Prospect Fluconazole

Prospect Fluconazole

Sharing

Prospect pentru utilizator

FLUCONAZOLE TEVA 50 mg, capsule

FLUCONAZOLE TEVA 100 mg, capsule

FLUCONAZOLE TEVA 150 mg, capsule

FLUCONAZOLE TEVA 200 mg, capsule

Fluconazol

Fluconazole Prospect
Fluconazole Prospect

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

Dacă aveţi întrebări suplimentare, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră şi nu trebuie să-1 daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

în acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Fluconazole Teva şi pentru ce se utilizează
  2. înainte să luaţi Fluconazole Teva
  3. Cum să luaţi Fluconazole Teva
  4. Reacţii adverse posibile
  5. Păstrarea Fluconazole Teva

Fluconazole Teva 50 mg, capsule

Substanţa activă este fluconazol.

Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, laurilsulfat de sodiu, stearat de magneziu, gelatină, dioxid de titan (E 171), Albastru briliant (E 133). Capsulele sunt gelatinoase, tari cu corpul alb-opac şi capacul albastru-deschis opac şi conţin o pulbere omogenă de culoare alb-gălbuie. Capsulele sunt disponibile în cutii cu un blister a câte 7 capsule.

Fluconazole Teva 100 mg, capsule

Substanţa activă este fluconazol.

Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, laurilsulfat de sodiu, stearat de magneziu, gelatină, dioxid de titan (E 171), Albastru briliant (E 133). Capsulele sunt gelatinoase, tari cu corpul alb-opac şi capacul albastru opac şi conţin o pulbere omogenă de culoare alb-gălbuie. Capsulele sunt disponibile în cutii cu 1 blister cu 2 capsule, cutii cu un blister cu 7 capsule, cutii cu 3 blistere a câte 10 capsule.

Fluconazole Teva 150 mg, capsule

Substanţa activă este fluconazol.

Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, laurilsulfat de sodiu, stearat

de magneziu, gelatină, dioxid de titan (E 171), Albastru briliant (E 133). Capsulele sunt gelatinoase, tari cu corpul albastru-deschis opac şi capacul albastru-deschis opac şi conţin o pulbere omogenă de culoare alb- gălbuie.

Capsulele sunt disponibile în cutii cu un blister a câte o capsulă.

Fluconazole Teva 200 mg, capsule

Substanţa activă este fluconazol.

Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, laurilsulfat de sodiu, stearat de magneziu, gelatină, dioxid de titan (E 171), Albastru briliant (E 133), azorubină (E 122). Capsulele sunt gelatinoase, tari cu corpul alb-opac şi capacul roşu-opac şi conţin o pulbere omogenă de culoare alb-gălbuie. Capsulele sunt disponibile în cutii cu 1 blister cu 1 capsulă, cutii cu un blister cu 7 capsule, cutii cu 2 blistere a câte 10 capsule, cutii cu 5 blistere a câte 10 capsule.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

TEVA PHARMACEUTICALS SRL

Str. Domniţa Ruxandra nr. 12, Sector 2, Bucureşti, România

Producători

TEVA PHARMACEUTICAL WORKS PRIVATE LIMITED COMPANY, Tâncsics Mihâly ut 82, H-2100 Godollo, Ungaria

TEVA PHARMACEUTICAL WORKS PRIVATE LIMITED COMPANY, Pallagi Str. 13, 4042, Debrecen, Ungaria

  1. CE ESTE FLUCONAZOLE TEVA ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Medicamentul dumneavoastră este utilizat în tratarea infecţiilor fungice la nivelul gurii, gâtului, pielii, infecţiilor genitale, ale tractului urinar (vezică şi rinichi) şi a organelor interne. De asemenea, fluconazol poate fi prescris pentru a vă proteja de apariţia unei infecţii fungice sau a unor infecţii repetate, dacă sistemul dumneavoastră imunitar nu funcţionează corespunzător (de exemplu în urma chimioterapiei, radioterapiei sau la pacienţii cu SIDA).

  1. ÎNAINTE SĂ LUAŢI FLUCONAZOLE TEVA

Nu luaţi Fluconazole Teva dacă:

sunteţi alergic (hipersensibil) la fluconazol sau la alţi compuşi „azolici” înrudiţi, de exemplu ketoconazol, miconazol; sunteţi alergic (hipersensibil) la oricare dintre celelalte componente ale Fluconazol -Teva; utilizaţi terfenadină (un antihistaminic) sau cisaprid (utilizat pentru afecţiuni ale stomacului);

sunteţi diagnosticat cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză, nu trebuie să utilizaţi acest medicament.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Fluconazole Teva dacă:

suferiţi de boli de ficat sau rinichi; suferiţi de infecţie cu HIV; infecţia cu fungi este generalizată; aveţi vârsta sub 16 ani;

suferiţi de anumite boli de inimă grave sau de un dezechilibru al electroliţilor din sânge.

Folosirea Fluconazole Teva cu alimente şi băuturi

Acest medicament poate fi administrat între mese sau în timpul acestora.

Sarcina

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Nu utilizaţi Fluconazole Teva dacă sunteţi însărcinată sau planificaţi să rămâneţi însărcinată.

Alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Nu utilizaţi Fluconazole Teva dacă alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este puţin probabil ca Fluconazole Teva capsule să afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Informaţii importante despre excipienţii Fluconazole Teva

Fluconazole Teva capsule conţine lactoză. Dacă medicul v-a spus că aveţi intoleranţă la zaharuri, contactaţi medicul înainte de a lua acest produs medicamentos.

Folosirea altor medicamente:

Vă rugăm să informaţi medicul sau farmacistul dacă luaţi sau aţi luat recent alte medicamente, chiar şi medicamente luate fară prescripţie medicală.

Informaţi medicul dumneavoastră dacă luaţi unul din următoarele medicamente: rifampicină sau rifabutină (antibiotice);

hidroclorotiazidă (utilizată pentru eliminarea din corp a apei în exces şi ajută la scăderea tensiunii arteriale); warfarină sau medicamente anticoagulante cumarinice (utilizate pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge); benzodiazepine (utilizate în tratarea anxietăţii şi pentru a vă ajuta să dormiţi), de exemplu diazepam sau midazolam; sulfonilureice (utilizate în controlul diabetului), de exemplu glibenclamid, clorpropamid, glipizid sau tolbutamid; fenitoină (utilizată în controlul epilepsiei);

ciclosporină sau tacrolimus (utilizate în reducerea răspunsului sistemului imunitar, de exemplu în prevenirea respingerii unui organ transplantat sau a grefei);

teofilină (utilizată pentru creşterea aportului de aer către plămâni şi îmbunătăţirea respiraţiei); zidovudină (utilizată la pacienţii HIV pozitivi); astemizol (un antihistaminic); alte medicamente. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă suferiţi de afecţiuni renale.

3. CUM SĂ LUAŢI FLUCONAZOLE TEVA

Medicul dumneavoastră decide doza care vă este necesară. Utilizaţi întotdeauna Fluconazol Teva exact aşa cum v-a prescris medicul dumneavoastră şi cum este scris şi în prospect. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu înţelegeţi aceste instrucţiuni sau dacă nu sunteţi sigur.

Capsulele trebuie înghiţite cu apă. Capsulele pot fi luate cu sau fară alimente.

Doza uzuală recomandată este conform instrucţiunilor următoare:

Adulţi

Infecţii genitale, de exemplu vaginită (inflamarea vaginului) sau balanită (inflamarea penisului şi prepuţului) 150 mg într-o doză unică
Infecţii ale mucoasei bucale 50- 100 mg/zi, timp de 7 – 14 zile
Infecţii ale mucoasei laringelui sau cu alte localizări 50- 100 mg/zi, timp de 14 – 30 zile
Infecţii fungice ale pielii 50 mg/zi, timp de 2 -4 săptămâni.

„Piciorul atletului”: până la 6 săptămâni de tratament

Infecţii fungice sistemice (provocate de Candida), de exemplu infecţii ale tractului urinar sau ale altor organe, candidemii 400 mg în prima zi, apoi 200 – 400 mg/zi
Infecţii fungice sistemice (provocate de Cryptococcus), de exemplu meningită criptococică sau infecţii ale altor organe cum ar fi pielea sau plămânii 400 mg în prima zi, apoi 200 – 400 mg/zi, timp de 6 -8 săptămâni
Prevenirea infecţiilor fungice 50 – 400 mg/zi atunci când există riscul apariţiei unei infecţii
Prevenirea recidivei infecţiilor criptococice 100 – 200 mg/zi, până când medicul dumneavoastră vă spune să opriţi tratamentul
Copii cu vârsta între 6 şi 15 ani
Infecţii ale mucoaselor 3 mg/kg o dată pe zi
Infecţii fungice sistemice provocate de Candida sau Cryptococcus 6 – 12 mg/kg o dată pe zi
Prevenirea infecţiilor fungice 3-12 mg/kg o dată pe zi atunci când există riscul apariţiei unei infecţii

La copii doza zilnică maximă recomandată nu trebuie să depăşească 400 mg.

Fluconazole Teva nu este recomandat pentru tratamentul infecţiilor genitale cu Candida la copii sub 16 ani.

Vârstnici

Este recomandată doza uzuală pentru adulţi, cu excepţia situaţiei când aveţi probleme cu rinichii (vezi Afecţiuni renale).

Afecţiuni renale

Doctorul dumneavoastră vă poate modifica doza în funcţie de capacitatea de funcţionare a rinichilor dumneavoastră.

Nu întrerupeţi tratamentul mai devreme, chiar dacă aţi început să vă simţiţi mai bine, deoarece infecţia iniţială poate să mai fie încă prezentă şi revine dacă tratamentul este întrerupt. Luaţi în întregime tratamentul.

Dacă aveţi impresia că efectul Fluconazole Teva este prea puternic sau prea slab adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie Fluconazole Teva:

Dacă dumneavoastră (sau altcineva) înghiţiţi mai multe capsule o dată sau dacă aveţi bănuiala că un copil a înghiţit vreo capsulă, contactaţi imediat camera de gardă a celui mai apropiat spital sau medicul dumneavoastră.

Dacă uitaţi să luaţi Fluconazole Teva

Dacă aţi uitat să luaţi o capsulă, luaţi una imediat ce vă amintiţi, cu excepţia cazului în care se apropie ora la care trebuie să o luaţi pe următoarea. Niciodată nu luaţi două doze odată. Luaţi dozele rămase la intervalele stabilite.

  1. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Fluconazole Teva poate avea reacţii adverse.

Dacă apar următoarele reacţii adverse, încetaţi utilizarea Fluconazole Teva şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital: dificultăţi de respiraţie; inflamarea buzelor, feţei şi a gâtului. Acestea sunt reacţii adverse foarte grave, dar rare. Este posibil să aveţi nevoie de supraveghere medicală sau de spitalizare de urgenţă.

Cele mai frecvente reacţii adverse sunt: dureri de cap; urticarie; dureri de stomac; diaree;

flatulenţă (balonare); greaţă.

Au fost raportate, de asemenea, următoarele reacţii adverse, care nu sunt cauzate în mod direct de Fluconazole^ Teva: convulsii; căderea părului;

reacţii ale pielii inclusiv sindromul Stevens-Johnson (pustule/sângerarea buzelor, ochilor, nasului, gurii şi în zona genitală) şi necroliză toxică epidermică (pustule grave);

modificări ale rezultatelor testelor sanguine, urinare, funcţiilor hepatice sau ale altor teste biochimice.

Alte efecte adverse raportate sunt: toxicitate hepatică; indigestie/arsuri gastrice; vărsături; ameţeală;

mâncărime la nivelul întregului corp;

icter (îngălbenirea pielii şi a albului ochilor – globilor oculari); tulburări de gust.

Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-1 informaţi pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.

  1. PĂSTRAREA FLUCONAZOLE TEVA

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Fluconazole Teva după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.

întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Acest prospect a fost aprobat