Prospect Imodium

Sharing

Imodium


DESCRIERE

Imodium conţine clorhidrat de lope- ramid, un antidiareic pentru uz oral. Fiecare capsulă conţine 2mg de clorhidrat de loperamid. Alţi ingredienţi conţinuţi în capsulă sunt: lactoză, ami­don de porumb, talc, stearat de mag­neziu (Formula 10). Capsula însăşi are următoarea compoziţie: bioxid de titan, oxid feric galben, indigotin-disul- fonat'de sodiu, gelatină, oxid feros negru, eritrozină sodică.


Imodium
Imodium
PROPRIETĂŢI

–           Farmacodin ‘amice Loperamid-ul se leagă de receptorul opiaceu din peretele intestinal. în con­secinţă, el inhibă eliberarea acetilco- linei şi a prostaglandinelor, reducând astfel peristaltismul propulsor şi mărind durata tranzitului intestinal. Loperamid-ul accentuează tonusul sfincterului anal rărind astfel inconti­nenţa şi necesitatea imperioasă a defecaţiei. Ţinând cont de afinitatea crescută pentru peretele intestinal şi metabolismul său ridicat la primul pasaj hepatic, Imodium nu ajunge practic în circulaţia sistemică.

–           Farmacocinetice Loperamid-ul este uşor absorbit în intestinul subţire, apoi aproape com­plet extras şi metabolizat în ficat unde este conjugat şi excretat prin bilă. Timpul de înjumătăţire la om variază între 9 şi 14 ore, media fiind de 10,8 ore. Studiile privind distribuţia, efectu­ate pe şobolani, arată o afinitate mar­cată pentru peretele intestinal, cu preferinţă pentru legarea de receptorii stratului muscular longitudinal. Excreţia se realizează în principal prin fecale.


INDICAŢII

Imodium ‘este indicat în tratamentul simptomatic al diareei acute şi cro­nice. în cazul pacienţilor cu ileostomie, produsul poate fi utilizat atât pentru a reduce numărul şi volumul scaunelor, cât şi pentru a mări consistenţa acestora.

CONTRAINDICAŢII

Imodium capsule nu se recomandă copiilor sub vârsta de 5 ani. Tratamentul diareei cu Imodium fiind exclusiv simptomatic, diareea va fi tratată cauzal de câte ori tratamentul cauzal este posibil. Imodium nu se uti­lizează ca tratament de fond în dizen­teria acută caracterizată prin scaune cu sânge şi stări febrile grave. Imodium nu se va administra pacienţilor cu colită ulceroasă acută sau colită pseudomembranoasă aso­ciată tratamentului cu antibiotice cu spectru larg. în general, Imodium nu trebuie utilizat în situaţii în care trebuie evitată inhibarea peristaltismului. Tratamentul trebuie întrerupt prompt dacă se instalează constipaţie, disten- sie abdominală sau subileus.

ATENŢIONĂRI Şl PRECAUŢII La pacienţii cu diaree, îndeosebi la copii, poate apărea o depleţie hidro- electrolitică. în aceaste situaţii, cea mai recomandată măsură este admi­nistrarea de lichide cu aport de elec- troliţi. Copiilor sub 6 ani nu li se va administra Imodium fără prescripţie sau supraveghere medicală. Dacă în diareea acută nu se observă ame­liorări după 48 de ore de la instituirea tratamentului, acesta va fi întrerupt imediat iar pacienţii vor trebui consul­taţi de către medic. Pacienţii cu dis- funcţii hepatice trebuie supravegheaţi îndeaproape pentru a fi depistate eventualele semne ale toxicităţii la nivelul SNC, datorate metabolismului ridicat la primul pasaj.

INTERACŢIUNI MEDICAMENTOASE Cu excepţia celor cu medicamente având proprietăţi farmacologice simi­lare, nu s-au semnalat alte interacţiuni.

SARCINĂ Şl ALĂPTARE

Cu toate ca nu există indicii că Imodium ar avea proprietăţi terato-

gene sau embriotoxice trebuie evalu­ată rata beneficiu/risc înainte de a se institui tratamentul cu Imodium în tim­pul sarcinii, îndeosebi în primul trimestru. Există puţine informaţii despre excreţia Imodium-ului în laptele matern, dar atâta timp cât mici cantităţi de medicament au fost detec­tate în laptele unei mame ce alăpta, tratamentul cu Imodium nu se reco­mandă mamelor ce alăptează.


EFECTE ASUPRA CAPACITĂTII DE CONDUCERE AUTO SI DE EXPLOATARE A ALTOR MAŞINI Imodium nu afectează vigilenţa dar datorită apariţiei oboselii, somnolenţei sau ameţelii este preferabil să se evite conducerea automobilelor sau opera­rea maşinilor.


DOZĂ SI MOD DE ADMINISTRARE Adulţi şi copii peste 5 ani: Diaree acută: doza iniţială este de 2 capsule pentru adulţi şi o capsulă pen­tru copii, urmate de o capsulă după fiecare emisie consecutivă de scaune lichide;

Diaree cronică: doza iniţială este de 2 capsule pentru adulţi şi o capsulă pen­tru copii; această doză iniţială va fi ajus­tată până la obţinerea de 1-2 scaune solide/zi, ceea ce de regulă se rea­lizează de obicei cu o doză de întreţinere de 1-6 capsule/zi. Doza maximă pentru diaree acută şi cronică este de 8 capsule/zi pentru adulţi; la copii ea se va corela cu greu­tatea corporală: 3 capsule/20kg.


REACŢII ADVERSE Nu s-au observat efecte adverse majore în cazurile în care doza reco­mandată şi contraindicaţiile au fost respectate, chiar şi la administrare

îndelungată. Au fost semnalate următoarele reacţii adverse:

–     reacţii de hipersensibilitate (erupţii cutanate);

–     constipaţie şi/sau distensie abdomi­nală asociate în rare cazuri cu ileus, îndeosebi în cazuri în care prescripţiile nu au fost respectate (vezi dozaj, durata tratamentului, contraindicaţii); -anumite simptome sunt greu de diferenţiat de simptomele asociate sin­dromului diareic: durere sau discom- fort abdominal, greaţă, vomă, oboseală, ameţeală, somnolenţă sau uscăciunea gurii.

–     SUPRADOZARE

Simptome

în cazul unei supradozări, inclusiv a celei datorate unei disfuncţii hepatice, pot apărea: depresia sistemului ner­vos central (torpoare, anomalii de coordonare, somnolenţă, miosis, hipertonie musculară, depresie respi­ratorie) şi ileus. Copiii pot fi mult mai sensibili decât adulţii la efectele asupra sistemului nervos central. Tratament

Dacă apar semne ale supradozării, se va administra naloxon ca antidot. Deoarece durata de acţiune a Imodium-ului este superioară celei a naloxonului (1-3 ore), este indicată administrarea repetată a naloxonului Pacienţii vor fi strict supravegheaţi timp de cel puţin 48 de ore în scopul detectării la timp a unei posibile depresii a sistemului nervos central.


PREZENTARE

Cutii cu 6 capsule conţinând 2mg clorhidrat de loperamid.


CONDIŢII DE PĂSTRARE Produsul' se păstrează la temperatură cuprinsă între 15 şi 30°C.


A nu se lăsa la îndemâna copiilor!

Fabricat de “JANSSEN PHARMACEUTICA”, Beerse, Belgia

Ambalat de S.C. ‘TERAPIA” SJV. / Cluj-Napoca / România

însoţiţi orice reclamaţie cu numărul de serie înscris pe blister sau cutie.


Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului.
Toate medicamentele, si chiar suplimentele alimentare care combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient, el trebuie coroborat cu date reale. Unele medicamente pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. Prospecte.Net nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor. Prospecte.Net este un site de consultare si nicidecum unul de tratament.

Acum esti aici: Home » Prospect Imodium