Prospect Jalra

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Jalra Prospect

50 mg comprimate

Vildagliptin

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

–            Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–          Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, asistentei pe probleme de diabet sau farmacistului.

–          Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–          Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

In acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Jalra şi pentru ce se utilizează
 2. Înainte să utilizaţi Jalra
 3. Cum să utilizaţi Jalra
 4. Reacţii adverse posibile
 5. Cum se păstrează Jalra
 6. Informaţii suplimentare
jalra prospect
jalra prospect

1. CE ESTE JALRA ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ  cititi mai departe in acest prospect

Jalra aparţine unui grup de medicamente numite „antidiabetice orale”.

Jalra se utilizează pentru tratarea pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2. Medicamentul este utilizat atunci când diabetul nu poate fi controlat numai prin regim alimentar şi exerciţii fizice. Acesta ajută la controlarea valorii glicemiei.

Diabetul zaharat de tip 2 apare dacă organismul nu produce suficientă insulină sau dacă insulina pe care o produce organismul nu funcţionează atât de bine cât ar trebui. De asemenea, acesta poate apare dacă organismul produce prea mult glucagon.

Insulina este o substanţă care ajută la scăderea valorii glicemiei, în special după mese. Glucagonul este o substanţă care stimulează producerea de zahăr de către ficat, determinând creşterea valorii zahărului din sânge (glicemiei). Pancreasul este cel care produce ambele substanţe.

Jalra acţionează determinând pancreasul să producă mai multă insulină şi mai puţin glucagon. Acest lucru ajută la controlarea valorii glicemiei.

Medicul dumneavoastră vă va prescrie Jalra împreună cu un anumit alt medicament antidiabetic, pe care deja îl luaţi pentru controlul diabetului, în cazul în care un singur medicament nu este suficient pentru a vă controla valoarea glicemiei.

Chiar dacă începeţi acum să luaţi un medicament pentru diabetul de care suferiţi, este important să urmaţi în continuare regimul alimentar şi/sau programul de exerciţii fizice care v-au fost recomandate.

Nu utilizaţi Jalra:

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la vildagliptin sau la oricare dintre celelalte componente ale Jalra (vezi pct. 6: Informaţii suplimentare). Dacă presupuneţi că puteţi fi alergic la vildagliptin sau la oricare dintre celelalte componente ale Jalra, nu luaţi acest medicament şi discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Jalra:

Dacă oricare din aceste cazuri este valabil pentru dumneavoastră, informaţi-vă medicul înainte de a utiliza Jalra.

 • dacă suferiţi de diabet zaharat de tip 1 (adică organismul dumneavoastră nu produce insulină).
 • dacă suferiţi de boli renale moderate sau severe.
 • dacă faceţi dializă.
 • dacă suferiţi de boli hepatice.
 • dacă suferiţi de insuficienţă cardiacă.

Dacă aţi luat vildaglipin înainte, dar a trebuit să întrerupeţi tratamentul din cauza reacţiilor adverse (boală hepatică), nu trebuie să luaţi acest medicament.

Leziunile diabetice ale pielii sunt o complicaţie frecventă a diabetului zaharat. Sunteţi sfătuit să urmaţi recomandările pe care vi le dau medicul dumneavoastră sau asistenta privind îngrijirea pielii şi a piciorului. De asemenea, sunteţi sfătuit să acordaţi o atenţie deosebită la apariţia de noi băşici sau ulcere în timpul administrării Jalra. Dacă acestea apar, trebuie să îl informaţi imediat pe medicul dumneavoastră.

Nu se recomandă utilizarea Jalra la copii şi adolescenţi.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Medicul dumneavoastră vă poate modifica doza de Jalra dacă utilizaţi alte medicamente (cum sunt medicamentele numite tiazide, corticosteroizi, medicamente pentru tiroidă şi anumite medicamente care afectează sistemul nervos).

Utilizarea Jalra împreună cu alimente şi băuturi

Puteţi utiliza Jalra cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Femeile care sunt gravide sau intenţionează să rămână gravide trebuie să discute cu medicul lor înainte de a utiliza Jalra. Nu trebuie să utilizaţi Jalra în timpul sarcinii.

Nu se cunoaşte dacă Jalra trece în lapte. Nu trebuie să utilizaţi Jalra dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Dacă resimţiţi ameţeli în timp ce utilizaţi Jalra, nu conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componentele ale Jalra

Jalra conţine lactoză (zahăr din lapte). Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Utilizaţi întotdeauna Jalra exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Cât să utilizati

Cantitatea de Jalra pe care trebuie să o ia diferite persoane variază în funcţie de starea acestora. Medicul dumneavoastră vă va spune exact câte comprimate de Jalra trebuie să luaţi.

Doza uzuală de Jalra este fie de:

 • 50 mg pe zi administrate ca o singură doză dimineaţa, dacă utilizaţi Jalra împreună cu un alt medicament numit sulfoniluree, fie de
 • 100 mg pe zi administrate ca 50 mg dimineaţa şi 50 mg seara, dacă luaţi Jalra împreună cu un alt medicament numit metformină sau o glitazonă.

Medicul dumneavoastră vă va prescrie Jalra împreună cu un alt medicament pentru controlul valorii glicemiei.

Când şi cum să luaţi Jalra

 • Luaţi acest medicament dimineaţa sau dimineaţa şi seara.
 • Înghiţiţi comprimatele întregi, cu puţină apă.

Cât timp se administrează Jalra

 • Luaţi Jalra în fiecare zi atât timp cât vă spune medicul dumneavoastră. Este posibil să trebuiască să urmaţi acest tratament pe o perioadă de timp îndelungată.
 • Medicul dumneavoastră va monitoriza periodic starea dumneavoastră pentru a verifica dacă tratamentul are efectul scontat.
 • Nu încetaţi administrarea Jalra decât dacă medicul dumneavoastră vă spune să faceţi acest lucru. Dacă aveţi întrebări despre cât timp să luaţi acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Acum se mai citeste