Prospect Jalra

Sharing

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Jalra Prospect

50 mg comprimate

Vildagliptin

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

–            Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–          Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, asistentei pe probleme de diabet sau farmacistului.

–          Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–          Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

In acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Jalra şi pentru ce se utilizează
 2. Înainte să utilizaţi Jalra
 3. Cum să utilizaţi Jalra
 4. Reacţii adverse posibile
 5. Cum se păstrează Jalra
 6. Informaţii suplimentare
jalra prospect
jalra prospect

1. CE ESTE JALRA ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ  cititi mai departe in acest prospect

Jalra aparţine unui grup de medicamente numite „antidiabetice orale”.

Jalra se utilizează pentru tratarea pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2. Medicamentul este utilizat atunci când diabetul nu poate fi controlat numai prin regim alimentar şi exerciţii fizice. Acesta ajută la controlarea valorii glicemiei.

Diabetul zaharat de tip 2 apare dacă organismul nu produce suficientă insulină sau dacă insulina pe care o produce organismul nu funcţionează atât de bine cât ar trebui. De asemenea, acesta poate apare dacă organismul produce prea mult glucagon.

Insulina este o substanţă care ajută la scăderea valorii glicemiei, în special după mese. Glucagonul este o substanţă care stimulează producerea de zahăr de către ficat, determinând creşterea valorii zahărului din sânge (glicemiei). Pancreasul este cel care produce ambele substanţe.

Jalra acţionează determinând pancreasul să producă mai multă insulină şi mai puţin glucagon. Acest lucru ajută la controlarea valorii glicemiei.

Medicul dumneavoastră vă va prescrie Jalra împreună cu un anumit alt medicament antidiabetic, pe care deja îl luaţi pentru controlul diabetului, în cazul în care un singur medicament nu este suficient pentru a vă controla valoarea glicemiei.

Chiar dacă începeţi acum să luaţi un medicament pentru diabetul de care suferiţi, este important să urmaţi în continuare regimul alimentar şi/sau programul de exerciţii fizice care v-au fost recomandate.

Nu utilizaţi Jalra:

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la vildagliptin sau la oricare dintre celelalte componente ale Jalra (vezi pct. 6: Informaţii suplimentare). Dacă presupuneţi că puteţi fi alergic la vildagliptin sau la oricare dintre celelalte componente ale Jalra, nu luaţi acest medicament şi discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Jalra:

Dacă oricare din aceste cazuri este valabil pentru dumneavoastră, informaţi-vă medicul înainte de a utiliza Jalra.

 • dacă suferiţi de diabet zaharat de tip 1 (adică organismul dumneavoastră nu produce insulină).
 • dacă suferiţi de boli renale moderate sau severe.
 • dacă faceţi dializă.
 • dacă suferiţi de boli hepatice.
 • dacă suferiţi de insuficienţă cardiacă.

Dacă aţi luat vildaglipin înainte, dar a trebuit să întrerupeţi tratamentul din cauza reacţiilor adverse (boală hepatică), nu trebuie să luaţi acest medicament.

Leziunile diabetice ale pielii sunt o complicaţie frecventă a diabetului zaharat. Sunteţi sfătuit să urmaţi recomandările pe care vi le dau medicul dumneavoastră sau asistenta privind îngrijirea pielii şi a piciorului. De asemenea, sunteţi sfătuit să acordaţi o atenţie deosebită la apariţia de noi băşici sau ulcere în timpul administrării Jalra. Dacă acestea apar, trebuie să îl informaţi imediat pe medicul dumneavoastră.

Nu se recomandă utilizarea Jalra la copii şi adolescenţi.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Medicul dumneavoastră vă poate modifica doza de Jalra dacă utilizaţi alte medicamente (cum sunt medicamentele numite tiazide, corticosteroizi, medicamente pentru tiroidă şi anumite medicamente care afectează sistemul nervos).

Utilizarea Jalra împreună cu alimente şi băuturi

Puteţi utiliza Jalra cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Femeile care sunt gravide sau intenţionează să rămână gravide trebuie să discute cu medicul lor înainte de a utiliza Jalra. Nu trebuie să utilizaţi Jalra în timpul sarcinii.

Nu se cunoaşte dacă Jalra trece în lapte. Nu trebuie să utilizaţi Jalra dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Dacă resimţiţi ameţeli în timp ce utilizaţi Jalra, nu conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componentele ale Jalra

Jalra conţine lactoză (zahăr din lapte). Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Utilizaţi întotdeauna Jalra exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Cât să utilizati

Cantitatea de Jalra pe care trebuie să o ia diferite persoane variază în funcţie de starea acestora. Medicul dumneavoastră vă va spune exact câte comprimate de Jalra trebuie să luaţi.

Doza uzuală de Jalra este fie de:

 • 50 mg pe zi administrate ca o singură doză dimineaţa, dacă utilizaţi Jalra împreună cu un alt medicament numit sulfoniluree, fie de
 • 100 mg pe zi administrate ca 50 mg dimineaţa şi 50 mg seara, dacă luaţi Jalra împreună cu un alt medicament numit metformină sau o glitazonă.

Medicul dumneavoastră vă va prescrie Jalra împreună cu un alt medicament pentru controlul valorii glicemiei.

Când şi cum să luaţi Jalra

 • Luaţi acest medicament dimineaţa sau dimineaţa şi seara.
 • Înghiţiţi comprimatele întregi, cu puţină apă.

Cât timp se administrează Jalra

 • Luaţi Jalra în fiecare zi atât timp cât vă spune medicul dumneavoastră. Este posibil să trebuiască să urmaţi acest tratament pe o perioadă de timp îndelungată.
 • Medicul dumneavoastră va monitoriza periodic starea dumneavoastră pentru a verifica dacă tratamentul are efectul scontat.
 • Nu încetaţi administrarea Jalra decât dacă medicul dumneavoastră vă spune să faceţi acest lucru. Dacă aveţi întrebări despre cât timp să luaţi acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă utilizaţi mai mult Jalra decât trebuie

Dacă luaţi prea multe comprimate de Jalra sau dacă altcineva a luat medicamentul dumneavoastră, discutaţi imediat cu medicul dumneavoastră. Poate fi necesară îngrijire medicală. Dacă trebuie să mergeţi la un medic sau la spital, luaţi cutia cu dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Jalra

Dacă uitaţi să luaţi o doză din acest medicament, luaţi-o de îndată ce vă amintiţi. Apoi luaţi doza următoare la ora obişnuită. Dacă se apropie ora la care trebuie să luaţi doza următoare, nu mai luaţi doza uitată. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE Jalra

Ca toate medicamentele, Jalra poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Aceste reacţii adverse pot apărea cu anumite frecvenţe, care sunt definite după cum urmează:

 • foarte frecvente: afectează mai multe de 1 pacient din 10
 • frecvente: afectează 1 până la 10 pacienţi din 100
 • mai puţin frecvente: afectează 1 până la 10 pacienţi din 1000
 • rare: afectează 1 până la 10 pacienţi din 10000
 • foarte rare: afectează mai puţin de 1 pacient din 10000
 • cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile.

 

Unele simptome necesită îngrijire medicală imediată:

Trebuie să întrerupeţi tratamentul cu Jalra şi să mergeţi imediat la medicul dumneavoastră dacă prezentaţi următoarele reacţii adverse:

 • Edem angioneurotic (rar): Simptomele includ umflarea feţei, limbii sau gâtului, dificultăţi la înghiţire, dificultăţi ale respiraţiei, apariţia bruscă de erupţii pe piele sau urticarie, deaorece pot indica o reacţie numită „angioedem”
 • Boală hepatică (hepatită) (rar): Simptomele includ îngălbenirea pielii sau ochilor, greaţa, pierderea poftei de mâncare sau urina închisă la culoare, deoarece pot indica o boală hepatică (hepatită)

Alte reacţii adverse

Unii pacienţi au avut următoarele reacţii adverse când au utilizat Jalra şi metformină:

 • Frecvente: tremor, durere de cap, ameţeală, greaţă, valoare mică a glucozei sanguine (glicemie scăzută)
 • Mai puţin frecvente: oboseală

Unii pacienţi au avut următoarele reacţii adverse când au utilizat Jalra şi o sulfoniluree:

 • Frecvente: tremor, durere de cap, ameţeală, slăbiciune, valoare mică a glucozei sanguine (glicemie scăzută)
 • Mai puţin frecvente: constipaţie
 • Foarte rare: durere în gât, nas înfundat

Unii pacienţi au avut următoarele reacţii adverse când au utilizat Jalra şi o glitazonă:

 • Frecvente: creşterea greutăţii corporale, umflarea mâinilor, genunchiului sau piciorului (edem)
 • Mai puţin frecvente: durere de cap, slăbiciune, valoare mică a glucozei sanguine (glicemie scăzută)

Unii pacienţi au avut următoarele reacţii adverse când au utilizat numai Jalra:

 • Frecvente: ameţeală
 • Mai puţin frecvente: durere de cap, constipaţie, umflarea mâinilor, gleznelor şi picioarelor (edem), dureri ale articulaţiilor, valoare mică a glucozei sanguine (glicemie scăzută)
 • Foarte rare: durere în gât, nas înfundat, febră

După punerea pe piaţă a acestui medicament, au fost raportate şi următoarele reacţii adverse (cu frecvenţa necunoscută):

 • Erupţie pe piele, însoţită de senzaţie de mâncărime
 • Inflamaţie a pancreasului

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5.       CUM SE PĂSTREAZĂ JALRA

 • A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
 • Nu utilizaţi Jalra după data de expirare înscrisă pe blister şi cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
 • A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
 • A nu se utiliza Jalra dacă ambalajul este deteriorat sau prezintă semne de deschidere anterioară.

6.      INFORMAŢII SUPLIMENTARE Jalra

Ce conţine Jalra

 • Substanţa activă este vildagliptin.

Fiecare comprimat conţine vildagliptin 50 mg.

 • Celelalte componente sunt lactoză anhidră, celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu (tip A) şi stearat de magneziu.

Cum arată Jalra şi conţinutul ambalajului

Comprimatele Jalra 50 mg sunt rotunde, de culoare albă spre gălbui deschis şi plate, inscripţionate cu „NVR” pe una din feţe şi cu „FB” pe cealaltă.

Comprimatele Jalra 50 mg sunt disponibile în cutii conţinând 7, 14, 28, 30, 56, 60, 90, 112, 180 sau 336 comprimate şi în ambalaje colective care conţin 336 (3×112) comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate în ţara dumneavoastră.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Novartis Europharm Limited Wimblehurst Road Horsham

West Sussex, RH12 5AB Marea Britanie

Fabricantul

Novartis Pharma GmbH RoonstraBe 25 D-90429 Nurnberg Germania

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

Belgie/Belgique/Belgien

Novartis Pharma N.V. Tel/Tel: +32 2 246 16 11

Luxembourg/Luxemburg

Acest prospect Jalra a fost aprobat

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului.
Toate medicamentele, si chiar suplimentele alimentare care combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient, el trebuie coroborat cu date reale. Unele medicamente pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. Prospecte.Net nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor. Prospecte.Net este un site de consultare si nicidecum unul de tratament.

Acum esti aici: Home » Prospect Jalra