Prospect Ebixa

Prospect pentru pacienţi

Ebixa Prospect

10mg Comprimate filmate, 10 mg

Citiţi cu atenţie prospectul în întregime înainte de a începe să luaţi acest medicament.

Păstraţi acest prospect. Este posibil să fie nevoie să-l citiţi din nou.

Dacă aveţi întrebări suplimentare, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acest medicament v-a fost prescris numai pentru dumneavoastră şi nu trebuie să-l daţi altor persoane. Medicamentul le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

În acest prospect:

 1. Ce este Ebixa şi pentru ce se utilizează
 2. înainte de a utiliza Ebixa
 3. Cum se utilizează Ebixa
 4. Reacţii adverse posibile
 5. Cum se păstrează Ebixa Ebixa 10 mg comprimate filmate, clorhidrat de memantină

Substanţa activă este clorhidratul de memantină.

Alti componenţi sunt: nucleu – lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc, stearat de magneziu; film – copolimer acid metacrilic-acrilat de etil (1:1), laurilsulfat de sodiu, polisorbat 80, triaceţină, enţulşie desimeţiconă, talc, apă purificată.

ebixa prospect
ebixa prospect

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

H. LundbeckA/S

Ottîliavej 9, DK-2500 Valby, Danemarca Producător

H. LundbeckA/S, Danemarca

 1. CE ESTE EBIXA Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ Ce este Ebixa:

Ebixa comprimate filmate se prezintă sub formă de comprimate alb-găfbui, alungite, acoperite cu film, cu şanţ median. Un comprimat filmat conţine clorhidrat de memantină 10 mg.

Pentru ce se utilizează Ebixa:

Ebixa se utilizează pentru tratamentul pacienţilor cu boală Alzheimer moderat severă până la

severă.

Pierderea memoriei în boala Alzheimer este datorată tulburării transmisiei semnalelor în creier. Creierul conţine aşa-numiţii receptori NMDA care sunt implicaţi în transmiterea semnalelor nervoase importante în procesele de învăţare şi memorie. Ebixa aparţine grupului de medicamepte numite antagonişti ai receptorilor NMDA. Ebixa acţionează asupra receptorilor NMDA ameliorând transmisia semnalelor nervoase şi memoria.

 1. ÎNAINTE DE A UTILIZA EBIXA

Înainte de a utiliza Ebixa este important să citiţi următoarele capitole şi să discutaţi eventualele nelămuriri cu medicul dumneavoastră. Persoana care ingrijeste de dumneavoastră si este in măsura sa va ajute cu orice detaliu pe care doriti să-l discutaţi.a

Aveti grijă deosebită în timpul tratmentului cu Ebixa:

 • dacă aveti crize epileptice sau antecedente
 • dacă ati suferit un infarct miocardic recent (atac de inimă), sau dacă suferiţi de insuficientă

cardiacă congestivă saude ,hipertesiune arterială.

în aceste situaţii, tratamentul trebuie supravegheat cu atenţie, iar beneficiul tratamentului cu Ebixa trebuie reevaluat de către medicul dumneavoastră.

 • Dacă suferiţi de insuficientă renală moderată, medicul dumneavoastră trebuie să vă supravegheze atent funcţia renală şi să adapteze corespunzător dozele de mernantină. La pacienţii cu insuficienţă renală severă nu se recomandă folosirea memantinei.

Ebixă nu este recomandată copiilor si adolescentilor cu vârsta sub 18 ani.

Asocierea Eblxa cu băuturi şi mâncare:

Trebuie sa vă informaţi medicul daca ati schimbat recent sau intentionati sa schimbati regimul alimentar (de exemplu de la regim normal la regim strict vegetarian), dacă suferiţi de acidoză ţubulară renală sau de infecţii grave ale tractului urinar; astfel încât să vă poată ajusta doza de medicament.

Sarcina:

Spuneţi rnedicului dumneavoastră daca sunteţi însărcinată sau intenţionaţi să deveniţi. Nu este recomandată folosirea memantinei la femeile însărcinate.

Alăptarea:

Femeile care utilizează Ebixa nu trebuie să alăpteze.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor:

Medicul dumneavoastră vă va spune dacă boala dumeavoastră vă permite să conduceţi vehicule sau şi folosiţi utilaje în siguranţă.

De asemenea, Ebixa vă poate modifica reactivitatea, afectând capacitatea de conducere a vehiculelor sau de folosirea utilajelor.

Utilizarea altor medicamente:

Vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă luati sau aţi luat recent alte medicamente, dintre cele care se eliberează fără prescripţie medicala.

In special, efectele următoarelor medicamente pot fi modificate de Ebixa şi dozele acestora pot necesita adaptarea de către medic: amantadina, ketamina, dextromertofan dantrolen, baclofen cimetidină, ranitidină, procainamida, chinidină,chinină, nicotină, hidroclorotiazidă (sau orice combinatie cu aceasta), anticolinergice (substanţe folosite în general pentru tratamentul tulburărilor de mişcare sau crampelor intestinale), anticonvulsivante (substanţe folosite în general pentru prevenirea şi tratamentul convulsiilor), barbiturice (substănfe folosite în general pentru inducerea somnului), agonişti dopaminergici (substanţe cum sunt L-dopa, bromocriptină), neuroleptice (substanţe folosite în tratamentul tulburărilor psihice).

Dacă vă internaţi într-un spital, informaţi medicul dumneavoastră că luaţi Ebixa.

 1. CUM SE UTILIZEAZĂ EBIXA

Utilizaţi întotdeauna Ebixa aşa cum v-a prescris medicul dumneavoastră. Pentru a beneficia de medicamentul dumneavoastră, trebuie’să-l luaţj cu regularitate, zilnic. întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doze:

Doza de Ebixa recornandată pentru adulţi şi pacienţii vârstnici este de 20 mg (uticofnprimat filmat de 2 ori pe zi) pe zi. Pentru a reduce riscul reacţiilor adverse, această doză este realizată gradat conform următoarei scheme zilnice de tratament:

 

dimineaţa

după-amiaza sau seara

Săptămâna 1

V2 comprimat

nimic ;

Săptămâna 2

V2 comprimat

1/2 comprimat.

Săptămâna 3

1 comprimat

1/2 comprimat

Săptămâna 4 şi după

1 comprimat

1 comprimat

Doza iniţială obişnuită este 1/2 comprimat filmat o dată pe zi (5 mg o dată) pentru prima

săptămână.

Aceasta se creşte la 1 comprimat filmat de 2 ori pe zi (5 mg de 2 ori) în a doua săptămână şi la 1 comprimat filmat (10 mg o dată) şi 1/2 comprimat filmat (5 mgj> dată) pe zi luat în doze separate în a treia săptămână. începând din a patra săptămână, doza obişnuită este de 1 comprimat filmat de 2 ori pe zi (10 mg de 2 ori).

Dozajul la pacienţii cu insuficienţa renala:

Dacă aveţi insuficienţă renală, medicul dumneavoastră va decide doza pe.care o veţi lua. în acest caz, medicul dumneavoastră va trebui să supravegheze funcţia renală la intervale stabilite.

Mod de administrare:

Ebixa trebuie administrată pe cale orală de 2 ori pe zi (cu excepţia primei săptămâni de tratament). Comprimatele filmate trebuie înghiţite cu puţină apă. Comprimatele pot fi luate cil/sau fără alimente.

Durata tratamentului:

Continuaţi să luaţi Ebixa atât timp cât aceasta ca face bine şi nu avţi reacţii adverse intolerabile. Medicul dumneavoastră va evalua tratamentul în mod regulat.

Dacă luaţi mai mult Ebixa decât trebuie:

In general, dacă luaţi o doză puţin mai mare nu vă face nici un rău. Puteţi prezentă simpţomele descrise la pct. 4 Reacţii adverse posibile.

Dacă luaţi o supradoză de Ebixa, informaţi medicul dumneavoastră sau solicitaţi consult medical, pentru că este posibil să aveţi nevoie de supraveghere medicală.

Dacă aţi uitat să luaţi Ebixa:

Dacă constataţi că aţi uitat să luaţi doza de Ebixa, aşteptaţi şi luaţi doza următoare la ora obişnuită. Nu luaţi o doză dublă în tendinţa de a recupera doza uitată.

 1. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Ebixa poate avea reacţii adverse.

In generai, reacţiile adverse observate sunt uşoare moderate.

Cele mai frecvente reacţii adverse (cu o frecvenţă de 2%’ sau mai mică) sunt halucinat confuzie, ameţeală, cefalee şi stare de oboseală: Reacţiile adverse sunt: anxietate, hiperţonie (tonus muscular, crescut), vărsături, infecţii ale vezicii urinare şi activ|tate sexuala crescută: ;

Dacă aţi prezentat crize de epilepsie, există posibilitatea ca Ebixa sa contribuie la producerea unei astfel de criza. Dacă aţi observat orice altă reacţie adversă care nu a fost menţionată în acest prospectivă ca rugam sa informati medicul dumneayoastră’sau farmacistul.

 1. CUM SE PĂSTREAZĂ EBIXA

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu sunt necesare condiţii speciale pentru păstrare.

A nu se folosi’medicamentul după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blistere.

Ambalaj:

Cutie cu 2 blistere a câte 14 comprimate filmate.

Cutie cu 4 blistere a câte 14 comprimate filmate.

Cutie cu 8 blistere a câte 14 comprimate filmate.

Cutie cu 7 blistere din Alu/PP perforate uni-doză a câte 7 comprimate filmate.

Cutie cu 5 blistere din Alu/PP perforate uni-doză a câte 20 comprimate filmate.

Cutie cu 20 blistere din Alu/PP a câte 50 comprimate filmate.

Data ultimei verificări a prospectului

Noiembrie 2004

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila