Toti cautam raspunsuri pe internet. Voteaza cum ti-a folosit sa stie si cel care vine dupa tine si cauta, astfel il ajuti si se va bucura asa cum te bucuri si tu ca ai gasit ceea ce cautai! Lasa si un comentariu daca vrei, precis ii va fi de folos.

Abia ca mi-a folositMi-a folosit putinMi-a folosit indeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...

Prospect Enalapril 10mg

Sharing

Prospect: Informatii pentru utilizatori

ENALAPRIL TERAPIA 10mg

Comprimate

Maleat de enalapril

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi/să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.
 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

 în acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Enalapril Terapia şi pentru ce se utilizează
 2. înainte să luaţi Enalapril Terapia
 3. Cum să luaţi Enalapril Terapia
 4. Reacţii adverse posibile
 5. Cum se păstrează Enalapril Terapia
 6. Informaţii suplimentare

 

 1.                    CE ESTE ENALAPRIL TERAPIA Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Enalapril Terapia conţine o substanţă activă numită enalapril. Aceasta aparţine grupului de medicamente numite inhibitori ai ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei).

Enalapril Terapia este utilizat:

 • pentru tratarea tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arterială).
 • pentru tratamentul insuficienţei cardiace (slăbirea funcţiei cardiace). Aceasta poate reduce necesitatea de a merge la spital şi poate ajuta unii pacienţi să trăiască mai mult.
 • pentru prevenirea semnelor de insuficienţă cardiacă. Semnele includ: scurtarea respiraţiei, oboseală după o activitate fizică uşoară, cum ar fi mersul pe jos sau umflarea gleznelor şi picioarelor.

Enalapril Terapia determină lărgirea vaselor de sânge. Aceasta scade tensiunea arterială. Acţiunea medicamentului începe, de obicei, într-o oră, iar efectul durează cel puţin 24 de ore. Unii oameni vor necesita câteva săptămâni de tratament până la apariţia celui mai bun efect asupra tensiunii arteriale.

 2.                    ÎNAINTE SĂ LUAŢI Enalapril Terapia Nu luaţi Enalapril Terapia

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la maleat de enalapril sau la oricare dintre celelalte componente ale Enalapril Terapia (enumerate la punctul 6).
 • dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică la un tip de medicament similar cu Enalapril Terapia numit inhibitor al ECA.
 • dacă aţi avut vreodată umflarea feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului care a provocat dificultăţi la înghiţire sau respiraţie (angioedem), din motive necunoscute sau a fost moştenit.
 • aveţi probleme cu rinichii sau o boală numită stenoză de arteră renală bilaterală sau pe rinichi unic funcţional.
 • aveţi niveluri mai ridicate de potasiu în sânge
  Prospect Enalapril
  Prospect Enalapril

  .
 • dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni de sarcină (este, de aseme­nea, mai bine să se evite Enalapril Terapia la începutul sarcinii – vezi pct. Sarcina).

Nu luaţi Enalapril Terapia dacă oricare dintre situaţiile de mai sus se aplică pentru dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua Enalapril Terapia.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Enalapril Terapia Verificaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua medicamentul dumneavoastră dacă:

 • aveţi probleme cu inima.
 • aveţi o afecţiune care implică vasele de sânge din creier.
 • aveţi o problemă de sânge, cum ar fi scăderea sau lipsa de globule albe (neutropenie/agranulocitoză), număr scăzut de plachete sanguine (trombocitopenie) sau o scădere a numărului de celule roşii din sânge (anemie).
 • aveţi probleme cu ficatul.
 • aveţi probleme cu rinichii (inclusiv transplant renal). Acestea pot duce la niveluri mai ridicate de potasiu în sânge, care pot fi grave. Medicul dumneavoastră trebuie să ajusteze doza de Enalapril Terapia sau să monitorizeze nivelul de potasiu din sânge.
 • faceţi dializă.
 • aţi avut o stare de rău (vărsături excesive) sau aţi avut recent diaree gravă.
 • sunteţi pe o dietă restricţionată de sare, luaţi suplimente de potasiu, agenţi care economisesc potasiul sau substituenţi de sare care conţin potasiu.
 • aveţi peste 70 de ani.
 • aveţi diabet zaharat. Trebuie să monitorizaţi sângele dumneavoastră pentru niveluri scăzute de glucoză, în special în prima lună de tratament. Nivelul de potasiu din sânge poate fi, de asemenea, crescut.
 • aţi avut vreodată o reacţie alergică cu umflarea feţei, buzelor, limbii sau gâtului, cu dificultate la înghiţire sau respiraţie. Pacienţii de rasă neagră au un risc crescut pentru aceste tipuri de reacţii la inhibitori ACE.
 • aveţi tensiune arterială scăzută (este posibil să observaţi acest lucru ca leşin sau ameţeli, în special atunci când staţi în picioare).
 • aveţi o boală de colagen (de exemplu lupus eritematos diseminat, poliartrita reumatoidă sau sclerodermie), sau aveţi un tratament care suprimă sistemul imunitar, sau luaţi medicamente ca alopurinol sau procainamidă, sau orice combinaţii ale acestora.
 • credeţi că sunteţi (sau aţi putea deveni) gravidă. Enalapril Terapia nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie să fie administrat în cazul în care aveţi mai mult de 3 luni de sarcină, deoarece poate provoca vătămări grave copilului dumneavoastră dacă este utilizat în acest stadiu (vezi pct. Sarcina).
 • alăptaţi sau începeţi să alăptaţi (vezi pct. Alăptarea).

Trebuie să fiţi atenţionat că Enalapril Terapia scade mai puţin eficient tensiunea arterială la pacienţii de rasă neagră decât la pacienţii de altă rasă.

 Dacă nu sunteţi sigur dacă oricare dintre cele de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua Enalapril

Dacă vi se vor efectua operaţii sau proceduri

Dacă veţi avea oricare dintre următoarele, spuneţi medicului

dumneavoastră că luaţi Enalapril Terapia:

 • orice intervenţie chirurgicală sau primiţi anestezice (chiar şi la dentist).
 • un tratament pentru a elimina colesterolul din sânge numit LDL afereză.
 • un tratament de desensibilizare, pentru a reduce efectul unei alergii la albină sau viespe.

Dacă oricare dintre situaţiile de mai sus se aplică pentru dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau dentistul înainte de procedură.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală. Acestea includ şi medicamente pe bază de plante. Enalapril Terapia poate afecta modul de acţiune a unor medicamente. De asemenea, alte medicamente pot afecta modul în care acţionează Enalapril Terapia, în special, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:

– alte medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, cum ar fi betablocante sau comprimate de apă (diuretice).

 • medicamente care conţin potasiu (inclusiv înlocuitorii de sare).
 • medicamente pentru diabet zaharat (inclusiv medicamente antidiabe­tice orale şi insulină).
 • litiu (un medicament utilizat pentru a trata un anumit tip de depresie).
 • medicamente pentru depresie denumite antidepresive triciclice.
 • medicamente pentru probleme mintale numite antipsihotice.
 • anumite medicamente pentru tuse şi răceală şi medicamente de redu­cere a greutăţii care conţin agenţi simpatomimetici.
 • anumite medicamente pentru durere sau artrită, inclusiv terapie cu aur. -acid acetilsalicilic.
 • medicamente folosite pentru a dizolva cheagurile de sânge (trombo­litice).

-alcool.

Dacă nu sunteţi sigur dacă oricare dintre cele de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua Enalapril Terapia.

Folosirea Enalapril Terapia împreună cu alimente şi băuturi Enalapril Terapia poate fi luat cu sau fără alimente. Se administrează Enalapril Terapia cu un pahar de apă.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sarcina

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. în mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să opriţi utilizarea enalaprilului înainte de a rămâne gravidă sau imediat ce aflaţi că sunteţi gravidă şi vă va recomanda să luaţi alt medicament în loc de enalapril. Enalaprilul nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi peste 3 luni de sarcină, deoarece, dacă este administrat după luna a treia de sarcină, vă poate afecta grav copilul.

Alăptarea

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi. Nu este recomandată alăptarea pentru nou-născuţi (primele câteva săptămâni după naştere) şi în special pentru copiii născuţi prematur în timp ce luati enalapril. In cazul unui copil mai in vârstă, medicul dumneavoastră trebuie să vă sfătuiască cu privire la beneficiile şi riscurile alăptării în timp ce luaţi enalapril, în comparaţie cu alte tratamente.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Puteţi avea o senzaţie de ameţeală sau somnolenţă în timpul tratamentului cu enalapril. Dacă se întâmplă acest lucru, nu conduceţi vehicule si nu folosiţi unelte sau utilaje.

 3.                    CUM SĂ LUAŢI  Enalapril Terapia

 Luaţi întotdeauna Enalapril Terapia exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

 • Este foarte important să continuaţi să luaţi Enalapril Terapia atâta timp câtva prescris medicul dumneavoastră.
 • Nu luaţi mai multe comprimate decât v-au fost prescrise.

Tensiune arterială mare

 • Doza uzuală variază de la 5mg la 20mg, administrată o dată pe zi.
 • Unii pacienţi pot avea nevoie de o doză iniţială mai mică.
 • Doza uzuală pe termen lung este de 20mg luată o dată pe zi.
 • Doza maximă pe termen lung este de 40mg, administrată o dată pe zi. Insuficienţă cardiacă
 • Doza iniţială uzuală este de 2,5mg, administrată o dată pe zi.
 • Medicul dumneavoastră va creşte treptat această doză, până când este atinsă doza potrivită pentru dumneavoastră.
 • Doza uzuală pe termen lung este de 20mg în fiecare zi, luată în una sau două doze.
 • Doza maximă pe termen lung este de 40mg în fiecare zi, împărţită în două doze.

 Pacienţii cu probleme renale

Doza de enalapril va fi schimbată în funcţie de problemele rinichilor dumneavoastră:

 • probleme renale moderate 5mg la 10mg în fiecare zi.
 • problemele renale severe 2,5mg în fiecare zi.
 • dacă faceţi dializă 2,5mg în fiecare zi. In zilele fără dializă, doza poate fi modificată în funcţie de tensiunea dumneavoastră arterială.

 Pacienţi vârstnici

Doza dumneavoastră va fi decisă de către medicul dumneavoastră, în funcţie de problemele rinichilor dumneavoastră.

Utilizarea la copii

Experienţa utilizării enalaprilului la copii cu hipertensiune arterială este limitată. în cazul în care copilul poate înghiţi comprimate, doza va fi elaborată folosind greutatea copilului şi tensiunea arterială. Dozele uzuale de pornire sunt:

– între 20kg şi 50kg, 2,5mg în fiecare zi.

 • mai mult de 50kg, 5mg în fiecare zi.

Doza poate fi schimbată în funcţie de nevoile copilului:

 • un maxim de 20mg pe zi poate fi utilizat la copii care au între 20kg şi 50kg.
 • un maximum de 40mg pe zi poate fi utilizat la copii care au mai mult de 50kg.

Enalapril nu este recomandat la nou-născuţi (primele câteva săptămâni după naştere) şi la copiii cu probleme renale.

Dacă aţi luat mai mult Enalapril Terapia decât trebuie Dacă aţi luat enalapril mai mult decât trebuie, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau mergeţi imediat, la spital. Luaţi ambalajul medicamentului cu dumneavoastră. Următoarele efecte pot apărea: senzaţia de spoturi de lumină sau ameţeli. Acest lucru se datorează unei scăderi bruşte sau excesive a tensiunii arteriale.

Dacă aţi uitat să luaţi Enalapril Terapia

Dacă uitaţi să luaţi un comprimat, săriţi doza uitată. Luaţi doza următoare ca de obicei.

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Enalapril Terapia

Nu încetaţi să luaţi medicamentul, numai dacă vă spune medicul dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Enalapril Terapia poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Opriţi administrarea Enalapril Terapia şi discutaţi cu un medic imediat, dacă observaţi oricare dintre următoarele:

 • umflarea feţei, buzelor, limbii sau gâtului care pot determina dificultăţi în respiraţie sau la înghiţire.
 • umflarea mâinilor, picioarelor sau a gleznelor.
 • dacă aveţi o erupţie roşie pe piele, cu zone umflate (urticarie).

Trebuie să fiţi avertizat de faptul că pacienţii de rasă neagră au un risc crescut pentru aceste tipuri de reacţii. Dacă se întâmplă oricare dintre cele de mai sus, încetaţi să luaţi Enalapril Terapia şi discutaţi imediat cu un medic.

Când începeţi să luaţi Enalapril Terapia este posibil să vă simţiţi ameţit sau leşinat. Dacă se întâmplă acest lucru, va ajuta faptul că vă întindeţi la orizontală. Acest lucru este cauzat de scăderea tensiunii arteriale. Aceasta trebuie să se îmbunătăţească aşa că, continuaţi să luaţi medicamentul. Dacă sunteţi îngrijorat, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră. 

Alte reacţii adverse includ:

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 persoane)

 • senzaţie de ameţeală, slăbiciune sau stare de rău.
 • vedere înceţoşată.

-tuse.

Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 persoane)

 • tensiune arterială scăzută, modificări ale ritmului cardiac, bătăi rapide ale inimii, angină pectorală sau dureri în piept.
 • dureri de cap, leşin (sincopă).
 • schimbarea în simţul gustului, dificultăţi de respiraţie.
 • diaree sau dureri abdominale, erupţii cutanate.
 • oboseală (fatigabilitate), depresie.
 • reacţii alergice cu umflarea feţei, buzelor, limbii sau gâtului, cu dificul­tate la înghiţire sau respiraţie.
 • creşterea nivelului de potasiu din sânge, niveluri crescute ale creatininei din sânge (ambele sunt de obicei detectate printr-un test de sânge). Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1din 100 de persoane )
 • scădere bruscă a tensiunii arteriale.
 • bătăi rapide sau inegale ale inimii (palpitaţii).
 • atac de cord (probabil din cauza tensiunii arteriale foarte scăzută la anumiţi pacienţi cu risc ridicat, inclusiv a celor cu probleme de flux de sânge ale inimii sau creierului).
 • anemie (inclusiv aplastică şi hemolitică).
 • accident vascular cerebral (probabil din cauza tensiunii arteriale foarte scăzută la pacienţii cu risc crescut).
 • confuzie, insomnie sau somnolenţă, nervozitate.
 • senzaţie de înţepături sau de piele amorţită.

– vertij.

– zgomote în urechi (tinitus).

 • nas înfundat, dureri în gât sau răguşeală.

– astm bronşic.

 • circulaţia lentă a produselor alimentare prin intestine, inflamaţia pan­creasului dumneavoastră.
 • stare de rău (vărsături), indigestie, constipaţie, anorexie.
 • stomac iritat (iritaţii gastrice), gură uscată, ulcer, afectarea funcţiei re­nale, insuficienţă renală.
 • creşterea transpiraţiei.
 • mâncărime sau urticarie.
 • pierderea părului.
 • crampe musculare, înroşirea feţei, stare generală de rău (stare de rău), temperatură ridicată (febră), impotenţă.
 • nivel ridicat de proteine în urină (măsurat printr-un test).
 • nivelul scăzut de zahăr sau de sodiu în sânge, nivel ridicat de uree în sânge (toate măsurate printr-un test de sânge).

Rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 de persoane)

 • „fenomenul Raynaud”, în care mâinile şi picioarele pot deveni foarte reci şi albe din cauza fluxului sanguin scăzut.
 • modificări ale valorilor sanguine, cum ar fi un număr mai mic de celule albe şi roşii, hemoglobina mai mică, numărul mai mic de trombocite din sânge.
 • depresia măduvei hematogene.

– boli autoimune.

 • vise ciudate sau probleme de somn.
 • infiltrate pulmonare.
 • inflamaţie a mucoasei nazale.
 • pneumonie.
 • inflamaţii ale obrajilor, gingiilor, limbii, buzelor, gâtului.
 • cantitate mai mică de urină produsă.
 • eritem multiform.
 • sindrom Stevens-Johnson, o afecţiune gravă a pielii, cu înroşirea şi descuamarea pielii, vezicule sau răni, sau detaşare a stratului superior al pielii.
 • probleme hepatice, cum ar fi reducerea funcţiei hepatice, inflamaţia

ale enzimelor hepatice sau bilirubinei (măsurată printr-un test de sânge).

 • creştere a glandelor mamare la bărbaţi.

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 de persoane)

 • umflarea intestinului (angioedem intestinal).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  5. CUM SE PĂSTREAZĂ Enalapril Terapia

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Enalapril Terapia după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Ase păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Enalapril Terapia

Cum arată Enalapril Terapia şi conţinutul ambalajului Comprimate neacoperite, de culoare albă sau aproape albă, cu diametrul de aproximativ 8mm, cu marcaj unghiular median pe una dintre feţe, conţinând pe o parte a marcajului litera “E”, iar pe cealaltă parte numărul 10.

Cutie cu 2 blistere din AI/PVC-PE-PVDC a câte 10 comprimate.

 Autorizaţie de punere pe piaţă nr.

6743/2006/01

Pentru orice informaţii despre acest medicament vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.

Acest prospect   a fost aprobat în Iunie 2011.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

RANBAXY      Terapia SA

                        Str. Fabricii Nr. 124 Cluj-Napoca, România

 

Tratamente Naturiste

1 2 3 4

Diete pentru Adulti si Copii

1 2 3 4

 

Lupta-cu-Cancerul

 

Dieta de detoxifiere

 

Celulita

 

8 cure detoxifiere

 

detox-plan

 

retete cu vlastari

 

germeni

 

Sa radem un pic !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.