Prospect COZAAR 2,5 mg/ml – Hipertensiune arteriala

-Prospect: Informaţii pentru utilizator – COZAAR este utilizat pentru a trata pacienţii adulţi, copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6-18 ani cu tensiune arterială crescută (hipertensiune arterială).

COZAAR 2,5 mg/ml pulbere şi solvent pentru suspensie orală Losartan potasic

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament deoarece poate conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

 • Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca ale dumneavoastră.

 • Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vặ medicului dumneavoastră sau farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect..

  Ce găsiţi în acest prospect:

  1. Ce este COZAAR şi pentru ce se utilizează

  2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi COZAAR

  3. Cum să luaţi COZAAR

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează COZAAR

  6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

  1. Ce este COZAAR şi pentru ce se utilizează

   Losartanul (COZAAR) aparţine unui grup de medicamente cunoscute ca antagonişti ai receptorilor de angiotensină II. Angiotensina II este o substanţă produsă de organismul dumneavoastră care se leagă de anumiţi receptori din vasele de sânge, determinând constricţia acestora. Aceasta are ca rezultat creşterea tensiunii arteriale. Losartan previne legarea angiotensinei II de aceşti receptori, determinând relaxarea vaselor de sânge şi scăderea tensiunii arteriale. Losartan întârzie deteriorarea funcţiei rinichilor la pacienţii cu hipertensiune arterială şi diabet zaharat de tip 2.

   COZAAR este utilizat

 • pentru a trata pacienţii adulţi, copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6-18 ani cu tensiune arterială crescută (hipertensiune arterială).

 • pentru a proteja rinichii la pacienţii hipertensivi cu diabet zaharat de tip 2, cu modificări ale parametrilor de laborator care demonstrează afectarea funcţiei renale şi proteinurie ≥ 0,5 g pe zi (o afecţiune în care urina conţine o cantitate anormală de proteine).

 • pentru a trata pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică atunci când medicul dumneavoastră consideră că tratamentul cu medicamente specifice numite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitori ECA, medicamente utilizate pentru a scădea tensiunea arterială crescută) nu este potrivit. Dacă în cazul dumneavoastră insuficienţa cardiacă a fost stabilizată cu un ihibitor ECA, nu trebuie să fiţi trecut la un tratament cu losartan.

 • la pacienţii cu hipertensiune arterială şi îngroşare a ventriculului stâng, s-a demonstrat că tratamentul cu COZAAR reduce riscul de accident vascular cerebral („Indicaţie pe baza studiului LIFE”).

  1. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi COZAAR

   Nu luaţi COZAAR

 • dacă sunteţi alergic la losartan sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6),

 • dacă aveţi mai mult de 3 luni de sarcină. (De asemenea, este mai bine să evitaţi utilizarea COZAAR la începutul sarcinii – vezi punctul Sarcina)

 • dacă funcţia dumneavoastră hepatică este grav afectată,

  Atenţionări şi precauţii

  Înainte să luaţi COZAAR adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

  Trebuie să anunţaţi medicul dumneavoastră în cazul în care credeţi că sunteţi (sau intenţionaţi să

  rămâneţi) gravidă. COZAAR nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcină mai mare de trei luni, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această etapă (vezi punctul Sarcina).

  Înainte de a utiliza COZAAR este important să spuneţi medicului dumneavoastră:

 • dacă aţi avut în trecut edem angioneurotic (edem al feţei, buzelor, gâtului şi/sau limbii) (vezi, de asemenea, punctul 4 „Reacţii adverse posibile”),

 • dacă aţi avut vărsături sau diaree semnificative, ducând la o pierdere excesivă de lichide şi/sau sare în corpul dumneavoastră,

 • dacă utilizaţi diuretice (medicamente care cresc cantitatea de apă pe care o eliminaţi prin rinichi) sau urmaţi o dietă cu restricţie de sare, ducând la o pierdere excesivă de lichide şi sare în corpul dumneavoastră (vezi punctul 3 „Dozaj la grupe speciale de pacienţi”),

 • dacă ştiţi că aveţi îngustate sau blocate vasele de sânge care duc spre rinichi sau dacă aţi suferit recent un transplant renal,

 • dacă funcţia dumneavoastră hepatică este grav afectată (vezi punctele. 2 „Nu luaţi Cozaar” şi 3

  „Dozaj la grupe speciale de pacienţi”),

 • dacă suferinţi de insuficienţă cardiacă asociată sau nu cu insuficienţă renală sau aritmii cardiace severe care pot pune viaţa în pericol. Este necesară precauţie deosebită atunci când sunteţi tratat concomitent cu un blocant beta-adrenergic,

 • dacă aveţi probleme cu valvele cardiace sau cu muşchiul cardiac,

 • dacă suferiţi de o boală coronariană (determinată de un flux sanguin scăzut în vasele de sânge ale inimii) sau de o boală vasculară cerebrală (determinată de o circulaţie scăzută a sângelui în creier),

 • dacă suferiţi de hiperaldosteronism primar (un sindrom asociat cu secreţie crescută a hormonului aldosteron de către glanda suprarenală, determinat de o anomalie în interiorul glandei).

  Copii şi adolescenţi

  COZAAR a fost studiat la copii. Pentru mai multe informaţii adresaţi-vă medicului dumneavoastră. COZAAR nu este recomandat la copiii care suferă de probleme renale sau hepatice sau la copiii cu vârsta sub 6 ani, deoarece datele disponibile sunt limitate la aceste grupuri de pacienţi.

  COZAAR împreună cu alte medicamente:

  Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

  Aveţi grijă deosebită dacă utilizaţi următoarele medicamente în timpul tratamentului cu COZAAR:

 • alte medicamente utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale, deoarece acestea pot scădea suplimentar tensiunea dumneavoastră arterială. Tensiunea arterială poate fi, de asemenea, scăzută de unul dintre următoarele medicamente/clasă de medicamente: antidepresive triciclice, antipsihotice, baclofen, amifostină,,

 • medicamente care reţin potasiul sau care pot creşte valorile potasiului (de exemplu suplimente de potasiu, substituenţi de sare care conţin potasiu sau medicamente pentru eliminarea apei care

  economisesc potasiul cum sunt anumite diuretice [amilorid, triamteren, spironolactonă] sau heparină),

 • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene cum sunt indometacin, inclusiv inhibitorii cox-2 (medicamente care reduc inflamaţia şi care pot fi folosite pentru ameliorarea durerii), deoarece acestea pot reduce efectul losartanului de scădere a tensiunii arteriale.

  În cazul în care funcţia dumneavoastră renală este afectată, utilizarea concomitentă a acestor medicamente poate agrava funcţia renală.

  Medicamentele care conţin litiu nu trebuie utilizate în asociere cu losartan fără a fi atent supravegheaţi de către medicul dumneavoastră. Pot fi necesare măsuri speciale de precauţie (de exemplu analize de sânge).

  COZAAR împreună cu alimente şi băuturi

  COZAAR poate fi administrat cu sau fără alimente.

  Sarcina şi alăptarea Sarcina

  Trebuie să anunţaţi medicul dumneavoastră în cazul în care credeţi că sunteţi (sau intenţionaţi să

  rămâneţi) gravidă. În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai luaţi COZAAR înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va sfătui să luaţi un alt medicament în loc de COZAAR. COZAAR nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcină mai mare de trei luni, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat după cea de-a treia lună de sarcină.

  Alăptarea

  Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. COZAAR nu este recomandat mamelor care alăptează, iar medicul dumneavoastră poate să vă aleagă un alt tratament dacă doriţi să alăptaţi. În special în cazul în care copilul dumneavoastră este un nou-născut sau născut prematur.

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

  Este puţin probabil ca COZAAR să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de

  a folosi utilaje. Cu toate acestea, ca în cazul multor altor medicamente utilizate pentru a trata tensiunea arterială crescută, administrarea losartanului poate determina la unele persoane ameţeli sau somnolenţă. În cazul în care prezentaţi ameţeli sau somnolenţă, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a desfăşura astfel de activităţi.

  COZAAR conţine lactoză şi conservanţi

  COZAAR conţine lactoză monohidrat şi sorbitol. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, contactaţi medicul dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

  COZAAR conţine şi hidroxibenzoat de metil şi hidroxibenzoat de propil, care pot provoca reacţii alergice (posibil întârziate).

  1. Cum să luaţi COZAAR

  Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Medicul dumneavoastră va decide doza corespunzătoare de COZAAR, în funcţie de starea dumneavoastră şi de utilizarea altor medicamente. Este important să continuaţi să luaţi COZAAR pe toată perioada recomandată de către medicul dumneavoastră, pentru a menţine un control constant al tensiunii dumneavoastră arteriale.

  Pacienţi adulţi cu tensiune arterială crescută

  Doza iniţială uzuală este de 50 mg losartan (20 ml suspensie COZAAR) o dată pe zi. Efectul maxim de scădere a tensiunii arteriale se obţine la 3-6 săptămâni după începerea tratamentului. La unii pacienţ, doza poate fi crescută la 100 mg losartan (40 ml suspensie COZAAR) o dată pe zi.

  Dacă aveţi impresia că efectul losartanului este prea puternic sau prea slab, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

  Utilizare la copii şi adolescenţi (cu vârsta de 6 pâna la 18 ani)

  Doza iniţială recomandată la pacienţi cu greutatea între 20 şi 50 kg este 0,7 mg losartan pe kg corp, administrată o dată pe zi (până la 25 mg sau 10 ml suspensie COZAAR). Medicul dumneavoastră poate creşte doza dacă tensiunea arterială nu este controlată.

  Alte forme ale acestui medicament pot fi mai potrivite pentru copii, adresaţi -vă medicului

  dumneavoastră sau farmacist ului .

  Pacienţi adulţi cu tensiune arterială crescută şi diabet zaharat de tip 2

  Doza iniţială uzuală este de 50 mg losartan (20 ml suspensie COZAAR) o dată pe zi. În funcţie de efectul asupra tensiunii arteriale, doza poate fi crescută până la 100 mg losartan (40 ml suspensie COZAAR) o dată pe zi.

  Losartanul poate fi administrat împreună cu alte medicamente care scad tensiunea arterială (de exemplu diuretice, blocante ale canalelor de calciu, blocante ale receptorilor alfa sau beta-adrenergici şi medicamente cu acţiune centrală), împreună cu insulină şi cu alte medicamente utilizate în mod frecvent pentru scăderea valorilor glucozei din sânge (de exemplu, sulfonilureice, gliatazone şi inhibitori de glucozidază).

  Pacienţi adulţi cu insuficienţă cardiacă

  Doza iniţială uzuală este de 12,5 mg losartan (5 ml suspensie COZAAR) o dată pe zi. În general, doza trebuie crescută săptămânal, pas cu pas (cum ar fi 12,5 mg zilnic în prima săptămână, 25 mg zilnic în a doua săptămână, 50 mg zilnic în a treia săptămână, 100 mg zilnic în a patra săptămână, 150 mg zilnic în a cincea săptămână), până la doza de întreţinere prescrisă de medicul dumneavoastră. Poate fi administrată o doză maximă de 150 mg losartan (60 ml suspensie COZAAR) o dată pe zi.

  În tratamentul insuficienţei cardiace, losartan este de obicei administrat în asociere cu un diuretic (medicament care creşte cantitatea de apă pe care o eliminaţi prin rinichi) şi/sau digitalic (medicament care ajută inima să fie mai puternică şi mai eficientă) şi/sau blocant beta-adrenergic.

  Dozaj la grupe speciale de pacienţi

  La unii pacienţi, cum sunt cei trataţi cu diuretice în doze mari, pacienţi cu insuficienţă hepatică sau pacienţi cu vârsta peste 75 ani, medicul vă poate recomanda o doză mai mică, în special la începutul tratamentului. Utilizarea losartanului nu este recomandată la pacienţi cu insuficienţă hepatică gravă (vezi punctul „Nu luaţi COZAAR”)

  Cum să măsuraţi şi să administraţi o doză de suspensie orală

   

  Întotdeauna agitaţi bine suspensia orală de COZAAR înainte de utilizare!

   

  1. Agitaţi bine flaconul înainte de utilizare.

  2. Împingeţi în jos, complet, pistonul seringii.

  3. Introduceţi seringa în adaptorul flaconului cu medicament până când se realizează o închidere etanşă.

    

  4. Cu seringa, adaptorul şi flaconul ataşate, întoarceţi invers întregul ansamblu.

  5. Trageţi pistonul pentru a extrage medicamentul în seringă.

  6. Întoarceţi întregul ansamblu în poziţie verticală.

  7. Îndepărtaţi seringa şi administraţi medicamentul.

  8. Puneţi la loc capacul cu filet al flaconului.

  Dacă luaţi mai mult COZAAR decât trebuie

  Dacă din greşeală luaţi prea mult COZAAR suspensie orală, contactaţi imediat medicul dumneavoastră. Simptomele supradozajului sunt tensiune arterială scăzută, bătăi accelerate ale inimii, posibil bătăi încetinite ale inimii.

  Dacă uitaţi să luaţi COZAAR

  Dacă din greşeală aţi uitat să luaţi doza zilnică, luaţi doza următoare ca de obicei. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

  1. Reacţii adverse posibile

   Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

   Dacă prezentaţi următoarele simptome, încetaţi administrarea de losartan şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la secţia de urgenţe a celui mai apropiat spital:

   O reacţie alergică severă (erupţii trecătoare pe piele, mâncărime, edemul feţei, buzelor, gurii sau gâtului care poate cauza dificultăţi de înghiţire sau respiraţie).

   Aceasta este o reacţie adversă gravă dar rară, care afectează mai mult de 1 din 10000 pacienţi dar mai puţin de 1 din 1000 pacienţi. Este posibil să aveţi nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă sau de spitalizare.

   Următoarele reacţii adverse au fost raportate la administrarea COZAAR:

   Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):

 • ameţeală,

 • tensiune arterială scăzută,

 • slăbiciune,

 • oboseală,

 • prea puţin zahăr în sânge (hipoglicemie),

 • prea mult potasiu în sânge (hiperpotasemie),

 • modificări ale funcţiei renale incluzând insuficienţă renală,

 • scăderea numărului de celule roşii din sânge (anemie),

 • creşterea concentraţiei de uree în sânge, creşterea concentraţiei de creatinină serică şi a potasiului seric la pacienţii cu insuficienţă cardiacă.

  Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):

 • somnolenţă,

 • cefalee,

 • tulburări de somn,

 • senzaţie de bătăi accelerate ale inimii (palpitaţii),

 • durere severă în piept (angină pectorală),

 • tensiune arterială scăzută (în special după pierderi excesive de apă din organism, de exemplu la pacienţii cu insuficienţă cardiacă severă sau sub tratament cu diuretice în doze mari),

 • efecte ortostatice legate de doză cum sunt scăderea tensiunii arteriale survenind la ridicarea dintr-o poziţie culcat sau şezând,

 • dificultăţi de respiraţie (dispnee),

 • dureri abdominale,

 • constipaţie severă,

 • diaree,

 • greaţă,

 • vărsături,

 • erupţie cutanată (urticarie),

 • mâncărime (prurit),

 • erupţii trecătoare pe piele,

 • umflare localizată (edem),

 • tuse.

  Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):

 • hipersensibilitate,

 • angioedem,

 • inflamaţia vaselor sanguine (vasculită incluzând purpura Henoch-Schonlein),

 • senzaţie de amorţeală sau furnicături (parestezii),

 • leşin (sincopă),

 • bătăi foarte rapide şi neregulate ale inimii (fibrilaţii atriale),

 • atac cerebral (accident vascular cerebral),

 • inflamaţia ficatului (hepatită),

 • creşterea valorilor alanin aminotransferazei (ALT) în sânge, care de obicei se normalizează la întreruperea tratamentului.

  Cu frecvenţă necunoscută(frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile):

 • scăderea numărului de trombocite,

 • migrenă,

 • anomalii ale funcţiei hepatice,

 • dureri musculare şi articulare,

 • simptome asemănătoare gripei,

 • dureri de spate şi infecţia tractului urinar,

  Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
  Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

  Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila