hipertensiune-arterială

Prospect Enalapril – Hipertensiune Arteriala HTA

Sharing

 Prospect: Informatii pentru utilizatori

Prospect ENALAPRIL LPH 5 mg, comprimate

Maleat de enalapril

Prospect  ENALAPRIL LPH 10 mg, comprimate

Maleat de enalapril

Prospect  ENALAPRIL LPH 20 mg, comprimate

Maleat de enalapril

COMPOZIŢIE:

Enalapril LPH 5 mg

Un comprimat conţine maleat de enalapril 5 mg şi excipienţi: hidrogencarbonat de sodiu, lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, povidonă, amidonglicolat de sodiu, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu. Enalapril LPH 10 mg

Un comprimat conţine maleat de enalapril 10 mg şi excipienţi: carbonat de sodiu, lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, polividonă, amidon de porumb, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu. Enalapril LPH 20 mg

Un comprimat conţine maleat de enalapril 20 mg şi excipienţi: carbonat de sodiu, lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, polividonă, amidon de porumb, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ: produse active pe sistemul renină-angiotensină, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei.

 

Enalapril Prospect
Enalapril Prospect

 INDICAŢII TERAPEUTICE

Enalapril LPH 5 mg /Enalapril LPH 10 mg/Enalapril LPH 20 mg este indicat în:

  • Hipertensiune arterială esenţială în toate stadiile evolutive;

 – Hipertensiune ăarteriala venovascuIară (cu excepţia cazurilor de stenoză de arteră-Fenală bilaterală,sau pejinichi unic funcţional);

  • Insuficientă cardiacă congestivă (eventual în asociaţie cu diuretice şi digitalice); disfunctie ventriculară stângă asimptomatică sau după infarct miocardic acut.

CONTRAINDICAŢII

  1. Hipersensibilitate la enalapril sau la oricare dintre excipienţi.
  2. Edem angioneurotic determinat de un inhibitor al enzimei de conversie sau edem angioneurotic idiopatic în antecedente.
  3. Sarcină şi alăptare.

 PRECAUŢII

Hipersensibilitate/edem angioneurotic

La pacienţii trataţi cu inhibitori ai enzimei de conversie, inclusiv enalapril, s-au raportat rare cazuri de edem angioneurotic al feţei, extremităţilor, buzelor, limbii, glotei şi/sau laringelui. Acestea pot să apară în orice moment pe durata tratamentului. în astfel de cazuri, tratamentul cu enalapril trebuie întrerupt imediat şi pacientul trebuie monitorizat corespunzător până la dispariţia completă a simptomelor. în situaţiile în care edemul s-a localizat la faţă sau buze, fenomenele s-au remis de obicei fără tratament, deşi antihistaminicele au fost utile pentru atenuarea simptomelor.

Edemul angioneurotic asociat cu edem laringian poate fi letal. Când sunt interesate limba, glota sau laringele, cu pericol de obstrucţie a căilor respiratorii, trebuie instituit prompt un tratament adecvat care poate include soluţie de adrenalină 1:1000 injectată subcutanat (0,3 ml până la 0,5 ml) şi/sau măsuri care să asigure permeabilitatea căilor aeriene. Tuse

Inhibitorii enzimei de conversie pot determina tuse. în mod caracteristic tuşea este neproductivă, persistentă şi dispare la întreruperea tratamentului. La stabilirea diagnosticului diferenţial al tusei trebuie avută în vedere şi posibilitatea determinării acesteia de către inhibitorii enzimei de conversie. Potasiul plasmatic

Inhibitorii enzimei de conversie pot provoca hiperkaliemie datorită scăderii secreţiei de aldosteron; hiperkaliemia este favorizată de restricţia severă de sodiu, insuficienţa cardiacă, diabetul zaharat şi medicamentele care favorizează reţinerea de potasiu, (vezi pct. Interacţiuni).

Enalapril LPH 5 mg/Enalapril LPH 10 mg /Enalapril LPH 20 mg conţine lactoză. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

INTERACŢIUNI

Tratamentul antihipertensiv Utilizarea concomitentă de enalapril şi alte medicamente antihipertensive are efect aditiv. Potasiul plasmatic

în studiile clinice, coneentraţia-piasmatica a potasiului sa menţiaut-de obiceiin limite normale .La pacienţii hipertensivi trataţi cu enalapril în monoterapie timp de până la 48 de săptămâni s-a observat o creştere medie a concentraţiei plasmatice a potasiului de aproximativ 0,2 mEq/1. La pacienţii trataţi cu enalapril şi un diuretic tiazidic, pierderea de potasiu datorată diureticului a fost de obicei atenuată de efectul enalaprilului.

Dacă enalaprilul se administrează concomitent cu un diuretic care determină pierdere de potasiu, hipokaliemia indusă de diuretic poate fi ameliorată.

Factorii de risc pentru apariţia hiperkaliemiei includ insuficienţă renală, diabet zaharat şi utilizare concomitentă de diuretice care economisesc potasiu (de exemplu

spironolactonă, triamteren sau amilorid), de suplimente de potasiu sau substituenţi de sare de bucătărie care conţin potasiu.

Utilizarea suplimentelor de potasiu, a diureticelor care economisesc potasiu sau a substituenţilor de sare de bucătărie care conţin potasiu, mai ales la pacienţii cu funcţie renală alterată, poate determina creşterea semnificativă a potasiului plasmatic.

Dacă se consideră indicată utilizarea concomitentă a medicamentelor mai sus menţionate, se impune prudenţă la utilizarea lor şi monitorizarea frecventă a concentraţiei plasmatice a potasiului. Litiul plasmatic

Ca şi în cazul altor medicamente care elimină sodiu, clearance-ul litiului poate fi redus. De aceea, în cazul în care se administrează săruri de litiu, concentraţia plasmatică a litiului trebuie monitorizată cu atenţie.

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene La unii pacienţi cu funcţie renală afectată trataţi cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, administrarea concomitentă cu inhibitori ai enzimei de conversie poate determina deteriorarea funcţiei renale. Acest efect este de obicei reversibil.

 ATENŢIONĂRI SPECIALE

Hipotensiune arterială simptomatică

Hipotensiunea arterială simptomatică a fost rar întâlnită la pacienţii cu hipertensiune arterială necomplicată. Este mai probabil ca hipotensiunea arterială să apară la pacienţii hipertensivi trataţi cu enalapril dacă aceştia prezintă hipovolemie. de exemplu prin tratament diuretic, regim hiposodat, dializă, diaree sau vărsături (vezi pct. Interacţiuni şi Reacţii adverse).

La pacienţii cu insuficienţă cardiacă, cu sau fără insuficienţă renală asociată, s-a observat apariţia hipotensiunii arteriale simptomatice. Aceasta este mai probabilă în caz de insuficienţă cardiacă avansată care necesită doze mari de diuretice de ansă şi este însoţită de hiponatremie şi insuficienţă renală.

La aceşti pacienţi tratamentul trebuie început sub supraveghere medicală şi este necesară supravegherea strictă ori de câte ori este crescută doza de enalapril sau de diuretice. Este necesară o supraveghere atentă şi în cazul pacienţilor cu cardiopatie ischemică sau afecţiuni cerebrovasculare, la care o scădere exagerată a tensiunii arteriale poate duce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Dacă apare hipotensiune arterială, pacientul trebuie aşezat în poziţie orizontală şi, dacă este necesar, se va administra o perfuzie intravenoasă cu soluţie izotonă de clorură de sodiu. Un răspuns hipotensiv tranzitor nu constituie o contraindicaţie pentru continuarea tratamentului, care se poate face de obicei fără dificultate imediat ce tensiunea arterială a crescut prin corectarea volemiei.

La unii pacienţi cu insuficienţă cardiacă care au tensiune arterială normală sau scăzută, enalaprilul poate determina o scădere suplimentară a tensiunii arteriale sistemice. Acest efect este previzibil şi de obicei nu reprezintă un motiv de întrerupere a tratamentului. Dacă hipotensiunea devine simptomatică, poate fi necesară reducerea dozei şi/sau întreruperea diureticului şi/sau a tratamentului cu enalapril. Stenoză aortică/Cardiomiopatie hipertrofică

Ca şi în cazul altor vasodilatatoare, inhibitorii enzimei de conversie trebuie administraţi cu prudenţă la pacienţii cu obstrucţie la nivelul camerei de ejecţie a ventriculului stâng. Afectarea funcţiei renale

Hipotensiunea arterială care urmează începerii tratamentului cu inhibitori ai enzimei de conversie poate determina agravarea insuficienţei renale. La pacienţii cu insuficienţă renală poate fi necesară reducerea dozelor sau/şi administrarea la intervale mai mari (vezi pct. Doze şi mod de administrare). în această situaţie au fost semnalate cazuri de insuficienţă renală acută, obişnuit reversibilă.

La unii pacienţi cu stenoză bilaterală a arterelor renale sau stenoza arterei renale pe rinichi unic, se produc creşteri ale ureei şi creatininei plasmatice; de aceea inhibitorii enzimei de conversie sunt de regulă contraindicaţi.

Atunci când s-a administrat enalapril concomitent cu un diuretic, unii pacienţi fară nici o afecţiune renală aparentă preexistentă, au prezentat creşteri ale ureei şi creatininei plasmatice, de obicei minore şi tranzitorii. In acest caz: poate fi necesară reducerea dozei şi/sau întreruperea diureticului şi/sau a tratamentului cu enalapril.

Hipersensibilitate/edem angioneurotic

Pacienţii cu antecedente de edem angioneurotic, fără legătură cu tratamentul cu inhibitori ai enzimei de conversie, pot prezenta un risc crescut de edem angioneurotic (vezi pct. Contraindicaţii).

Reacţii anafilactoide în timpul desensibilizării faţă de hymenoptere Pacienţii trataţi cu inhibitori ai enzimei de conversie în timpul desensibilizării faţă de veninul de hymenoptere pot prezenta rareori reacţii anafilactoide care pun viaţa în pericol. Aceste reacţii pot fi evitate prin întreruperea temporară a administrării inhibitorilor enzimei de conversie înaintea fiecărei desensibilizări. Pacienţi hemodializaţi

La pacienţii dializaţi şi trataţi simultan cu un inhibitor al enzimei de conversie au fost raportate reacţii anafilactoide mai ales când se utilizează membrane de permeabilitate mare. La aceşti pacienţi se recomandă utilizarea altor tipuri de membrane de dializă sau a altor clase de medicamente antihipertensive.

Acum se mai citeste