Prospect Granisetronum – tratamentul greturilor si varsaturilor

Granisetron Teva 3 mg/3ml contine o substanta denumita granisetron. Aceasta apartine unui grup de medicamente denumit “antagonisti ai receptorilor serotoninici (5-HT3)” sau “antiemetice”.

Granisetron Teva 3 mg/3 ml concentrat pentru solutie perfuzabila/injectabila

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament. Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra, asistentei

medicale sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-1 dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra, asistentei medicale sau farmacistului.

In acest prospect:

1. Ce este Granisetron Teva 3 mg/3 ml si pentru ce se utilizeaza

2. Inainte de a vi se administra Granisetron Teva 3 mg/3 ml

3. Cum se va utiliza Granisetron Teva 3 mg/3 ml

4. Reactii adverse posibile

5. Cum se pastreaza Granisetron Teva 3 mg/3 ml

6. Informatii suplimentare

1. Ce este Granisetron Teva 3 mg/3 ml si pentru ce se utilizeaza

Granisetron Teva 3 mg/3ml contine o substanta denumita granisetron. Aceasta apartine unui grup de medicamente denumit “antagonisti ai receptorilor serotoninici (5-HT3)” sau “antiemetice”. Granisetron Teva 3 mg/3ml este utilizat pentru prevenirea sau tratamentul greturilor si varsaturilor (senzatie sau stare de rau) cauzate de alte tratamente medicamentoase cum sunt chimioterapia sau radioterapia pentru cancer si de interventiile chirurgicale. Granisetron Teva 3 mg/3ml se utilizeaza la adulti si la copiii cu varsta peste 2 ani.

2. Inainte de a vi se administra Granisetron Teva 3 mg/3 ml

Nu utilizati Granisetron Teva 3 mg/3 ml:

Daca sunteti alergic (hipersensibil) la granisetron sau la oricare dintre celelalte componente ale Granisetron Teva 3mg/3ml (enumerate la pct. 6: Informatii suplimentare). Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra, asistenta medicala sau farmacistul inainte de a vi se administra injectia.

Aveti grija deosebita cand utilizati Granisetron Teva 3 mg/3 ml

Inainte de a vi se administra Granisetron Teva 3mg/3ml, adresati-va medicului dumneavoastra, asistentei medicale sau farmacistului daca:

– aveti probleme cu motilitatea intestinala datorita obstructiei intestinale

– aveti probleme cu inima, sunteti tratat pentru cancer cu un medicament despre care se

cunoaste ca afecteaza inima sau aveti probleme cu concentratia sarurilor din sange, cum sunt potasiul, sodiul si calciul (tulburari electrolitice)

– luati alte medicamente „antagonisti ai receptorilor 5-HT3”. Acestea includ dolasetron,

ondansetron, utilizate ca si Granisetron Teva 3mg/3ml pentru tratamentul si prevenirea starii de greata si a varsaturilor.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra, asistentei medicale sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala. Aceasta deoarece Granisetron Teva 3mg/3ml poate afecta modul in care actioneaza unele medicamente. De asemenea, alte medicamente pot afecta modul in care actioneaza acesta injectie. In mod particular, spuneti medicului dumneavoastra, asistentei medicale sau farmacistului daca luati urmatoarele medicamente:

– medicamente utilizate in tratamentul batailor neregulate ale inimii, alte medicamente

„antagonisti ai receptorilor 5-HT3 ” cum sunt dolasetron si ondansetron (vezi mai sus punctul “Aveti grija deosebita cand luati Granisetron Teva 3mg/3ml”)

– fenobarbital, un medicament utilizat in tratamentul epilepsiei

– un medicament numit ketoconazol, utilizat in tratamentul infectiilor fungice

– antibioticul eritromicina, utilizat in tratamentul infectiilor bacteriene

Sarcina si alaptarea

Nu utilizati acest medicament daca sunteti gravida, incercati sa ramaneti gravida sau alaptati, cu exceptia cazului in care v-a recomandat medicul dumneavoastra.

Adresati-va medicului dumneavoastra, asistentei medicale sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Granisetron Teva 3mg/3ml nu are nicio influenta asupra capacitatii dumneavoastra de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Granisetron Teva 3 mg/3 ml

Acest medicament contine 0,15 mmoli (3,5 mg) sodiu pe ml. Acest lucru trebuie avut in vedere la pacientii ce urmeaza o dieta cu restrictie de sodiu, daca doza depaseste 6,6 ml.

3. Cum se va utiliza Granisetron Teva 3 mg/3 ml

Medicamentul va va fi administrat de catre un medic sau o asistenta medicala. Doza de Granisetron Teva 3mg/3ml variaza de la un pacient la altul. Aceasta depinde de varsta, greutate si daca vi se administreaza medicamentul pentru prevenirea sau tratamentul starii de greata si varsaturilor. Medicul va calcula doza de care aveti nevoie.

Granisetron Teva 3mg/3ml poate fi administrat ca injectie intr-o vena (intravenos).

Prevenirea starii de greata si varsaturilor aparute dupa radio- sau chimioterapie

Solutia injectabila vi se va administra inaintea inceperii radio- sau chimioterapiei. Injectarea in vena

va dura intre 30 secunde si 5 minute si doza va fi, de regula, cuprinsa intre 1 si 3 mg. Medicamentul poate fi diluat inaintea injectarii.

Tratamentul starii de greata si varsaturilor care apar dupa radio- sau chimioterapie

Injectarea va dura intre 30 secunde si 5 minute si doza va fi, de regula, cuprinsa intre 1 si 3 mg. Medicamentul poate fi diluat inaintea injectarii intravenoase. Dupa prima doza, vi se mai pot administra injectii suplimentare pentru a va combate starea de rau. Se va respecta un interval de cel putin 10 minute intre fiecare injectie. Doza maxima de Granisetron Teva ce vi se va administra este de 9 mg pe zi.

Asocierea cu corticosteroizi

Efectul solutiei injectabile poate fi imbunatatit prin utilizarea medicamentelor numite corticosteroizi. Corticosteroidul va fi administrat fie sub forma unei doze cuprinse intre 8 si 20 mg dexametazona inaintea radio- sau chimioterapiei, fie ca 250 mg metilprednisolon, administrata atat inainte, cat si dupa radio- sau chimioterapie.

Prevenirea sau tratamentul starii de greata si varsaturilor la copii dupa radio- sau chimioterapie Copiilor li se va administra Granisetron Teva 3mg/3ml ca injectie intr-o vena asa cum este descris mai sus, intr-o doza stabilita in functie de greutatea copilului. Medicamentul va fi diluat si va fi administrat inainte de radio- sau chioterapie si va dura 5 minute. Copiilor li se vor administra maxim 2 doze pe zi, la un interval de cel putin 10 minute. Tratamentul starii de greata si varsaturilor dupa o interventie chirurgicala

Injectia in vena va dura intre 30 secunde si 5 minute, iar doza va fi de obicei de 1 mg. Doza de granisetron care se administreaza cel mai frecvent este de 3 mg pe zi.

Prevenirea sau tratamentul starii de greata si varsaturilor la copii dupa o interventie

Chirurgicala Nu trebuie sa se administreze acest medicament la copii in vederea tratamentului starii de greata si varsaturilor dupa o interventie chirurgicala.

Daca vi s-a administrat mai mult Granisetron Teva 3mg/3ml decat trebuie

Deoarece medicul sau asistenta medicala va va administra medicamentul, este putin probabil sa primiti prea mult din medicament. Cu toate acestea, daca sunteti ingrijorat, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu asistenta medicala. Simptomele de supradozaj includ dureri usoare de cap. Veti fi tratat in functie de simptomele dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, asistentei medicale sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Granisetron Teva 3 mg/3 ml poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Daca observati urmatoarele, trebuie sa va adresati imediat unui medic:

– reactii alergice (anafilaxie). Semnele pot include umflare a gatului, fetei, buzelor si gurii, dificultati in respiratie sau la inghitire.

Alte reactii adverse care pot sa apara in timpul tratamentului cu acest medicament sunt:

Foarte frecvente: afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10

– durere de cap

– constipatie. Medicul dumneavoastra va va monitoriza starea de sanatate.

Frecvente: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100

– tulburari ale somnului (insomnie)

– modificari ale modului in care functioneaza ficatul dumneavoastra, evidentiate prin teste de sange

– diaree.

Mai putin frecvente: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000

– eruptii pe piele sau o reactie alergica la nivelul pielii sau urticarie (blande). Semnele pot

include aparitia unor umflaturi de culoare rosie, insotite de mancarime

– modificari ale ritmului de bataie a inimii (ritmului cardiac) si modificari ale ECG (inregistrari electrice ale inimii)

– miscari involuntare neobisnuite, cum sunt tremuraturi, rigiditate musculara si contractii

musculare. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra, asistentei medicale sau farmacistului.

5. Cum se pastreaza Granisetron Teva 3 mg/3 ml

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A nu se congela. A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina.

Nu utilizati acest medicament daca observati ca solutia este maro.

Medicamentul trebuie utilizat imediat dupa deschidere si diluare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Informatii suplimentare

Ce contine Granisetron Teva 3 mg/3 ml

Substanta activa este granisetron. 1 ml concentrat pentru solutie perfuzabila/injectabila contine granisetron 1mg (sub forma de clorhidrat de granisetron). Fiecare fiola sau flacon contine granisetron 3 mg (sub forma de clorhidrat de granisetron).

Celelalte componente sunt: clorura de sodiu, hidroxid de sodiu, acid clorhidric si apa pentru preparate injectabile.

Cum arata Granisetron Teva 3 mg/3 ml si continutul ambalajului

Concentrat pentru solutie perfuzabila/injectabila

Solutie limpede, incolora

Fiole din sticla transparenta tip I a 3 ml.

Marimea ambalajului: 1, 5 sau 10 fiole.

Flacon din sticla transparenta tip I a 3 ml, inchis cu dop de cauciuc si sigilat cu capsa de

culoare alba. Marimea ambalajului: 1, 5 sau 10 flacoane.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Teva Pharmaceuticals S.R.L.

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila