Prospect Fosinopril

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

 

Fosinopril Aurobindo 10 mg comprimate

 

 Fosinopril Aurobindo 20 mg comprimate

 

Fosinopril sodic

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

          Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

          Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

          Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

          Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

În acest prospect găsiţi:

1.       Ce este Fosinopril Aurobindo şi pentru ce se utilizează

2.       înainte să luaţi Fosinopril Aurobindo

3.       Cum să luaţi utilizaţi Fosinopril Aurobindo

4.       Reacţii adverse posibile

5.       Cum se păstrează Fosinopril Aurobindo

6.       Informaţii suplimentare

 

Fosinopril Prospect
Fosinopril Prospect

 

1.       CE ESTE FOSINOPRIL AUROBINDO ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Fosinopril aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori ai ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei). Fosinopril se leagă de ACE în organism, inhibând astfel formarea de angiotensină II, o substanţă care creşte tensiunea arterială. De asemenea, angiotensina II are un efect vasoconstrictor, determinând îngustarea vaselor de sânge. Prin inhibarea acestei substanţe, se produce o scădere a presiunii în interiorul vaselor de sânge şi funcţia inimii poate fi îmbunătăţită.

Fosinopril Aurobindo este prescris dacă aveţi tensiune arterială mare sau în cazul în care inima nu lucrează suficient, lucru cunoscut sub numele de “insuficienţă cardiacă”.

2.               ÎNAINTE SĂ LUAŢI FOSINOPRIL AUROBINDO Nu luaţi Fosinopril Aurobindo

          Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la fosinopril sodic, la oricare dintre celelalte componente ale Fosinopril Aurobindo sau la alţi inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA).

          Dacă aţi avut vreodată în trecut reacţii de hipersensibilitate, cum sunt reacţii

pe piele şi acumulare bruscă de lichid la nivelul pielii şi mucoaselor (de exemplu, la nivelul gâtului sau limbii), dificultăţi la respiraţie şi/sau mâncărime şi erupţii pe piele (cunoscut sub numele de angioedem) după ce aţi luat un inhibitor al ECA sau fără nicio cauză aparentă sau dacă există antecedente de astfel de reacţii în familia ta.

          În cazuri de angioedem ereditar sau angioedem de cauză necunoscută

          În care sunteţi de mai mult de 3 luni gravidă (este, de asemenea, mai bine să se evite administrarea de Fosinopril Aurobindo la începutul sarcinii – a se vedea pct Sarcina).

 

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Fosinopril Aurobindo

Administrarea unei doze iniţiale de 10 mg nu a fost studiată la pacienţi cu vârsta peste 75 ani trataţi pentru insuficienţă cardiacă sau la pacienţii cu insuficienţă cardiacă severă clasa NYHA IV.O scădere severă a tensiunii arteriale sau hiperkaliemia (prea mult potasiu în sânge) pot să apară la începutul tratamentului cu fosinopril în doză de 10 mg la:

          pacienţi cu insuficienţă cardiacă severă ( clasa NYHA IV)

          vârstnici

          pacienţi cu funcţia rinichilor redusă, trataţi pentru insuficienţă cardiacă

          pacienţi cu tensiune arterială mare trataţi cu comprimate care elimină apa (diuretice)

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. Fosinopril Aurobindo nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie luat în cazul în care sunteţi de mai mult de 3 luni gravidă, deoarece dacă este utilizat în acest stadiu poate provoca vătămări grave copilului dumneavoastră (vezi pct. Sarcina).

                      Puteţi avea o scădere excesivă a tensiunii arteriale. Deşi rare, aceasta poate să apară după

administrarea primei doze, dacă sunteţi deshidratat (de exemplu, din cauza vărsăturilor, unei diete cu conţinut redus de sare, dializei, diareei sau din cauza terapiei cu diuretice (comprimate care elimină apa) sau dacă aveţi un anumit tip de tensiune arterială mare (cunoscut sub numele de hipertensiune arterială severă dependentă de renină-). O scădere excesivă a tensiunii arteriale poate să apară, de asemenea, dacă aveţi insuficienţă cardiacă. Acest risc este crescut dacă aveţi insuficienţă cardiacă severă, utilizaţi diuretice de ansă în doze mari (un anumit grup de comprimate care elimină apa), aveţi cantităţi de sodiu prea mici în sânge (hiponatremie) sau funcţia rinichilor dumneavoastră este redusă. Dacă aveţi un risc crescut apariţie a scăderii excesive a tensiunii arteriale, trebuie să fiţi monitorizaţi îndeaproape la începutul tratamentului şi ori de câte ori vi se modifică dozele. De asemenea, acest lucrueste valabil dacă aveţi o insuficienţă cardiacă ischemică (un anumit tip de boală de inimă) sau tulburări care afectează vasele de sânge din creier (tulburări cerebrovasculare). In acest caz, tratamentul trebuie administrat cu precauţie deosebită, deoarece orice scădere marcată a tensiunii arteriale poate duce la infarct miocardic sau hemoragie cerebrală.

          Dacă tensiunea dumneavoastră arterială scade prea mult. În acest caz, trebuie să staţi în poziţia culcat şi, dacă este necesar, să vi se administreze o perfuzie cu ser fiziologic. Acest lucru nu înseamnă că tratamentul dumneavoastră trebuie oprit. Odată ce volumul de sânge şi valoarea tensiunii arteriale au fost restabilite, tratamentul poate fi reluat, eventual cu o doză mai mică sau a continuat la fel ca înainte.

          Dacă aveţi insuficienţă cardiacă şi tensiunea arterială este mică sau normală. O reducere suplimentară a tensiunii arteriale poate să apară. Dacă aceasta persistă, pot fi necesare reducerea dozei sau întreruperea tratamentul dumneavoastră.

          Dacă aveţi stenoză aortică (îngustare a arterei principale a organismului), stenoză de valvă mitrală (o strictură în inimă) sau cardiomiopatie hipertrofică (îngroşare a peretelui muscular al inimii). În acest caz, trebuie să utilizaţi fosinopril cu prudenţă.

          Dacă aveţi funcţia rinichilor redusă, nu este necesară modificarea dozei iniţiale. În acest caz, cantităţile de potasiu şi creatinină dinn sângele dumneavoastră trebuie monitorizate cu regularitate.

          Dacă aveţi insuficienţă cardiacă. O scădere bruscă a tensiunii arteriale provocată de utilizarea de fosinopril poate duce la scăderea funcţiei rinichilor şsi insuficienţă renală, chiar acută (care este, în general, temporară).

          Dacă aveţi stenoză de arteră renală (îngustare a uneia sau ambelor artere de la nivelul rinichilor), fosinoprilul poate provoca o creştere a anumitor substanţe în sânge (adică pot creşte cantităţile de uree şi creatinină), în special dacă aveţi funcţia rinichilor redusă.

          Dacă aveţi hipertensiune arterială renovasculară (tensiune arterială mare determinată de îngustarea arterelor care duc la rinichi), aveţi un risc crescut de apariţie a scăderii severe a tensiunii arteriale şi a funcţiei rinichilor. În acest caz, tratamentul trebuieefectuat sub supraveghere medicală strictă, administrându-se doze mici iar creşterea dozelor se va face cu prudenţă. În plus, orice tratament cu comprimate care elimină apa (diuretice) trebuie oprit. De asemenea, funcţia renală trebuie monitorizată în timpul primelor câteva săptămâni de tratament.

          Pentru că, la unii pacienţi cu tensiune arterială mare, fără boală renovasculară (rinichi), fosinoprilul poate provoca o creştere a cantităţilor anumitor substanţe din sânge (de adică pot creşte cantităţile de uree şi creatinină). Aceste creşteri sunt în general minore şi temporare, în special dacă fosinoprilul se administrează în acelaşi timp cu un diuretic (comprimat care elimină apa). Dacă se întâmplă acest lucru, tratamentul trebuie oprit. Dacă este necesar, tratamentul poate fi reluat mai târziu, cu o doză mică. Riscul de a prezenta astfel de reacţii adverse este mai mare la pacienţii cu tulburări renale preexistente.

          La pacienţii cu disfuncţii renale preexistente, în cazuri rare poate să apară proteinurie (excreţie de proteine în urină). Dacă aceasta depăşeşte 1 g / zi, fosinoprilul pot fi utilizat numai după o analiză atentă a beneficiilor şi riscurilor, precum şi cu monitorizarea regulată a rezultatelor testelor de laborator.

          Dacă prezentaţi reacţii de hipersensibilitate, cum sunt reacţii pe piele şi acumulare bruscă de lichid la nivelul pielii şi mucoaselor (de exemplu, la nivelul feţei, braţelor şi / sau picioarelor, buzelor, limbii, gâtului sau laringelui), dificultăţi la respiraţie şi / sau mâncărime şi erupţie trecătoare pe piele (aşa-numit angioedem). Trebuie să opriţi imediat utilizarea de fosinopril, să fie luate măsuri adecvate şi trebuie să fiţi ţinut sub observaţie medicală strictă până când simptomele dispar complet. Dacă umflarea afectează limba, gâtul sau laringele, căile respiratorii se pot bloca, mai ales dacă aţi avut vreodată o intervenţie chirurgicală la nivelul căilor respiratorii. În astfel de cazuri, trebuie instituit tratament de urgenţă. Dacă aţi avut vreodată angioedem în timpul utilizării de orice alte medicamente, s-ar putea să prezentaţi un risc crescut de a apariţie a angioedemului.

Acum se mai citeste