

Copiii cu vârsta cuprinsa între 6 şi 10 ani

Doza recomandata este de 250 mg cefaclor de 3 ori pe zi (echivalent cu 1 capsulă Ceclodyne 250 mg de 3 ori pe zi). In cazul infecţiilor severe sau infecţiilor determinate de agenţi patogeni mai puţin sensibili, poate fi necesara o doza de 250 mg cefaclor administrată de 4 ori pe zi, echivalentă cu 1 capsulă Ceclodyne 250 mg administrată de 4 ori pe zi. In cazul otitei medii, este de asemenea posibilă administrarea a 500 mg cefaclor de 2 ori pe zi, echivalent cu o capsulă de

în cazul infecţiilor uşoare, ca de exemplu, infecţiile necomplicate ale tractului urinar inferior, se recomanda o doza de 250 mg Ceclodyne administrata de 2 ori pe zi (de exemplu 1 capsula Ceclodyne 250 mg de 2 ori pe zi) dimineaţa şi seara.

Copiii cu vârsta sub 6 ani

Pentru aceasta categorie de pacienţi se recomanda administrarea de alte forme farmaceutice. Administrarea de Ceclodyne Forte 500 mg capsule este contraindicata datorita formei farmaceutice.

 

Pacienţii cu funcţia renală afectata

în cazul afectării funcţiei renale, Ceclodyne Forte 500 mg poate fi administrat ca de obicei fârâ a fi nevoie sâ se adapteze doza la aceasta situaţie.

Hemodializa scade timpul de înjumâtâţire plasmaticâ prin eliminare a cefaclor cu 25-30%. La pacienţii care fac tratament regulat prin hemodializa, se recomanda administrarea unei doze de încărcare de 250 mg – 1g cefaclor, înaintea şedinţei de dializă. Doza de întreţinere între două şedinţe de dializă este aceeaşi cu cea menţionată anterior.

Medicamentul trebuie administrat împreună cu lichide, de exemplu un pahar cu apă.

Se recomandă administrarea de Ceclodyne Forte 500 mg timp de 7-10 zile şi cel puţin 2-3 zile după ce simptomele bolii scad în intensitate.

Tratamentul trebuie continuat cel puţin 10 zile când se tratează sinuzite şi infecţii determinate de streptococi beta-hemolitici.

în cazul tulburărilor severe gastro-intestinale manifestate cu vărsături şi diaree, nu este indicată administrarea orală a Ceclodyne, dearece nu este asigurată absorbţia suficientă.

Dacă aveţi impresia că efectul Ceclodyne Forte 500 mg este prea slab sau prea puternic, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Daca luaţi mai mult decât trebuie Ceclodyne Forte 500 mg

Dacă aţi luat mai multe doze de medicament decât ar trebui să luaţi, contactaţi medicul sau farmacistul dumneavoastră imediat.

Daca uitaţi sâ luaţi Ceclodyne Forte 500 mg

Dacă aţi uitat să luaţi o doză la ora stabilită, luaţi-o atunci

când vă amintiţi şi continuaţi ca înainte.

Dacă aţi omis o doză, nu luaţi o cantitate dublă.

Nu întrerupeţi tratamentul mai devreme decât v-a prescris

medicul chiar dacă vă simţiţi mai bine.

Este important să luaţi Ceclodyne Forte 500 mg atât timp cât

vă prescrie medicul dumneavoastră.

Dacă întrerupeţi

tratamentul mai devreme decât v-a fost prescris, infecţia poate reapare.

Nu luaţi mai mult decât doza zilnică prescrisă!

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

La fel ca alte medicamente, Ceclodyne Forte 500 mg poate avea efecte adverse.

Tulburări gastro-intestinale

Frecvent (> 1%, < 10%), tulburările pot să apară sub formă de dureri stomacale, greaţă, flatulenţă, scaune moi sau diaree care de cele mai multe ori au intensitate uşoară şi frecvent scad în intensitate în timpul tratamentului sau după oprirea tratamentului.

Dacă apare diaree severă pe o perioadă îndelungată de timp sau după tratament, poate fi semn al unei forme speciale de infecţie a intestinului gros. în acest caz trebuie să informaţi medicul dumneavoastră imediat.

Tulburări ale sistemului imunitar

Reacţii alergice ale pielii, de exemplu erupţii trecătoare pe piele, mâncărime, urticarie, înroşirea pielii au apărut frecvent (> 1%,< 10%).

Ocazional    0,1 %, < 1 %) au fost raportate concomitent cu administrarea tratamentului cu cefaclor reacţii severe ale pielii asociate cu manifestări ameninţătoare de viaţă, cum ar fi sindromul Stevens-Johnson, dermatită exfoliativă, sindrom Leyell.

Alto cimntnmo nU ronrtiilor rle sensibilitate se oot manifesta

De asemenea au fost raportate ocazional cazuri (> 0,1 %, <1%) cu manifestări asemănătoare bolii serului (eritem polimorf sau alterări ale pielii menţionate anterior, însoţite de afectare articulară cu sau fără febră.

Mărirea ganglionilor limfatici şi prezenţa proteinelor în urină apar foarte rar (<0,01 %). Nu au fost evidenţiaţi anticorpi circulanţi.

în general, aceste simptome alergice apar în timpul sau după al doilea ciclu de tratament cu Ceclodyne Forte 500 mg, mai frecvent la copii decât la adulţi şi scad în intensitate în câteva zile după oprirea tratamentului.

Reacţiile de hipersensibilitate acute severe apar ocazional (> 0,1 % < 1 %) şi pot deveni manifeste ca edem facial, umflarea limbii, umflarea internă a laringelui cu obstrucţia tractului respirator, bătăi rapide ale inimii, dificultăţi la respiraţie (sufocare), scăderea tensiunii arteriale cu evoluţie spre şoc ameninţător de viaţă.

în aceste cazuri tratamentul cu Ceclodyne Forte 500 mg trebuie oprit imediat şi se iniţiază măsurile de urgenţă adecvate.

Tulburări hematologice

Foarte rar (<0,01 %) au fost observate alterări ale tabloului sanguin (scăderea numărului trombocitelor, creşterea numărului eozinofilelor, creşterea numărului limfocitelor, scăderea numărului leucocitelor, neutrofilelor, agranulocitoză, anemie aplastică sau hemolitică). Aceste simptome sunt reversibile.

Tulburări renale şi ale căilor urinare

Pot să apară ocazional (0,1 %,<!%) cazuri de nefrită interstiţială, care se vindecă după oprirea tratamentului. A fost observată o creştere uşoară a valorilor concentraţiilor plasmatice de ureee şi creatinină şi foarte rar (<0,01 %) proteinurie.

Tulburări hepatobiliare

Ocazional (> 0,1 % < 1 %) poate să apară o creştere reversibilă a valorilor concentraţiilor plasmatice ale enzimelor hepatice (transaminaze, fosfataza alcalină). Foarte rar au fost raportate hepatită tranzitorie şi colestază cu icter (<0,01%).

Tulburări ale sistemului nervos

Ocazional (^ 0,1 % < 1 %) au fost raportate stări tranzitorii de insomnie sau oboseală, nervozitate, hiperactivitate, confuzie, somnolenţă, halucinaţii sau vertij.

Tulburări ale aparatului genital şi ale sânului

Au fost raportate prurit vaginal, vaginite, moniliaze vaginale.

Tulburări cardiace

Au fost observate ocazional (> 0,1 % < 1 %) creşteri tranzitorii ale tensiunii arteriale.

Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.

5. PĂSTRAREA Ceclodyne Forte 500 mg

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. Nu utilizaţi Ceclodyne Forte 500 mg după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Păstraţi Ceclodyne Forte 500 mg la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.

întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Acest prospect a fost aprobat în Mai 2007

Ceclodyne şi A SANDOZ sunt mărci înregistrate ale grupului Novartis.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţa

S.C. Sandoz S.R.L.

Str. Livezeni, Nr. 7 A, Târgu Mureş, România

Producători

S.C. Sandoz S.R.L.

Str. Livezeni, Nr. 4, Târgu Mureş, România Sandoz GmbH,

Biochemiestrasse 10, A-6250 Kundl, Tirol, Austria

 

[/expand]