Prospect Irbesartan – Hipertensiune Arteriala cu Complicatii

Sharing

Cuprins

Prospect Irbesartan

 75 mg; 150 mg; 300 mg comprimate filmate

Irbesartan

 Irbesartan este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arterială esenţială) şi pentru protejarea rinichilor la pacienţii hipertensivi cu diabet zaharat de tip 2 cu valori ale parametrilor de laborator care demonstrează afectarea funcţiei renale.

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Irbesartan Terapia şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Irbesartan Terapia

  3. Cum să utilizaţi Irbesartan Terapia

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Irbesartan Terapia

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE IRBESARTAN TERAPIA ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Irbesartanul aparţine grupei de medicamente cunoscută sub denumirea de antagonişti ai receptorilor pentru angiotensină II.

  2. Angiotensina II este o substanţă produsă în organism, care se leagă de anumiţi receptori din vasele de sânge, determinând constricţia (îngustarea) acestora.

  3. Aceasta are ca rezultat creşterea tensiunii arteriale. Irbesartanul împiedică legarea angiotensinei II de aceşti receptori şi determină astfel relaxarea (dilatarea) vaselor de sânge şi scăderea tensiunii arteriale.

  4. Irbesartanul întârzie deteriorarea funcţiei rinichilor la pacienţii cu tensiune arterială crescută şi diabet zaharat de tip 2.

    

  5. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI IRBESARTAN TERAPIA Nu utilizaţi Irbesartan Terapia

   • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la irbesartan sau la oricare dintre celelalte componente ale comprimatelor filmate Irbesartan Terapia (o reacţie alergică poate include erupţii trecătoare pe piele, mâncărime, umflarea feţei, a buzelor, sau a mâinilor/picioarelor, sau dificultăţi de respiraţie)

   • dacă sunteţi în ultimele şase luni de sarcină (se recomandă de asemenea evitarea irbesartanului în primele luni de sarcină – Vezi pct. “Sarcină”)

   • dacă alăptaţi.

    Irbesartan Terapia nu trebuie administrat copiilor şi adolescenţilor (cu vârstă sub 18 ani).

    Întrebaţi medicul dacă nu sunteţi sigur că puteţi lua Irbesartan Terapia.

    Dacă credeţi că aceste situaţii se aplică în cazul dumneavoastră, nu luaţi medicamentul, întrebaţi-l pe medic şi urmaţi sfatul primit.

    Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Irbesartan Terapia

    • dacă prezentaţi vărsături sau diaree

    • dacă faceţi tratament cu diuretice (comprimate pentru eliminarea apei) sau urmaţi o dietă cu restricţie de sare

     • dacă suferiţi de hipertensiune arterială renovasculară [hipertensiune cauzată de îngustarea vaselor de sânge din rinichi (stenoză a arterei renale)], utilizarea irbesartanului poate determina scăderi severe ale presiunii sanguine şi insuficienţă renală

     • dacă suferiţi de afecţiuni renale: În acest caz, medicul dumneavoastră poate să vă efectueze periodic analize de sânge, în special pentru a determina concentraţiile potasiului şi creatininei din sânge în situaţia funcţionării anormale a rinichilor.

     • dacă suferiţi de stenoză aortică şi mitrală (îngustarea valvelor inimii) sau cardiomiopatie hipertrofică obstructivă (boală a muşchiului inimii în care o porţiune din muşchi este îngroşată).

     • dacă suferiţi de hiperaldosteronism primar (un sindrom asociat cu o creştere a secreţiei hormonului numit aldosteron de către glanda suprarenală, caracterizat prin hipertensiune arterială, dureri de cap şi slăbiciune musculară): Există posibilitatea ca Irbesartan Terapia să nu determine scăderea tensiunii arteriale.

     • dacă aveţi tensiune arterială mare şi afectare renală diabetică , efectele terapeutice ale Irbesartan Terapia pot fi diferite.

     • dacă suferiţi de insuficienţă cardiacă severă sau boală renală, tratamentul cu Irbesartan Terapia poate produce o scădere semnificativă a tensiunii arteriale, creşterea ureei şi creatininei, insuficienţă renală şi scăderea producţiei de urină.

     • dacă suferiţi de afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază Lapp sau sindrom de malabsorbţie de glucoză-galactoză (care ar putea produce dureri abdominale, crampe, diaree, sau gaze după consumul de alimente)

     • dacă urmează să fiţi supus unei operaţii (intervenţii chirurgicale) sau să vi se administreze anestezice, informaţi medicul în legătură cu acest medicament.

     • Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă.

      Irbesartan nu este recomandat la începutul sarcinii şi poate determina leziuni grave asupra fătului după 3 luni de sarcină. (Vezi pct. “Sarcina şi alăptarea”)

      Vă rugăm adresaţi-vă medicului dumneavoastră chiar dacă aţi fost în una dintre situaţiile de mai sus în trecut.

      Utilizarea altor medicamente

      Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

      Este deosebit de important să îl informaţi pe medicul dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:

     • Diuretice (comprimate pentru eliminarea apei) şi alte antihipertensive (medicamente care scad tensiunea arterială): aceste medicamente ar putea creşte efectele de scădere a tensiunii arteriale ale irbesartanului

     • Suplimente de potasiu şi diuretice care economisesc potasiu: folosirea concomitentă poate creşte concentraţia de potasiu din sânge.

     • Litiu: pot să apară creşterea concentraţiilor plasmatice de litiu şi toxicitate dacă litiul este administrat concomitent cu Irbesartan Terapia.

     • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (medicamente folosite pentru tratamentul durerii şi febrei): poate să apară efectul de scădere a tensiunii arteriale; poate să determine

    creşterea riscului de afectare a funcţiei renale, inclusiv posibilitatea de producere a insuficienţei renale şi o creştere a concentraţiei potasiului din sânge. Se recomandă prudenţă în cazul administrării la vârstnici.

    Folosirea Irbesartan Terapia cu alimente şi băuturi Irbesartan Terapia se poate administra cu sau fără alimente. Sarcina şi alăptarea

    Sarcina

    Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. De obicei, medicul dumneavoastră vă va sfătui să întrerupeţi tratamentul înainte de a rămâne gravidă sau imediat după ce aflaţi că sunteţi gravidă şi vă va recomanda înlocuirea irbesartanului cu un alt medicament.

    Irbesartan nu este recomandat în prima perioadă de sarcină şi poate afecta grav fătul după primul trimestru de sarcină.

    Alăptarea

    Trebuie să informaţi medicul dacă alăptaţi sau dacă urmează să începeţi să adăptaţi. Irbesartanul nu este recomandat mamelor care alăptează, iar medicul vă va recomanda probabil un alt tratament dacă doriţi să alăptaţi, mai ales dacă copilul este nou-născut sau s-a născut prematur.

    Irbesartan Terapia nu trebuie administrat în trimestrul doi şi trei de sarcină sau în timpul alăptării. Trebuie schimbat tratamentul cu unul alternativ înaintea unei sarcini plănuite.

    Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

    Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

    Este puţin probabil ca Irbesartan Terapia să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, în timpul tratamentului hipertensiunii arteriale pot să apară, ocazional, ameţeli sau oboseală. Dacă observaţi apariţia acestora, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

    Informaţii importante privind unele componente ale Irbesartan Terapia

    Irbesartan Terapia conţine 25,87 mg lactoză, o componentă inactivă.

    Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

  6. CUM SĂ UTILIZAŢI IRBESARTAN TERAPIA

   Utilizaţi întotdeauna Irbesartan Terapia exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

   Doze

   Doza uzuală iniţială şi de întreţinere este de 150 mg o dată pe zi. Medicul dumneavoastră poate creşte doza de Irbesartan Terapia la 300 mg o dată pe zi, în funcţie de răspunsul la tratament.

   La pacienţii hipertensivi cu diabet zaharat de tip 2, doza de întreţinere adecvată pentru tratamentul afectării renale asociate este 300 mg o dată pe zi.

   Medicul poate recomanda o doză mai mică, în special la începutul tratamentului la pacienţii hemodializaţi şi la pacienţii cu vârsta peste 75 ani.

   Dacă aveţi afectare hepatică, medicul dumneavoastră va decide doza adecvată pentru dumneavoastră.

   Efectul maxim de scădere a tensiunii arteriale este observat la 4-6 săptămâni de la iniţierea tratamentului.

   Irbesartan Terapia se administrează pe cale orală. Înghiţiţi comprimatele cu o cantitate suficientă de apă. Încercaţi să vă luaţi doza zilnică la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi, pentru a vă aminti să luaţi medicamentul.

   Copii şi adolescenţi

   Comprimatele filmate Irbesartan Terapia nu trebuie administrate copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani.

   Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Irbesartan Terapia

   Dacă aţi luat din greşeală un număr prea mare de comprimate sau o altă persoană a înghiţit comprimatele, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la secţia de urgenţe a celui mai apropiat spital. Luaţi acest prospect sau câteva comprimate cu dumneavoastră pentru ca medicul să ştie ce aţi luat.

   Cele mai probabile reacţii adverse în caz de supradozaj sunt scăderea tensiunii arteriale şi creşterea frecvenţei bătăilor inimii. De asemenea, poate să apară scăderea numărului bătăilor inimii.

   Dacă uitaţi să utilizaţi Irbesartan Terapia

   Dacă aţi uitat, din greşeală, să luaţi medicamentul într-o zi, luaţi doza următoare ca de obicei. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

   Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

   Dacă încetaţi să luaţi Irbesartan Terapia

   Luaţi comprimatele aşa cum vi s-a recomandat şi pentru cât timp vi s-a recomandat. Nu întrerupeţi administrarea chiar dacă vă simiţiţi mai bine, pentru că simptomele ar putea reveni. Nu întrerupeţi brusc tratamentul cu excepţia cazului în care medicul vă sfătuieşte să faceţi acest lucru.

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  7. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, Irbesartan Terapia poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

   Frecvenţa reacţiilor adverse menţionate mai jos este definită prin următoarea convenţie: Frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori

   Foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000

   Mai puţin frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000

   Cu frecvenţă necunoscute: care nu poate fi estimată din datele disponibile

   Dacă apare orice reacţii adverse, acestea sunt probabil uşoare şi trecătoare. Cu toate acestea, unele dintre aceste reacţii adverse pot să fie grave şi să necesite supraveghere medicală.

   • Cazuri rare de reacţii alergice cutanate (erupţii trecătoare pe piele, urticarie), precum şi umflarea localizată a feţei, buzelor şi/sau a limbii au fost raportate la pacienţii care iau irbesartan. Dacă simţiţi că aveţi astfel de reacţii sau aveţi senzaţie de lipsă de aer, întrerupeţi administrarea de Irbesartan Terapia şi solicitaţi imediat asistenţă medicală.

    Următoarele reacţii adverse au fost raportate frecvent la pacienţii cu tensiune arterială crescută:

   • ameţeli

   • greaţă / vărsături

   • oboseală

   • creşterea concentraţiilor plasmatice de creatinkinază (medicul dumneavoastră vă face aceste analize).

    Următoarele reacţii adverse au fost raportate mai puţin frecvent la pacienţii cu tensiune arterială crescută:

   • accelerarea bătăilor inimii (tahicardie)

   • înroşirea bruscă a feţei

   • tuse

   • diaree

   • indigestie

   • tulburări ale activităţii sexuale

   • dureri în piept

    La pacienţii cu tensiune arterială crescută şi diabet zaharat de tip 2 cu afectare renală, pot să apară frecvent şi următoarele reacţii adverse:

   • tensiune arterială scăzută şi ameţeală (mai ales atunci când vă ridicaţi în picioare din poziţia culcat sau şezând)

   • dureri osoase şi musculare

    Au fost raportate şi următoarele reacţii adverse. Cu toate acestea, frecvenţa apariţiei lor nu este cunoscută.

   • Durere de cap

   • Tulburări ale gustului

   • Zgomote în urechi

   • Crampe musculare

   • Dureri articulare şi musculare

   • Inflamaţii ale vaselor mici de sânge în special la nivelul pielii (o afecţiune cunoscută sub denumirea de vasculită leucocitoclastică)

   • Îngălbenirea pielii şi a albului ochilor însoţite de scăderea poftei de mâncare şi dureri abdominale (acestea pot fi semne ale unei probleme de ficat)

    Unele analize de sânge pot da rezultate modificate

   • Scăderea concentraţiei de hemoglobină (un pigment în celulele sanguine)

   • Creşterea concentraţiei de potasiu în sânge

   • Teste ale funcţiei hepatice

   • Creşterea concentraţiilor plasmatice de creatinin kinază

    Din această cauză, medicul dumneavoastră poate să vă facă periodic analize de sânge.

    Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  8. CUM SE PĂSTREAZĂ IRBESARTAN TERAPIA

   A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

   Nu utilizaţi Irbesartan Terapia după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

   A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină. Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

   Acest medicament nu necesită condiţii speciale de temperatură de păstrare.

   Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  9. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Irbesartan Terapia

 • Substanţa activă este irbesartan.

   

  Fiecare comprimat filmat Irbesartan Terapia 75 mg conţine 75 mg irbesartan. Fiecare comprimat filmat Irbesartan Terapia 150 mg conţine 150 mg irbesartan. Fiecare comprimat filmat Irbesartan Terapia 300 mg conţine 300 mg irbesartan.

 • Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, hipromeloză, croscarmeloză sodică, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, opadry alb (compoziţie: hipromeloză, macrogol 4000, dioxid de titan (E 171) şi lactoză monohidrat).

Cum arată Irbesartan Terapia şi conţinutul ambalajului

Comprimatele filmate Irbesartan Terapia 75mg sunt biconvexe, ovale, albe sau aproape albe, gravate cu ‘I3’ pe una din feţe.

Comprimatele filmate Irbesartan Terapia 150mg sunt biconvexe, ovale, albe sau aproape albe, gravate

cu ‘I4’ pe una din feţe.

 

Comprimatele filmate Irbesartan Terapia 300mg sunt biconvexe, ovale, albe sau aproape albe, gravate

cu ‘I5’ pe una din feţe.

 

Comprimatele filmate Irbesartan Terapia sunt furnizate în blistere transparente din PVC-PE-PVdC/Al, în cutii cu 1, 14, 28, 30, 56, 60, 84, 90 sau 98 de comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Terapia SA

Str. Fabricii nr. 124 Cluj Napoca, România

Producătorul

Ranbaxy Ireland Limited

Spafield, Cork Road, Cashel, Co-Tipperary, Irlanda

Cemelog –BRS Kft

2040 Budaörs, Vasút u. 2., Ungaria

Terapia SA

Str. Fabricii nr.124 Cluj Napoca, România

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

 

Belgium Irbesartan Ranbaxy 75 mg filmtablette/comprimé pelliculé/filmomhulde tablet Belgium Irbesartan Ranbaxy 150 mg filmtablette/comprimé pelliculé/filmomhulde tablet Belgium Irbesartan Ranbaxy 300 mg filmtablette/comprimé pelliculé/filmomhulde tablet

 

 

Bulgaria Irbesartan Ranbaxy 75 mg филмирани таблетки Bulgaria Irbesartan Ranbaxy 150 mg филмирани таблетки Bulgaria Irbesartan Ranbaxy 300 mg филмирани таблетки

Czech Republic Irbesartan Ranbaxy 75 mg potahovaná tableta Czech Republic Irbesartan Ranbaxy 150 mg potahovaná tableta Czech Republic Irbesartan Ranbaxy 300 mg potahovaná tableta

 

Denmark Irbesartan Ranbaxy 75 mg filmovertrukket tablet Denmark Irbesartan Ranbaxy 150 mg filmovertrukket tablet Denmark Irbesartan Ranbaxy 300mg filmovertrukket tablet

Estonia Irbesartan Ranbaxy 150 mg õhukese polümeerikattega tabletid Estonia Irbesartan Ranbaxy 300 mg õhukese polümeerikattega tabletid

 

Finland Irbesartan Ranbaxy 75 mg tabletti, kalvopäällysteinen Finland Irbesartan Ranbaxy 150 mg tabletti, kalvopäällysteinen Finland Irbesartan Ranbaxy 300 mg tabletti, kalvopäällysteinen

 

France Irbesartan Ranbaxy 75 mg comprimé pelliculé France Irbesartan Ranbaxy 150 mg comprimé pelliculé France Irbesartan Ranbaxy 300 mg comprimé pelliculé

 

 

Germany Irbesartan Basics 75 mg Filmtablette Germany Irbesartan Basics 150 mg Filmtablette Germany Irbesartan Basics 300 mg Filmtablette

 

Greece Irbesartan 75 mg Επικαλυμμένα με λεπηό υμένιο διζκία Greece Irbesartan 150 mg Επικαλυμμένα με λεπηό υμένιο διζκία Greece Irbesartan 300 mg Επικαλυμμένα με λεπηό υμένιο διζκία

Hungary Irbesartan Ranbaxy 150 mg filmom obložena tableta Hungary Irbesartan Ranbaxy 300 mg filmom obložena tableta

 

Iceland Irbesartan Ranbaxy 75 mg filmuhúðuð tafla Iceland Irbesartan Ranbaxy 150 mg filmuhúðuð tafla Iceland Irbesartan Ranbaxy 300 mg filmuhúðuð tafla

 

Ireland Irbesartan Ranbaxy 75 mg film-coated tablets Ireland Irbesartan Ranbaxy 150 mg film-coated tablets Ireland Irbesartan Ranbaxy 300 mg film-coated tablets

 

Italy Irbesartan Ranbaxy 75 mg compresse rivestite con film Italy Irbesartan Ranbaxy 150 mg compresse rivestite con film Italy Irbesartan Ranbaxy 300 mg compresse rivestite con film

Latvia Irbesartan Ranbaxy 150 mg apvalkotās tabletes Latvia Irbesartan Ranbaxy 300 mg apvalkotās tabletes

Lithuania Irbesartan Ranbaxy 75 mg plėvele dengtos tabletės Lithuania Irbesartan Ranbaxy 150 mg plėvele dengtos tabletės Lithuania Irbesartan Ranbaxy 300 mg plėvele dengtos tabletės

 

The Netherlands Irbesartan Ranbaxy 75 mg filmomhulde tabletten The Netherlands Irbesartan Ranbaxy 150 mg filmomhulde tabletten The Netherlands Irbesartan Ranbaxy 300 mg filmomhulde tabletten

 

Norway Irbesartan Ranbaxy 75 mg tablett, filmdrasjert Norway Irbesartan Ranbaxy 150 mg tablett, filmdrasjert Norway Irbesartan Ranbaxy 300 mg tablett, filmdrasjert

 

 

Poland Irbesartan Ranbaxy 75 mg tabletka powlekana Poland Irbesartan Ranbaxy 150 mg tabletka powlekana Poland Irbesartan Ranbaxy 300 mg tabletka powlekana

 

Portugal Irbesartan Ranbaxy 75 mg comprimidos revestidos por pelicula Portugal Irbesartan Ranbaxy 150 mg comprimidos revestidos por pelicula Portugal Irbesartan Ranbaxy 300 mg comprimidos revestidos por pelicula

 

 

Slovakia Irbesartan Ranbaxy 75 mg filmom obalená tableta Slovakia Irbesartan Ranbaxy 150 mg filmom obalená tableta Slovakia Irbesartan Ranbaxy 300 mg filmom obalená tableta

 

 

Slovenia Irbesartan Ranbaxy 75 mg filmako obložena tableta Slovenia Irbesartan Ranbaxy 150 mg filmako obložena tableta Slovenia Irbesartan Ranbaxy 300 mg filmako obložena tableta

 

Spain Irbesartan Ranbaxy 75 mg comprimidos EFG Spain Irbesartan Ranbaxy 150 mg comprimidos EFG Spain Irbesartan Ranbaxy 300 mg comprimidos EFG

 

Sweden Irbesartan Ranbaxy 75 mg filmdragerade tabletter Sweden Irbesartan Ranbaxy 150 mg filmdragerade tabletter Sweden Irbesartan Ranbaxy 300 mg filmdragerade tabletter

 

 

United Kingdom Irbesartan Ranbaxy 75 mg film-coated tablets United Kingdom Irbesartan Ranbaxy 150 mg film-coated tablets United Kingdom Irbesartan Ranbaxy 300 mg film-coated tablets

Acest prospect a fost aprobat în Martie 2009

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum esti aici: Home » Prospect Irbesartan – Hipertensiune Arteriala cu Complicatii
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!