Prospect Karbis

Sharing

Prospect Karbis

4 mg

8 mg 

16 mg 

32 mg

comprimate

Candesartan cilexetil

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Karbis şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să luaţi Karbis

 3. Cum să luaţi Karbis

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Karbis

 6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE KARBIS ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Karbis aparţine unui grup de medicamente numit antagonişti ai receptorilor de angiotensină II. Angiotensina II este o substanţă produsă de organism, care se leagă de receptorii de la nivelul vaselor de sânge şi determină îngustarea acestora. Rezultatul acestei acţiuni este creşterea tensiunii arteriale. Karbis previne legarea angiotensinei II de aceşti receptori, determinând relaxarea vaselor de sânge şi scăderea tensiunii arteriale.

  Karbis este utilizat în tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arterială) şi în tratamentul anumitor tipuri de insuficienţă cardiacă.

 2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI KARBIS Nu luaţi Karbis

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la candesartan cilexetil sau la oricare dintre celelalte componente ale Karbis (vezi pct. 2 “Informaţii importante privind unele componente ale Karbis” şi pct. 6 “Informaţii suplimentare”);

  • dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni (de asemenea, este bine să evitaţi să luaţi Karbis în primele luni de sarcină – vezi punctul referitor la sarcină);

  • dacă aveţi o afecţiune severă a ficatului.

   Aveţi grijă deosebită când luaţi Karbis

  • dacă aveţi vărsături abundente sau diaree severă;

  • dacă aveţi o afecţiune a inimii;

  • dacă aveţi o afecţiune a rinichilor;

  • dacă urmează să fiţi supuşi unei intervenţii chirurgicale sau să fiţi anesteziaţi, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră că luaţi Karbis;

  • trebuie să îi spuneţi medicului dacă credeţi că sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Karbis nu este recomand să fie administrat la începul sarcinii. De asemenea, Karbis nu trebuie administrat dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni, deoarece poate afecta grav copilul dumneavoastră (vezi pct. “Sarcina şi alăptarea“).

  • dacă alăptaţi sau urmează să alăptaţi, trebuie, de asemenea, să-i spuneţi medicului dumneavoastră.

   Sarcina şi alăptarea

   Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

   Sarcina

   Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. În mod obişnuit, medicul dumneavoastră vă va sfătui să întrerupeţi Karbis înainte de a deveni gravidă sau imediat ce aflaţi că sunteţi gravidă şi vă va sfătui să luaţi alt medicament în loc de Karbis. Karbis nu se recomandă să fie administrat în primele 3 luni de sarcină şi nu trebuie utilizat după dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni de sarcină, deoarece poate afecta grav copilul dumneavoastră dacă este utilizat după primele 3 luni de sarcină.

   Alăptarea

   Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau urmează să alăptaţi. Nu se recomandă administrarea Karbis la femeile care alăptează. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, în special în cazul în care copilul dumneavoastră este nou- născut sau a fost născut prematur.

   Utilizarea altor medicamente

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

   Pot fi necesare analize ale sângelui, dacă luaţi:

   • suplimente de potasiu;

   • înlocuitori de sare care conţin potasiu;

   • medicamente care economisesc potasiul şi cresc cantitatea de urină (diuretice),

   • alte medicamente care cresc concentraţia de potasiu din sânge (de exemplu heparina);

   • un inhibitor al ECA;

   • antiinflamatoare nesteroidiene;

   • medicamente care conţin litiu.

   Efectul candesartanului cilexetil poate fi scăzut în cazul în care luaţi concomitent antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu ibuprofen).

   Utilizarea Karbis cu alimente şi băuturi

   Karbis poate fi administrat cu sau fără alimente.

   Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

   Nu au fost efectuate studii privind efectele Karbis asupra capacităţii de a conduce vehicule sau a folosi utilaje, însă este puţin probabil ca acest medicament să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau a folosi utilaje. Totuşi, ocazional, în timpul tratamentului tensiunii arteriale crescute, pot să apară

   ameţeli sau oboseală. Dacă apar astfel de simptome, trebuie să întrebaţi medicul dumneavoastră înainte de a conduce vehicule sau a folosi utilaje.

   Informaţii importante privind unele componente ale Karbis

   Karbis conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de lua acest medicament.

 3. CUM SĂ LUAŢI KARBIS

  Luaţi întotdeauna Karbis exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Medicamentul este disponibil şi în alte concentraţii, care pot fi mai potrivite tratamentului dumneavoastră.

  Karbis trebuie administrat pe cale orală, o dată pe zi, cu sau fără alimente. Trebuie să încercaţi să luaţi doza zilnică la aceeaşi oră, în fiecare zi. Este important să continuaţi administrarea comprimatelor, conform indicaţiilor medicului.

  Adulţi

  Doza uzuală este de 8 mg o dată pe zi. Doza poate fi crescută ulterior până la 32 mg, o dată pe zi, în funcţie de valorile tensiunii arteriale.

  Efectul maxim de scădere al tensiunii arteriale ar trebui să apară la 4 săptămâni de la începerea tratamentului.

  Copii şi adolescenţi

  În mod obişnuit, nu se recomandă administrarea Karbis la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

  Pacienţi cu afecţiuni ale rinichilor

  Medicul dumneavoastră vă poate recomanda o doză mai mică, în special la începerea tratamentului.

  Pacienţi cu afecţiuni ale ficatului

  Medicul dumneavoastră vă poate recomanda o doză mai mică, în special la începerea tratamentului.

  Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Karbis

  Dacă din greşeală, luaţi mai multe comprimate decât v-au fost recomandate sau dacă un copil înghite comprimatele, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

  Dacă uitaţi să luaţi Karbis

  Dacă uitaţi să luaţi doza zilnică, continuaţi administrarea conform recomandărilor anterioare. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

  Dacă încetaţi să luaţi Karbis

  Dacă încetaţi să luaţi Karbis, tensiunea dumneavoastră arterială poate creşte din nou. Ca urmare, nu întrerupeţi administrarea Karbis fără să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră.

  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, Karbis poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

  Dacă apar reacţii adverse, acestea sunt, probabil, uşoare şi trecătoare. Totuşi, unele reacţii adverse pot fi grave şi pot să necesite consult medical.

  Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:

  Foarte frecvente:

  afectează mai mult de 1 pacient din 10

  Frecvente:

  afectează de la 1 până la 10 pacienţi din 100

  Mai puţin frecvente:

  afectează de la 1 până la 10 pacienţi din 1000

  Rare:

  afectează de la 1 până la 10 pacienţi din 10000

  Foarte rare:

  afectează mai puţin de 1 din 10000 de pacienţi

  Cu frecvenţă necunoscută

  care nu poate fi estimată din datele disponibile

  Similar altor medicamente asemănătoare, în cazul utilizării candesartanului cilexetil au fost raportate cazuri foarte rare de reacţii alergice la nivelul pielii (erupţie cutanată trecătoare, urticarie), precum şi umflarea feţei, buzelor şi/sau limbii. Dacă apare o astfel de reacţie sau aveţi senzaţia de lipsă de aer, întrerupeţi administrarea Karbis şi adresaţi-vă imediat unui medic.

  În cadrul studiilor clinice efectuate la pacienţi cu tensiune arterială crescută, au fost raportate următoarele reacţii adverse:

  Reacţii adverse frecvente

  Simptome asemănătoare răcelii sau gripei, ameţeli/vertij şi durere de cap.

  În cadrul studiilor clinice efectuate la pacienţi cu insuficienţă cardiacă, au fost raportate următoarele reacţii adverse suplimentare:

  Reacţii adverse frecvente

  Tensiune arterială scăzută, creşterea concentraţiilor potasiului din sânge şi afecţiuni la nivelul rinichilor.

  Reacţiile adverse apărute ca urmare a administrării candesartanului cilexetil după punerea pe piaţă a medicamentului sunt:

  Reacţii adverse foarte rare

  Dureri de cap, ameţeli, scăderea numărului globulelor albe din sânge, greaţă, durere la nivelul articulaţiilor şi muşchilor, tulburări ale funcţiei ficatului, insuficienţă renală, creşterea concentraţiilor potasiului din sânge, scăderea concentraţiilor sodiului din sânge.

  Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 5. CUM SE PĂSTREAZĂ KARBIS

  A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

  Nu utilizaţi Karbis după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

  Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

  Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Karbis

 • Substanţa activă este candesartan cilexetil. Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 4 mg, 8 mg, 16 mg sau 32 mg.

 • Celelalte componente sunt lactoză monohidrat, amidon de porumb, macrogol 8000, hidroxipropilceluloză, carmeloză calcică, stearat de magneziu şioxid roşu de fer (E 172) (doar pentru comprimatele de 8, 16 şi 32 mg).

Cum arată Karbis şi conţinutul ambalajului

Karbis 4 mg: comprimate rotunde, uşor biconvexe, de culoare albă, cu margini teşite, având o linie mediană pe una dintre feţe.

Karbis 8 mg: comprimate rotunde, uşor biconvexe, de culoare roz deschis, cu margini teşite, având o

 

linie mediană pe una dintre feţe.

 

Karbis 16 mg: comprimate rotunde, uşor biconvexe, de culoare roz deschis, cu margini teşite, având o

linie mediană pe una dintre feţe.

 

Karbis 32 mg: comprimate rotunde, uşor biconvexe, de culoare roz deschis, cu margini teşite, având o

linie mediană pe una dintre feţe

 

.

Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

Sunt disponibile cutii cu blistere conţinând 14, 28, 30, 56, 60, 84, 90, 98 comprimate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comecializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

KRKA d. d. NOVO MESTO, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Numele Statului Membru

Numele medicamentului

Germania

Candesartan TAD 4, 8, 16, 32 mg Comprimatten

Slovenia

Candecor 4, 8, 16, 32 mg Comprimate

Polonia

Karbis

Bulgaria

Karbis 4, 8, 16, 32 mg Comprimate

Romania

Karbis 4, 8, 16, 32 mg comprimate

Cipru

Candesartan TAD 16, 32 mg Comprimate

Grecia

Candesartan TAD 16, 32 mg Comprimate

Acest prospect a fost aprobat în Mai 2010.

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Lasă un comentariu

Solve : *
26 + 8 =


Urmatorul regulament trebuie acceptat pentru a publica comentariul:

In conformitate cu GDPR va anunt ca emailul si comentariul d-voastra va fi stocat .  Pentru mai multe detalii vizitati Politica cookie. Sau scrieti-ne pe pagina de Contact.

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acum sunteti aici: Home » Prospect Karbis