Prospect Ketonal – Reumatism Artrite Ameliorarea Durerii

Sharing

KETONAL Prospect

Informatii pentru utilizator

100 mg/2 ml, soluţie injectabila/concentrat pentru soluţie perfuzabila

Ketoprofen                                                  

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe sâ utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea sâ fie necesar sâ-l recitiţi.
 • Daca aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vâ medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie sâ-l daţi altor persoane. Le poate face râu, chiar dacâ au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.
 • Dacâ vreuna din reacţiile adverse devine gravâ sau dacâ observaţi orice reacţie adversa nemenţionatâ în acest prospect, vâ rugâm sâ-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

In acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Ketonal şi pentru ce se utilizează
 2. înainte să utilizaţi Ketonal
 3. Cum să utilizaţi Ketonal
 4. Reacţii adverse posibile
 5. Cum se păstrează Ketonal
 6. Informaţii suplimentare

1. CE ESTE KETONAL Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

ketonal prospect
ketonal prospect

 

Ketonal face parte din grupa medicamentelor antiinflamatoare şi antireumatice nesteroidiene, derivaţi de acid propionic.

Indicaţii terapeutice Ketonal

Ketoprofenul este utilizat pentru tratamentul bolilor reumatice inflamatorii, degenerative şi metabolice şi pentru ameliorarea durerii în anumite sindroame dureroase.

Indicaţiile administrării Ketonal injectabil sunt următoarele:

Durere

►  dureri post-operatorii;

►  dismenoree;

  dureri datorate metastazelor osoase;

►  dureri post-traumatice;

Afecţiuni reumatice

►  poliartrită reumatoida;

spondilartritâ seronegativă (sponidilită anchilozantâ, artrită psoriazică, artrită reactivă);

►  gută, pseudogută;

►  artroză;

►  forme extraarticulare de reumatism (tendinite, bursite, capsulite ale umărului).

►  ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI KETONAL Nu utilizaţi Ketonal dacâ

►  aveţi reacţii de hipersensibilitate în antecedente cum sunt spasm al musculaturii bronşice, crize de astm bronşic, secreţii nazale apoase, urticarie sau alte tipuri de reacţii alergice la ketoprofen, acid acetilsalicilic (AAS) sau alte Al NS.

►  aveţi alergie (hipersensibilitate) cunoscută la oricare dintre celelalte componente ale Ketonal injectabil.

Ketoprofenul este, de asemenea, contraindicat în al 3lea trimestru de sarcină.

Ketoprofenul este contraindicat în următoarele situaţii:

►  în insuficienţă severă a inimii;

►  ulcer peptic/sângerare activă sau în antecedente (2 sau mai multe episoade distincte de ulceraţie sau hemoragie dovedită);

►  tulburări hemoragice

►  insuficienţă severă a ficatului

►  insuficienţă severă a rinichilor

 

Ketoprofenul este contraindicat în caz de hemoragie gastro-intestinală sau orice altă hemoragie activă.

►  aveţi tulburări ale hemostazei sau vă aflaţi în tratament anticoagulant.

 

Aveţi grija deosebita când utilizaţi Ketonal daca

►                    Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurta perioada necesara controlării simptomelor.

►                    Se recomanda prudenţa la pacienţii cârora li se administrează concomitent medicamente care pot creşte riscul pentru ulceraţii sau hemoragii cum sunt medicamentele corticosteroidiene orale, anticoagulante cum sunt warfarina, inhibitorii selectivi de recaptare ai serotoninei sau medicamente antiplachetare ca acidul acetilsalicilic.

►                    Utilizarea ketoprofenului în asociere cu AINS inclusiv inhibitorii selectivi de ciclooxigenazâ 2 trebuie evitata.

►                    Hemoragii, ulceraţii şi perforaţii gastro-intestinale: s-au raportat în orice moment în cursul tratamentului cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) hemoragii gastro-intestinale, ulceraţii sau perforaţii, cu potenţial letal, însoţite sau nu de simptome de avertizare sau de antecedente de manifestâri gastro-intestinale severe.

►                    Riscul de hemoragie gastro-intestinalâ, ulceraţie sau perforaţie creşte odatâ cu doza de AINS, la pacienţii cu antecedente de ulcer, în special daca este complicat cu hemoragii sau perforaţii şi la pacienţii vârstnici. Aceşti pacienţi trebuie sâ înceapâ tratamentul cu doza minima eficace. La aceşti pacienţi este necesar un tratament cu medicamente protectoare (de exemplu misoprostol sau inhibitori ai pompei de protoni), precum şi pentru pacienţii care au nevoie de doze mici administrate concomitent de acid acetilsalicilic sau alte medicamente care reduc riscul gastro-intestinal

►                    La pacienţii cu antecedente de toxicitate gastro- intestinalâ, în special la pacienţii vârstnici, se recomanda raportarea oricârui simptom gastro-intestinal (în special sângerâri gastro-intestinale), în special la începutul tratamentului.

►                    Vârstnici: pacienţii vârstnici au o frecvenţă crescută de apariţie a reacţiilor adverse la medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), în special hemoragie gastro-intestinalâ şi perforaţie cu potenţial letal.

►                    Apariţia hemoragiilor sau ulceraţiilor gastro-intestinale la pacienţii trataţi cu ketoprofen, impune întreruperea tratamentului.

►                    La utilizarea AINS pot apare foarte rar reacţii cutanate grave, unele dintre acestea cu potenţial letal cum sunt dermatita exfoliativă, sindromul Stevens-Johnson şi necroliza epidermică toxică. Pacienţii sunt expuşi unui risc mai mare în stadiile iniţiale ale tratamentului, debutul acestor reacţii are loc de obicei pe parcursul primei luni de tratament. Tratamentul cu ketoprofen trebuie întrerupt la primele semne de apariţie ale unei erupţii cutanate tranzitorii, leziuni mucoase sau orice alt semn de hipersensibilitate.

►                    Datele din studiile clinice şi epidemiologice sugerează că utilizarea AINS (în special în doze mari şi pe termen lung), se poate asocia cu un risc crescut de evenimente trombotice (de exemplu infarct miocardic sau accident vascular cerebral). Datele care să excludă acest risc pentru ketoprofen sunt insuficiente.

Precauţii

►                    Pacienţii cu ulcer peptic activ sau în antecedente.

 

►                    AINS trebuie administrate cu prudenţă la pacienţii cu antecedente de afecţiuni gastro-intestinale (colita ulcerativă, boala Chron) deoarece starea lor se poate agrava.

►                    La iniţierea tratamentului fucţia renală trebuie monitorizată cu atenţie la pacienţii cu insuficienţă cardiacă, ciroză sau nefroză, celor cărora li se administrează tratament diuretic, cei cu insuficienţă renală cronică, în special la pacienţii vârstnici. La aceşti pacienţi administrarea de ketoprofen poate determina o reducere a fluxului reoaLpdn inhibarea prostagiandinelor ducând la decompansare renală.

 

►                    Se recomandă prudenţă la pacienţii cu antecedente de hipertensiune arterială şi insuficienţă cardiacă congestivă uşoară sau moderată, deoarece tratamentul cu AINS poate determina retenţie lichidiană şi edem.

 

In cazul unei afecţiuni infecţioase similar altor AINS, ketoprofen poate masca semnele obişnuite ale unei boli infecţioase (febra) prin proprietăţile sale antiinflamatorii, analgezice şi antipiretice.

La pacienţii cu teste hepatice anormale sau cu antecedente de afecţiune hepatică, trebuie evaluate periodic concentraţiile transaminazelor, mai ales pe parcursul tratamentului pe termen lung.

Administrarea AINS poate afecta fertilitatea la femei şi nu se recomandă la femeile care încearcă să rămână gfdVfde. In cazul femeilor cu dificultăţi în a rămâne însărcinate sau care sunt investigate pentru infertilitate, trebuie avut în vedere întreruperea tratamentului cu AINS.

Pacienţii cu astm bronşic asociat cu rinită cronică, sinuzită cronică şi/sau polipoză nazală sunt mai expuşi riscului pentru reacţii alergice decât populaţia generală atunci când fac tratament cu acid acetilsalicilic şi/sau cu AINS. Administrarea acestui medicament poate declanşa o criză de astm bronşic sau bronhospasm, în special la pacienţii alergici la acid acetilsalicilic sau AINS.

 • Risc pentru hemoragie gastro-intestinală: riscul relativ creşte la pacienţii cu greutate corporală mica. Dacâ apar ulcere şi hemoragii gastro-intestinale, tratamentul trebuie întrerupt imediat.
 • Monitorizarea hemoleucogramei şi a funcţiei hepatice şi renale pe parcursul tratamentului îndelungat.
 • Hiperkalemie: Hiperkalemia produsă de diabetul zaharat sau de tratamentul concomitent cu medicamente care economisesc potasiu (vezi „Utilizarea altor medicamente”). Concentraţiile potasiului trebuie monitorizate periodic în aceste situaţii.

Ketoprofenul trebuie utilizat în asociere cu derivaţii de morfină în cazul unor dureri severe.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alt medicament, inclusiv din cele eliberate fără prescripţie medicală.

Asocieri medicamentoase nerecomandate

Alte AINS (incluzând inhibitorii selectivi ai ciclooxigenazei 2) şi salicilaţi în doza mare: Creşterea riscului de ulceraţii sau hemoragii gastro- intestinale.

Anticoagulante (heparină şi warfarină) şi inhibitorii agregării plachetare (de exemplu ticlopidină, clopidogrel): Risc crescut de hemoragie

Dacâ aceastâ asociere este necesară, pacienţii trebuie monitorizaţi cu atenţie.

Litiu:

Risc de creştere a concentraţiilor plasmatice ale litiului, uneori putând atinge valori toxice datorită reducerii excreţiei renale a litiului. Dacâ este necesar, concentraţiile plasmatice ale litiului trebuie atent monitorizate şi valorile litiului trebuie ajustate corespunzător în timpul şi după tratamentul cu AINS.

Metotrexat in doze mai mari de 15 mg/săptămânâ: Risc crescut de toxicitate hematologică a metotrexatului, în special dacâ este administrat în doze mari (>15 mg/săptămânâ), prin reducerea clearanceului renal şi desfacerea acestuia de pe proteinele plasmatice unde este legat.

între momentul întreruperii sau iniţierii tratamentului cu ketoprofen şi administrarea de metotrexat trebuie lâsat un interval de 12 ore.

Medicamente a căror asociere necesită precauţie

Diuretice:

Pacienţii, în special cei deshidrataţi care utilizează diuretice sunt expuşi unui risc mai mare de a dezvolta insuficienţă renală secundară datorită reducerii fluxului renal prin inhibarea prostagladinica. Acesti pacienti trebuie rehidrataţi înainte de administrarea tratamentului asociat şi funcţia renală trebuie monitorizată la iniţierea tratamentului.

Inhibitori ECA şi antagonişti ai angiotensinei II: La pacienţii cu funcţie renală compromisă (de exemplu pacienţi deshidrataţi sau pacienţi vârstnici, asocierea unui inhibitor ECA sau antagonist al angiotensinei II sau medicament care inhibă ciclooxigenaza poate accentua deteriorarea funcţiei renale, chiar până la insuficienţă renala acută.

Metotrexatîn doze mai mici de 15 mg/săptămână: Pe parcursul primelor săptămâni de tratament asociat, trebuie efectuată săptămânal hemoleucograma. Dacă există afectare a funcţiei renale sau dacă pacientul este vârstnic, monitorizarea trebuie efectuată mai frecvent.

Asocieri medicamentoase de care trebuie să se ţină cont

Medicamentele antihipertensive (beta-blocante, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, diuretice): Risc pentru reducerea efectului antihipertensiv (inhibarea prostagiandinelor vasodilatatoare de către AINS)

Trombolitice:

Risc crescut de hemoragie

Inhibitori selectivi de recoptorea ai serotoninei (ISRSk Risc crescut de hemoragie gastro-intestinalâ.

Risc dependent de hiperkalemie: Anumite

medicamente sau categorii terapeutice pot determina hiperkalemie, de exemplu sărurile de potasiu, diureticele care economisesc potasiu, inhibitorii enzimei de conversie, blocanţii receptorilor de angiotensină II, AINS, heparine (cu greutate moleculară mică sau nefracţionate), ciclosporină, tacrolimus şi trimetoprim. Apariţia hiperkalemiei depinde de prezenţa factorilor asociaţi. Acest risc este crescut când sunt administrate medicamentele menţionate mai sus. Risc dependent de efectul antiplachetan Mai multe substanţe sunt implicate în interacţiuni dependente de efectul lor antiplachetar: tirofiban, eptifibarid, abcixiab şi iloprost. Utilizarea mai multor medicamente antiplachetare creşte riscul pentru hemoragie.

Asocieri de care trebuie sa se ţină cont

• Ciclosporină, tacrolimus

Risc pentru efecte asociate nefrotoxice, mai ales la subiecţii vârstnici.

Fertilitatea, sarcina şi alâptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări, înainte de a lua orice medicament.

Sarcina

Inhibarea sintezei prostagiandinelor poate afecta sarcina şi/sau dezvoltarea embrio-fetală.

Datele din studiile epidemiologice arată un risc crescut pentru avort, malformaţii cardiace şi gastroschizis la utilizarea unui inhibitor al sintezei proteinelor la începutul sarcinii. Riscul absolut pentru malformaţii cardio­vasculare a crescut de la mai puţin de 1% până la aproximativ 1,5%. Riscul creşte odată cu doza şi durata tratamentului. La animale la care s-a administrat pe parcursul organogenezei un inhibitor al sintezei prostagiandinelor, a crescut şansa de avort pre- şi post- nidare şi mortalitatea embrio-fetală. Suplimentar, au fost raportate cu incidenţa crescută diferite malformaţii, inclusiv cardio-vasculare. Ketoprofenul nu trebuie administrat pe parcursul trimestrului intâi şi al doilea de sarcină decât dacă este absolut necesar. Dacă ketoprofenul este utilizat de o femeie care doreşte să aibă o sarcină sau pe parcursul primelor 2 trimestre de sarcină, doza şi durata tratamentului trebuie sâ fie cât mai reduse.

Dacă sunt administraţi pe parcursul celui de al 3 lea trimestru de sarcină toţi inhibitorii sintezei prostagiandinelor expun fătul la:

 • toxicitate cardio-pulmonară (cu închidere prematură a duetului arterial şi hipertensiune pulmonară
 • disfuncţie renală, care poate progresa către insuficienţă renală cu oligohidramnios

mama şi copilul la:

 • prelungirea posibilă a timpului de sângerare, un efect antiagregant poate apare chiar la doze mici
 • inhibarea contracţiilor uterine care determină travaliu întârziat sau prelungit

Acum se mai citeste

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !

Abia ca mi-a folositMi-a folosit putinMi-a folosit indeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult (1voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...