Prospect Diprosalic

 Prospect : Informatii pentru utilizator

Diprosalic Prospect

unguent/solutie cutanata

Schering-Plough

Informatii pentru pacient

Va rugam sa cititi cu atentie aceste informatii din acest prospect Diprosalic inainte de a incepe tratamentul cu acest medicament. In cazul in care aveti intrebari, adresati-va medicului sau farmacistului.

Compozitie

Diprosalic unguent

diprosalic prospect
diprosalic prospect

1 g contine 0,5 mg betametazonă sub forma de dipropionat de betametazonă 0,64 mg si 30 mg acid salicilic si excipienti: parafina lichida, vaselina alba.

Diprosalic solutie cutanata

1              g contine 0,5 mg betametazona sub forma de dipropionat de betametazona 0,64 mg si 20 mg acid salicilic si excipienti: edetat disodic, metilhidroxipropilceluloza, hidroxid de sodiu, alcool izopropilic, apa purificata.

Grupa farmacoterapeutica: glucocorticoizi cu activitate intensa, alte combinatii, preparate dermatologice.

Indicatii terapeutice

Diprosalic unguent si Diprosalic solutie cutanata sunt indicate in dermatozele corticosensibile cu componenta keratozica sau scuamoasa, cum sunt: psoriazis, dermatita atopica cronica, neurodermita (lichen simplu cronic), lichen plan, eczeme (inclusiv eczema numulara, eczema palmei, dermatita eczematoasa), dishidroza, dermatita seboreica a scalpului, ihtioza vulgara si alte afectiuni ihtiozice.

Diprosalic solutie cutanata este indicat in special pentru afectiunile de mai sus localizate la nivelul scalpului, regiunile cu pilozitate si la nivelul pliurilor cutanate.

Contraindicatii

Nu trebuie sa urmati tratament cu Diprosalic unguent si Diprosalic solutie cutanata daca ati avut sau aveti una din urmatoarele afectiuni:

  • hipersensibilitate la betametazona, salicilati sau la oricare dintre componentele produsului;
  • infectii bacteriene, virale, parazitare sau fungice, chiar si cele care implica o componenta inflamatorie;
  • leziuni ulcerative;
  • acnee vulgara si acnee rozacee.

Precautii – Cititi întotdeauna acest prospect Diprosalic înainte de utilizare.

Nu administrati acest medicament nici unei alte persoane si nu il utilizati pentru alte afectiuni ale scalpului sau ale pielii, decat cele pentru care v-a fost prescris; medicul a prescris acest, medicament special pentru dumneavoastra si pentru afectiunea de care suferiti.

Administrarea glucocorticoizilor cu actiune intensa la nivelul fetei pe o perioada lunga poate duce la aparitia unei dermatite corticoinduse si, in mod paradoxal, corticosensibile. In acest caz este necesara intreruperea treptata a tratamentului.

Daca apar reactii de hipersensibilitate, tratamentul trebuie intrerupt.

Reactiile adverse care apar in urma tratamentului cu glucocorticoizi administrati sistemic (Inclusiv inhibitia axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian) pot, de asemenea, sa apara si in cazul tratamentului cu glucocorticoizi administrati topic, in special la sugari si copii.

Absorbtia sistemica a glucocorticoizilor topici sau a acidului salicilic creste daca se administreaza pe arii cutanate intinse sau daca se folosesc pansamente ocluzive.

Se va evita aplicarea de acid salicilic pe rani deschise sau pe suprafete cutanate care prezinta

leziuni. In aceste condiţii sau cand se fac tratamente pe termen lung, in special la sugari si copii, sunt necesare precautii speciale.

Tehnica ocluziva trebuie evitata in cazul utilizarii Diprosalicsolutie cutanata.

Tratamentul trebuie intrerupt in cazul uscarii excesive a pielii sau a accentuarii iritatiei acesteia. Diprosalic solutie cutanata si Diprosalic unguent nu sunt indicate pentru uz oftalmic. Se va evita contactul cu ochii si mucoasele.

Nu administrati acest medicament nici unei alte persoane si nu il utilizati pentru alte afectiuni ale scalpului sau ale pielii decat cele pentru care v-a fost prescris, decat in cazul in care medicul considera necesar acest lucru.

Interactiuni – de citit acest prospect Diprosalic

Nu se cunosc.

Informati modicul daca folositi orice alte medicamente, cu sau fara prescriptie medicala.

Atentionari speciale

Inainte de a utiliza Diprosalic solutie cutanata si Diprosalic unguent, informati medicul despre orice alte afectiuni de care suferiti, cum ar fi diabetul si, in special, daca prezentati o infectie. In prezenta unei infectii trebuie administrat un tratament antiinfectios adecvat.

Copii –  Cititi întotdeauna acest prospect Diprosalic înainte de utilizare.

La sugari si copii sunt necesare precautii speciale, mai ales cand se fac tratamente pe termen lung.

Copiii pot prezenta o mai mare sensibilitate din punct de vedere al inhibitiei axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian si al aparitiei efectelor hipercorticismului exogen decat adultii, din cauza absorbtiei crescute, datorata unei suprafete cutanate mai mari raportata la greutatea corporala.

Despre Sarcina si alaptarea  cititi acest prospect Diprosalic

Inainte de a utiliza Diprosalic solutie cutanata si Diprosalic unguent, informati medicul daca sunteti insarcinata sau alaptati.

Deoarece siguranta utilizarii glucocorticoizilor topici la femeile gravide nu a fost stabilita, medicamentele din aceasta grupa trebuie utilizate in timpul sarcinii numai daca beneficiul matern justifica riscul potential pentru fat. Medicamentele din aceasta grupa nu trebuie folosite in cantitati mari sau pe perioade lungi de timp la pacientele gravide.

Deoarece nu se cunoaste daca administrarea topica a glucocorticoizilor poate avea ca rezultat o absorbtie sistemica suficienta pentru a produce concentratii detectabile in laptele matern, trebuie luata o decizie in sensul intreruperii alaptarii sau a tratamentului, in functie de importanta medicamentului pentru mama.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Diprosalic solutie cutanata si Diprosalic unguent nu au efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare  Cititi întotdeauna acest prospect Diprosalic înainte de utilizare.

Diprosalic unguent si Diprosalic solutie cutanata se aplica pe zona afectata, printr-un masaj usor. Diprosalic unguent se aplica pe intreaga arie afectata, de doua ori pe zi, dimineata si seara, timp de

2   saptamani.

Diprosalic solutie cutanata se administreaza cateva picaturi pe ariile cutanate afectate si se maseaza usor pana cand medicamentul patrunde in piele. Se recomanda aplicarea de doua ori pe zi, dimineata si seara, timp de 2 saptamani.

Nu bandajati si nu acoperiti portiunea de piele tratata, decat in cazul in care medicul va recomanda acest lucru.

Spalati mainile dupa utilizarea acestui produs.

Daca ati uitat sa administrati la timp Diprosalic unguent sau Diprosalic solutie cutanata conform prescriptiei medicale, aplicati medicamentul cat mai curand posibil, apoi continuati tratamentul conform schemei recomandate.

In tratamentul de intretinere o singura aplicare pe zi este suficienta.

Tratamentul pe suprafete intinse necesita o supraveghere atenta.

Medicul va va sfatui cand sa intrerupeti tratamentul cu Diprosalic unguent sau Diprosalic solutie cutanata.

Intreruperea tratamentului se face treptat, cu spatierea administrarilor sau prin utilizarea unui glucocorticoid cu actiune mai putin intensa sau prin alternare cu un alt produs care nu contine glucocorticoizi.

Reactii adverse –  Cititi întotdeauna acest prospect Diprosalic înainte de utilizare.

In studiile clinice, s-a demonstrat ca Diprosalic solutie cutanata si Diprosalic unguent sunt bine tolerate.

In studiul clinic privind afectiunile care nu sunt localizate Ia nivelul scalpului, unii pacienti au acuzat senzatie de arsura moderata la aplicarea produsului, iar un pacient a prezentat senzatie de durere. Ambele reactii adverse au disparut dupa primele zile de tratament. Un pacient a prezentat senzatie de arsura si ragade, ceea ce a impus intreruperea tratamentului.

Dupa tratamentul cu glucocorticoizi topici au fost raportate urmatoarele reactii adverse: senzatie de arsura, prurit, iritatie, uscaciunea pielii, foliculita, hiperhidroza, eruptii acneiforme, hipopigmentare cutanata, dermatita periorala, dermatita de contact.

In cazul folosirii pansamentelor ocluzive pot sa apara mai frecvent: maceratia pielii, infectii secundare, atrofie cutanata, striuri si miliarie.

Aplicarea cutanata pe termen lung a preparatelor continand acid salicilic poate provoca dermatita. La copiii care au primit glucocorticoizi topici au fost raportate inhibitia axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian, sindrom Cushing, intarzierea cresterii in lungime si in greutate si hipertensiune intracraniana.

Manifestarile inhibitiei axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian la copii includ concentratii plasmatice scazute ale cortizolului si absenta raspunsului corticosuprarenalei la stimularea cu ACTH. Manifestarile hipertensiunii intracraniene includ bombarea fontanelei, cefalee si edem papilar bilateral.

Adresati-va medicului daca observati aparitia oricaror altor efecte.

Supradozaj – de citit acest prospect Diprosalic

Diprosalic solutie cutanata si Diprosalic unguent se vor utiliza numai in doza recomandata. Contactati medicul daca ati folosit Diprosalic in cantitati mai mari sau pe perioade de timp mai indelungate decat cele recomandate.

Adresati-va de indata medicului daca in mod accidental ati inghitit Diprosalic solutie cutanata. Simptome: Utilizarea excesiva sau indelungata a glucocorticoizilor topici poate inhiba axul hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian, putand provoca fenomene de hipocorticism endogen si, de asemenea, hipercorticism exogen,inclusiv boala Cushing.

Folosirea excesiva sau indelungata a acidului salicilic topic poate provoca simptome de salicilism. Tratament: Este indicat tratamentul simptomatic specific. Simptomatologia acuta de hipercorticism exogen este de obicei reversibila. Daca este necesar se recomanda tratarea dezechilibrelor electrolitice. In caz de toxicitate cronica se recomanda intreruperea treptata a glucocorticoidului. Tratamentul salicilismului este simptomatic. Trebuie luate masuri pentru indepartarea rapida a acidului salicilic din organism. In acest caz se administreaza oral bicarbonat de sodiu care alcalinizeaza urina si mareste eliminarea acidului salicilic.

Pastrare Diprosalic

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Diprosalic unguent Un tub a 15 g unguent.

Diprosalic solutie cutanata Un flacon a 30 ml solutie cutanata.

Producător

Diprosalic unguent Schering-Plough Labo N.V., Belgia

Diprosalic solutie cutanata Schering-Plough Labo N.V., Belgia Schering-Plough, Franta

Detinătorul Autorizatiei de punere pe piata

SP Europe, Rue de Stalle 73, B-1180 Bruxelles, Belgia

Data ultimei verificari al acestui prospect Diprosalic

Aprilie, 2004

Sharing

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...