Prospect Exluton – Anticonceptional Contraceptiv

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Exluton Prospect

0,5 mg comprimate

Linestrenol

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

– Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

– Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

– Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate

face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

– Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agraveazǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţ i:

1. Ce este Exluton şi pentru ce se utilizează

2. Înainte să utilizaţi Exluton

2.1 Când nu trebuie să luaţi Exluton

2.2 Când trebuie să aveţi grijă deosebită când luaţi Exluton

2.3 Când trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră

3. Cum să utilizaţi Exluton

3.1 Când şi cum să luaţi comprimatele

3.2 Începerea primei cutii de Exluton

3.3 Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Exluton

[expand title="Click aici pentru a citi mai multe"]

3.4 Ce trebuie să faceţi dacă

3.5 Dacă încetaţi să luaţi Exluton

4. Reacţii adverse posibile

4.1 Reacţii adverse grave

4.2 Alte reacţii adverse posibile

5. Cum se păstrează Exluton Exluton

6. Informaţii suplimentare

exluton prospect
exluton prospect

1. CE ESTE EXLUTON ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Cum acţionează Exluton?

Exluton conţine o cantitate mică dintr-un tip de hormon sexual feminin, progestativul linestrenol. Din acest motiv Exluton se numeşte pilulă doar cu progestativ sau minipilulă. Spre deosebire de pilulele combinate, minipilulele nu conţin un hormon estrogen pe lângă progestativ. Principalele două căi de acţiune ale Exluton sunt:

  • Previne intrarea spermatozoizilor în uter
  • În cele mai multe cazuri (la 70% dintre femei) nu se produce eliberarea lunară a ovului din ovar.

În contrast cu contraceptivele combinate, Exluton poate fi utilizat de către femeile care nu tolerează estrogenii şi de către femeile care alăptează. Un dezavantaj este că sângerarea vaginală poate apărea la intervale neregulate în timpul utilizării Exluton. De asemenea, poate să nu apară deloc sângerare.

Pentru ce se utilizează Exluton?

      Pentru revenirea sarcinii.

Când este administrat corect Exluton (fără omiterea unor comprimate), şansa de a rămâne gravidă este foarte mica.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI EXLUTON

2.1 Când nu trebuie să utilizaţi Exluton

Nu luaţi Exluton dacă apare oricare dintre situaţiile enumerate mai jos. Dacă acestea apar spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Exluton. Medicul vă va spune dacă trebuie să utilizaţi o metodă ne-hormonală de contracepţie.

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la linestrenol sau la oricare dintre celelalte componente ale Exluton

– dacă aveţi tromboză. Tromboza este formarea unui cheag într-un vas de sânge (de exemplu la picior

(tromboză venoasă profundă) sau la plămân (embolism pulmonar)).

– dacă aveţi icter (îngălbenirea pielii) sau o boală hepatică severă.

dacă aveţi sau dacă sunteţi suspectă de cancer care este sensibil la steroizi sexuali, ca de exemplu

anumite tipuri de cancer de sân

– dacă aveţi sângerări vaginale nediagnosticate.

– dacă sunteţi gravidă sau credeţi că este posibil să fiţi gravidă.

2.2 Când trebuie să aveţi grijă deosebită când utilizaţi Exluton

2.2.1 Note generale

În acest prospect sunt descrise mai multe situaţii când ar trebui să opriţi administrarea Exluton sau când eficacitatea Exluton poate fi scăzută. În aceste situaţii nu trebuie să faceţi sex sau trebuie să folosiţi metode

contraceptive ne-hormonale precum utilizarea prezervativului sau altă metodă de barieră. Nu utilizaţi metode pe baza calendarului sau a temperaturii. Aceste metode nu pot fi de încredere deoarece Exluton modifică

schimbările normale din timpul ciclului menstrual ale temperaturii şi a mucusului cervical.

Exluton, ca şi celelalte contraceptive orale, nu vă protejează împotriva infectării cu HIV (SIDA) sau a altor boli cu transmitere sexuală.

2.2.2 Ce trebuie să ştiţi înainte de a lua Exluton ?

Dacă Exluton este utilizat în prezenţa oricăreia dintre situaţiile descrise mai jos poate fi necesar să fiţi supravegheată îndeaproape. Medicul dumneavoastră vă va explica ce să faceţi. Dacă oricare dintre acestea este valabil pentru dumneavoastră, spuneţi medicului înainte de a începe utilizarea Exluton.

– aveţi sau aţi avut cancer la sân

– aveţi cancer hepatic

– aţi avut tromboză

– aveţi valori mari ale zahărului în sânge

– aţi avut o sarcină extrauterină

– aveţi sau aţi avut o infecţie sau intervenţie chirurgicală la trompele uterine

– aveţi epilepsie

– aveţi tuberculoză

– aveţi sau aţi avut cloasmă (pete pigmentate galben maroniu pe piele, în special pe faţă); dacă da, evitaţi expunerea excesivă la soare sau radiaţii ultraviolete

– aveţi tensiune arterială crescută

Dacă oricare dintre aceste situaţii apare pentru prima dată, reapare sau se agravează în timpul utilizării

Exluton, contactaţi medicul dumneavoastră.

2.2.3 Contraceptivele orale şi cancerul de sân

Toate femeile prezintă un risc de cancer de sân indiferent dacă utilizează sau nu contraceptive hormonale. Cancerul de sân a fost găsit ceva mai des la utilizatoarele de contraceptive hormonale faţă de neutilizatoare de aceeaşi vârstă. Riscul suplimentar descreşte treptat după încetarea utilizării contraceptivelor hormonale, iar după 10 ani de la încetarea utilizării riscul este acelaşi ca la neutilizatoare. Cancerul de sân este rar sub

diagnosticate este mai mare printre utilizatoare cu vârsta mai mare. Durata utilizării contraceptivelor este mai puţin importantă.

La 10000 de femei utilizatoare de contraceptive orale pentru perioade de până la 5 ani dar care opresc administrarea la vârsta de 20 de ani va fi găsit mai puţin de 1 caz suplimentar de cancer de sân timp de 10 ani

după oprirea administrării, adiţional la cele 4 cazuri diagnosticate uzual la acest grup de vârstă. Asemănător,

la 10000 de femei utilizatoare de contraceptive orale pentru perioade de până la 5 ani dar care opresc administrarea la vârsta de 30 de ani vor fi găsite 5 cazuri suplimentare adiţional la cele 44 cazuri diagnosticate uzual. La 10000 de femei utilizatoare de contraceptive orale pentru perioade de până la 5 ani dar care opresc administrarea la vârsta de 40 de ani vor fi găsite 20 cazuri suplimentare adiţional la cele 160 cazuri diagnosticate uzual.

Cancerul de sân diagnosticat la utilizatoarele de contraceptive orale pare să fie mai puţin evoluat decât cel găsit la neutilizatoare. Nu se ştie dacă această diferenţă este dată de contraceptivul oral. Este posibil ca utilizatoarele de contraceptive orale să fie examinate mai des, astfel cancerul de sân este diagnosticat mai devreme.

2.2.4 Contraceptivele orale şi tromboza

Tromboza reprezintă formarea unui cheag, care poate bloca un vas de sânge. Tromboza apare uneori în venele profunde ale picioarelor (tromboza venoasă profundă). Dacă cheagul se deplasează din vena unde s-a format, poate ajunge la artere ale plămânilor pe care le poate bloca, producând aşa numitul „embolism pulmonar”. Pot rezulta situaţii grave până la deces. Tromboza venoasă profundă este rară, şi poate apărea indiferent dacă se utilizează contraceptive orale sau nu. De asemenea, poate apărea în timpul sarcinii.

Riscul de tromboză este mai mare la utilizatoare de contraceptive orale faţă de neutilizatoare, dar nu la fel de mare ca riscul din timpul sarcinii. Riscul cu comprimate doar cu progestagen precum Exluton este crezut a fi mai mic decât cel pentru contraceptive ce conţin şi estrogen (contraceptive combinate). Dacă observaţi posibile semne de tromboză trebuie să vă adresaţi medicului imediat. (vezi de asemenea „Când trebuie să vă adresaţi medicului”)

2.2.5 Chisturi ovariene

În timpul utilizării contraceptivelor hormonale cu doză mică se pot dezvolta în ovare mici săculeţi umpluţi cu lichid. Aceştia sunt numiţi chisturi ovariene. De obicei dispar de la sine. Uneori pot cauza dureri abdominale uşoare. Foarte rar pot provoca probleme mai serioase.

Utilizarea altor medicamente

Unele medicamente pot împiedica Exluton să acţioneze eficient. Acestea includ medicamente utilizate pentru tratamentul epilepsiei (ex. primidonă, fenitoină, barbiturate, carbamazepină, oxcarbazepină, topiramat, felbamat), tuberculozei (ex. rifampicină, rifabutină), infecţiile HIV (de exemplu ritonavir, nelfinavir) sau alte boli infecţioase (de exemplu griseofulvină), cărbunele medicinal utilizat pentru suferinţe gastrice şi tratamentele naturiste cu sunătoare (utilizate în special pentru tratamentul dispoziţiilor depresive). Exluton poate, de asemenea, să interfere cu acţiunea altor medicamente.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente sau preparate din plante, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

De asemenea spuneţi oricărui alt medic sau dentist care vă prescrie medicamente (sau farmacistului) că

utilizaţi Exluton. Aceştia vă pot sfătui dacă aveţi nevoie de precauţii contraceptive suplimentare şi dacă da,

cât timp.

Sarcina şi alăptarea

Exluton nu trebuie utilizat de femeile gravide sau care cred că pot fi gravide.

Pilula şi alăptarea

Exluton nu influenţează sinteza sau calitatea laptelui matern. Mici cantităţi (0,14% din cantitatea ingerată de mamă) din substanţa activă a Exluton trece în laptele matern şi astfel nu există indicii despre vreun risc

pentru sugar. Spuneţi medicului dacă copilul dumneavoastră prezintă orice semn sau simptom despre care credeţi că are legătură cu utilizarea Exluton.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este puţin probabil ca Exluton să influenţeze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Exluton

Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că suferiţi de intoleranţă la anumite zaharuri, adresaţi-vă medicului

înainte de a începe să luaţi Exluton.

2.3 Când ar trebui să vă contactaţi medicul?

Controale regulate

Atunci când utilizaţi Exluton, medicul vă va cere să reveniţi pentru controale periodice. În general, frecvenţa

şi natura acestor controale va depinde de starea dumneavoastră .

Contactaţi-vă medicul îndată ce este posibil dacă:

-observaţi semne posibile de tromboză (de exemplu durere gravă sau umflături la oricare dintre picioare, dureri inexplicabile în torace, dispnee, tuse neobişnuită, mai ales atunci când este însoţită de expectoraţie cu sânge);

-aveţi brusc o durere gravă de stomac sau icter (ceea ce indică posibile probleme ale ficatului);

-palpaţi un nodul la sân;

-aveţi o durere bruscă sau gravă în porţiunea inferioară a abdomenului sau în zona stomacului (posibil

indicând o sarcină ectopică, adică o sarcină extrauterină);

-urmează să fiţi imobilizată sau urmează să aveţi o operaţie (consultaţi-vă medicul cu cel puţin patru săptămâni înainte);

-aveţi sângerare vaginală masivă, neobişnuită;

-suspicionaţi că sunteţi gravidă.

3. CUM SĂ UTILIZAŢI EXLUTON

3.1 Când şi cum să luaţi comprimatele?

Blisterul de Exluton conţine 28 de comprimate. Pe partea din spate a blisterului sunt înscrise zilele săptămânii cu săgeţi între comprimate. Fiecare zi corespunde unui singur comprimat. De fiecare dată când începeţi un blister nou de Exluton luaţi un comprimat din rândul de sus. Nu începeţi cu un comprimat oarecare. De exemplu, dacă începeţi miercuri, trebuie să luaţi comprimatul din rândul de sus care este marcat (pe spate) cu Mi (miercuri). Continuaţi să luaţi un comprimat pe zi până când se goleşte blisterul, urmând întotdeauna direcţia indicată de săgeţi. Dacă vă uitaţi pe spatele blisterului, puteţi verifica cu uşurinţă dacă aţi luat deja comprimatul într-o anumită zi. Luaţi-vă comprimatul în fiecare zi aproximativ la aceeaşi oră. Înghiţiţi comprimatul întreg, cu apă. Puteţi avea unele sângerări atunci când utilizaţi Exluton, dar trebuie să continuaţi să vă luaţi comprimatele ca de obicei. Atunci când s-a terminat un blister, trebuie să începeţi altul nou în ziua următoare, fără să întrerupeţi şi fără să aşteptaţi o sângerare.

3.2 Începerea primei cutii de Exluton

Când treceţi de pe un alt contraceptiv hormonal combinat (pilulă contraceptivă orală combinată, inel vaginal

sau plasture transdermic )

Dacă nu aţi utilizat nici o contracepţie hormonală în ultima lună

Luaţi primul comprimat de Exluton în prima zi a ciclului, adică în prima zi de menstruaţie. Luaţi comprimatul marcat cu ziua respectivă. Exluton va acţiona imediat, nu trebuie să folosiţi măsuri

contraceptive suplimentare.

Puteţi începe, de asemenea, şi în zilele 2-5 ale ciclului menstrual însă asiguraţi-vă, în acest caz, de utilizarea

unei metode contraceptive suplimentare (metoda barieră), pentru primele 7 zile de administrare a comprimatelor.

Atunci când treceţi de la contraceptive orale combinate.

Puteţi să începeţi administrarea Exluton în ziua următoare celei în care aţi luat ultimul comprimat din actuala cutie cu contraceptive (asta înseamnă fără pauză între comprimate). Dacă cutia actuală cu contraceptive conţine comprimate inactive, puteţi începe Exluton în ziua următoare administrării ultimului comprimat activ (dacă nu sunteţi sigură care este aceasta adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului). Dacă

urmaţi aceste instrucţiuni, nu aveţi nevoie de măsuri contraceptive suplimentare pentru siguranţă.

Atunci când treceţi de la alt contraceptiv doar cu progestagen

Puteţi să încetaţi să-l mai luaţi oricând şi să începeţi să folosiţi Exluton imediat. Este necesară utilizarea unei

metode contraceptive suplimentare (metoda barieră), pentru primele 7 zile de administrare a comprimatelor.

Atunci când treceţi de la o formă injectabilă sau un implant sau un dispozitiv intrauterin ce eliberează

progestagen (DIU)

Începeţi utilizarea Exluton în ziua când ar fi trebuit făcută următoarea injecţie sau în ziua în care este înlăturat implantul sau DIU. Este necesară utilizarea unei metode contraceptive suplimentare (metoda barieră), pentru primele 7 zile de administrare a comprimatelor.

Dacă aţi avut un copil

Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să aşteptaţi primul ciclu menstrual normal înainte de a începe utilizarea Exluton. Uneori este posibil să începeţi mai devreme. Medicul dumneavoastră vă va sfătui.

Dacă aţi avut un avort

Medicul dumneavoastră vă va sfătui ce să faceţi.

Dacă aţi utilizat mai mult Exluton decât trebuie

Nu au fost raportate efecte nocive serioase ca urmare a ingestiei de prea multe comprimate Exluton o singură

dată. Simptomele care pot apărea sunt greaţa, vărsăturile şi, la femei tinere sau fete, sângerare vaginală uşoară. Pentru mai multe informaţii, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

3.4 Ce trebuie să faceţi dacă

….. aţi uitat să utilizaţi Exluton

Dacă aţi întârziat cu mai puţin de 3 ore să luaţi comprimatul, eficienţa Exluton se menţine. Luaţi

comprimatul uitat de îndată ce vă amintiţi şi luaţi comprimatele următoare la orele obişnuite.

Dacă aţi întârziat cu mai mult de 3 ore să luaţi un comprimat, eficacitatea Exluton poate să se reducă. Cu cât uitaţi mai multe comprimate consecutiv, cu atât mai mare este riscul ca eficienţa contraceptivului să scadă.

Luaţi cel puţin comprimatul uitat de îndată ce vă amintiţi şi luaţi următoarele comprimate la orele obişnuite.

Folosiţi suplimentar şi prezervativ în următoarele 7 zile de folosire a comprimatului. Dacă aţi uitat unul sau mai multe comprimate în prima săptămână şi aţi avut relaţii sexuale în săptămâna premergătoare momentului

în care aţi uitat să luaţi comprimate, există posibilitatea de a rămâne gravidă. Cereţi sfatul medicului.

Dacă aveţi tulburări gastrointestinale (de ex. vomitaţi, diaree severă)

Dacă vomitaţi, aveţi diaree severă sau folosiţi cărbune medicinal este posibil ca ingredientul activ din

Exluton să nu fi fost absorbit complet. Dacă vomitaţi sau folosiţi cărbune medicinal în decursul a 3 ore de la administrarea comprimatului este ca şi cum aţi uitat un comprimat. Trebuie să luaţi un comprimat suplimentar şi să urmaţi indicaţiile pentru comprimate uitate de mai sus.

Dacă aveţi sângerare neaşteptată

Sângerarea vaginală poate să apară la intervale neregulate pe parcursul utilizării Exluton. Poate fi doar o uşoară coloraţie care nu necesită nici măcar un tampon sau o sângerare mai abundentă, care poate să pară mai degrabă o menstruaţie insuficientă şi să necesite protecţie igienică. De asemenea, s-ar putea să nu aveţi

nici o sângerare. Sângerările neregulate nu sunt un semn că protecţia contraceptivă a Exluton este scăzută. În general, nu trebuie să faceţi nimic; doar să continuaţi să luaţi Exluton. Dacă, totuşi, sângerarea este

abundentă sau prelungită, consultaţi-vă medicul.

Dacă încetaţi să utilizaţi Exluton

Puteţi înceta utilizarea Exluton oricând doriţi. Dacă opriţi utilizarea deoarece doriţi să deveniţi gravidă este în general recomandat să aşteptaţi un ciclu natural înainte de încercarea de concepţie. Aceasta ajută la

stabilirea vârstei sarcinii.

Dacă nu doriţi să rămâneţi gravidă întrebaţi medicul despre alte metode contraceptive

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Exluton poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Spuneţi medicului dacă observaţi orice reacţie adversă, în special dacă este gravă sau persistentă, sau dacă

apare o schimbare în starea dumneavoastră de sănătate despre care credeţi că este determinată de Exluton.

4.1 Reacţii adverse grave

Reacţiile adverse grave asociate cu utilizarea Exluton sunt descrise la pct. 2.2 „ Când trebuie să aveţi grijă deosebită când utilizaţi Exluton”. Vă rugăm să citiţi acest pct. pentru informaţii suplimentare şi să vă adresaţi medicului imediat dacă vi se aplică dumneavoastră.

4.2 Alte reacţii adverse posibile

Alte reacţii adverse raportate de utilizatoarele de Exluton sau de contraceptive hormonale în general sunt:

– creştere în greutate, scădere în greutate

– greaţă, vărsături, diaree abdominală, diaree

– erupţie trecătoare pe piele, urticarie, eritem nodos, eritem polimorf, cloasmă (acestea sunt boli ale pielii )

– retenţie de lichide

– hipersensibilitate

– sensibilitate la nivelul sânilor, durere la nivelul sânilor, mărimea sânilor şi secreţie mamară

– modificări ale dorinţei sexuale; tulburare depresivă/modificări de dispoziţie

– durere de cap, migrenă

– intoleranţă la lentilele de contact

– greaţă, vărsături şi alte tulburări gastrointestinale

– sângerări neregulate, modificări ale secreţiei vaginale

– diverse reacţii ale pielii

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agraveazǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ EXLUTON

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Exluton după data de expirare înscrisă pe cutie.

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Exluton

– Substanţa activă este linestrenol 0,5 mg.

– Celelalte componente sunt: amidon de cartof, amilopectină, stearat de magneziu, lactoză monohidrat.

Cum arată Exluton şi conţinutul ambalajului

Se prezintă sub formă de comprimate rotunde, de culoare albă, cu maginea plată, marcate cu „TT/2” pe o faţă

şi cu „ORGANON*” pe cealaltă faţă.

Este disponibil în cutii cu un blister din PVC/Al şi 3 blistere din PVC/Al a câte 28 comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

N.V. Organon Kloosterstraat 6, Oss, Olanda

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2011.

[/expand]