Prospect Hypnogen – Hipnotic pentru Somn

Sharing

HYPNOGEN

10 mg

comprimate filmate

Vă rugăm să citiţi cu atenţie acest prospect, deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

Ce conţine acest medicament?

Un comprimat filmat conţine ca substanţă activă tartrat de zolpidem 10 mg.

De asemenea, conţine şi următorii componenţi: nucleu – lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu A, hidroxipropilmetilceluloză, stearat de magneziu; film – hidroxipropilmetilceluloză, dioxid de titan (E 171), Macrogol 300, dimeticonă emulsie SE 2.

 

Hypnogen Prospect
Hypnogen Prospect

Ce este Hypnogen 10 mg şi când se utilizează?

Grupa farmacoterapeutică: hipnotice, medicamente înrudite cu benzodiazepinele.

Zotpldemul face parte din grupa medicamentelor care induc somnul. Efectul se Instalează foarte rapid, micşorează substanţial latenţa de adormire, scade numărul trezirilor nocturne, prelungeşte durata somnului, îmbunătăţindu-i astfel calitatea.

Hypnogen 10 mg se administrează la adulţi şi adolescenţi (peste 15 ani) în tratamentul insomniei ocazionale, tranzitorii şi cronice.

Când NU trebuie să folosiţi Hypnogen 10 mg

Hypnogen 10 mg nu trebuie administrat la pacienţii cu:

  • hipersensibilitate la zolpidem sau la oricare dintre componenţii produsului;
  • sindromul apneei în somn;
  • miastenia gravis;
  • ·insuficienţă hepatică severă;
  • insuficienţă respiratorie acută şi/sau severă; -vârsta sub 15 ani.

Când trebuie utilizat Hypnogen 10 mg cu precauţii deosebite?

Acţiunea produsului Hypnogen 10 mg şi a altor medicamente administrate în asociere se pot influenţa reciproc. Asocierea cu alte deprimante ale sistemului nervos central (cum sunt medicamente folosite în tratamentul bolilor psihice, analgezice opioide etc.) şi alcool etilic poate potenţa efectul sedativ (somnolenţă, stare de oboseală).

Trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră despre toate medicamentele pe care le utilizaţi, inclusiv cele care se eliberează fără prescripţie medicală.

Nu luaţi nici un medicament în asociere cu Hypnogen 10 mg fără a întreba medicul. în cazul în care un alt medic vă prescrie un alt medicament, informaţi-l despre faptul că sunteţi în tratament cu Hypnogen 10 mg.

Precauţii în timpul tratamentului cu Hypnogen 10 mg

lnformaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă:

  • suferiţi sau aţi suferit în trecut de o afecţiune hepatică sau pulmonară;
  • aveţi antecedente de alcoolism sau de abuz de medicamente;
  • aveţi simptome de depresie.

în timpul tratamentului cu Hypnogen 10 mg se interzice consumul de băuturi alcoolice. Atenţionări

Dacă insomnia persistă după 4 săptămâni de tratament, este necesar să informaţi medicul dumneavoastră, care va reevalua diagnosticul şi tratamentul.

Utilizarea repetată poate să determină scăderea eficacităţii (toleranţă).

întreruperea bruscă a tratamentului poate provoca reapariţia insomniei, chiar într-o formă mai gravă decât la începutul tratamentului (insomnie de rebound). Se recomandă întreruperea gradată a administrării.

în cazul utilizării pe perioade mai lungi de timp sau în doze mai mari decât cele recomandate, pot să apară dependenţă fizică şi psihică. în acest caz, întreruperea bruscă a tratamentului poate determina sindrom de abstinenţă, manifestat prin insomnie, dureri de cap, dureri musculare, anxietate, tensiune psihică, agitaţie, confuzie şi iritabilitate. în cazurile severe, se pot observa pierderea contactului cu realitatea, tulburări de personalitate, halucinaţii, convulsii, hipersensibilitate la lumină, la zgomot şi la orice contact fizic, amorţeli şi furnicături ale extremităţilor.

Hypnogen 10 mg poate provoca tulburări de memorie, care apar cel mai adesea la câteva ore de la administrare. De aceea, se recomandă ca medicamentul să se administreze chiar înainte de culcare.

La anumiţi pacienţi, în special la vârstnici şi la copii, acest medicament poate provoca reacţii paradoxale sau psihiatrice: agravarea insomniei, coşmaruri, stare de nervozitate, iritabilitate, agitaţie, agresivitate, accese de furie, idei delirante, halucinaţii, tulburări de comportament. Apariţia acestor reacţii necesită întreruperea tratamentului şi informarea medicului.

Se poate utiliza Hypnogen 10 mg în timpul sarcinii şi alăptării?

De regulă, se recomandă evitarea pe cât posibil a administrării produsului Hypnogen 10 mg în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru, şi alăptării. Dacă zolpidemul a fost administrat în ultimul trimestru de sarcină sau în timpul travaliului, pot să apară manifestări neplăcute la nou-născut, inclusiv sindrom de sevraj. Acestea impun supravegherea atentă a nou-născutului. în cazul în care administrarea medicamentului este absolut necesară, se recomandă întreruperea alăptării.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje în timpul tratamentului cu Hypnogen 10 mg

Administrarea zolpidemului provoacă somnolenţă, tulburări musculare, ameţeli, dificultăţi de concentrare, care pot influenţa

capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Dacă după administrarea zolpidemului somnul este odihnitor şi

suficient de lung (7-8 ore), capacităţile respective nu sunt, de regulă, influenţate.

Ca urmare, activităţile care necesită atenţie deosebită le puteţi efectua numai la recomandarea medicului!

Cum să utilizaţi Hypnogen 10 mg?

Dozele sunt stabilite de către medic, în funcţie de răspunsul pacientului.

La adolescenţi (peste 15 ani) şi adulţi (peste 65 ani) doza uzuală este de un comprimat filmat (10 mg tartrat de zolpidem) pe zi, administrat imediat înainte de culcare sau chiar în pat. Doza nu trebuie să depăşească în nici un caz un comprimat pe zi. La pacienţii vârstnici (peste 65 de ani) doza uzuală este de 1/2 comprimat filmat (5 mg tartrat de zolpidem) pe zi. Se recomandă administrarea celei mai mici doze eficace. Nu măriţi dozele de Hypnogen 10 mg fără recomandarea medicului dumneavoastră.

Doza trebuie administrată imediat înainte de culcare cu cantităţi suficiente de lichid.

La pacienţii cu insuficienţă renală sau hepatică, doza trebuie micşorată; se recomandă 1/2 comprimat filmat (5 mg tartrat de zolpidem) pe zi. La adulţii sub 65 ani cu insuficienţă hepatică, dozele pot fi crescute la un comprimat pe zi, numai dacă răspunsul clinic este insuficient şi medicamentul este bine tolerat. La copii sub 15 ani nu se recomandă utilizarea produsului Hypnogen 10 mg.

Deoarece alimentele scad absorbţia preparatului, se recomandă administrarea medicamentului la cel puţin 1/2 oră după masă.

în caz de insomnie ocazională se recomandă ca durata tratamentului să fie de 2-5 zile, iar în caz de insomnie tranzitorie, de 2-3 săptămâni.

Similar celorlalte hipnotice, durata tratamentului trebuie să fie cât mai scurtă posibil şi nu trebuie să depăşească 4 săptămâni.

în cazul în care este necesară prelungirea tratamentului peste perioada maximă recomandată, se impune reexaminarea pacientului.

în cazul tratamentului prelungit (peste 4 săptămâni) întreruperea administrării preparatului nu trebuie făcută brusc, ci treptat, întrebaţi medicul dumneavoastră cu privire la modalitatea de întrerupere a tratamentului.

Ce reacţii adverse poate să aibă Hypnogen 10 mg?

în general, Hypnogen 10 mg este bine tolerat de pacienţi. în timpul tratamentului pot să apară somnolenţă diurnă, astenie, scăderea vigilenţei, tulburări de memorie, confuzie, ameţeli, greaţă, vărsături, cefalee. Rareori, pot să apară coşmaruri, anxietate nocturnă, stări depresive, diplopie, senzaţie ebrioasă, tulburări de echilibru sau de vorbire, ataxie, tremurături, hiposalivaţie, diaree. Unele reacţii adverse (îndeosebi cele nervos centrale şi gastrointestinale) apar mai frecvent la doze mai mari.

Ocazional, au fost raportate modificări ale libidoului şi reacţii cutanate.

Utilizarea zolpidemului poate duce la dezvoltarea toleranţei, dependenţei fizice şi psihice (numai în cazul utilizării de doze mai mari decât cele administrate), a reacţiilor psihiatrice şi paradoxale. După întreruperea tratamentului, mai ales în cazul întreruperii bruşte poate să apară insomnie de rebound.

în cazul în care apare orice reacţie adversă menţionată sau nu în acest prospect, informaţi medicul dumneavoastră. Reducerea dozei poate duce la dispariţia reacţiilor menţionate.

Ce trebuie făcut în cazul în care aţi luat mai multe comprimate

în cazul în care aţi luat mai multe comprimate decât vi s-a recomandat sau în cazul în care un copil a ingerat accidental unul

sau mai multe comprimate, se recomandă provocarea de vărsături şi informarea imediată a medicului.

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25 °C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un blister a 15 comprimate filmate.

Cutie cu un blister a 20 comprimate filmate. Cutie cu un blister a 7 comprimate filmate.

Producător

ZENTIVA, a.s., Republica Cehă

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

ZENTIVA, a.s., U kabelovny 130, Doini Mâcholupy, 102 37 Praga, Republica Cehă

Data ultimei verificări a prospectului

Februarie 2003

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului.
Toate medicamentele, si chiar suplimentele alimentare care combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient, el trebuie coroborat cu date reale. Unele medicamente pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. Prospecte.Net nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor. Prospecte.Net este un site de consultare si nicidecum unul de tratament.

Acum esti aici: Home » Prospect Hypnogen – Hipnotic pentru Somn