Prospect Iodură de potasiu  65 mg comprimate

Sharing

Prospect Iodură de potasiu  65 mg comprimate

Iodură de potasiu

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament, deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

Luaţi întotdeauna acest medicament conform indicaţiilor din acest prospect sau indicaţiilor farmacistului. Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau recomandări.

 • Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

  Ce găsiţi în acest prospect:

  1. Ce este Iodură de potasiu G.L. Pharma şi pentru ce se utilizează

  2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Iodură de potasiu G.L. Pharma

  3. Cum să luaţi Iodură de potasiu G.L. Pharma

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Iodură de potasiu G.L. Pharma

  6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

  1. Ce este Iodură de potasiu G.L. Pharma şi pentru ce se utilizează

   Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă.

   În cazul accidentelor reactoarelor nucleare, poate să existe o emisie de iod radioactiv. În caz de contaminare, iodul radioactiv este preluat de către tiroidă. Asimilarea de iod radioactiv în tiroidă este împiedicată de aportul de iod non-radioactiv (de exemplu, sub formă de iodură de potasiu), înainte sau în timpul contaminării.

  2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Iodură de potasiu G.L. Pharma Nu luaţi Iodură de potasiu G.L. Pharma:

   • dacă sunteţi alergic la iodura de potasiu sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui

    medicament (enumerate la punctul 6).

   • dacă aveţi o tiroidă hiperactivă care produce prea mulţi hormoni tiroidieni (hipertiroidie).

   • dacă aveţi o tulburare a pereţilor vaselor de sânge (vasculită hipocomplementemică).

   • dacă aveţi o boală autoimună care implică senzaţie de mâncărime şi băşici la nivelul pielii (dermatită herpetiformă van Dühring).

    Atenţionări şi precauţii

    Înainte să luaţi Iodură de potasiu G.L. Pharma, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aveţi:

    • o tumoră malignă la nivelul tiroidei sau dacă medicul dumneavoastră crede că puteţi să aveţi o astfel de tumoră.

    • o îngustare a căilor respiratorii (care cauzează probleme respiratorii). Utilizarea de Iodură de potasiu G.L.Pharma, poate să agraveze această condiţie.

    • sunteţi în tratament sau aţi fost tratat în trecut pentru probleme ale tiroidei.

    • o anumită problemă cu tiroida numită „autonomie a tiroidei” şi nu sunteţi tratat pentru ea.

    • probleme cu rinichii.

    • probleme sau sunteţi în tratament pentru probleme ale glandelor suprarenale.

    • sunteţi deshidratat sau aveţi crampe din cauza căldurii sau exerciţiilor fizice extreme.

    • luaţi oricare dintre medicamentele enumerate la rubrica „Alte medicamente şi Iodură de potasiu G.L.Pharma”.

     Nou-născuţii până la vârsta de câteva săptămâni trebuie să fie consultaţi de către medic cât mai curând posibil după ce li s-a administrat Iodură de potasiu G.L.Pharma, astfel încât funcţia tiroidei să poată fi atent monitorizată.

     Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări în cazul în care una dintre situaţiile de mai sus vi se aplică.

     Iodură de potasiu G.L. Pharma împreună cu alte medicamente

     Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

     Vă rugăm să reţineţi că această informaţie poate fi, de asemenea, aplicabilă şi în cazul altor medicamente, pe care le-aţi luat / folosit recent.

     Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi:

    • medicamente care inhibă funcţia tiroidei; atunci când au fost administrate concomitent cu Iodură de potasiu G.L.Pharma, trebuie să fiţi monitorizat îndeaproape de către un medic.

    • captopril sau enalapril; aceste medicamente pot determina o cantitate crescută de potasiu în sânge.

    • chinidină, efectul chinidinei asupra inimii este mărit de administrarea de Iodură de potasiu G.L.Pharma.

    • diuretice care economisesc potasiul (“comprimate care elimină apa”), cum sunt amilorid sau triamteren, aceste medicamente pot provoca o cantitate crescută de potasiu în sânge.

     Utilizarea de Iodură de potasiu G.L.Pharma, poate influenţa tratamentul cu iod radioactiv, precum şi rezultatele testelor tiroidiene.

     Sarcina şi alăptarea

     Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi- vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

     Femeile gravide pot lua maxim 2 doze (aceasta înseamnă 2 comprimate de două ori). În cazul în care Iodură de potasiu G.L.Pharma, este luat în ultima parte a sarcinii, se recomandă să se verifice funcţia tiroidiană a nou-născutului.

     Femeile care alăptează pot lua maxim 2 doze (aceasta înseamnă 2 comprimate de două ori).

     Iodura se elimină în laptele uman, dar cantitatea nu este suficientă pentru protecţia completă a copilului. Prin urmare, iodura de potasiu trebuie, de asemenea, să fie administrată şi copilului.

     (Vezi pct. 3, “Cum să luaţi Iodură de potasiu G.L.Pharma “).

     Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

     Iodura de potasiu nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

     Iodură de potasiu G.L. Pharma conţine lactoză

     Acest medicament conţine lactoză (zahăr din lapte). Dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că aveţi o intoleranţă la unele categorii de glucide, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

  3. Cum să luaţi Iodură de potasiu G.L. Pharma

   Comprimatele de iod pot fi luate numai în cazuri de accidente nucleare şi, dacă se anunţă de către autoritatea competentă, de exemplu, prin intermediul radio-ului sau televiziunii.

   Nu luaţi comprimatele pe cont propriu.

   Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

   Pentru cea mai bună protecţie posibilă, este necesar să luaţi comprimatele cât mai curând posibil (în termen de două ore), după anunţul că iodul radioactiv a fost eliberat.

   Dacă comprimatele sunt luate între 4 până la 6 ore după expunerea la iodul radioactiv, protecţia este de aproximativ 50%. Administrarea este inutilă la 12 de ore de la expunere, deoarece iodul radioactiv a fost deja preluat de către tiroidă.

   Comprimatele pot fi mestecate sau înghiţite întregi. Pentru sugari, comprimatele pot fi amestecate în lichide sau dizolvate în apă, sirop sau un lichid similar. Poate dura până la 6 minute, până când comprimatele sunt complet dizolvate. Asiguraţi-vă de dizolvarea în totalitate a comprimatelor înainte de a le da copilului dumneavoastră.

   Doza recomandată este de:

   Adulţi, copii şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani sau peste: 2 comprimate Copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 12 ani: 1 comprimat

   Copii cu vârsta cuprinsă între 1 lună şi 3 ani: o jumătate de comprimat Nou-nascuţi şi copii mai mici de 1 luna: un sfert de comprimat

   Femei gravide (toate vârstele): 2 comprimate. Cu această doză, copilul dumneavoastră nenăscut este de asemenea protejat.

   Femei care alăptează (toate vârstele): 2 comprimate.

   Femeile gravide şi care alăptează trebuie să ia maxim două doze (aceasta înseamnă 2 comprimate de două ori). Nou-născuţilor nu trebuie să li se administreze mai mult de o singură doză. Copiilor care dezvoltă reacţii la nivelul pielii după prima administrare nu trebuie să li se administreze doze suplimentare.

   Utilizareacomprimatelor de iod nu este recomandată persoanelor peste 40 de ani, deoarece la această vârstă nu există un risc crescut pentru apariţia cancerului tiroidian cauzat de expunerea la iod radioactiv.

   Aportul unic al dozelor menţionate mai sus protejează împotriva posibilei captări de iod radioactiv în cazul inhalării în momentul trecerii norului radioactiv.

   În cazul în care eliberarea de iod radioactiv continuă şi, prin urmare, continuă şi expunerea prin inhalare, dozele mentionate mai sus trebuie luate zilnic, atâta timp cât eliberarea de iod radioactiv persistă.

   Dacă luaţi mai multă Iodură de potasiu G.L. Pharma decât trebuie

   Dacă luaţi mai multă Iodură de potasiu G.L.Pharma decât dozele descrise mai sus, nu creşte efectul protector.

   Dacă aţi luat mai multă Iodură de potasiu G.L.Pharma decât trebuie, poate să apară otrăvirea cu iod care are efecte secundare severe, cum sunt problemele respiratorii şi la nivelul inimii.

   Dacă aţi luat prea multă Iodură de potasiu G.L.Pharma, spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

  4. Reacţii adverse posibile

   Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

   Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane):

   • erupţie tranzitorie pe piele.

    Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile):

   • O glanda tiroida hiperactivă (caracterizată prin pierdere în greutate, creştere a poftei de mâncare, intoleranţă la căldură şi creştere a transpiraţiei).

   • O glanda tiroidă mărită, cu sau fără dezvoltarea mixedemului (o afecţiune în care există o îngroşare a pielii si a ţesuturilor organismului, mai ales la nivelul feţei).

   • reacţii de hipersensibilitate, cum sunt umflare a glandelor salivare, dureri de cap, respiraţie şuierătoare sau tuse şi stomac deranjat.

   Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

  5. Cum se păstrează Iodură de potasiu G.L. Pharma

   Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. A nu se păstra la temperaturi peste 25 ° C.

   A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.

   Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe blister şi cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

   Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii Ce conţine Iodură de potasiu G.L. Pharma

 • Substanţa activă este iodura de potasiu. Un comprimat conţine iodură de potasiu 65 mg, echivalent cu

  50 mg de iod.

 • Celelalte componente sunt amidon de porumb, lactoză monohidrat, celuloză microcristalină (E 460), copolimer bazic butilmetacrilat, stearat de magneziu (E 572).

Cum arată Iodură de potasiu G.L. Pharma şi conţinutul ambalajului

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la alb-brun, cu o linie de divizare în forma de cruce, sensibilă la presiune pe faţa interioară şi crestături pe faţa exterioară.

Comprimatul poate fi divizat în patru doze egale.

Cutii cu blisteredin PVC-PVdC/Al care conţin 2, 6, 10 sau 20 comprimate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

G.L. Pharma GmbH,

Schlossplatz 1, 8502 Lannach, Austria

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European (SEE), sub următoarele denumiri comerciale:

Olanda: Kajodan 65 mg tabletten

Bulgaria: калиев йодид G.L. Pharma 65 mg таблетки Cipru: ιωδιούχο κάλιο G.L. Pharma 65 mg δισκία Republica Cehă: Jodid draselný G.L. Pharma 65 mg tablety Estonia: Potassium iodide G.L. Pharma

Finlanda: Kaliumjodidi G.L. Pharma 65 mg tablettia

Irlanda: Potassium iodide G.L. Pharma 65 mg tablets Islanda: Kalíumjoðíði GL Pharma 65 mg töflur Letonia: Potassium iodide G.L. Pharma 65 mg tabletes Lituania: Potassium iodide G.L. Pharma 65 mg tablets Malta: Potassium iodide G.L. Pharma 65 mg tablets Polonia: Jodek potasu G.L. Pharma

Portugalia: Iodeto de potássio GL Pharma 65 mg comprimidos România: Iodură de potasiu GL Pharma 65 mg comprimate Suedia: Kaliumjodid G.L. Pharma 65 mg tabletter

Republica Slovacă: Jodid draselný G.L. Pharma 65 mg tablet Slovenia: Kalijev jodid G.L. Pharma 65 mg tablete

Marea Britanie: Potassium iodide 65 mg tablets

Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2012

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum sunteti aici: Home » Prospect Iodură de potasiu  65 mg comprimate
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!