Prospect L-Thyroxin 50 µg – Gusa Benigna – Substitutia Hormonilor Tiroidieni

L-Thyroxin este indicat in tratarea gusei benigne, hormoni tiroidieni, tratament tirostatic, precautii, contraindicatii, mod de administrare, efecte adverse … 

Prospect : Informatii pentru utilizator

L-Thyroxin Prospect

50, comprimate 50 µg

Levotiroxină sodică

Compoziţie

Un comprimat conţine 50 pg levotiroxină sodică şi excipienţi: hidrogenofosfat de calciu dihidrat, celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu tip A, dextrină, gliceride parţiale cu catenă lungă.

Grupa farmacoterapeutică

Hormoni tiroidieni, codul ATC : H03AA01

Indicaţii terapeutice

–   Substituţia hormonilor tiroidieni în hipotiroidie sau orice etiologie

–   Profilaxia guşii recurente după rezecţia acesteia cu o stare funcţională a tiroidei

–   Guşă benignă cu o stare funcţională a tiroidei aparent normală.

–   Terapie adjuvantă în tratamentul tirostatic al hipertiroidismului după atingerea unei normale.

Contraindicaţii

L-Thyroxin 50 este contraindicat în:

–   hipersensibilitate la substanţa farmacologică activă sau la oricare dintre excipienţi;

–   hipertiroidism netratat, de orice tip;

–   insuficienţă adrenocorticală netratată;

–   insuficienţă pituitară netratată;

–   infarct miocardic acut;

–   miocardită acută;

–   pancardită acută;

–   administrarea concomitentă a levotiroxinei şi a unui agent tirostatic este contraindicată în timpul sarcinii.

Precauţii

Următoarele afecţiuni vor fi vindecate sau tratate înainte de a începe terapia cu hormoni tiroidieni:

–   afecţiuni coronariene;

–   angină pectorală;

–   hipertensiune;

–   insuficienţă a glandelor pituitare sau corticosuprarenale;

–   autonomie tiroidiană.

De asemenea, trebuie precauţie la folosirea L-Thyroxin 50 în cazul tuberculozei şi anorexie cu subnutriţie, în cazul afecţiunjlor coronariene, al insuficienţei cardiace şi tahiaritmiei chiar şi o hipertiroidie uşoară, indusă farmacologic, trebuie evitată. în aceste cazuri, se impune monitorizarea frecventă a parametrilor hormonali (vezi Posologie şi mod de administrare).

Citeste acum ...
Prospect Ospamox Suspensie Orala 125 mg - 250 mg/5 ml

în hipotiroidia secundară, se va stabili dacă nu cumva există şi o insuficienţă corticosuprarenală simultană. în caz afirmativ, se va realiza mai întâi substituţia (hidrocortizon).

La femeile cu hipotiroidism aflate în perioada menopauzei, şi care prezintă risc crescut de osteoporoză, funcţia tiroidiană trebuie monitorizată mai frecvent, pentru a evita un nivel prea crescut al levotiroxinei în sânge. La iniţierea terapiei cu hormoni tiroidieni, glicemia trebuie determinată mai frecvent.

Dacă se suspectează o autonomie tiroidiană, înaintea tratamentului trebuie efectuat un test TRH (hormon eliberator tiroidian) sau o scintigramă de supresie.

Levotiroxină nu trebuie administrată în statusurile hipertiroidiene, cu excepţia cazurilor în care este folosită ca adjuvant în tratamentul tireostatic al unei hipertiroidii.

Obezitatea, în absenţa hipotiroidiei, nu trebuie tratată cu hormoni tiroidieni.

L-Thyroxin Prospect
L-Thyroxin Prospect

 Interacţiuni                        

Colestiramina şi colestipolul inhibă absorbţia de levotiroxină şi, prin urmare, nu vor fi administrate decât după 4-5 ore de la administrarea de L-Thyroxin 50.

Absorbţia levotiroxinei poate fi diminuată de medicamentele care conţin aluminiu, medicamentele împotriva acidităţii gastrice, carbonatul de calciu sau medicamente cu conţinut de săruri de fier. în consecinţă, L-Thyroxin 50 trebuie administrat cu cel puţin două ore înaintea acestora.

Propiltirouracilul, glucocorticoizii, p-blocantele şi agenţii de cotrast care conţin iod inhibă transformarea T4 în T3. Din cauza conţinutului ridicat în iod, amiodarona poate accelera atât hipertiroidia, cât şi hipotiroidia. în consecinţă, trebuie să se acorde atenţie specială în cazul guşii nodulare cu posibilă autonomie nedepistată.

Citeste acum ...
Prospect Indapamida - Retentie de Apa & Tensiune Ridicata

Administrarea intravenoasă rapidă de fenitoină poate conduce la creşterea nivelului de levotiroxină liberă din plasmă, precum şi al liotironinei iar, în cazuri izolate, să faciliteze dezvoltarea aritmiei.

Levotiroxină sodică poate creşte efectele toxice sau terapeutice ale benzodiazepinelor, fenitoinei şi antidepresivelor triciclice.

Levotiroxină poate fi desprinsă din siturile de legare a proteinelor din plasmă de către salicilaţi, dicumarol, doze mari de furosemid (250 mg), clofibrat şi alte substanţe şi, astfel poate determina creşterea nivelului de tiroxină liberă din plasmă.

Sertralina şi cloroquina/proguanil reduc eficacitatea levotiroxinei şi cresc nivelul TSH din ser.

Barbituricele şi alte medicamente cu proprietăţi de inducere a enzimelor hepatice pot creşte clearance-ul hepatic al

levotiroxinei.

Necesarul de levotiroxină poate creşte pe durata administrării de contraceptive care conţin estrogen sau în timpul terapiei de substituţie post-menopauză.

Produsele din soia pot reduce absorbţia intestinală a levotiroxinei. Mai ales la începutul sau la sfârşitul unei diete pe bază de soia, poate fi necesară ajustarea dozei de L-Thyroxin 50.

Acţiunea hipoglicemiantă a medicamentelor antidiabetice poate fi redusă de levotiroxină. în consecinţă, nivelul de glucoză în sânge la diabetici va fi controlat în mod regulat, mai ales la începutul terapiei cu hormoni tiroidieni şi, dacă este necesar, se va modifica dozajul medicamentelor hipoglicemiante.

Efectele terapiei cu derivaţi cumarinici pot fi crescute deoarece levotiroxină desprinde anticoagulantele din legătura proteinelor din plasmă. Prin urmare, în cazul tratamentului concomitent, sunt necesare verificări periodice ale coagulării sângelui şi, dacă este cazul, dozajul medicamentului anticoagulant va fi redus.

Citeste acum ...
Prospect Lyrica

Pacienţii cu hipotiroidie pot prezenta un risc crescut de toxicitate digitalică. Tratamentul de substituţie cu levotiroxină sodică creşte rata de metabolizare, care poate necesita creşterea dozei de digoxină.

Atenţionări speciale

Sarcina şi alăptarea

Tratamentul de substituţie cu hormoni tiroidieni trebuie urmat sistematic, mai ales în timpul sarcinii şi alăptării. Deşi medicamentul este de mult timp administrat în timpul sarcinii, până acum nu se cunosc riscuri pentru făt. Cantitatea de hormoni tiroidieni secretată în lapte, chiar şi în terapia cu doze mari de levotiroxină, nu este suficientă pentru a dezvolta hipertiroidismul sau pentru a inhiba secreţia de TSH la copil.

în timpul sarcinii, nevoia de levotiroxină poate creşte la femeile cu hipotiroidie din cauza estrogenului. în consecinţă, funcţia tiroidiană trebuie controlată, atât în timpul sarcinii, cât şi după naştere, şi, dacă este necesar, doza de substituţie va fi adaptată.

Folosirea levotiroxinei ca terapie adjuvantă în tratamentul hipertiroidismului cu tirostatice este contraindicată, întrucât duce la creşterea dozei de tirostatice. Deoarece tirostaticele, spre deosebire de levotiroxină, pot trece bariera placentară în doze uzuale, pot determina hipotiroidism la făt. Din acest motiv, în timpul sarcinii, în caz de hipertiroidie, se va aplica monoterapia cu doze mici de substanţe active din punct de vedere tirostatic. Nu se va efectua testul de suprimare pe durata sarcinii.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu s-au efectuat studii privind capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Citeste acum ...
Prospect Zinacef 750mg pulbere

aparent normală.

stări funcţionale tiroidiene aparent

Doze şi mod de administrare

Detaliile de dozare vor fi considerate indicative. Pentru funcţia rămasă a glandei tiroide va fi suficientă o doză de substituţie mai mică.

Indicaţie                                                                                                                  Doză

(micrograme/zi)

Hipotiroidism

Adulţi (creştere cu 25-50 micrograme la interval de 2-4 săptămâni)                                  Iniţial 25 – 50

Ulterior 100 – 200

Profilaxia guşii recurente                                                                                                                                                               75 – 200

Guşă benignă cu funcţie a tiroidei aparent normală                                                                      75 – 200

Doza zilnică individuală va fi stabilită prin diagnostic de laborator şi teste clinice. La pacienţii vârstnici, la pacienţii cu

afecţiuni coronariene şi la pacienţii cu hipotiroidism sever sau cronic, tratamentul cu hormoni tiroidieni va fi instituit cu

deosebită atenţie, de exemplu se va opta pentru o doză iniţială redusă, care va fi ulterior crescută treptat şi la intervale

mai lungi, cu monitorizarea regulată a hormonilor tiroidieni. Experienţa a dovedit că o doză mică este suficientă atât

în cazul unei greutăţi corporale scăzute cât şi în guşa nodulară mare.

Doza iniţială la copii este de 12,5-50 micrograme, iar la nou-născuţi 25-50 micrograme pe zi.

Doza de substituţie administrată în tratamentul pe termen lung se bazează, printre alte valori, pe vârsta şi pe greutatea

corporală a fiecărui copil în parte:

Vârstă                                         Doză microgram/zi                         Doză/microgram/kg/zi

0-6 luni                                        25-50                                          5-6

6-24 luni                                       50-75                                          5-6

2-10 ani                                       75-125                                         4-5

Citeste acum ...
Prospect Logest

10-16 ani                                      100-200                                       2-3

>16 ani                                         100-200                                       2-3

La copiii prematuri cu greutate sub 2 kg sau la copiii cu risc de insuficienţă cardiacă doza iniţială recomandată este de 25 pg levotiroxină sodică pe zi. Doza poate fi crecută la interval de 4-6 săptămâni până la 50 pg levotiroxină sodică pe zi.

In cazul hipotiroidiei congenitale, pentru dezvoltarea psihomotorie normală a copilului, tratamentul va fi iniţiat cât mai curând posibil.

în primii trei-patru ani de viaţă, nivelul T4 trebuie adus la cea mai înaltă valoare normală. în primele 6 luni de viaţă, măsurarea nivelului T4, ca parametru de control, este mai sigură decât nivelul TSH. în ciuda administrării suficiente de T4, normalizarea nivelului TSH poate dura, în unele cazuri, până la 2 ani.

Terapie adjuvantă în tratamentul tirostatic al hipertiroidismului:                                        50-100 micrograme/zi

întreaga doză zilnică se înghite o dată, cu o cantitate suficientă de lichid, pe stomacul gol, cu cel puţin 30 de minute înainte de micul dejun.

Copiii primesc întreaga doză zilnică cu cel puţin 30 de minute înainte de prima masă a zilei. în acest scop, comprimatele vor fi dizolvate în puţină apă, iar suspensia (care va fi proaspăt pregătită pentru fiecare administrare) va fi administrată cu un plus de lichid. Durata tratamentului:

–   în cazul hipotiroidismului tratamentul durează, de obicei, toată viaţa;

–   în cazul guşii benigne sau în profilaxia guşii recurente, de la câteva luni sau ani la toată viaţa;

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila
Diete Sanatoase pentru orice zi
Cateva Tratamente Naturiste utile