Prospect Fluconazol Biogalenica 150mg

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule

Fluconazol

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-1 recitiţi.

Dacă aveţi întrebări suplimentare, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră şi nu trebuie să-1 daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

în acest prospect găsiţi:

–           Ce este FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule şi pentru ce se utilizează

–           înainte să luaţi FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule

–           Cum să luaţi FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule

–           Reacţii adverse posibile

–           Păstrarea FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule

FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule

Fluconazol
Fluconazol

 

Substanţa activă este fluconazol.

Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, laurilsulfat de sodiu, stearat de magneziu, gelatină, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172). Capsulele sunt de culoare galben opac şi conţin o pulbere albă, omogenă, fără particule străine. Capsulele sunt disponibile în cutii cu un blister a câte o capsulă sau a câte 4 capsule.

1.         CE ESTE FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Fluconazol aparţine grupei medicamentelor denumite agenţi antifungici triazol.

Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratarea unui domeniu larg de infecţii induse de fungi.

FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule este prescris pentru:

Infecţiile determinate de fungi din genul Candida (numite candidoze). Acest fel de infecţii pot fi prezente în mucoasă cauzând: candidoză bucală şi faringiană (candidoze orofaringiene), candidoze la nivelul esofagului, infecţii mucocutanate, infecţii bronhopulmonare non-invazive, candidoze în tractul urinar, candidoze legate de utilizarea protezelor dentare.

De asemenea, pot produce astfel de infecţii sistemice cum sunt acelea localizate în peritoneu, endocard, tractul respirator şi ochi.

Pot fi trataţi pacienţii cu sistemul imun normal, cât şi pacienţii imunodepresaţi. Prevenirea revenirii candidozelor orofaringiene la pacienţii cu SIDA.

Candidoza genitală: candidoză vaginală acută sau recurentă şi profilaxia reducerii incidenţei candidozelor vaginale recurente (3 sau mai multe episoade pe an), balamtă.

Infecţiile determinate de fungi din genul Cryptococcus (numite cryptococoze), incluzând meningita criptococică şi infecţiile in alte tocuri (plămân, piele etc.).

Pot fi trataţi pacienţii cu sistemul imun normal, cât şi pacienţii cu SIDA, transplanturi de organ sau alte cauze imunosupresive.

Tratament de întreţinere pentru prevenirea recăderilor la pacienţii cu SIDA.

Prevenirea infecţiilor induse de fungi la pacienţii cu cancer sau transplanturi de organ care sunt susceptibili la astfel de infecţii, ca o consecinţă a tratamentului lor medicamentos.

Infecţii fungice profunde endemice (sau micoze) la pacienţii cu sistemul imun normal, cum sunt coccidiomicoze, paracoccidiomicoze, sporotriehoze şi histoplasmoze. Dermatomicoze (infecţii ale pielii sau anexelor) cum sunt toate felurile de Ţinea.

2.          ÎNAINTE SĂ LUAŢI FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule

Nu luaţi FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule dacă:

sunteţi alergic (hipersensibil) la fluconazol sau la alţi compuşi „azolici” înrudiţi, de exemplu ketoconazol, miconazol;

sunteţi alergic (hipersensibil) la oricare dintre celelalte componente ale FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule;

utilizaţi terfenadină (un antihistaminic) sau cisaprid (utilizat pentru afecţiuni ale stomacului); sunteţi diagnosticat cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză, nu trebuie să utilizaţi acest medicament, dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi.

Aveţi grijă deosebită când luaţi FLUCONAZOLBIOGALENICA150 mg, capsule dacă:

suferiţi de boli de ficat sau rinichi; suferiţi de infecţie cu HIV; infecţia cu fungi este generalizată; aveţi vârsta sub 16 ani;

suferiţi de anumite boli de inimă grave sau de un dezechilibru al electroliţilor din sânge.

Sarcina

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Administratrea FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule în timpul sarcinii trebuie evitată, cu excepţia pacientelor cu infecţii fungice severe şi dacă medicul dumneavoastră consideră că potenţialul beneficiu aşteptat de la fluconazol capsule depăşeşte riscul posibil asupra fătului.

Alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Fluconazol nu este recomandat mamelor care alăptează.

Conducerea vehiculelor şi folosirea u tilajelor

Este improbabil ca FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule să afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante despre excipienţii FLUCONAZOLBIOGALENICA 150 mg, capsule

FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule conţine lactozâ. Dacă medicul v-a spus că aveţi intoleranţă la zaharuri, contactaţi medicul înainte de a lua acest produs medicamentos.

Folosirea altor medicamente:

Vă rugăm să informaţi medicul sau farmacistul dacă luaţi sau aţi luat recent alte medicamente, chiar şi medicamente luate fără prescripţie medicală.

Unele medicamente, dacă sunt utilizate împreună cu fluconazol, pot afecta mecanismul de acţiune al fluconazolului sau invers.

Informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă utilizaţi oricare dintre aceste produse: Terfenadină şi Astemizol (medicamente pentru alergie);

Clorpropamidă, glibenclamidă, glipizidă, tolbutamidă (medicamente orale care scad glucoza din sânge); Warfarina şi alte anticoagulante de tip cumarinic (medicamente utilizate pentru scăderea coagulării sanguine); Fenitoina (medicament utilizat pentru tratamentul epilepsiei); Contraceptive orale;

Rifampicină şi rifabutină (medicamente utilizate pentru tuberculoză);

Benzodiazepine (medicamente utilizate pentru insomnie acută şi stres), cum sunt midazolam, lorazepam, oxazepam, lormetazepam, etc.; Alfentanil (anestezic general);

Ciclosporină şi Tacrolimus (medicamente utilizate la pacienţii cu transplant); Teofilină (medicament utilizat în astm); Cisapridă (medicament utilizat pentru probleme digestive); Statine (medicamente utilizate pentru scăderea colesterolului);

Zidovudină şi alţi inhibitori ai proteazei HIV (medicamente utilizate în tratamentul infecţiei HIV); Hidroclorotiazidă (medicament diuretic, ce măreşte cantitatea de urină produsă de rinichi, utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale). Spuneţi medicului dumneavoastră dacă suferiţi de afecţiuni renale.

3.               CUM SĂ LUAŢI FLUCONAZOLBIOGALENICA 150 mg, capsule

Urmaţi aceste instrucţiuni doar dacă medicul dumneavoastră nu v-a recomandat altfel. Amintiţi-vă să vă luaţi medicamentele. Acest medicament şi forma de administrare au fost prescrise pentru dumneavoastră personal. Nu daţi acest medicament altor persoane. Nu utilizaţi acest medicament pentru alte tulburări.

FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule trebuie administrat conform indicaţiilor medicului dumneavoastră referitoare la doza şi durata tratamentului.

Medicul dumneavoastră va stabili doza dumneavoastră în funcţie de greutatea dumneavoastră şi de tipul infecţiei. Nu luaţi doze mai mari.

Medicul dumneavoastră vă va comunica durata tratamentului dumneavoastră cu FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule. Nu întrerupeţi tratamentul înainte, chiar dacă vă simţiţi mai bine, deoarece vă puteţi simţi mai rău. Durata mare a medicamentului în organism favorizează administrarea unei singure doze de tratament în infecţiile produse de fungi, dacă produsul este indicat.

FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule se administrează pe cale orală. Capsulele trebuie înghiţite întregi, împreună cu alimente. Capsulele se înghit cu o cantitate suficientă de lichid (un pahar cu apă).

Adulţi

în tratamentul infecţiilor pielii şi ale mucoasei, doza uzuală recomandată este de la 50 mg la 100 mg zilnic. Durata tratamentului va varia de la o săptămână la o lună, în funcţie de tipul şi severitatea infecţiei.

Pentru prevenirea revenirii candidozei orofaringiene la pacienţii cu SIDA, imediat ce pacientul a primit tratamentul primar complet, poate fi administrată o singură doză pe săptămână de 150 mg fluconazol (o capsulă FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg).

în tratamentul infecţiilor invazive produse de fungi (candidoză sistemică), doza uzuală este de 400 mg în prima zi, urmată de 200 mg zilnic. Durata tratamentului se bazează pe răspunsul clinic al pacientului.

Doza recomandată de Fluconazol pentru prevenirea candidozei este de la 50-400 mg o dată pe zi, pe baza riscului pacientului de apariţie a infecţiei fungice.

In tratamentul meningitelor criptococice şi a altor localizări ale infecţiilor cu Cryptococcus, doza uzuală este de 400 mg în prima zi, urmată de 200-400 mg zilnic. Durata tratamentului infecţiilor cu Cryptococcus se bazează pe răspunsul clinic al pacientului, dar uzual este de cel puţin 6-8 săptămâni pentru meningita criptococică.

Pentru prevenirea revenirii meningitei criptococice la pacienţii cu SIDA, imediat ce tratamentul primar s-a terminat, fluconazolul poate fi administrat pe o perioadă nedefinită, într-o doză zilnică de 200 mg.

Pentru prevenirea infecţiei fungice la pacienţii trataţi cu chimioterapie sau radioterapie, dozele pot fi de la 50 mg la 400 mg, în fimeţie de sănătatea pacientului şi de severitatea infecţiei.

Pentru micoze profunde endemice, pot fi necesare doze zilnice de la 200 la 400 mg în timpul şi până la 2 ani. Durata tratamentului trebuie individualizată.

în tratamentul Ţinea, doza recomandată este de 50 mg pe zi timp de 2-4 săptămâni sau o doză săptămânală de 300 mg timp de 32 de săptămâni.

în tratamentul candidozelor vaginale, trebuie administrată o doză unică recomandată de 150 mg fluconazol (o capsulă de FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule).

Pentru reducerea incidenţei revenirii candidozei vaginale, o doză unică de 150 mg poate fi utilizată în fiecare lună. Durata tratamentului este individualizată, de la 4 la 12 luni. Unele paciente pot necesita administrare mai frecventă, în balanitele induse de Candida, trebuie administrată o doză unică recomandată de 150 mg fluconazol.

Copii cu vârsta peste 6 ani

Pentru copiii cu vârsta sub 6 ani se recomandă alte forme farmaceutice adecvate, capsulele fiind contraindicate.

Ca şi în cazul infecţiilor la adulţi, durata tratamentului va fi prescrisă de medicul dumneavoastră. Fluconazol va fi

administrat ca o doză unică zilnică. La copii, doza maximă zilnică pentru adulţi nu trebuie depăşită.

Doza recomandată este de 3-12 mg/kg/zi, în funcţie de gradul şi severitatea infecţiei.

Pentru prevenirea infecţiilor fungice la pacienţii imunocompromişi, doza trebuie să fie de 3-12 mg/kg/zi.

La copii doza zilnică maximă recomandată nu trebuie să depăşească400 mg.

FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule nu este recomandat pentru tratamentul infecţiilor genitale cu Candida la copii sub 16 ani.

Vârstnici

Dacă nu există nici un semn de insuficienţă renală, trebuie administrat dozajul normal recomandat la adulţi.

Pacienţi cu insuficientă renala

La pacienţii cu insuficienţă renală (incluzând copiii), medicul trebuie să ajusteze dozajul în funcţie de gradul insuficienţei renale. Dacă tratamentul se efectuează la pacienţii cu dializă, luaţi acest medicament după fiecare tratament de dializă.

Dacă aveţi impresia că efectul FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule este prea puternic sau slab adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

Dacă luaţi mai mult dec&t trebuie FLUCONAZOLBIOGALENICA 150 mg, capsule:

Dacă aţi luat mai mult FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule decât trebuia adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital imediat. Luaţi acest prospect sau câteva capsule cu dumneavoastră ca medicul să ştie ce aţi luat.

în cazul unei supradoze poate fi necesar tratamentul simptomatic sau dacă este necesar, evacuarea stomacului.

Dacă uitaţi să luaţi FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule

Dacă aţi uitat să luaţi o capsulă, luaţi una imediat ce vă amintiţi, cu excepţia cazului în care se apropie ora la care trebuie să o luaţi pe următoarea. Niciodată nu luaţi două doze odată. Luaţi dozele rămase la intervalele stabilite.

4.               REACŢII ADVERSE POSIBILE

Dacă apar următoarele reacţii adverse, încetaţi utilizarea FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital: dificultăţi de respiraţie; inflamarea buzelor, feţei şi a gâtului. Acestea sunt reacţii adverse foarte grave, darrare. Este posibil să aveţi nevoie de supraveghere medicală sau de spitalizare de urgenţă.

Cele mai frecvente reacţii adverse sunt: dureri de cap; urticarie; dureri de stomac; diaree;

flatulenţă (balonare); greaţă.

Au fost raportate, de asemenea, următoarele reacţii adverse, care nu sunt cauzate în mod direct de FLUCONAZOL BIOGALENICA 150 mg, capsule: convulsii; căderea părului;

reacţii ale pielii inclusiv sindromul Stevens-Johnson (pustule/sângerarea buzelor, ochilor, nasului, gurii şi în zona genitală) şi necroliză toxică epidermică (pustule grave);

modificări ale rezultatelor testelor sanguine, urinare, funcţiilor hepatice sau ale altor teste biochimice. Alte efecte adverse raportate sunt: toxicitate hepatică; indigestie/arsuri gastrice; vărsături;

ameţeală;                                                                                       

mâncărime la nivelul întregului corp;

icter (îngălbenirea pielii şi a albului ochilor – globilor oculari); tulburări de gust.

Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-1 informaţi pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.

5.               PĂSTRAREAFLUCONAZOLBIOGALENICA156 mg, capsule

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi FLUCONAZOL BIOGALENICA150 mg, capsule după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.).

Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu necesită condiţii speciale de păstrare, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.

întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Acest prospect a fost aprobat în

Decembrie 2006

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Laboratoarele Prof. Dr. Morait

Str. Speranţei nr. 29, Sector 2, Bucureşti, Romania

Producător

LICONSA, LIBERACION CONTROL ADA DE SUSTANCIAS ACTIVAS, S.A.

Avda. Mirakampo 7, Poligono Industrial Miralcampo, 19200Azuqueca de Henares(Guadalajara), Spania

 

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila