Prospect Kventiax

Sharing

Cuprins

Prospect Kventiax

25 mg

100 mg 

150 mg 

200 mg 

300 mg comprimate filmate

Quetiapină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Kventiax şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să luaţi Kventiax

  3. Cum să luaţi Kventiax

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Kventiax

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE KVENTIAX ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Kventiax aparţine unui grup de medicamente numit antipsihotice. Este utilizat în tratamentul schizofreniei. De asemenea, se foloseşte în tratamentul episoadelor de manie asociate cu tulburări bipolare.

   Schizofrenia este o afecţiune psihică manifestată prin tulburări ale gândirii, emoţionale şi de comportament. Simptomele schizofreniei includ halucinaţii (de exemplu voci care nu pot fi explicate), gânduri ciudate şi înfricoşătoare, schimbări ale comportamentului, sentimente de singurătate şi confuzie.

   Episoadele de manie asociate cu tulburarea bipolară se pot manifesta cu simptome cum sunt senzaţie de “euforie” sau excitaţie. Persoanele cu această boală pot să descopere că au nevoie de o perioadă mai scurtă de somn decât de obicei, sunt mai vorbăreţi şi gândurile sau ideile se succed cu rapiditate. De asemenea, pot să se simtă mai iritabili decât de obicei.

  2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI KVENTIAX

   NU luaţi Kventiax

   • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la quetiapină sau la oricare dintre celelalte componente ale Kventiax.

   • dacă luaţi anumite medicamente pentru tratamentul HIV (aşa numiţii inhibitori de protează).

   • dacă luaţi medicamente de tip azol, utilizate pentru tratamentul infecţiilor determinate de ciuperci, cum sunt ketoconazolul sau itraconazolul.

   • dacă luaţi antibioticele eritromicină sau claritromicină.

   • dacă luaţi nefazodonă pentru tratamentul depresiei.

    Aveţi grijă deosebită când luaţi Kventiax

    Înainte de a începe tratamentul cu Kventiax, spuneţi medicului dumneavoastră dacă:

   • luaţi orice alte medicamente (vezi pct. “Utilizarea altor medicamente”);

   • aveţi tensiune arterială scăzută;

   • aveţi o afecţiune a inimii sau a vaselor de sânge;

   • aţi avut un accident vascular cerebral;

   • aveţi probleme cu ficatul;

   • ştiţi că aţi avut în trecut numărul de globule albe în sânge scăzut;

   • aţi avut vreodată convulsii;

   • aveţi diabet zaharat.

    Dacă vă internaţi în spital, anunţaţi personalul medical că luaţi Kventiax.

    Dacă apar simptome de diskinezie (mişcări involuntare sau neobişnuite, care apar în permanenţă), sindrom neuroleptic malign (febră, respiraţie accelerată, transpiraţii, rigiditate musculară şi afectarea stării de conştienţă), hipokaliemie sau hipomagneziemie, trebuie să spuneţi imediat mediculului.

    Utilizarea altor medicamente

    Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

    Nu luaţi Kventiax dacă sunteţi deja tratat cu oricare dintre următoarele medicamente:

   • unele medicamente pentru HIV (aşa-numiţii inhibitori de protează), unele medicamente antimicotice (de exemplu ketoconazol), anumite antibiotice (eritromicină sau claritromicină) sau antidepresivul nefazodonă (vezi pct. „Nu luaţi Kventiax”).

    În special, spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi:

 • fenitoină sau carbamazepină, utilizate pentru tratamentul epilepsiei;

 • anumite medicamente utilizate pentru eliminarea excesului de apă din organism (diuretice tiazidice), deoarece acestea pot să scadă concentraţia de potasiu din sânge şi, astfel, creşte riscul pentru tulburări ale ritmului de bătaie a inimii.

Efectul anumitor medicamente poate fi modificat sau acestea pot modifica efectul Kventiax, dacă sunt utilizate concomitent. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi:

 • alte medicamente care acţionează asupra sistemului nervos central;

 • medicamente psihotrope, antidepresive;

 • medicamente antihipertensive.

Înainte de a întrerupe tratamentul cu orice alt medicament, adresaţi-vă medicului.

Utilizarea Kventiax cu alimente şi băuturi

Nu luaţi Kventiax împreună cu suc de grapefruit.

Trebuie să fiţi atent la cantitatea de băuturi alcoolice pe care o consumaţi. Efectele asociate ale Kventiax şi alcoolului etilic pot determina somnolenţă.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Dacă sunteţi gravidă, încercaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi, spuneţi-i medicului dumneavoastră. Nu luaţi Kventiax dacă alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Acest medicament s-ar putea să vă facă somnoros. Odată cu continuarea tratamentului, această stare poate să dispară. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje până când nu vedeţi în ce fel vă afectează acest medicament.

Informaţii importante privind unele componente ale Kventiax

Kventiax conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la unele glucide, întrebaţi medicul înainte de a utiliza acest medicament.

 1. CUM SĂ LUAŢI KVENTIAX

  Luați întotdeauna Kventiax exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Luaţi comprimatele cu cel puţin o jumătate de pahar cu apă. Nu este neapărat necesar să înghiţiţi comprimatele întregi. De obicei, comprimatele se administrează de două ori pe zi.

  Medicul dumneavoastră va decide doza exactă, care depinde de tipul de afecţiune pe care o aveţi. Doza de început este, de obicei:

  • tratamentul schizofreniei: 50 mg (două comprimate a 25 mg) în prima zi, 100 mg în a doua zi, 200 mg în a treia zi şi 300 mg în a patra zi; sau

  • tratamentul fazei maniacale a tulburării bipolare: 100 mg în prima zi, 200 mg în a doua zi, 300 mg în a treia zi şi 400 mg în a patra zi.

   După aceasta, medicul dumneavoastră vă va spune câte comprimate de Kventiax să luaţi în fiecare zi. Doza poate varia de la 150 mg până la 800 mg pe zi, în funcţie de boala şi de nevoile dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

   Comprimatele Kventiax sunt disponibile în mai multe concentraţii, astfel încât să nu fiţi surprinşi dacă culoarea sau forma comprimatelor dumneavoastră se schimbă din când în când.

   Dacă sunteţi în vârstă sau aveţi probleme cu ficatul, medicul dumneavoastră poate decide să vă administreze o doză mai mică.

   NU ÎNTRERUPEŢI administrarea comprimatelor, chiar dacă vă simţiţi mai bine, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă indică acest lucru.

   Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Kventiax

   Dacă luați mai multe comprimate decât doza recomandată, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau departamentului de primiri urgențe a celui mai apropiat spital.

   În caz de supradozaj, puteţi avea simptome cum sunt somnolenţă, sedare, bătăi rapide ale inimii (tahicardie) şi tensiune arterială scăzută.

   Dacă uitaţi să luaţi Kventiax

   Nu luaţi o doză dublă a compensa doza uitată.

   Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi. Dacă se apropie timpul pentru administrarea dozei următoare, nu luaţi doza uitată. Continuaţi apoi tratamentul conform recomandărilor.

   Dacă încetaţi să luaţi Kventiax

   În cazul în care întrerupeţi tratamentul cu Kventiax, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să reduceţi treptat dozele. Dacă apar simptome de întrerupere severe, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

   Simptomele de întrerupere acută, care includ greaţă, vărsături şi insomnie, au fost foarte rar raportate după întreruperea bruscă a administrării de doze crescute de medicamente antipsihotice. De asemenea, pot să reapară simptome de psihoză şi au fost raportate tulburări însoțite de mişcări involuntare (cum sunt acatizie, distonie şi diskinezie).

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, Kventiax poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

  Reacţii adverse foarte frecvente (care apar la mai mult de 10 din 100 de pacienţi):

  • ameţeli, somnolenţă (poate să dispară pe măsura continuării tratamentului), durere de cap.

   Reacţii adverse frecvente (care apar la apar la 1 până la 10 din 100 de pacienţi):

  • uscăciunea gurii, constipaţie, indigestie, număr scăzut de globule albe în sânge, bătăi rapide ale inimii, slăbiciune, umflarea mâinilor sau picioarelor, creştere în greutate, nas înfundat, scăderea tensiunii arteriale la ridicarea în picioare (în special la începutul tratamentului cu Kventiax.

   Aceasta poate determina ameţeli sau senzaţie de leşin. În acest caz, aşezaţi-vă sau întindeţi-vă, până când vă simţiţi mai bine), leşin, creşterea valorilor anumitor enzime hepatice în sânge (ALT şi AST).

   Reacţii adverse mai puţin frecvente (care apar la mai puţin de 1 din 100 de pacienţi):

  • reacţii alergice, care pot include umflături ale pielii, convulsii, creşterea numărului de eozinofile (un anumit tip de globule albe din sânge), creşterea concentraţiilor de colesterol, trigliceride şi anumite enzime ale ficatului (gama-GT) în sânge.

   Reacţii adverse rare (care apar la mai puţin de 1 din 1000 de pacienţi):

  • sindrom care include următoarele simptome: febră, somnolenţă accentuată, rigiditate musculară, creşterea marcată a tensiunii arteriale sau a ritmului de bătaie a inimii şi diminuarea stării de conştienţă;

  • priapism (erecţie prelungită şi dureroasă), icter.

  • tulburări ale ritmului de bătaie a inimii, bătăi cardiace neregulate însoţite de modificări ale ECG, stop cardiac.

   Reacţii adverse foarte rare (care apar la mai puţin de 1 din 10000 de pacienţi):

  • creşterea concentraţiei zahărului în sânge sau agravarea diabetului zaharat preexistent, hepatită, sindrom Stevens-Johnson (reacţie alergică gravă care apare la nivelul pielii şi mucoaselor), scăderea numărului neutrofilelor (un anumit tip de globule albe din sânge), mişcări necontrolate, în special la nivelul feţei şi limbii (diskinezie tardivă), apariţia repetată de umflături trecătoare la nivelul pielii sau mucoaselor.

   Spuneţi medicului dumneavoastră, asistentului medical sau farmacistului dacă credeţi că aveţi oricare dintre aceste simptome sau orice alte probleme în timpul utilizării Kventiax comprimate.

   Dacă apare oricare dintre următoarele simptome, ÎNTRERUPEŢI administrarea Kventiax şi adresaţi- vă imediat unui medic sau celui mai apropiat spital: febră, respiraţie accelerată, transpiraţii, rigiditate musculară şi scăderea stării de conştienţă.

   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 3. CUM SE PĂSTREAZĂ KVENTIAX

  A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

  Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

  Nu utilizaţi Kventiax după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

  Flacon din PEÎD:

  Perioada de valabilitate după deschiderea flaconului este de 3 luni.

  Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 4. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Kventiax

 • Substanţa activă este quetiapina. Fiecare comprimat conţine quetiapină 25 mg, 100 mg, 150 mg, 200 mg sau 300 mg (sub formă de fumarat de quetiapină).

 • Celelalte componente sunt nucleu: lactoză monohidrat, hidrogenfosfat de calciu dihidrat, celuloză microcristalină (E 460), povidonă, amidon glicolat de sodiu (tip A) şi stearat de magneziu, şi film: hipromeloză, dioxid de titan (E 171), macrogol 4000, oxid galben de fer (E 172) (numai pentru comprimatele de 25 mg şi 100 mg) şi oxid roşu de fer (E 172) (numai pentru comprimatele de 25 mg).

Cum arată Kventiax şi conţinutul ambalajului

 

Comprimate filmate de 25 mg: rotunde, de culoare roşu-pal, cu margini teşite. Comprimate filmate de 100 mg: rotunde, de culoare galben-brun.

Comprimate filmate de 150 mg: rotunde, de culoare albă, cu margini teşite. Comprimate filmate de 200 mg: rotunde, de culoare albă.

Comprimate filmate de 300 mg: alungite, în formă de capsulă, de culoare albă.

Kventiax comprimate filmate este disponibil în:

 • cutii cu blistere de 6 (numai pentru comprimatele de 25 mg), 10, 20, 30, 30 x 1, 50, 60, 90, 100,

  100 x 1, 120 (numai pentru comprimatele de 150 mg şi 300 mg), 180 (numai pentru comprimatele de 150 mg şi 300 mg) sau 240 (numai pentru comprimatele de 150 mg şi 300 mg) comprimate;

 • flacon din PEÎD a 250 comprimate (numai pentru comprimatele de 100 mg şi 200 mg).

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

KRKA, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Numele Statului Membru

Denumirea comercială a medicamentului

Austria, Denmark, Norway, Sweden

Quetiapin Krka

Belgium, France, Greece, Netherlands

Quetiapine Krka

Bulgaria, Czech Republic, Estonia, Latvia, Lithuania, Poland, România, Slovak Republic

Kventiax

Finland

Quetiapin ratiopharm

Germany

Quetiapin TAD

Italy, Portugal, Spain

Quetiapina Krka

United Kingdom

Quetiapine

Acest prospect a fost aprobat în Aprilie 2010.

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Lasă un comentariu

Urmatorul regulament trebuie acceptat pentru a publica comentariul:

In conformitate cu GDPR va anunt ca emailul si comentariul d-voastra va fi stocat .  Pentru mai multe detalii vizitati Politica cookie. Sau scrieti-ne pe pagina de Contact.

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.